Hyppää pääsisältöön

Miljoonat kulkivat seychelliläisen veroparatiisifirman tileille Imatralle – kymmenet epämääräiset pöytälaatikkoyhtiöt pyörittäneet rahojaan Suomen Nordean kautta

Kuvitus Suomen kartasta ja Nordeasta.
Kuvitus Suomen kartasta ja Nordeasta. Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Nordea,Jyri Hänninen

Nordean asiakkaiden joukosta löyty esimerkiksi panamalaisen asianajotoimiston Mossack Fonsecan perustamia yhtiöitä, rahanpesusta epäilty sekä kymmeniä veroparatiisiyhtiöitä.

Pankkikonserni Nordean asiakkaana on ollut Suomessa lähes 40 pöytälaatikkoyhtiötä, joiden taustoihin liittyy epäselvyyksiä.

Aiemmin Nordea on väittänyt, että rahanpesuepäilyissä on kyse vanhoista asioista ja ne koskevat vain pankin toimintaa Tanskassa.

MOT:n selvitys osoittaa Nordean väitteen olevan hataralla pohjalla.

Mikä on pöytälaatikkoyhtiö? – Näin selvitys tehtiin

MOT löysi selvityksessään lähes 300 pöytälaatikkoyhtiötä, jotka ovat olleet Nordean asiakkaita.

Näistä lähes 40:llä on ollut tili Suomen Nordeassa.

MOT tarkasteli yhtiöiden taustoja seuraavilla perusteilla:

 1. Onko yhtiöllä todellista liiketoimintaa ja esimerkiksi työntekijöitä?
 2. Onko yhtiön hallinnossa käytetty bulvaaneja eli haamujohtajia?
 3. Toimiiko yhtiö veroparatiisista käsin?
 4. Toimiiko samasta osoitteesta käsin suuri joukko yhtiöitä?
 5. Mistä lähteistä yhtiö saa rahoitusta ja liittyykö rahoitukseen epäselvyyksiä?
 6. Liittyykö yhtiön toimintaan rikosepäilyitä tai ovatko viranomaiset puuttuneet yhtiön toimintaan muuten?

Nordean asiakasta epäiltiin rahanpesusta Virossa

Vain osassa tapauksia MOT kykeni selvittämään yhtiöiden todelliset omistajat. Yksi näistä oli Seychellien veroparatiisiin rekisteröity yhtiö, jonka osoite on postilokero Imatralla Etelä-Karjalassa.

Postilokeroita Imatralla
Nordean tilin kautta miljoonia liikutelleen seyschelliläisen yhtiön osoitteeksi on ilmoitettu postilokero Imatralla Etelä-Karjalassa. Postilokeroita Imatralla Kuva: Mikko Savolainen / Yle MOT,Nordea,Postilokero,Imatra

Yhtiön omistaa venäläinen liikemies. Yhtiön tilille Nordean Etelä-Karjalan konttoriin on tullut tai siltä on lähtenyt maksuja yhteensä lähes kuuden miljoonan euron arvosta.

Valtaosa rahaliikenteestä on tehty Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröidyn yhtiön kautta.

Toinen Suomen Nordean asiakkaana ollut yhtiö liittyy Virossa tehtyyn poliisitutkintaan, jossa neljää liikemiestä epäiltiin vuonna 2013 yli 60 miljoonan euron rahanpesusta. Syyte kaatui oikeudessa, koska näyttöä rahojen liittymisestä rikolliseen toimintaan ei saatu.

Oikeus katsoi kuitenkin päätöksessään, että Nordean asiakasyhtiön rahaliikenne oli epäilyttävää ja siinä oli piirteitä, jotka ovat tunnusomaisia rahanpesulle.

Nordean konttori Lappeenrannassa
Miljoonien eurojen rahavirtoja pyörittäneen veroparatiisiyhtiön pankkilokero on asiakirjojen mukaan sijainnut Nordean konttorissa Lappeenrannassa. Nordean konttori Lappeenrannassa Kuva: Mikko Savolainen / Yle MOT,Nordea,Lappeenranta

Nordea: Otamme asian hyvin vakavasti

Nordea ei vastannut MOT:n kysymyksiin, vaan lähetti vain yleisluontoisen lausunnon sähköpostilla.

– Raportoimme epäilyttävät tapaukset viranomaisille – myös Suomessa. Nordean kanta rahanpesuun on tiukka. Nordea ei hyväksy pankin hyväksikäyttämistä rahanpesutarkoituksiin tai mihinkään muihin talousrikoksiin. Emme hyväksy sitä nyt – emmekä ole hyväksyneet sitä aikaisemminkaan. Otamme asian hyvin vakavasti, Nordea kirjoitti viestissään.

Uudet tiedot ovat peräisin suuresta Troikan pesulaksi nimetystä tietovuodosta. Vuodosta käy ilmi, kuinka venäläisten liikemiesten luoman pöytälaatikkoyhtiöiden verkoston läpi on virrannut satoja miljardeja.

