Hyppää pääsisältöön

"Emme ole huumekauppiaita, olemme ihmisiä" - Särkynyt unelma Euroopasta

Tunnistamaton turvapaikanhakija asuu tehtaan raunioissa
Tunnistamaton turvapaikanhakija asuu tehtaan raunioissa Kuva: Pertti Pesonen / Yle turvapaikanhakijat,ulkolinja: Orjana italiassa

Rooman laitamilla olevalla hylätyllä penisiliinitehtaalla ”Penicillinalla” on huono maine. Minua varoitetaan etukäteen, että raunioissa asuvat afrikkalaiset turvapaikanhakijat ovat agressiivisia. Pari viikkoa sitten Italian tv:n kuvausryhmältä rikottiin raunioilla kamera.

Varoituksista huolimatta menemme tehtaalle tapaamaan turvapaikanhakijoita. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tapaamamme ihmiset ovat rauhallisia. Agressiivisen vastaanoton sijaan tapaamme paljon ahdistuneita ihmisiä.

Raunioissa satoja afrikkalaisia

- Tämä ei ollut sitä mitä toivoin.

Ghanalaismiehen ääni särkyy. Hän tuli suurin toivein Afrikasta Eurooppaan. Italiasta ei tullut Dolce Vita. Tuli ero ja yksinäinen elämä hylätyn tehtaan raunioissa.

Miehellä on pieni tytär. Vilteillä ja aaltopahvilla eristetyssä nurkkauksessa on lattialla tytön nukke ja joitakin piirroksia, joita hän on tehnyt isälleen. Tytär asuu muualla. Tehtaan rauniot eivät ole pienelle lapselle sopiva paikka.

Toinen nuorimies kertoo nimekseen Jallo. Hän näyttää henkilöllisyystodistusta, joka on rispaantunut niin, ettei siitä saa selvää. Siitä selviää kuitenkin, että Jallo on kotoisin Nigeriasta.

Jallo on yrittänyt asettua ensin Belgiaan ja sitten Saksaan. Sieltä hänet palautettiin Italiaan, koska Italiassa hänet rekisteröitiin ensimmäistä kertaa turvapaikanhakijana.

Turvapaikanhakija tehtaan sisäpihalla roskien seassa
Turvapaikanhakija tehtaan sisäpihalla roskien seassa Kuva: Pertti Pesonen / Yle rauniot,ulkolinja: Orjana italiassa

Rooman laitamilla olevissa penisiliinitehtaan raunioissa elää satoja afrikkalaisia. Nigerialaisia on eniten. Lattialla on särkyneitä penisiliiniampulleja, tuuli puhaltaa ikkuna-aukoista. Laseja niissä ei ole.

Yhdelle seinustalle on vedetty lakana jossa lukee: Salvini, emme ole huumekauppiaita, olemme ihmisiä. Ja sinä, Salvini, olet rasisti.

Ei tulevaisuutta Italiassa

Milanossa tapaamme nuoren ja kauniin nigerialaisnaisen. Nimekseen hän kertoo Melodie. Nimi on keksitty, sillä nainen on peloissaan. Hän ei myöskään halua näyttää kasvojaan kameralle.

Matka Nigeriasta Saharan halki Libyaan ja siitä Italiaan oli rankka, eikä helppoa ole ollut Italiassakaan. Nyt Melodiella on työpaikka, mutta Italian Lega-puoluetta edustavan populistisen sisäministerin hyväksyttämän lain mukaan hän ei voi enää saada turvapaikkaa humanitaarisilla perusteilla.

Karem on asunut Italiassa lähes kymmenen vuotta. Ilmapiiri on käynyt kovemmaksi, ankarammaksi, hän sanoo. Sujuvalla italialla hän kertoo miten on turhautunut ja sanoo palaavansa seuraavana päivänä Egyptiin. Egyptissäkin on paremmin kuin Italiassa.

Järjestys palautettu

Italian sisäministeri Matteo Salvini suututti EU-kumppaninsa syyskuussa, kun hän Euroopan siirtolaistaakan jakamisesta puhuttaessa sanoi, ettei Italia tarvitse lisää orjia Afrikasta. - Haluamme, että italialaiset tekevät lapsia ja afrikkalaiset pysykööt omissa maissaan, sanoi Salvini.

Kysyn Roomassa penisiliinitehtaan raunioilla tapaamaltani ghanalaiselta mieheltä, mitä mieltä hän on sisäministeri Salvinin lausumasta. Mies kertoo raataneensa pitkiä päiviä helteisillä pelloilla olosuhteissa, joihin italialaiset eivät suostu. Viimeksi hän on jakanut mainoksia. 8-10 tunnin päiviä 30 euron päiväpalkalla.

Myös miehen ystävä kertoo kyllästyneensä Italiassa vallitsevaan henkiseen orjuuteen ja epävarmuuteen.

Roskakasassa kaksi nukkea
Roskakasassa kaksi nukkea Kuva: Pertti Pesonen / Yle Räsynukke,jätteet,ulkolinja: Orjana italiassa

Seuraavana aamuna satamäärin poliiseja saapuu Penicillinaan. Sen asukkaat häädetään. Osa päätyy vastaanottokeskukseen, osa kadulle. Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini tviittaa, hän kertoo olevansa ylpeä siitä, että on palauttanut alueelle järjestyksen ja laillisuuden.

Ulkolinja: Orjana Italiassa to 21.3. TV1 klo 22.15. Yle Areenassa toistaiseksi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua