Hyppää pääsisältöön

Ompele omat vaatteesi - Kaavan löytäminen ja piirtäminen sekä kankaan leikkaaminen

Lee nålar fast mönsterdelarna i tyget
Lee neulaa kaavan osat kankaaseen Lee nålar fast mönsterdelarna i tyget Kuva: YLE/Strömsö

Vaatteiden ompeleminen itse voi olla varsinainen haaste, mutta jos aloittaa jostakin helposta ja käyttää apuna Leen ohjeita, voi ehkä herätellä henkiin vanhat taitonsa tai oppia jotain ihan uutta ja hauskaa. Tämä artikkeli on ajateltu ensiavuksi autuaasti yläasteen käsityötunnit unohtaneille ja vasta-alkajille.

 • Isojen ja pienten vaatteisiin löytyy kaavoja kirjoista ja käsityölehdistä, joissa on usein kuvia valmiista vaatteista, kaavakooste, yksityiskohtainen kuvaus jokaisesta kaavasta sekä irrallinen kaava-arkki.
Översikt över alla modeller och storlekar i tidningen
Lehden kaavakooste esittelee kaavat ja koot Översikt över alla modeller och storlekar i tidningen Kuva: YLE/Strömsö
 • Mielenkiintoisin sivu on kaavakooste, koska siitä näkee, millaisia kaavoja on tarjolla ja on helppo nähdä, voiko mallia käyttää siihen, mitä haluaa itse tehdä ilman, että antaa lehden kuvituksen materiaali- tai värivalintojen ohjata itseään. Samalla näkee, mitä kokoja kaavasta on, ja voi helposti vertailla eri kaavakoosteita keskenään voidakseen valita sopivimman kaavan.
 • Tarkista omat mittasi lehden mittataulukon avulla.
 • Kun löydät haluamasi kaavan, siirry sitä koskevaan kuvaukseen ja lue se tarkasti. Siitä selviää kankaan menekki, työjärjestys, kaavan osat ja ehdotus siitä, miten kaavat sijoitetaan kankaalle, sekä ohjeet kaikesta, mitä tämän vaatteen ompelemiseen tarvitaan.
I mönsterarket anges varje mönsterdel med nummer och färg.
Kaava-arkilla jokainen kappale on ilmoitettu numerolla ja värillä I mönsterarket anges varje mönsterdel med nummer och färg. Kuva: YLE/Strömsö
 • Kuvauksesta löydät kaavan ohjeet, mitä kaava-arkkia, mitä väriä ja mitä viivaa sinun on seurattava saadaksesi oman kokosi. Etsi oikea arkki (usein A-F), etsi oikea väri ja yritä nähdä ne viivat, jotka muodostavat tarvitsemasi kappaleet, ne ovat usein pienoiskoossa kuvauksen vieressä. Useimmilla arkeilla on apuna kaavannumero reunassa, jokaisella kappaleella on oma numero. Varmista, että löydät kaikki kappaleet.
 • Aseta kaavapaperi kaava-arkin päälle ja piirrä yksi kappale kokonaisuudessaan kerralla. Jätä kaavapaperille tilaa niin, että voit lisätä saumanvaran, ennen kuin leikkaat kaavat irti. Tarkista, että kaikki pienet merkinnät, ohjeet (esimerkiksi pitääkö jokin kappale olla taitettua reunaa vasten), langansuunta (merkitty nuolella) ja muut vastaavat tulevat mukaan. Kirjoita, mikä kappale (etu/taka/hiha), mikä koko, mikä lehti, numero ja vuosi on kyseessä, niin löydät kuvauksen helposti, jos on tarpeen.
Rita varje del i mönsterpappret, skriv ut vilken del, anvisningar och sömsmån
Piirrä yksi kappale kerrallaan, kirjoita ohjeet ja muista saumanvarat. Rita varje del i mönsterpappret, skriv ut vilken del, anvisningar och sömsmån Kuva: YLE/Strömsö
 • Tarkista kuvauksesta, lukeeko siinä, että pitää laittaa reilummin saumanvaraa, esimerkiksi helmaan tai että saumanvaraa ei tarvitse lisätä lainkaan esimerkiksi pääntiehen. Piirrä sitten ohjeiden mukaan saumanvarat juuri kaava-arkilta kopioimiisi kaavoihin.
 • Leikkaa piirtämäsi kaavat ja tarkista, että olet piirtänyt kaikki tarvitsemasi kappaleet.
 • Ennen kuin asettelet kaavat kankaalle, voit neulata esimerkiksi puseron olka- ja sivusauman kaavapaperin saumavaroista ja sovittaa itsellesi, jotta näet, tarvitaanko pituuteen tai leveyteen lisää kangasta, onko tarpeen siirtää muotolaskosta tai syventää kaula-aukkoa. Merkitse muutokset tarkasti kaavapaperiin. Nyt saat myös helposti käsityksen siitä, oletko piirtänyt liian suuren tai pienen kaavan, niin että voit korjata asian, ennen kuin ehdit pidemmälle.
Lee mäter tyg för att tygåtgången ska vara såp liten som möjligt
Lee mittaa tarkasti, jotta kankaan menekki on mahdollisimman pieni. Lee mäter tyg för att tygåtgången ska vara såp liten som möjligt Kuva: YLE/Strömsö
 • Kun on aika asetella kaavat kankaalle, voit käyttää lehdessä olevaa ohjetta tai yrittää olla vielä taloudellisempi. Ajatuksena on, että kankaasta jää mahdollisimman suuria yhtenäisiä paloja niin, että niitä voi käyttää muuhun mahdollisimman hyvin. Jos esimerkiksi asetat puseron kappaleen taitettua reunaa vasten, kangasta ei tarvitse taittaa keskeltä, vaan taita sitä vain sen verran, että kappale mahtuu kankaalle. Käännä hulpio niin, että nurja puoli tulee ylöspäin ja tarkista mittaamalla, että taitos on yhtä leveä koko matkan, niin taitettua reunaa vasten asetettuun kappaleeseen tulee lankasuora keskiviiva ja langansuunta on sama.
Fäst mönsterdelarna med knappnålar
Neulaa kappaleet nuppineuloilla. Fäst mönsterdelarna med knappnålar Kuva: YLE/Strömsö
 • Neulaa kappaleet nuppineuloilla. Jos hiha on asetettu kaksinkertaiselle kankaalle ja siinä on langansuuntaviiva keskellä, niin ensin kiinnitetään yksi neula hihansuuhun. Sitten tarkastetaan mittaamalla taitetusta reunasta, miten pitkä etäisyys on ja sen on oltava sama lankasuoralinjan loppuun, silloin saat suoran langansuunnan koko hihaan, vaikka kappale itsessään on epäsäännöllinen. Jos hihan kaava on yksinkertaisella kankaalla, tehdään samoin, mutta mitataan etäisyys hulpiosta. Ellei ole hulpioita, joita voi käyttää apuna, on yleensä helppo seurata kankaan lankojen suuntaa, varsinkin neulekankaissa. Pane merkille, onko langansuunta mahdollisesti merkitty vinoksi tietynlaisen vaikutelman luomiseksi.
Den turkosa klänningen har fått längre fåll och den gula är sydd av en gammal gardin.
Näihin somiin mekkoihin on käytetty samaa kaavaa. Den turkosa klänningen har fått längre fåll och den gula är sydd av en gammal gardin. Kuva: YLE/Strömsö
 • Leikkaa kappaleet lisättyine saumanvaroineen. Taitettuun reunaan ei lisätä saumanvaraa. Merkkien siirtämiseen kaavasta kankaalle voi käyttää esimerkiksi tekstiililiitua. Jos on kyse pienistä merkeistä esimerkiksi kädentiessä etupuolen merkitsemiseksi tai kohdistusmerkistä, voi saumanvaraan leikata pienen viillon.
 • Ompele vaate lehden tai kirjan ohjeiden mukaan.
 • Vaatetta voi helposti muuttaa ja tehdä siitä persoonallisemman ompelemalla siihen koristenauhan tai pitsin, kuten Lee teki ompelemiinsa leninkeihin. Voit nähdä, miten erilaisilta samalla kaavalla ommellut samankokoiset mekot voivat näyttää. Turkoosissa on pidempi helma ja keltainen on ommeltu vanhoista verhoista.
Lees festklänning.
Leen 20-luvun tyylinen juhlamekko Lees festklänning. Kuva: YLE/Strömsö

Ompele nopeasti 1920-luvun juhlamekko!

Vaikka aikaa olisi vähän, voit ommella mekon kolmessa tunnissa ilman kaavaa, jos vain valitset yksinkertaisen mallin, joustavan kankaan ja otat omat mittasi oikein. Erityisen kalliiksikaan se ei tule, jos ostat kankaan kangaskaupan kilokankaista. Tämä mekon materiaalikustannukset ovat 8–15 euroa/kappale. On hyvä, jos on ommellut jonkin verran, mutta jos kangas on halpaa, kokeileminen voi kannattaa muutenkin!

Ompele 1920-luvun juhlamekko