Vuoto paljastaa valtavan hämärän rahaliikenteen verkoston

 • Troikan rahanpesulaksi nimetty vuoto sisältää tietoja satojen miljardien eurojen tilisiirroista.
 • Tilisiirtojen lisäksi vuodossa on muun muassa yritysten asiakirjoja sekä sähköposteja. Aineisto on vuosilta 2005–2017.
 • Vuodon keskeinen aineisto koskee tilisiirtoja, jotka on tehty liettualaisista Ūkio Bankasista ja Snoras-pankista. Viranomaiset ovat sulkeneet molemmat pankit.
 • Aineisto luovutettiin kansainväliselle toimittajajärjestö OCCRP:lle ja liettualaiselle verkkouutissivusto 15min.lt:lle.
 • Ylen MOT on Suomessa ainoa media, jolla on pääsy aineistoon.

Nordean tileille epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa on päätynyt ainakin 700 miljoonaa euroa. Lisäksi pankilla on ollut asiakkaina satoja pöytälaatikkoyhtiöitä.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan tiedot ovat vanhoja ja ne koskevat pankin Tanskan-yksikön toimintaa.

– Olemme käyneet läpi nimenomaan Tanskan viranomaisten kanssa ne transaktiot, joissa on epäilyjä raportoitu ja edelleen niitä käydään läpi, von Koskull sanoi Ylen A-studion haastattelussa.

Nordea ei vastannut MOT:n kysymykseen siitä, miten pankki perustelee väitettään, että uutisoidut tiedot olisivat vanhoja. MOT on tarjonnut Nordealle mahdollisuuden tutustua toimituksen hallussa olevaan aineistoon, mutta pankki on kieltäytynyt tästä.

Nordea varautuu sakkoihin Tanskassa

Tanskalaisen Börsen-lehden haastattelussa Casper von Koskull kertoi odottavansa, että Nordea tulee saamaan Tanskassa sakot rahanpesun torjunnan sääntöjen laiminlyönneistä.

Myös Tanskan finanssivalvonta on kommentoinut uusia tietoja pitäen Nordean rahanpesun torjunnan ongelmia hyvin vakavina, kertoi Arvopaperi-lehti viime viikolla.

Suomessa viranomaiset eivät toistaiseksi ole reagoineet uutisointiin.

Liettuan keskuspankki: Autamme mahdollisissa Nordea-tutkimuksissa

Pääosa uuden tietovuodon aineistosta on peräisin kahdesta liettualaisesta pankista eli Ūkiosta sekä Snoraksesta. Pankkien läpi kulki satoja miljardeja euroja rahaa, jonka alkuperään liittyy muun muassa talousrikoksia.

Molemmat pankit on jo suljettu muun muassa kehnon rahanpesun torjunnan takia.

Liettuan keskuspankin pääjohtaja Vitas Vasiliauskas kertoi viime perjantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että maan viranomaiset ovat valmiit avustamaan, mikäli Nordean toimintaa aletaan tutkia uuden vuodon tietojen takia.

Vasiliauskas myönsi myös, että Liettuan pankkisektorin maine on kokenut pahan kolauksen.

Nordea ja Mossack Fonseca

 • Tietovuoto Troikan rahanpesula tuo lisätietoa myös aiempaan suureen tietovuotoon eli niin sanottuihin Panaman papereihin.
 • Vuonna 2016 MOT uutisoi Nordean Luxemburgin-yksikön auttaneen asiakkaitaan perustamaan lähes 400 veroparatiisiyhtiöitä. Yhtiöiden asioita hoiti panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca, josta tietovuoto oli peräisin.
 • Luxemburgin Finanssivalvonta määräsi Nordealle sakot vuonna 2017. Viranomaisen mielestä Nordea oli laiminlyönyt rahanpesusäädösten noudattamisen.
 • Uusi tietovuoto osoittaa, että Mossack Fonsecan perustamia yhtiöitä on ollut Nordean asiakkaina myös pankin pohjoismaisissa konttoreissa.
 • Suomen Nordeassa on ollut asiakkaina ainakin viisi ja Tanskan Nordeassa yhdeksän Mossack Fonsecan perustamaa yhtiötä. Näistä yhtiöistä ei ole tiedetty aikaisemmin.

MOT: Nordea ja Kremlin pyykkärit

Suuri tietovuoto paljastaa, että Nordean kautta on kulkenut satoja miljoonia euroja epäilyttävistä lähteistä peräisin olevaa rahaa. MOT:n haltuunsa saamista asiakirjoista selviää, miten eurooppalaiset pankit kytkeytyvät valtavan venäläislähtöisen rahanpesukoneen toimintaan.

Radio Suomen päivä: Mitä rahanpesun estämiseksi olisi tehtävissä?

Laajassa rahanpesua tutkineessa kansainvälisessä mediaryhmässä on ollut Suomesta mukana vain Yle. Selvinneistä rahanpesutiedoista kertoo toimittaja Minna Knus-Galan.

A-studio: Miksi rahanpesu onnistuu Suomessa?

Aihetta käsiteltiin myös A-studiossa maanantaina 4.3.2019. Vieraina mm. Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull ja KRP:n rahanpesuyksikön johtaja Pekka Vasara.

Kommentit