Hyppää pääsisältöön

Viikon 12 vinkit: Teeman muotiviikko, uusi ruotsalaisdraama ja vaalien puheenjohtajatentit alkavat!

Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström) sarjassa Systrar - Kesä 1968
Uusi ruotsalainen suhdedraama Systrar - Kesä 1968 alkaa. Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström) sarjassa Systrar - Kesä 1968 Kuva: SVT/Ulrika Malm teeman sarjat

Viikolla 12 päästään nauttimaan muodin hurmasta, kun Teeman muotiviikko ottaa maailman suurimmat muotimaailman tekijät, mm. Yves Saint Laurentin, Christian Loubotinin, Yves Saint Laurentin ja Karl Lagerfeldin, käsittelyyn.

Muodin lisäksi viikko sisältää paljon politikointia, kun eduskuntapuolueiden puheenjohtajien tentit alkavat Kirsi Heikelin ja Olli Seurin vetäminä. Marja Sannikka puolestaan juontaa lähetystä, jossa puoluejohtajat pitävät myös suoran televisioidun puheen.

Tänä vuonna vietetään Minna Canthin juhlavuotta, kun kirjailijan ja vaikuttajan syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta. Yle näyttää Minna Canthin 175-vuotiskansalaisjuhlan Kansallisteatterista maanantaina suorana Areenassa ja tiistaina Teemalla. Juhla tarjoaa yllättäviä tulokulmia Canthin maailmaan Suomen Kansallisteatterin lavalta ohjaaja Juha Hurmeen, muusikko Anna-Mari Kähärän, koreografi Sonya Lindforsin, juhlavuoden suojelija ja ohjelmajohtaja Jenni Haukion, Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan ja suurkuoron katsein ja äänin.

Uutta ruotsalaisdraamaa on luvassa länsinaapuristamme, kun uusi suhdedraama Systrar - Kesä 1968 alkaa. Sarja sijoittuu mullistavaan aikakauteen, kesään 1968, jolloin naisliike oli vahvassa kasvussa.

Lisäksi ohjelmassa muun muassa Tom of Finland -elokuvan tv-ensiesitys, paljon mielenkiintoisia dokumentteja ja Alina idässä -sarja, joka palaa ohjelmistoon uusilla, toisen kauden jaksoilla.

Katso kaikki tärpit alta!

MAANANTAI 18.3.

Docstop: Olen ajatellut elää

Yle Areena ja Yle TV2 20.3. klo 21.50
Tieto kasvaimesta havahduttaa nuoren Mirnan pohtimaan elämää ja ihmisen kuolevaisuutta. Hänen äitinsä kuoli munasarjasyöpään Mirnan ollessa vasta lapsi. Nyt kauniin kesän kynnyksellä Mirnalta on löydetty kasvain munasarjasta. Olen ajatellut elää on dokumentaarinen elokuva elossa olemisesta, nuoren naisen matkasta omaan itseensä. Ohjaajat: Elina Hyvärinen, Miia Raivio. Yle Areena toistaiseksi

Mirna Kulas tanssii diskovaloissa ja hymyilee.
Docstop: Olen ajatellut elää. Mirna Kulas tanssii diskovaloissa ja hymyilee. Kuva: Tea Palomäki Docstop,dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,Olen ajatellut elää

Historia: Pukukoodi kautta aikojen - Teeman muotiviikko

Yle Teema klo 15.10
Pukeutuminen ja etenkin käsitys siitä, mikä on säädyllistä, ovat aina herättäneet tunteita ja myös muuttuneet ajan saatossa. Ohjelma kuvaa pukeutumisen värikästä historiaa ja kertoo, mikä on synnyttänyt skandaalinkäryä. Uusinta. Yle Areena 75 päivää

Teeman muotiviikon aloittaa jo edelllisenä päivänä, sunnuntaina, nähtävä dokumentti Dries Van Notenin värikäs tyyli.

Kuukauden dokumentti: Dries Van Notenin värikäs tyyli
YleTeema 17.3. klo 12.00
(2017) Palkittu dokumentti seuraa vuoden ajan muotisuunnittelija Dries on Van Notenin elämää ja työtä. Belgialainen Van Noten on työskennellyt jo 25 vuoden ajan ja tullut tunnetuksi omintakeisesta tyylistään ja tinkimättömästä linjastaan. Miehen vaatteet ovat näyttävä yhdistelmä kuoseja ja värejä. Parhaat yhdistelmät syntyvät häneen mukaansa yleensä sattumalta. Van Notenin tapa työskennellä poikkeaa myös muista suunnittelijoista. Hän ei piirrä lainkaan luonnoksia, vaan suunnittelee vaatteet suoraan mallien päälle. Suunnittelija ei myöskään mainosta mallistojaan lainkaan. Hän ei itseasiassa edes pidä muoti-sanasta, vaan haluaa luoda jotain pysyvämpää. “Muoti kuulostaa joltain, joka on out kuuden viikon päästä.” Van Nooten. Van Noten työskentelee yhdessä puolisonsa Patrick Vangheluwen kanssa. Kahden esteetikon elämässä rakkaus yksityiskohtiin näkyy kaikkialla, myös upeassa maalaistalossa ja puutarhassa.

Kuvassa valkoisilla hansikkailla verhotut kädet pitävät medaljonkia.
Historia: Pukukoodi kautta aikojen. Kuvassa valkoisilla hansikkailla verhotut kädet pitävät medaljonkia. Kuva: Yle Kuvapalvelu Historiaohjelmat (Tv),Historia: Pukukoodi kautta aikojen

Minäkin olen Minna Canth

Yle Areena suora lähetys klo 19.00, Yle Teema 19.3. klo 14.35
Minna Canthin 175-vuotiskansalaisjuhla tarjoaa yllättäviä tulokulmia Canthin maailmaan Suomen Kansallisteatterin lavalta Juha Hurmeen, Anna-Mari Kähärän, Sonya Lindforsin, Jenni Haukion, Merja Ylä-Anttilan ja suurkuoron katsein ja äänin.

Jos olet sitä mieltä, että ilman hyvää koulutusta on vaikea edetä elämässä, tasa-arvoinen yhteiskunta on parempi kaikille ja naiskysymys on yhteiskunnallinen kysymys, niin sinäkin saatat olla Minna Canth.

Pääosan tuotannostaan Suomalaiselle Teatterille eli nykyiselle Kansallisteatterille kirjoittanut Minna Canth (1844−1897) oli paljon muutakin kuin kuuluisa kirjailija: hän oli etevä yrittäjä, vähäosaisten puolustaja, järjestöaktiivi ja vaikuttaja, jonka kirjoitukset ja teot elävät edelleen, ja jota on syytä juhlia vielä vuonna 2019.

Minna Canth 175-v. kansalaisjuhlan taiteellinen vastaava on Juha Hurme, joka työryhmineen esittää viisi pienoisnäytelmää Canthin tuotannosta. Anna-Mari Kähärän kahdelle kuorolle, Philomelalle ja KYN:lle säveltämän, Canthin teksteihin perustuvam kantaesityksen näyttämöllepanosta vastaa koreografi Sonya Lindfors. Lisää naisnäkökulmaa tuovat Canth-seuran puheenjohtaja Elise Tarkoma, juhlavuoden suojelija, ohjelmajohtaja Jenni Haukio sekä juhlapuhuja, Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä maanantai-iltana Yle Areenassa klo 19.00 alkaen, ja varsinaisena juhlapäivänä tiistaina Yle Teemalla klo 14.35 sekä myöhemmin Yle Areenassa seuraavat 175 vuotta.

Huomaa myös!
Tiistaina 19.3. Yle TV1 klo 13.20
Anna-Liisa (7)

(Suomi 1945, 74') Minna Canthin näytelmään perustuva elokuva kihloissa olevasta naisesta, jota menneisyys ei jätä rauhaan. Ohjaus: Orvo Saarikivi. Pääosissa: Mervi Järventaus, Edvin Laine, Esko Vettenranta, Maire Suvanto. Mustavalkoinen. Uusinta

Juha Hurme katsoo kameraan taustallaan kuva, jossa näkyy sumea Minna Canth
Minäkin olen Minna Canth. Juha Hurme katsoo kameraan taustallaan kuva, jossa näkyy sumea Minna Canth Kuva: Anne Hämäläinen / Yle Kuvapalvelu Minna Canth,Juha Hurme,Minäkin olen Minna Canth

Historia: Kielletyn kaupungin salat

Yle TV1 klo 19.00
Kiinan Pekingissä sijaitsee yksi ihmiskunnan merkittävimmistä historiallisista ja arkkitehtuurisista ikoneista - Kielletty kaupunki. Dokumentti vie meidät maailman suurimman asuinrakennuksen suljettujen ovien taakse. Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Kiinan Pekingissä sijaitsee yksi ihmiskunnan merkittävimmistä historiallisista ja arkkitehtuurisista ikoneista - Kielletty kaupunki.
Historia: Kielletyn kaupungin salat. Kiinan Pekingissä sijaitsee yksi ihmiskunnan merkittävimmistä historiallisista ja arkkitehtuurisista ikoneista - Kielletty kaupunki. Yle TV1,Historia: Kielletyn kaupungin salat

