Hyppää pääsisältöön

Tyttäreltä ja äidiltä löytyi kasvain samasta paikasta - toinen selvisi: "Se sattui niin paljon, että olisin halunnut kuolla"

Helsinkiläinen Mirna Kulas oli 12-vuotias pieni tyttö, kun hänen äitinsä Humica Puce menehtyi syöpään. Munasarjasyöpä oli edennyt liian pitkälle ja vei lopulta voimat.

— Muistan kuinka minusta tuntui silloin, että olisin vain halunnut kuolla. Se sattui niin paljon, kun äiti sairastui. Nyt ole miettinyt, että olenko aiheuttanut itselle kasvaimen, kun silloin ajattelin että olisin halunnut kuolla, Mirna kertoo.

Mirnalta itseltään löydettiin kasvain munasarjasta hänen täytettyä 26-vuotta. Tieto sairaudesta nosti menneisyyden tapahtumat ja muistot voimakkaina pintaan ja samankaltaisen sairauden löytyminen yhdisti yllättäen äidin ja pienen tytön uudestaan.

Mirna Kulas makaa sairaalassa sängyllä
Mirnalta poistettiin toinen munasarja. Mirna Kulas makaa sairaalassa sängyllä Dokumentti (musiikkialbumi),dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,syöpä,kasvain,Docstop

Mirnan veli Danilo ja isä sairaalassa.
Mirnan veli Danilo ja isä vierailulla sairaalassa Mirnan veli Danilo ja isä sairaalassa. Dokumentti (musiikkialbumi),dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,syöpä,kasvain,Docstop

Mirna aloitti matkan, jonka aikana päätyi käsittelemään uudestaan äitinsä menetystä, käymään läpi perheensä vaiheita ja lopulta kohtaamaan oman sairautensa. Tästä matkasta kertoo Docstop-dokumentti Olen ajatellut elää.

Kulaksen perhe saapui Suomeen Serbiasta

Mirna istuu kuvataitelija Johanna Ryönänkosken ateljeessa. He tutkivat Mirnan tuomia kuvia hänen äidistään ja Kulaksen perheen vaiheista, koska Mirna on päättänyt maalauttaa edesmenneestä äidistään taulun.

— Kun muistaa niitä äidin suruja ja paljon ikäviä juttuja mitä tapahtui, niin haluaisin kuvaan hyvän olon. Minulla kesti tosi kauan löytää kaikki ne hyvä muistot. Tämän maalauksen kautta toivon että pystyn muistamaan niitä hyviä juttuja, eikä vain sitä että nyt hän vaan on kadonnut ja jättänyt minut tänne, Mirna kertoo.

Kuvia Mirnan äidistä.
Kuvia Mirnan äidistä. Dokumentti (musiikkialbumi),dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,syöpä,kasvain,Docstop

Mirna kertoo äidistään taiteilija Johanna Ryönänkoskelle.
Mirna muistelee äitiään taiteilija Johanna Ryönänkosken ateljeessa. Mirna kertoo äidistään taiteilija Johanna Ryönänkoskelle. Dokumentti (musiikkialbumi),dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,syöpä,kasvain,Docstop

Mennään hetkeksi vuoteen 1992. Balkanin niemimaalla, entisessä Jugoslaviassa, on puhjennut sota. Kulaksen perhe lähtee sotaa pakoon ja asettuu useammaksi vuodeksi Serbiaan. Sotavuosista on jäänyt pienelle tytölle pääasiassa hämäriä mielikuvia, mutta pelon ilmapiiri ja suru ovat syöpyneet muistoihin.

— Kun Nato pommitti Serbiaa, niin se oli tosi pelottavaa. Sireenit soi. Pelkäsin, että isä ei tule kaupungilta kotiin, koska sinne missä me asuttiin, meni silta, ja sillon pommitettiin siltoja. Muistan kuinka puhuin silloin äidin kanssa.

Vuonna 2000 perhe saapuu Suomeen kiintiöpakolaisina. He ehtivät asua kaksi vuotta Otanmäessä Kainuussa, kunnes Mirnan äiti menehtyy pitkälle edenneeseen munasarjasyöpään. Muistikuvat elämästä ovat sumuisia myös tuolta ajalta.

— Muistan että kerran isä yritti puhua siitä kun äiti oli juuri kuollut. Minä vaan kieltäydyin puhumasta siitä, eikä hän enää ottanut sitä puheesi. Kukaan ei oikeasti tajunnut sitä minun tilaa, sitä että kuinka lukossa olin sen asian kanssa, Mirna toteaa.

Taiteen avulla kohti vaikeita asioita

Mirna näkee valmiin maalauksen.
Valmis maalaus saa Mirnan kyyneliin. Mirna näkee valmiin maalauksen. kasvain,syöpä,dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,Docstop

Mirna on palannut kuvataiteilija Johanna Ryönänkosken ateljeehen. Työ on valmis ja ensiliikutuksen jälkeen seinissä kaikuu molempien naisten nauru. Mirna kokee, että muinakin hetkinä hänen elämänsä varrella taide on auttanut käsittelemään asioita. Tunteista ja muistoista voi saada kiinni monella eri keinolla.

— On jossain sellainen videon pätkä, ehkä ihan 10 sekuntia, ja hän nauraa siinä. Tajusin siitä että sekin nauraa tosi kovaa. Olen juuri kuullut tästä nauramisesta uudessa työporukassani ja miettinyt, että onko tämä ollut sama juttu hänessä, Mirna naurahtaa.

Mirnan leikkauksesta on kulunut nyt keväällä 2019 kaksi vuotta, eikä kasvain ole uusiutunut. Hän on valmistunut hiljattain Metropolia Ammattikorkeakoulusta toimintaterapeutiksi. Tulevaisuus on vielä auki, mutta mielessä on monia haaveita.

— Odotan sopivaa hetkeä munasolujen talteenottoa varten. Kyseessä on varatoimenpide mahdolliselle kasvaimen uusiutumiselle. Minun tapauksessani se tarkoittaisi toisenkin munasarjan, ja näin olen biologisen lapsen saamisen menetystä, Mirna paljastaa.

Ihmiset katsovat taulua.
Mirna esittelee valmista maalausta ystävilleen. Ihmiset katsovat taulua. syöpä,kasvain,dokumenttiohjelmat,Dokumenttielokuvien tekijä,Docstop

Docstop: Olen ajatellut elää katsottavissa Yle Areenassa. TV2 keskiviikkona 20.3 kello 21:50.

Geenivirhe altistaa munasarjasyövälle

  • Munasarjasyöpä on toiseksi yleisin gynekologinen ja kahdenneksitoista yleisin naisten syöpä. Uusia tapauksia on vuosittain noin 450.
  • Rinta- ja munasarjasyövälle altistava geenivirhe on yleisesti tunnetuin, mutta geenivirhe voi olla myös esimerkiksi paksusuolisyövän, munuaissyövän tai melanooman taustalla.
  • Syöpään sairastuu joka kolmas suomalainen jossain elämänsä vaiheessa. Yhä useampi haluaa myös selvittää, onko sairauteen perinnöllistä alttiutta.
Kommentit