Hyppää pääsisältöön

Ompele omat housut – trikoot joustavasta materiaalista

Lee syr gröna tights av stretchigt material
Lee ompelee vihreät trikoot joustavasta materiaalista Lee syr gröna tights av stretchigt material Kuva: YLE/Strömsö

Housuja on vaikka minkälaisia, mutta pohja on sama ja jos aloittaa jostakin hyvin yksinkertaisesta, mallia voi muunnella ja kehitellä niin paljon kuin haluaa.

Etsi käsityölehdestä tai -kirjasta sopiva kaava, joka on haluamaasi kokoa, piirrä kaava ohjeen mukaan ja leikkaa kangas. Tästä näet, miten se tehdään – Ompele omat vatteesi osa 1. Yksinkertaisissa trikoissa ilman nilkkaresoria on takaosa ja etuosa, jotka leikataan halutusta kankaasta, esimerkiksi pehmeästä trikoosta.

Joustavien kankaiden kanssa on oltava tarkkana langansuunnan kanssa, koska muuten kangas alkaa vetää oudosti käytössä tai pesussa. Joustaviin kankaisiin on hyvä käyttää erikoisneuloja, jotka on tarkoitettu jerseyn tai trikoon ompeluun, ja ommellessa käytetään aina jousto-ommelta. Jousto-ompeleita on useimmiten monia erilaisia, joten kokeile, mikä toimii sinusta parhaiten. Joustavista kankaista/neuleista tekee tavallisia kudottuja puuvillakankaita vaikeampia se, että ompeleiden purkaminen niistä ei onnistu, vaan kankaaseen tulee helposti reikiä, joten aloittelijana on hyvä olla tietoinen siitä.

Jos haluat mieluimmin ommella pehmeät housut veluurista - löydät ohjeet täältä.

Kun kappaleet on leikattu, kaksi etu- ja kaksi takakappaletta, tee näin:

Sy yttre och inre bensöm med en töjbar söm
Ompele lahkeiden ulko- ja sisäsaumat jousto-ompelein Sy yttre och inre bensöm med en töjbar söm Kuva: YLE/Strömsö
 • Aseta yksi etukappale yhtä takakappaletta vasten oikeat puolet vastakkain ja ompele lahkeen ulko- ja sisäsauma jousto-ompeleella.
 • Ompele toinen lahje samalla tavalla ja käännä se sitten oikeinpäin.
 • Laita nyt tämä lahje toisen vielä nurinpäin olevan lahkeen sisään. Näin oikeat puolet ovat vastakkain haaroista, ja lahkeet on helppo ommella yhteen nurjalta puolelta.
Lee nålar ihop grenen där grensömmen ska sys
Sy rätan mot avan i grensömmen Lee nålar ihop grenen där grensömmen ska sys Kuva: YLE/Strömsö
 • Ompele haarasauma jousto-ompeleella.
 • Käännä housut.
 • Tee lahkeisiin käänteet. Jos on varma, että pituus on oikea ja lahkeensuu on tarpeeksi tiukka, voi ommella lahkeen ulkosauman jälkeen käänteen ja ommella lahkeen sisäsauman vasta sen jälkeen.
 • Ompele ylös nauhakuja kuminauhalle / resorinauha.
 • Pujota kuminauha.

Lisää omien vaatteiden ompelemisesta

Kaavan löytäminen ja piirtäminen ja kankaan leikkaaminen
Ompele pehmeät housut veluurista

Leen ompeluvinkit pehmeiden neulekankaiden, kuten trikoon, collegekankaan ja veluurin ompelemiseen:

Använd alltid specialnålar anpassade till materialet då du syr på maskin
Käytä aina kullekin materiaalille tarkoitettuja ompelukoneenneuloja Använd alltid specialnålar anpassade till materialet då du syr på maskin Kuva: YLE/Strömsö
 • Jos käytät saumuria, se työntää aluksi kangasta epätasaisesti, joten näkyvissä kohdissa, joissa haluat kankaiden kohtaavan siististi esimerkiksi pääntiessä, kun ompelet yhteen viimeisen olkasauman, voit ommella ensin tavallisella ompelukoneella, joka lukitsee kangaskerrokset paikoilleen.
 • Kun haluat päätellä saumurin langat, voit tehdä solmun ja taittaa langanpäät sitten saumaan ja ommella ne kiinni tavallisella ompelukoneella, ellet jaksa pujottaa niitä neulansilmään ja päätellä niitä käsin.
 • Tee pieniä testitilkkuja eri saumoilla esimerkiksi resorin kiinnittämistä tai taskujen suuta varten, ja samalla voit kokeilla, miten paljon resorikangasta pitää venyttää siisteimmän tuloksen saamiseksi ja nähdäksesi, millainen lopputulos eri saumoilla syntyy.
 • Käytä ompelukoneessa erikoisneuloja, jotka on tarkoitettu tietylle materiaalille, esimerkiksi jerseyneulaa tai trikooneulaa, joissa on pyöristetty kärki. Jos käyttää väärää tai huonoa neulaa, voi saumojen viereen syntyä pieniä reikiä, jotka näkyvät muutaman pesun jälkeen.