Pakolaisesta muukalaiseksi

Yle Fem klo 19.00
Millaista on tulla pakolaisena Suomeen? Voiko täällä ikinä olla muuta kuin muukalainen uudessa kotimaassaan? Tapaamme Sudanista ja Syyriasta muuttaneet perheet uudella suomenruotsalaisella kotiseudullaan. Tuotanto: Olof Film, 2019. Yle Areena toistaiseksi

Eduskuntavaalit 2019 puhe ja tentti

Yle TV1 18.-21.3. ja 25.-28.3. sekä 1.4. klo 21.00
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien tentit alkavat Kirsi Heikelin ja Olli Seurin vetäminä. Marja Sannikka juontaa lähetystä, jossa puoluejohtajat pitävät myös suoran televisioidun puheen. Ensimmäisenä lauteille pääsee RKP. Tentit nähdään Yle TV1:ssä aina klo 21.00.

Tenttiijärjestys:
Maanantai 18.3. RKP
Tiistai 19.3. KD
Keskiviikko 20.3. Keskusta
Torstai 21.3. Vihreät
Maanantai 25.3. SDP
Tiistai 26.3. Kokoomus
Keskiviikko 27.3. Vasemmistoliitto
Torstai 28.3. Perussuomalaiset
Maanantai 1.4. Siniset

Lue lisää tästä

Anna-Maja Henriksson med riksdagshuset i bakgrunden. Bakgrunden har ett gult filter.
Eduskuntavaalit 2019 puhe ja tentti. Ensimmäisenä vuorossa RKP. Anna-Maja Henriksson med riksdagshuset i bakgrunden. Bakgrunden har ett gult filter. Kuva: Foto: Anna Wikman Bildmontage: Miro Johansson Anna-Maja Henriksson,Eduskuntavaalit 2019

Alina idässä - sarjan toinen tuotantokausi alkaa

Yle TV2 klo 21.30 ja katalogina Yle Areenassa
Uudella Alina Idässä -sarjan kaudella näyttelijä Alina Tomnikov tutustuu itäeurooppalaisiin kaupunkeihin yhdessä kuvaajamiehensä Laurin kanssa. Pariskunnan matka alkaa Varsovasta ja päättyy monen mutkan kautta Pietariin. Alina ja Lauri ovat asuneet ikänsä Suomessa, mutta heillä molemmilla on slaavilaiset sukujuuret. Tällä matkalla he ottavat selvää, millaista kaltaistensa kolmekymppisten elämä on Itä-Euroopassa, ja mistä heidän arkensa koostuu.

Alina Tomnikov ja Lauri Laukkanen reissaavat rinkat selässä paikkakunnalta toiselle. He tapaavat paikallisia nuoria aikuisia ja keskustelevat tämän hetken polttavista aiheista: pakolaisuudesta, rasismista, feminismistä, oikeistopopulismin noususta ja ympäristöasioista. He myös kuulevat, kuinka omaa unelmaelämää rakennetaan Itä-Euroopassa ja näkevät paikallisten hipstereiden suosimia kahviloita, nähtävyyksiä, puistoja, toreja ja festareita.

Alina Idässä -sarjassa on 8 jaksoa, joissa tutustutaan muuan muassa Varsovaan, Krakovaan, Modliniin, Oswiecimiin (Auschwitz), Ljublijanaan, Tolminiin, Piraniin, Prahaan, Moravian viinialueeseen ja Pietariin. Yle Areena toistaiseksi

Alina kahden ravintoloitsijan kanssa ravintolan edessä, näyttää sormillaan sydäntä.
Alina idässä. Alina kahden ravintoloitsijan kanssa ravintolan edessä, näyttää sormillaan sydäntä. Kuva: Lauri Laukkanen / Yle Kuvapalvelu Matkailuohjelmat (Tv),alina idässä

TIISTAI 19.3.

