Hyppää pääsisältöön

Ompele omat pehmeät housut veluurista

Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser
Veluurihousut, joissa on pitkät nilkkaresorit, taskut ja monia hienouksia Byxor i velour med långa muddar, fickor och många finesser Kuva: YLE/Strömsö

Housujen ompelemisessa itse on hauskaa se, että voi kikkailla ja ommella hienouksia ja koristeita, joita ei ole kaupasta valmiina ostettavissa housuissa.

Koko perheelle voi luoda ainutlaatuisia vaatteita, joissa voi huomioida lapsen kalastusharrastuksen tai vaikkapa antaa lapsen itse päättää, millaisia vaatteista tehdään. Tekemällä erikoispitkät nilkkaresorit, jotka voi taittaa aluksi kaksin kerroin, pidentää lisäksi huomattavasti lasten housujen käyttöikää, koska kääntämällä resorit alas pidentää housuja hetkessä, kun lapsi kasvaa nopeasti. Jos on saumuri tai peitetikkisaumuri, voi tietysti käyttää niitä, mutta työ onnistuu yhtä hyvin tavallisella ompelukoneella, jossa on ainakin jonkinlainen jousto-ommel.

Jos haluat mieluimmin ommella trikoot joustavasta kankaasta, löydät ohjeet täältä!

Tee näin:

 • Piirrä kaava ja leikkaa haluamasi kangas ja noudata käsityölehden ohjeita.
Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna
Päälle ommellut taskut, joissa on resorikäänne Lee syr fast fickorna på de främre byxbensdelarna Kuva: YLE/Strömsö
 • Ylimääräiset koristeet ommellaan lahkeeseen ennen saumojen ompelemista. Näihin housuihin Lee teki kaloja ja meriruohoja toiseen lahkeeseen etupuolelle ja toiseen lahkeeseen takapuolelle.
 • Päälle ommeltavat taskut voi helposti leikata niin, että ottaa mitan lapsen kädestä ja tekee kananmunan muotoisen mallin ja siihen kolon (ikään kuin kananmunan kärkeen) ja kanttaa taskunsuun resorilla. Leikkaa sitä varten pala resorikangasta ja ompele oikea puoli kolon oikeaa puolta vasten, käännä resori nurjalle puolelle ja ompele kiinni jousto-ompeleella, esim. kolmoissuoraompeleella (ellei sinulla ole peitetikkisaumuria). Leikkaa sitten varovasti pois ylimääräinen kangas takapuolelta niin, että kangasta jää noin 3 mm saumasta.
 • Tasku ommellaan sitten kiinni etukappaleen päälle hunajakenno-ompeleella, ellei ole peitetikkikonetta, jossa on peitetikki.
 • Aseta yksi takakappale ja yksi etukappale oikeat puolet vastakkain ja ompele lahkeen ulko- ja sisäsauma. Ompele toinen samoin.
Mudden sys fast i byxbenet
Resori ommellaan lahkeen oikeaa puolta vasten Mudden sys fast i byxbenet Kuva: YLE/Strömsö
 • Käännä sitten toinen lahja oikein päin ja pujota se toisen lahkeen sisään niin, että oikeat puolet ovat vastakkain. Neulaa ja ompele haarasauma jousto-ompeleella.
 • Käännä lahje ja ompele resorit lahkeisiin. Nyt housut voi kääntää kokonaan oikein päin.
 • Nilkkaresori ommellaan niin, että leikataan kaksinkertainen pala kangasta. Esimerkiksi, jos resorin pitää olla 6 cm leveä, mitta on 12 cm ja siihen lisätään 2 cm saumanvaraa (1 cm molempiin sivuihin), tulos on 14 cm. Jos pituus on 8 cm, tarvitaan 16 cm plus saumanvara 1 + 1 cm, eli 20 cm. Silloin leikataan kangasta 14 x 20 cm niin, että langansuunta kulkee pitemmän sivun suunnassa. Jos haluaa lisäksi erikoispitkän resorin niin, että sen voi taittaa, lisätään pituus kaksinkertaiseksi (jos haluaa pidentää käyttöikää nopeasti kasvavalla lapsella).
 • Taita resori pituussuunnassa kaksin kerroin ja ompele 20 cm yhteen (tai kaksinkertainen pituus, jos haluat lisätä kasvunvaraa).
Resåren i benen dubbelvikt
Näin siistit resoreista tulee Resåren i benen dubbelvikt Kuva: YLE/Strömsö
 • Taita nyt kangas kaksin kerroin niin, että saumanvarat jäävät resorin sisään, ja pujota resori lahkeensuuhun taitettu osa ylöspäin ja avonainen osa alaspäin. Neulaa resori kiinni niin, että ommelpuoli tulee vasten lahkeen sisäsaumaa. Venytä resoria niin, että se jakautuu tasaisesti lahkeensuuhun. Ompele kiinni jousto-ompeleella ja käännä resori alas.
 • Ompele nauhakuja kuminauhalle ja pujota se paikoilleen.

Lisää omien vaatteiden ompelemisesta

Kaavojen löytäminen ja piirtäminen ja kankaan leikkaaminen

Housut – trikoot joustavasta kankaasta

Leen ompeluvinkit pehmeiden neulekankaiden, kuten trikoon, collegekankaan ja veluurin ompelemiseen:

Dekorationerna gör byxan
Koristeita voi vaihdella loputtomiin Dekorationerna gör byxan Kuva: YLE/Strömsö
 • Jos käytät saumuria, se työntää aluksi kangasta epätasaisesti, joten näkyvissä kohdissa, joissa haluat kankaiden kohtaavan siististi esimerkiksi pääntiessä, kun ompelet yhteen viimeisen olkasauman, voit ommella ensin tavallisella ompelukoneella, joka lukitsee kangaskerrokset paikoilleen.
 • Kun haluat päätellä saumurin langat, voit tehdä solmun ja taittaa langanpäät sitten saumaan ja ommella ne kiinni tavallisella ompelukoneella, ellet jaksa pujottaa niitä neulansilmään ja päätellä niitä käsin.
 • Tee pieniä testitilkkuja eri saumoilla esimerkiksi resorin kiinnittämistä tai taskujen suuta varten, ja samalla voit kokeilla, miten paljon resorikangasta pitää venyttää siisteimmän tuloksen saamiseksi ja nähdäksesi, millainen lopputulos eri saumoilla syntyy.
 • Käytä ompelukoneessa erikoisneuloja, jotka on tarkoitettu tietylle materiaalille, esimerkiksi jerseyneulaa tai trikooneulaa, jossa on pyöristetty kärki. Jos käyttää väärää tai huonoa neulaa, voi saumojen viereen syntyä pieniä reikiä, jotka näkyvät muutaman pesun jälkeen.