Hyppää pääsisältöön

Pöysti loistaa alkoholistin roolissa elokuvassa Pyhä perhe

Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson Anssi Mänttärin elokuvassa Pyhä perhe.
Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson Anssi Mänttärin elokuvassa Pyhä perhe. Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson Anssi Mänttärin elokuvassa Pyhä perhe. Kuva: Yle Kuvapalvelu Lasse Pöysti,Birgitta Ulfsson,Anssi Mänttäri,Pyhä perhe

Lasse Pöystin ja Birgitta Ulfssonin bravuurisuoritukset ovat unohtumattomat alkoholistiperheestä kertovassa elokuvassa.

Alkoholismi on aihe, johon suomalainen elokuva palaa tuon tuostakin, vaikka yleisö ei aina jaksa ankeudesta innostua. Tuottelias elokuvaohjaaja Anssi Mänttärikin aloitti ohjaajanuransa ongelmallisella perhekuvauksella.

Mänttärin tie elokuva-alalla alkoi avustajan roolissa Mikko Niskasen elokuvassa Sissit (1963). Ura eteni järjestäjän, apulaisohjaajan ja tuotantopäällikön tehtävissä muun muassa Niskasen, Matti Kassilan, Jörn Donnerin, Erkko Kivikosken ja Teuvo Tulion elokuvissa. Mänttäri ehti saada parhaan mahdollisen kenttäkokemuksen ennen kuin vuonna 1976 ohjasi ensimmäisen pitkän näytelmäelokuvansa Pyhä perhe.

Vuosina 1982-83 Mänttäri ohjasi kolme elokuvaa nimimerkillä Suvi-Marja Korvenheimo. Sen jälkeen elokuvia on valmistunut yli 20, aluksi useampi vuodessa, sitten harvempaan tahtiin.

Suuri yleisö ei ole Anssi Mänttärin elokuvia löytänyt, vaikka hän käsittelee aiheita, jotka selvästi kiinnostavat ja kuohuttavat ihmisiä, ja joilla iltapäivälehdet myyvät irtonumeroitaan, kuten esimerkiksi avioero, yksinhuoltajuus, lapsettomuus, julkisuudenkiro ja alkoholismi. Hänen aiheensa ovat kuin antologia elämästä lähivuosikymmeninä. Havaintojen tarkkuus, herkkien ja koomisten tilanteiden nopea vaihtelu ja ihmiskohtaloihin eläytyminen ovat Mänttärin elokuvien tavaramerkkejä.

”Mänttärin elokuvilla on se kiusallinen taipumus, että ne nakertavat ihmisiä, irvistelevät heille kulman takaa, näyttävät kieltään, vievät yöunen, perheen, vaimon, lapset ja lopulta katoavat kuin maan nieleminä. Juuri kun olit aikeissa mennä ostamaan lipun.” (Aki Kaurismäki, Filmihullu 2/84)

Pyhä perhe perustuu Claes Anderssonin näytelmään Familjen, joka sai ensi-iltansa Helsingin Lilla Teaternissa 15.3.1974. Se käsittelee alkoholismia ei ainoastaan juomarin, vaan koko perheen ongelmana. Näyttämölle tekstin ohjasi Lasse Pöysti, joka esitti itse myös pääroolin. Alkoholistin vaimona nähtiin teatterissa Elina Salo ja lääkärinä Asko Sarkola. Myös Mänttärin elokuvassa Lasse Pöysti näyttelee perheen alkoholisoitunutta isää, mutta vaimon roolissa on Salon sijaan Birgitta Ulfsson, joka oli teatteriesityksessä kertojan roolissa. Sarkolan paikalla lääkärin roolissa nähdään Mikko Majanlahti. Myös perheen lapsia esittää elokuvassa eri kolmikko kuin lavalla, elokuvassa nähdään Rita Polster, Sanna Fransman ja Martti-Mikael Järvinen.

Pöysti esittää vakuuttavasti vaikeasti alkoholisoitunutta, mutta lopulta viinasta irti rimpuilevaa perheenisää. Raitistuminen saattaisi onnistuakin, ellei koko perheen tasapaino, joka on kiertynyt isän alkoholismin varaan, romahtaisi lopullisesti miehen palatessa raittiina kotiin. Elokuva toi Lasse Pöystille Jussi-patsaan. Myös Birgitta Ulfssonin rooli elämäänsä turhautuneena aviovaimona on hyvin vaikuttava.

Italiassa San Remon festivaaleilla elokuva sai Elonetin mukaan parhaan esikoiselokuvan palkinnon vuonna 1977. Suomessa lehdistö piti elokuvaa konstailemattomana ja naturalistisen uskottavana, mutta yleisömenestys se ei ollut, kenties ilottoman aiheen ja näyttelijäntyöhön keskittyvän ohjauksen vuoksi.

  • Pyhä perhe. Ohjaaja: Anssi Mänttäri. Alkuperäisteos: Claes Andersson: Familjen/Perhe. Näyttelijät: Lasse Pöysti, Birgitta Ulfsson, Rita Polster, Martti-Mikael Järvinen, Sanna Fransman.Tuotanto Jörn Donner Productions Oy

Yle Teema