Louboutinin huimaavat korot - Teeman muotiviikko

Yle Teema klo 20.00
(In Louboutin's Shoes, Britannia 2015) Ranskalainen Christian Louboutin on kenkäsuunnittelun nero, joka tunnetaan punaisista kengänpohjistaan ja huimaavan korkeista koroistaan. "Louboutinit" ovat enemmän kuin kengät: ne ovat taideteos, koru ja keräilyesine. Louboutinin korkokengät eivät ole tehty kävelyä varten, vaan niiden tarkoitus on korostaa vartalon kauneutta ja seksuaalista vetovoimaa. Louboutinin kengät ovat taidokasta käsityötä ja dokumentissa paneudutaan myös kenkien monivaiheiseen syntyprosessiin. Textad till svenska. Yle Areena 14 päivää

Malli ja Christian Louboutin katsovat punaista korkokenkää.
Louboutinen huimaavat korot. Malli ja Christian Louboutin katsovat punaista korkokenkää. Kuva: Brook Lapping 2015 / Michael Waldman / Yle Kuvapalvelu Christian Louboutin,Louboutinen huimaavat korot

Kino Suomi: Pyhä perhe (12)

Yle Teema klo 21.50
(1976) Elokuva perheen kamppailusta alkoholiongelman kanssa. Rooleissa mm. Lasse Pöysti, Birgitta Ulfsson ja Sanna Fransman. Ohjaus: Anssi Mänttäri. Tuotanto: Jörn Donner Productions. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson Anssi Mänttärin elokuvassa Pyhä perhe.
Kino Suomi: Pyhä perhe. Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson Anssi Mänttärin elokuvassa Pyhä perhe. Kuva: Yle Kuvapalvelu Lasse Pöysti,Birgitta Ulfsson,Anssi Mänttäri,Pyhä perhe

KESKIVIIKKO 20.3.

Muotipiirtäjä Yves Saint Laurent - Teeman muotiviikko

Yle Teema klo 14.00
(Les dessins d'Yves Saint Laurent, Ranska 2017) Harvinaislaatuinen dokumentti ranskalaisen muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin muotipiirustuksista, joita on säilynyt jopa 200 000 kappaletta, kiitos The Pierre Bergé-Yves Saint Laurent -säätiön. Ranskalaisdokumentti osoittaa, kuinka suurenmoinen piirtäjä edesmennyt Saint Laurent oli. Säilyneet piirustukset ovat läpileikkaus suunnittelijaneron elämän mittaisesta urasta eikä niiden arvoa voi rahassa mitata. Uusinta. Yle Areena 91 päivää.

Muotopiirros jossa paljon pinkkiä, riikinkukkomainen takamus naisella.
Muotipiirtäjä Yves Saint Laurent. Muotopiirros jossa paljon pinkkiä, riikinkukkomainen takamus naisella. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yves Saint Laurent (muotitalo),Muotipiirtäjä Yves Saint Laurent

Taitoluistelun MM-kisat 20.-24.3.

Yle TV2 klo 18.00 alkaen ja Yle Areena
Taitoluistelukausi huipentuu MM-kisoihin. Suomelle tammikuun EM-kisat toivat hurjasti ilonaihetta, kun Viveca Lindfors nappasi vuosien tauon jälkeen EM-pronssia Suomeen. Lindfors joutui kuitenkin perumaan osallistumisensa MM-kisoihin terveydellisistä syistä, ja hänen tilallaan MM-kisoissa nähdään Emmi Peltonen.

MM-jäillä kilpailu kovenee, kun mukaan tulevat Aasian maiden kovimmat luistelijat ja Pohjois-Amerikan tähdet. Suomesta kisoissa nähdään Peltosen lisäksi jäätanssipari Juulia Turkkila-Matthias Versluis ja miehistä Valtter Virtanen.

Kisat selostaa Anuliisa Uotila yhdessä asiantuntija Laura Lepistön kanssa. Kaikki kisat ovat katsottavissa Areenassa ilman selostusta suorina lähetyksinä ja TV2:ssa suomalaiskatsojille parhaaseen aikaan.

Prisma: Ihmeellinen kuu

Yle TV1 klo 19.00
(Wonders of the Moon, Englanti 2018) Superkuu, verikuu, täydellinen kuunpimennys. Kuu, tuttu kaveri yötaivaalla järjestää lumoavia näytöksiä koko maailman iloksi. Uusi kuvaustekniikka paljastaa, että Kuu tuottaa myös ihmissilmältä piilossa olevia ilmiöitä. Tuotanto: BBC. Yle Areena 60 päivää

Lue lisää tästä

BBC:n dokumentissa selvitetään kuun kiertokulkua kapeasta sirpistä aina täysikuuhun asti.
Prisma: Ihmeellinen kuu. BBC:n dokumentissa selvitetään kuun kiertokulkua kapeasta sirpistä aina täysikuuhun asti. Kuva: Copyright Alyn Wallace Yle TV1,Prisma: Ihmeellinen kuu

Systrar - Kesä 1968 - uusi sarja!

