Hyppää pääsisältöön

Tyylin ja tyylittömyyden rajoilla – muotisuunnittelija Dries Van Noten

Yksityiskohta Dries Van Notenin suunnittelemasta asusta: musta-purppura takki ja musta-turkoosi hame
Yksityiskohta Dries Van Notenin suunnittelemasta asusta: musta-purppura takki ja musta-turkoosi hame muoti,Dries van Noten,teeman muotiviikko

Indie-muotisuunnittelija Dries Van Notenin työtä seurataan Teeman kuukauden dokumentissa, joka aloittaa samalla muotiviikon.
Teema sunnuntaina 17.3. klo 12.00. Areenassa 90 päivää.

Dries Van Noten on erilainen muotisuunnittelija. Belgialainen Van Noten on neljännesvuosisadan ajan tehnyt uraa muodin huipulla ja pitänyt samalla tiukasti kiinni itsenäisyydestään. Hän on todellinen indie-suunnittelija.

"Muotiala olisi jo kuolleena ja haudassa, jos eivät Driesin kaltaiset pitäisi liekkiä yllä", sanoo dokumentissa tyyliveteraani Iris Apfel.

Dries Van Noten on yksi kansainvälisen muodin viimeisistä käsityöläisistä. Hänen vaatteensa on tarkoitettu käytettäviksi ja niissä näkyy pitkä perinne: Van Notenin isoisä oli räätäli ja isä vaatekauppias. Saksalaisen Reiner Holzemerin dokumentissa nähdään, kuinka kokonaisen vuoden aikana Van Noten luo uuden malliston siihen kuuluvine värikkäine kankaineen, printtikuvioineen ja hänelle tunnusomaisine brodeerauksineen.

Haen kontrasteja, jännitteitä ja ristiriitoja. En pidä yksitoikkoisuudesta― Dries Van Noten

Dries Van Notenin muotitalo on hänen omansa. Työn jatkuminen riippuu siitä, että tuotteet menevät kaupaksi. Silti Dries Van Noten ei mainosta mallistojaan eikä hän ole ennen päästänyt kameroita seuraamaan työskentelyään. Kun hän kerran on päättänyt esiintyä dokumentissa, hän ei arkaile kertoa myöskään epäonnistumisistaan. Oli aika, jolloin Van Notenin kirjava ja eklektinen tyyli ei ollut suuressa huudossa, mutta silloinkin hän piti oman päänsä. Ja 2000-luvulla hän on noussut takaisin arvoonsa.

Dries Van Noten itse ei vaikuta ulkoisesti värikkäältä hahmolta harmaissa housuissaan, kauluspaidassaan ja mustassa neuleessaan. Mutta hänen vaistomainen silmänsä väreille, huomiota herättäville kuoseille ja juuri oikeille riitasoinnuille tyylikkyyden ja tyylittömyyden rajalla tasapainoillen on häkellyttävä.

Kaikki työ tietenkin huipentuu muotinäytökseen, jossa mallisto esitellään. Eikä vain huipennu: Dries Van Notenille näytös on "ainoa tapa kommunikoida", ainoa hetki todella näyttää, mitä kuukausien työ on tuottanut. Näytöksessä esillä eivät ole vain vaatteet vaan mallien tapa pukeutua niihin ja liikkua niissä.

Taika syntyy siitä, että yleisö vaistoaa malliston takana olevan jotain aitoa― Dries Van Noten

Mitä tulevaisuudessa? Van Notenin muotitalo on kasvanut ja menestynyt, ja se lisää painetta tuottaa yhä upeampia menestyksiä. Vapaalle ei ole aikaa heittäytyä. On tehtävä taas uusi mallisto ja vietävä se yleisön eteen.

"Kun tekee jotain intohimolla, menee jaksamisen äärirajoille asti", Dries Van Noten sanoo. Hänen rauhallisesta olemuksestaan sitä ei osaisi arvata. Mutta intohimo näkyy vaatteissa.

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema