Hyppää pääsisältöön

Ville Haapasalossa ja Muumipapassa on paljon samaa – pipon ja silinterihatun alla seikkailua odottaa kapinallinen mieli

Ville Haapasalo Muumilaakso-sarjan ensi-iltatilaisuudessa takanaan Muumilaakso-juliste.
Ville Haapasalo Muumilaakso-sarjan ensi-iltatilaisuudessa takanaan Muumilaakso-juliste. Kuva: Ilmari Fabritius Muumilaakso (tv-sarja),Muumipappa,Ville Haapasalo

Ville Haapasalo ja Muumipappa – pipo ja silinterihattu. Hatun alla seikkailunhaluinen ja kapinallinenkin mieli. Ville Haapasalo antaa äänensä Muumipapalle uudessa Muumilaakso-sarjassa ja näkee roolihahmossaan hienon esikuvan kaikenikäiselle yleisölle.

Ville Haapasalo on nähty seikkailemassa pitkin poikin Venäjää Ylen sarjoissa. Kuten roolihahmolleen Muumipapalle, matkat ovat Haapasalolle seikkailuja. Hän kertookin yhdeksi suosikkitarinakseen Muumipapan urotyöt, jossa Muumipappa kertoo hurjista meriseikkailuistaan.

Muumipapan seikkailijan luonne vetoaa Haapasaloon, mutta hän löytää helposti muitakin yhtäläisyyksiä itsestään ja roolihahmostaan.

– Muumipappahan on loistava tarinankertoja. Sama koskee minua. Kaikki tosin eivät ole aina samaa mieltä, Haapasalo virnistää, – Muumipappa on myös mieleltään nuori kapinallinen. Lisäksi hän on kekseliäs. Kaikki ideat eivät tosin aina päädy maaliin. Silti hän on hyväntahtoinen. Jos minusta tulee joskus isoisä, haluaisin olla kuin Muumipappa, hän kiteyttää.

Pitäisikö mun vastata enemmän vanhaa Muumipappaa?

Uuden sarjan äänet saavat kestää pitkää kuuntelua, kun uusi sukupolvi saa uuden sarjan katsottavakseen. 1990-luvun Muumilaakson tarinoita -sarjan äänet ovat tulleet tutuksi ainakin yhdelle sukupolvelle: esimerkiksi Matti Ruohola (1940–2014) muistetaan lempeä-äänisenä Muumipappana ja Elina Salo tarmokkaana Pikku Myynä.

– Mulla on kauhean suuri vastuu, kun teen Muumipapan ääniroolin tulevaisuuden lapsille. Välillä olen pelästynyt äänityksissä, että tuonko liikaa itseäni esiin, ja miettinyt, pitäisikö mun vastata enemmän vanhaa Muumipappaa. Sitten ajattelen, että muthan on valittu tähän ja ehkä sarjaan on haluttu jotain minusta, Haapasalo sanoo.

Muumitarinat antavat Ville Haapasalolle uskoa tulevaan

Ville Haapasalon mielestä muumeissa on tärkeitä arvoja, jotka koskettavat paljon nykyaikaammekin.

– Muumeissa on esimerkiksi solidaarisuutta. Vastaan tulee vieraita hahmoja, joita ei tunneta, ja heihin suhdautudaan aluksi varovasti. Vähitellen heihin opitaan suhtautumaan oikein, ja lopulta toisia arvostetaan.

Muumipappa ja Muumimamma vilkuttavat. Kuva Muumilaakso-sarjasta.
Muumilaakso-sarjassa saadaan seurata myös Muumimamman ja Muumipapan parisuhdedynamiikkaa. Muumipappa ja Muumimamma vilkuttavat. Kuva Muumilaakso-sarjasta. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,Muumimamma,Muumipappa

Ville kertoo, että Muumilaakso-sarjassa korostuvat myös nykyajan kasvatukselliset kysymykset, etenkin kun Muumipeikko ei ole enää pieni lapsi.

– Kaikki asiat, joista puhutaan, ovat olleet jo vanhoissa muumikirjoissa ja -tarinoissa. Kuitenkin uudessa sarjassa hahmot mielestäni kohtaavat enemmän tämän ajan kysymyksiä. Nyt esimerkiksi Muumipapan eteen tulee Muumipeikon teini-ikä haasteineen.

Muumit joutuvat kohtaamaan tarinoissa kriisejä ja pelkojakin. Pahimmillaan pelätään jopa maailmanloppua hehkuvan pyrstötähden lähestyessä.

– Ehkä isoin juttu mulle on valtava usko siihen, että loppujen lopuksi hyvä voittaa. Vaikka olisi hankaluuksia ja pelkoa, lopulta siitä selvitään. Me ihmisetkin tarvitsemme uskoa hyvän voittamiseen, koska muutenhan meidän maailmastamme tulisi katastrofi.

Muumipapassa on esikuvaa kaikenikäisille

Haapasalon mielestä Muumipapan hahmo on hyvin opettavainen. Hän arvostaa etenkin Muumipapan epäitsekkyyttä, jota hän pitää tärkeänä esimerkkinä nuorelle yleisölle.

– Mun mielestä yksi pahimpia suomen kielen sanoja on “minä”. Onhan Muumipappakin "minä", mutta se on sitä kaikille. Muumipappa ottaa huomioon jokaisen, joka on paikalla, vaikka hänellä saattaa välillä olla itsekkäitäkin pyrkimyksiä. On todella terveellistä miettiä, että mitäs tuo toinen tuossa vieressä ajattelee.

Jos meillä olisi Muumipappa diktaattorina, meillä olisi paljon paremmin asiat tässä maailmassa.

Villen mielestä Muumipapassa on esikuvaa myös varttuneemmallekin väelle, aina vallan kamareissa asti.

– Muumipappahan on iso johtaja. Jos meillä olisi Muumipappa diktaattorina, meillä olisi paljon paremmin asiat tässä maailmassa. Meillä olisi joka päivä hauskaa, Ville lohkaisee.

Maailmalla seikkaillut näyttelijä näkee helposti muumeissa paljon suomalaista.

– Me voidaan olla vähän höpsöjä ja hullunkurisia. Me saatamme ajatella jotain kummallista, mutta me suomalaiset olemme aina sydämellisiä ja vastuuntuntoisia.

Muumilaakso-sarjan uudet jaksot maanantaisin klo 20.00 TV2:ssa, Areenassa jo klo 00.01.

Lue lisää:

Muumilaakson hahmot heräävät henkiin tunnettujen näyttelijöiden äänillä – tältä ne kuulostavat

Muumipeikon, Pikku Myyn ja muiden rakastettujen muumihahmojen äänet täyttävät taas Muumilaakson, kun muumit heräävät talviuniltaan. Miltä Nuuskamuikkunen kuulostaa Olavi Uusivirran tulkitsemana? Kuuntele kaikki äänet!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Muumilaakso