Yle Teema klo 20.00 keskiviikosta perjantaihin ja katalogina Areenassa
Ruotsalainen suhdedraama Systrar sijoittuu mullistavaan aikakauteen, kesään 1968, jolloin naisliike oli vahvassa kasvussa.

Karin on juuri valmistunut journalistiksi Tukholman korkeakoulusta. Hänen unelmansa on päästä töihin suureen Stockholms Dagblad -sanomalehteen. Sen sijaan hän saa sijaisuuden Ystadin paikallislehdestä. Karin muuttaa Tukholman kommuunista Ystadiin. Hän vuokraa huoneen perheeltä, joka omistaa sekä paikallislehden että kaupungin hotellin.

Omistajaperheen samanikäinen tytär Ingela ja Karin ystävystyvät nopeasti, ja ystäväpiiriin liittyvät pian Tukholmasta myös Karinin ystävä Lottie, joka on juuri aloittanut uransa taiteilijana, ja Karinin uusi poikaystävä Janne. Kukaan ei osaa vielä aavistaa, kuinka näiden kolmen läsnäolo tulee muuttamaan niiden elämän, jotka eivät siihen mennessä ole välittäneet opiskelijakapinoista, Vietnamin sodasta tai Woodstock-festivaalista.

Käsikirjoitus: Maria Bigert ja Maria Thulin. Ohjaus: Kristina Humle. Päärooleissa: Mikaela Knapp (Karin), Maja Rung (Lottie) ja Anna Åström (Ingela). Tuotanto: Anagram, SVT, 2018. 3 jaksoa. Suomenkielinen tekstitys. Textad till svenska. Yle Areena 281 päivää

Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström) sarjassa Systrar - Kesä 1968
Systrar - Kesä 1968. Lottie (Maja Rung), Karin (Mikaela Knapp) ja Ingela (Anna Åström) sarjassa Systrar - Kesä 1968 Kuva: SVT/Ulrika Malm teeman sarjat

Akuutti: Kadonneen unen metsästäjät

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena 17.3.
Suomi on aamuvirkkujen maa, jossa iltavirkkujen osa on taistella varhaisten aamuherätysten kanssa, kuunnella “hyviä” unineuvoja ja kuulla ivailua laiskuudesta.

Sisäsyntyinen vuorokausirytmimme määräytyy enimmäkseen geneettisesti. Suomalaisista alle 15% on iltavirkkuja. Unen pakottaminen omalle kronotyypilleen vastaiseen rytmiin lisää sairastumisriskejä. Iltavirkuilla on enemmän muun muassa mielenterveysongelmia, sydän- ja verisuonisairauksia, ylipainoa, jopa syöpää. Englantilaisessa tutkimuksessa iltavirkkujen kuolleisuus oli noin kymmenen prosenttia suurempi kuin aamuvirkuilla.

Kadonneen unen metsästäjät -dokumentissa tapaamme Salla Mansikkamäen, jonka luontainen nukkumaanmenoaika on klo 4 aamuyöstä. Asia selvisi hänelle vasta vuosien nukkumisongelmien ja parin laajan unitutkimuksen jälkeen. Myös valo rytmittää vahvasti unirytmejämme. Lapissa asuvan Pälvi Rantalan on lähes mahdotonta paeta kaamosvaivoja. Suomalaisilla onkin valon määrään liittyviä uniongelmia yli kaksi kertaa enemmän kuin esimerkiksi espanjalaisilla. Dokumentin on toimittanut Risto Kuusisto, joka itsekin nukkui yön laajassa unitutkimuksessa. Sen tulos ei ollut kaikilta osin miellyttävää kuultavaa.

Kino: Saint Laurent (16) - Teeman muotiviikko

Yle Teema klo 21.30
(Ranska 2014) Yves Saint Laurent kuului suuriin haute couturen uudistajiin. Gaspard Ulliel pääosassa tulkitsee YSL:n suuruuden ajan 1967 - 1976 muotinäytösten ja levottoman elämän kautta. Ohjaus: Bertrand Bonello. Uusinta. Textad till svenska. Yle Areena 31 päivää

Saint Laurent, Gaspard Ulliel
Kino: Saint Laurent. Saint Laurent, Gaspard Ulliel Kuva: EuropaCorp Mandarin Cinéma

TORSTAI 21.3.

