Hyppää pääsisältöön

Ompele omat vaatteesi - Trikoopaita

Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen
Selkäpuolen kuvioksi tuli iloinen mustekala Tröjan som Lee sytt har dekorerats med en rolig bläckfisk på ryggen Kuva: YLE/Strömsö

Lasten trikoopaita on mukava ommella, koska siihen tarvitaan vähän kangasta ja silloin siihen voi käyttää muista projekteista jääneet tilkut ja luoda ainutlaatuisia paitoja, jollaisia kaupoista ei löydy.

Aikuisten vaatteiden osienkin käyttäminen onnistuu hyvin, esimerkiksi kuluneen ja likaantuneen paidan selkäpuoli voi olla hyvässä kunnossa, joten sitä voi käyttää johonkin muuhun. Kun löytää paitamallin, josta pitää, sitä on helppo muunnella ja koristella loputtomiin. Etsi sopiva malli mallilehdistä ja tarkista omat tai lapsesi mitat lehden mittataulukosta. Paidan ompelemisen pohja on sama koosta riippumatta. Noudata lehden ohjeita, ompelujärjestys voi vaihdella sen mukaan, onko paidassa raglanhiha vai tavallinen.

Tarvikkeet:

 • eriväristä ja -kuvioista trikookangasta
 • liimaharsoa
 • pari nappia ja helmiä
 • sopivan värisiä resorikankaita
 • ompelukoneen trikooneuloja
 • koristenauhaa
 • puuvillanauhaa (vahvistukseksi olkapäille, että paita pitää paremmin muotonsa)

Huomaa! Käytä aina jousto-ommelta trikookankaisiin ja muihin joustaviin kankaisiin!

Katso myös muut Ompele itse vaatteesi -artikkelit saadaksesi lisää ompeluvinkkejä:

Kaavan löytäminen ja piirtäminen ja kankaan leikkaaminen

Ompele pehmeät housut veluurista

Ompele trikoot joustavasta materiaalista

Näin syntyy Leen trikoopaita, jossa on mustekala selässä:

Kom ihåg att lämna sömsmån på bitarna
Muista leikata mukaan saumanvarat Kom ihåg att lämna sömsmån på bitarna Kuva: YLE/Strömsö
 • Etsi sopiva trikoopaidan malli.
 • Piirrä paidan osat kaava-arkista: hiha, takakappale, etukappale.
 • Asettele kaavat sopiville kangaspaloille ja leikkaa saumanvarat. Ole huolellinen langansuunnan suhteen. Jos kangaspalat ovat pieniä, voit ommella etukappaleen tai hihan kahdesta palasta, mutta muista silloin ylimääräinen saumanvara liitoskohtiin.
 • Ompele ensin mahdollisesti jatketut palat, jotka ovat kuin Leen etukappale. Koristele sitten ne kappaleet, joihin haluat koristeita. Etukappaleeseen Lee ompeli nauhan liitoskohdan päälle sekä kaloja veluurista ja hiukan meriruohoa. Paidan takakappaleeseen Lee teki mustekalan.
En glad, gul bläckfisk i velour
Iloinen, keltainen veluurimustekala koristaa takakappaletta En glad, gul bläckfisk i velour Kuva: YLE/Strömsö

Tästä voit tulostaa Leen mustekalan (tämä paita on kokoa 104 ja mustekala mahtuu siihen juuri ja juuri, joten samaa mustekalakuvaa voi käyttää suuremmassa paidassa tai pienentää kuvan pienempään paitaan):

Mustekala, piirros 1
Mustekala, piirros 2

 • Aseta liimaharso haluamasi hahmon (piirretyn tai tulostetun) päälle ja piirrä hahmo liimaharson suojapaperipuolelle. Leikkaa reilusti isompi pala, ei siis ääriviivoja pitkin vaan esimerkiksi ympyrä kuvan ympäri. Leikkaa kangaspala, josta haluat hahmon tehdä, tässä tapauksessa keltainen veluuri. Kangaspalan on oltava liimaharsoa suurempi. Silitä liimaharso kankaan nurjalle puolelle. Ajattele nukan- ja langansuuntaa niin, että kuvasta tulee sellainen kuin haluat. Leikkaa nyt hahmo ääriviivoja myöten. Ota suojapaperi pois ja paina kuva paidan takapuolelle. Ompele kiinni haluamallasi ompeleella. Voi syntyä hienompi vaikutelma, ellei ompele reunoja kiinni, vaan ompelee esimerkiksi kolmoissuoraompeleen noin puolen senttimetrin päähän reunasta koko kuvion ympäri. Ompele mielellään pieni kangastilkku ennen kuin aloitat, niin voit valita tarkoitukseen sopivan ompeleen.
Fram- och bakstyckets ena axelsöm sys först ihop
Toinen olkasauma ommellaan yhteen, oikea puoli oikeaa puolta vasten Fram- och bakstyckets ena axelsöm sys först ihop Kuva: YLE/Strömsö
 • Leikkaa puuvillanauhasta pala, joka on yhtä pitkä kuin olkapään leveys ja ompele se yhdessä olkasauman kanssa, niin paita pysyy paremmin muodossaan. (Leikkaa samanlainen pala toiselle olkapäälle ja ompele se samalla tavalla, kun on sen aika, mutta ensin tehdään pääntien reuna).
 • Leikkaa sopiva pala resorikangasta, mieluimmin liian pitkä kuin liian lyhyt.
 • Ompele resori oikealta puolelta samalla, kun venytät resoria vähän, hiukan enemmän kuin luulisit. Leikkaa mielellään harjoitustilkkuja ja kokeile ensin erilaisia resoreja, sillä ne venyvät eri tavalla, ennen kuin ompelet valitsemaasi paitaan. Aloita avoimesta olkapäästä ympäri koko matkan.
 • Taita resori sauman yli takapuolelle. Ompele kiinni haluamallasi ompeleella, peitetikillä, kolmoissuoraompeleella tai kaksoistikkauksella.
 • Leikkaa ylimääräinen resorikangas takapuolelta, noin 3 mm saumasta. Tee se varovasti, ettet leikkaa reikiä paitaan!
 • Ompele avoin olkasauma kiinni. Jos ompelee saumurilla, on hyvä aloittaa sauma tavallisella koneella niin, että saa resorin asettumaan siististi, sillä saumurilla kangas usein luistaa alta pois nopeammin.
 • Ompele resorit hihoihin samalla tavalla kuin pääntiehen, jos haluat tehdä saman mallin kuin Leen paidassa.
Ärmarna nålas fast i bak- och framstycket
Neulaa hihat paikoilleen Ärmarna nålas fast i bak- och framstycket Kuva: YLE/Strömsö
 • Neulaa hihat kiinni. Ole huolellinen, että kohdistusmerkintä hihan etupuolella tulee etukappaleessa olevaa kohdistusmerkintää vasten ja että merkintä hihan yläosassa tule olkasaumaa vasten. Ompele hihat kiinni.
 • Ompele ensimmäinen sivusauma kiinni hihasta helmaan.
 • Silitä paidan helma ja ompele siihen haluamasi ommel. Ellei ole kaksoisneulaa tai peitetikkisaumuria, voi ommella kaksi saumaa rinnakkain kolmoissuoraompeleella.
 • Ompele toinen sivusauma.
 • Päättele huolellisesti kaikki langat, varsinkin saumurilla tai peitetikkisaumurilla ommellut. Hihan alun saumanvaraa voi myös ommella vähän matkaa matalaksi, ettei se ärsytä ja samoin pääntien saumanvaraa.
 • Ompele napit mustekalan silmiksi ja mahdollisesti helmiä kalojen silmiksi.