Hyppää pääsisältöön

Uusi Muumilaakso tehdään nyt myös saameksi – Ođđa Mumenleahki-prográmma dahkkojuvvo maiddái sámegillii

Muumipappa ja Muumimamma vilkuttavat. Kuva Muumilaakso-sarjasta.
Muumipappa ja Muumimamma vilkuttavat. Kuva Muumilaakso-sarjasta. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,Muumimamma,Muumipappa

Kevään tv-tapaukseksi noussut uusi Muumilaakso-sarja on tavoittanut laajasti katsoja- ja fanijoukkonsa. Tove Janssonin hengessä toteutettu Muumilaakso-animaatio on koko perheen draamanautinto.

Nyt Muumilaakso tehdään myös saameksi siten, että ääniversiossa huomioidaan kaikki Suomessa puhutut kolme saamen kieltä eli pohjois-, inarin- ja koltansaame. Saamenkielisen tuotannon suunnittelu käynnistetään pian.

Saamelaiskäräjät esitti vuoden vaihteessa, että Yle tekisi suomen- ja ruotsinkielisten versioiden lisäksi Muumilaaksosta myös saamenkielisen ääniversion. Yle ja sarjasta vastaava tuotantoyhtiö Gutsy Animations ovat selvittäneet mahdollisuutta toteuttaa saameksi ääninäytelty tuotanto. samalla on selvitetty sitä millaisella aikataululla tämä voisi onnistua.

Saameksi dubattuja animaatioita on niukasti tarjolla. Kolmen Suomessa puhutun saamenkielen huomioiminen tekee projektista tavallistakin haasteellisemman.

“Olemme Ylessä iloisia voidessamme kertoa, että myös saamenkielinen Muumilaakso on tulossa Yle Areenaan. Ylen tehtävä on palvella kaikkia Suomessa. YK:n kansainvälisenä alkuperäiskielien teemavuonna toivomme, että Muumilaakso saameksi osaltaan tukee saamen kielten elinvoimaa lasten ja perheiden keskuudessa”, toteaa Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Tällä hetkellä Muumilaakso on myyty Suomen lisäksi Britanniaan, Japaniin, Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Jatkossa sarja nähdään useilla kielialueilla. Muumilaakson luova johtaja Marika Makaroff on ilahtunut saamenkielisen ääniversion toteutumisesta.

“Vähemmistöjen huomioiminen on ollut todella tärkeää Muumilaakso- tuotannossa alusta alkaen, joten olen todella iloinen, että pääsemme tekemään myös saamenkielisen version. On hienoa, että mahdollisimman monet perheet ympäri maailmaa voivat nauttia sarjasta omalla äidinkielellään“, Makaroff sanoo.

Muumilaakso on nähtävissä Yle Areenassa / Arenanissa. Sarjan uudet jaksot nähdään aina maanantaisin klo 20.00 Yle TV2:lla ja tiistaisin 17.25 Yle Fem -kanavalla.

Muumilaakso saameksi tulee Yle Areenaan loppuvuoden 2019 aikana.

Muumilaakso-sarjan tuotannosta vastaa suomalainen Gutsy Animations -yhtiö ja sarjan taiteellinen ohjaaja Marika Makaroff. Muumilaakson ohjaa Oscar®-palkittu Steve Box, käsikirjoituksesta vastaavat Mark Huckerby ja Nick Ostler ja tuottaja on John Woolley. Muumihahmojen ääninäyttelijöinä on joukko suomalaisia huippunimiä, ja sarjan alkuperäisestä musiikista vastaavat säveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen. Lisäksi sarjan jokaisessa jaksossa kuullaan musiikkia kansainvälisiltä huippuartisteilta.

Ođđa Mumenleahki-prográmma dahkkojuvvo maiddái sámegillii

Giđa tv-ođut, ođđa Mumenleahki-prográmma lea joksan viidát geahčči- ja fánsajoavkkus. Mumenleahki-animašuvdna, mas lea váldojuvvon vuhtii Tove Janssona vuoigŋa, lea dráma, man guoras loaktá olles bearaš.

Mumenleahki dahkkojuvvo dál maiddái sámegillii nu, ahte jietnaveršuvnnain váldojuvvojit vuhtii buot Suoma golbma sámegiela, davvisáme-, anáraš- ja nuortalašgiella. Sámegielat buvttadeami plánenbargu álggahuvvo farggamusat.

Sámediggi evttohii jahkedoajáldagas, ahte Yle barggašii Mumenleagis suoma- ja ruoŧagielat veršuvnnaid lassin maiddái sámegielat jietnaveršuvnna. Yle ja prográmmas vástideaddji buvttadanfitnodat Gutsy Animations leat čielggadan sámegillii jietnanektojuvvon prográmma ollašuhttima vejolašvuođaid ja áigetávvala.

Sámegillii dubbejuvvon animašuvnnat leat unnán. Golmma Suomas hállojuvvon sámegiela vuhtiiváldin buktá hástalusaid, muhto Yles illudit dán vejolašvuođas.

“Mii Yles illudit, go sáhttit muitalit, ahte maiddái sámegielat Mumenleahki lea boađi boađi Yle Areenai. Yle bargu lea bálvalit buohkaid Suomas. Ovttastuvvan Našuvnnaid álgoálbmotgielaid temájagi mii sávvat, ahte Mumenleagi sámegielat veršuvnnat oasisteaset dorjot sámegielaid eallinfámu mánáid ja bearrašiid gaskkas”, dadjá Yle almmustahttinhoavda Ismo Silvo.

Dán dilis Mumenleahki-animašuvdna lea vuvdojuvvon Suoma lassin Británniai, Jáhpanii ja Mátta-Koreai. Boahttevuođas prográmma čájehuvvo máŋggain giellaguovlluin. Mumenleagi kreatiiva hoavda Marika Makaroff illuda sámegielat jietnaveršuvnna ollašuvvamis.

“Vehágaid vuhtiiváldin leamašan Mumenleahki-produkšuvnnas hui dehálaš gitta álggu rájes, man dihte lean hui ilolaš, go beassat dahkat prográmmas maiddái sámegielat veršuvnna. Lea fiinna ášši, ahte nu ollu bearrašat go vejolaš birra máilmmi besset návddašit dán prográmmas iežaset eatnigillii”, Makaroff lohká.

Mumenleahki čájehuvvo Yle Areenas. Prográmma ođđa oasit sáddejuvvojit suomagillii tv:s vuossárggaid diibmu 20.00 Yle TV2:žis ja maŋŋebárggaid diibmu 17.25 Yle Fem -kanálas.

Sámegielat Mumenleahki almmustuvvá Yle Areenas loahppajagi 2019 áigge.

Mumenleahki-prográmma buvttadeamis vástidit suopmelaš Gutsy Animations -fitnodat ja prográmma dáiddalaš bagadalli Marika Makaroff. Mumenleagi bagadallá Oscar®-bálkkašuvvon Steve Box, giehtačállosis vástideaba Mark Huckerby ja Nick Ostler ja dan buvttada John Woolley. Mumeniid jietnaneavttárin leat beakkán suopmelaš neavttárat. Prográmma álgoálgosaš musihkas vástideaba Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen. Juohke prográmma sisttisdoallá lassin bivnnuhis riikkaidgaskasaš artisttaid musihka.