Haute couturen kultakausi - Teeman muotiviikko

Yle Teema klo 12.45
(Paris Couture) Pariisilainen Haute couture -muotisuunnittelu koki toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1945 - 68 suuren kultakautensa ja samalla joutsenlaulunsa. Sodan kauhujen jälkeen ihmiset janosivat kauneutta ja unelmia enemmän kuin ehkä koskaan aikaisemmin. Tunnetut pariisilaiset muotitalot kuten Dior, Chanel, Balenciaga, Schiaparelli, Givenchy ja Balmain nousivat uuteen kukoistukseen ja löysivät asiakkaita jetset-piireistä ympäri maailmaa. Haute couturen ideat levisivät myös tavallisten kuluttajien ulottuville esimerkiksi Christian Diorin 50-luvun New Lookin myötä. Uusinta. Yle Areena 91 päivää

Nainen haute couture -asussa, jossa on isot, läpinäkyvät hihat.
Haute couturen kultakausi. Nainen haute couture -asussa, jossa on isot, läpinäkyvät hihat. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Haute couturen kultakausi

Dokumenttiprojekti: Murtomaa (S)

Yle TV1 klo 19.00
10-vuotias palestiinalaistyttö Farah näkee lunta ensimmäistä kertaa elämässään saavuttuaan Suomeen äitinsä ja kahden veljensä kanssa talvella 2016. Ja haltioituu. Farah aloittaa hiihtämisen Kansainvälisessä hiihtokoulussa yhdessä muiden maahanmuuttajalasten kanssa. Hän käy koulua, löytää ystäviä, paikkansa maailmassa. Ja hiihtää. Elokuvassa seurataan Farahin itsenäistymistä, sopeutumista ja teini-ikään siirtymistä yhteiskunnassa, jonka vapaus on jotain täysin muuta kuin mihin perhe on tottunut. Jotain joka kiehtoo Farahia mutta huolettaa hänen äitiään. Murtomaa on positiivinen ja lämmin kasvutarina tästä ajasta maahanmuuttajalapsen silmin. Ohjaus: Einari Paakkanen. Tuotanto: Pohjola-Filmi.Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Suomeen saapunut kymmenvuotias palestiinalaistyttö Farah haltioituu lumesta, oppii hiihtämään, etsii ja löytää paikkansa maailmassa.
Dokumenttiprojekti: Murtomaa. Suomeen saapunut kymmenvuotias palestiinalaistyttö Farah haltioituu lumesta, oppii hiihtämään, etsii ja löytää paikkansa maailmassa. Kuva: Antti Polojärvi Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Murtomaa

Kino Klassikko: Kuin raivo härkä (16)

Yle Teema klo 21.00
(Raging Bull, USA 1980) Martin Scorsesen ohjaama mestariteos nyrkkeilijä Jake La Mottasta, joka puskee yhtälaisella raivolla niin elämän kuin ottelujensa läpi. Pääosissa Robert De Niro, Cathy Moriarty ja Joe Pesci. Textad till svenska. Yle Areena 8 päivää

Nyrkkeilijä (Robert De Niro) kuvassa.
Kino Klassikko: Kuin raivo härkä. Nyrkkeilijä (Robert De Niro) kuvassa. Kuva: MGM / Yle Kuvapalvelu elokuvat

Ulkolinja: Orjana Italiassa

Yle TV1 klo 22.15
Italian sisäministeri kutsuu afrikkalaisia orjiksi ja haluaa karkottaa maassa ilman oleskelulupaa olevat siirtolaiset. Mitä sanovat siirtolaiset itse? Ohjaus Pertti Pesonen. Yle Areena toistaiseksi

PERJANTAI 22.3.

Murha paratiisissa (12) - Uusi tuotantokausi alkaa!

Yle TV1 ma-pe klo 17.05 alkaen 22.3.2019
(Death in Paradise, S8) Kevät koittaa pian myös Pohjolaan, mutta Karibialla paistaa aina aurinko! Silti käärme luikertaa usein paratiisiin ja saa ihmiset tekemään rikollisia tekoja. Näitä tutkii sumuisesta emämaasta saapunut rikoskomisario Jack Mooney värikkäine alaisineen.

Tätä ”paikallisväriä” saadaan kauden edetessä kosolti lisää, kun ryhmän nuppiluku kasvaa yhdellä, ja topakan poliisimestarin nimittämä uusi konstaapeli on paitsi sukua myös varsinainen täystuho. Nämä kahdeksannen kauden uudet jaksot ovat jälleen aivan uunituoreita, niitä esitetään Britanniassa alkuvuonna. Tuotanto: BBC. 8 jaksoa. Yle Areena 22 päivää

Lue lisää tästä

Rikoskomisario Jack Mooney ja tiiminsä palaavat suosikkisarjan uusissa jaksoissa.
Murha paratiisissa. Rikoskomisario Jack Mooney ja tiiminsä palaavat suosikkisarjan uusissa jaksoissa. Kuva: Red Planet Pictures Yle TV1,murha paratiisissa

Kino: Hiljainen intohimo

Yle Teema klo 21.00
(A Quiet Passion, Englanti 2016) Elokuva vasta kuolemansa jälkeen "löydetyn" merkittävän amerikkalaisen 1800-luvun runoilijan Emily Dickinsonin elämästä ja sen arvoituksista. Pääosissa Cynthia Nixon, Jennifer Ehle ja Keith Carradine. Ohjaus Terence Davies. Yle Areena 31 päivää

Nainen katsoo epäilevän näköisenä jonnekin verhoilla pimennetyssä huoneessa.
Kino: Hiljainen intohimo. Nainen katsoo epäilevän näköisenä jonnekin verhoilla pimennetyssä huoneessa. Kuva: NONSTOP ENTERTAINMENT / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Hiljainen intohimo

LAUANTAI 23.3.

Galaxin Pallo

Yle TV2 klo 9.25
Järjestyksessään neljäs Galaxin pallo 2019 kokoaa samalle areenalle neljän suurimman palloilulajin edustajat koripallosta, lentopallosta, jalkapallosta ja salibandystä ja haastaa lajit kilpasille tehtävissä, joissa kilpailijoilta vaaditaan lajitaitoja, nopeutta, ketteryyttä ja yhteispeliä. Yle Areena toistaiseksi

Radioteatteri esittää: Paul Temple ja tapaus Conrad

Yle Radio 1 klo 15.00 ja Yle Areena
Sarja alkaa. 16 osaa. Ensilähetys vuonna 1961. Rikosetsivä Paul Temple saa tehtäväkseen selvittää 18-vuotiaan Betty Conradin katoamisen maineikkaasta sisäoppilaitoksesta. Miten Temple selviytyy haasteesta, kun ainoana johtolankana on vain Bettyn makuuhuoneesta löytynyt mysteerinen coctailtikku? Jännityskuunnelma, kirjoittanut Francis Durbridge. Radioteatterille suomentanut Albin Ahonen. Ohjaus: Eero Leväluoma. Paul Templen roolissa Joel Rinne. Lähetykset Yle Radio 1:ssä lauantaisin 23.3. – 6.7.2019, toinen lähetys tiistaina klo 17.30. Areenassa 30 vrk.

Rudderless (7)

Yle TV2 klo 21.20
(USA 2014) Sam löytää edesmenneen poikansa tekemiä biisejä ja alkaa esittää niitä muutaman nuoren kanssa. Kapakkabändin suosio kasvaa, mutta menestyksen takaa löytyy yllättävä salaisuus. Pääosissa Billy Crudup, Anton Yelchin, Felicity Hoffman ja Laurence Fishburne. Ohjaus William H. Macy. Yle Areena 31 päivää

Nainen istuu aurinkolasit päässä auton konepellillä.
Rudderless. Nainen istuu aurinkolasit päässä auton konepellillä. Kuva: Sandrew Metronome / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Rudderless

Teemalauantai: Muotia ja museoita - Teeman muotiviikko

Yle Teema klo 21.36 alkaen
Kahden upean dokumenttielokuvan ilta, päähenkilöinä kaksi monumenttia: André Leon Talley ja Metropolitan Museum of Art.

André Leon Talleyn suuri kauneus
Yle Teema klo 21.36 ja ennakkona Areenassa 18.3.
(The Gospel According to André, USA 2017) “Muoti on katoavaista, tyyli pysyy.” Kaikki muotimaailmaa seuraavat tunnistavat näytöslavojen eturivissä istuvan kaksimetrisen mustan miehen, André Leon Talleyn, joka pukeutuu värikkäisiin viittoihin ja näyttäviin päähineisiin. Hän syntyi vuonna 1949 köyhiin oloihin Pohjois-Carolinassa, ja hänet kasvatti siivoojana työskennellyt isoäiti keskellä mustien yhteisöä. Talleyn nousu muodin huipulle on uskomaton ja voimauttava tarina, joka on vaatinut ennakkoluulojen ja raja-aitojen murtamista. Intiimin dokumenttielokuvan Voguen entisestä erikoistoimittajasta ja elämää suuremmasta tyylitaiturista ohjasi Kate Novack. Tv-ensi-ilta. Yle Areena 90 päivää.

Toukokuun ensimmäinen maanantai
Yle Teema klo 23.05
(The First Monday in May, USA 2016) Upea dokumenttielokuva kiinalaista muotia käsittelevän suurnäyttelyn teosta New Yorkin Metropolitan-museoon. Kaikki huipentuu huikeaan avajaisgaalaan. Ohjaus Andrew Rossi. Uusinta. Yle Areena 39 päivää

André Leon Talley poseeraa dokumenttielokuvan julisteessa.
André Leon Talleyn suuri kauneus. André Leon Talley poseeraa dokumenttielokuvan julisteessa. Teemalauantai,muoti,André Leon Talley,André Leon Talleyn suuri kauneus

SUNNUNTAI 24.3.

Minä, Karl Lagerfeld - Teeman muotiviikko

Yle Teema klo 13.45 ja Yle Areenassa ennakkoon 3.3.
Muotiluomuksistaan tunnettu Karl Lagerfeld (1933 - 2019) oli myös taidokas piirtäjä. Dokumentissa yksityisyydestään tarkka ja persoonallinen suunnittelija kertoo sanoin ja piirroksin tarinansa lapsuudesta Pariisin muotihuoneisiin. Uusinta. Yle Areena 90 päivää

Karl Lagerfeld piirtää.
Minä, Karl Lagerfeld. Karl Lagerfeld piirtää. Kuva: Sandrew Metronome / Yle Kuvapalvelu Karl Lagerfeld,Minä, Karl Lagerfeld

Radio Variaatio: Uni-Venäjä-Uni

Yle Radio 1 klo 18.00 ja Yle Areena
Kuuntelijoiden toiveuusinta vuodelta 1997. Neuvostoliiton aikoihin kaikki näkivät kollektiivista unta, väittää radiodokumentti. Välillä tosin nähtiin unta pelkästään vuohista ja menneen Venäjän ajoista. Toteutus: Ria Karhila, Rami Lindholm ja Hannu Karisto.

Tom of Finland (12) - TV-ensi-ilta!

Yle TV1 klo 21.05
Touko Laaksonen (Pekka Strang) palaa jatkosodasta Helsinkiin ja saa työpaikan mainostoimistosta. Suomessa homoseksuaalisuus on lailla kielletty ja ilahduttaakseen itseään ja ystäviään Touko alkaa piirtää kuvia seksuaalisuudestaan ylpeistä miehistä. Piirroksetkin ovat Suomessa vaarallisia tekijälleen, joten Touko kätkee ne jopa siskoltaan Kaijalta (Jessica Grabowsky) siitä huolimatta, että sisarukset ovat hyvin läheisiä.

Touko rakastuu uuteen vuokralaiseen Veli Mäkiseen (Lauri Tilkanen), mutta he joutuvat salaamaan suhteensa. Veli kannustaa Toukoa etsimään piirroksilleen yleisön ja näin kuvat kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jossa hän saa lopulta arvostusta töilleen. Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeratut teokset nousevat suureen suosioon ympäri maailman ja Toukosta tulee yksi tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista.

Rooleissa: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky, Taisto Oksanen, Jakob Oftebro, Niklas Hoger, Seunas Sargent. Käsikirjoitus Aleksi Bardy. Ohjaaja Dome Karukoski. Tuotanto Helsinki filmi, 2017. Textad till svenska. Yle Areena 30 päivää.

Lue lisää tästä

Draamaelokuva taiteilija Touko Laaksosesta, joka nousee rohkeilla kuvillaan kansainväliseen menestykseen.
Tom of Finland. Draamaelokuva taiteilija Touko Laaksosesta, joka nousee rohkeilla kuvillaan kansainväliseen menestykseen. Kuva: Josef Persson / Helsinki-filmi Yle TV1,tom of finland

Anders, minä ja ne 23 muuta naista

Yle Fem klo 21.55
(Anders, jag och hans 23 andra kvinnor, Ruotsi 2018) Nahid Persson tapaa 49-vuotiaan ammattilaistennispelaajan Anders Rosénin Tinderissä ja rakastuu heti. Mies on komea, charmikas, avulias, kätevä käsistään, antelias ja rakastavainen. Pian selviää, että hänellä on samaan aikaan suhde 23 muun naisen kanssa. Nahid Perssonin dokumenttielokuva.Tuotanto: RealReel Doc. Yle Areena 91 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua