Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki – maatilan isä ja poika sukupolvien ketjussa

Karjatilan isäntä Juha toivoo vanhimmasta pojasta Henrystä tilalle jatkajaa.
Juha-isä ja Henry-poika yrittävät järjestää maatilan sukupolvenvaihdosta. Karjatilan isäntä Juha toivoo vanhimmasta pojasta Henrystä tilalle jatkajaa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki

TV1 torstaina 28.3.2019 klo 19.00 - 20.10, uusinta sunnuntaina 31.3. klo 11.15, Areenassa

”Sehän on sukupolvien ketju tämä homma. Sen tietää että ei täällä ikuisesti kukaan oo ja se on aina nuoremmille luovuttava. On tärkeetä omalle tilalle että on jatkaja ja se on tärkeää koko kyläkunnalle että täällä näitä nuoria säilyisi, semmoisia joilla ois tuota inspiraatiota ja jotka jaksaisi jatkaa. Se on luonnonlaki.”

Pohjois-Savossa sijaitsevan karjatilan isäntä Juha Partanen jäisi mielellään jo eläkkeelle. Hän toivoo vanhimmasta pojastaan Henry Partasesta jatkajaa tilalle. Isoa tilaa Juha ei halua myydä vieraalle.

Henryllä ja Juhalla on läheinen suhde. Kun Henry oli teini-ikäinen, perheen äiti kuoli aivosyöpään ja Juha selvisi vain täpärästi omasta vatsasyövästään. Henry on ollut isänsä vahvin tuki ja perheen lapsista ainoa halukas jatkajaksi. Kovalla työllä on elämässä ja tilalla menty eteenpäin, ja samalla tavoin Juha uskoo seuraavien sukupolvien puskevan.

Dokumenttielokuva syrjäseutujen maanviljelijöiden kamppailusta muuttuvassa maailmassa.
Dokumenttielokuva syrjäseutujen maanviljelijöiden kamppailusta muuttuvassa maailmassa. Kuva: Mika Rantonen Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki

Kun tilakauppa alkaa lähestyä, Henry on ryhtynyt miettimään, olisiko sukupolvenvaihdos sittenkään paras vaihtoehto hänen, vaimon ja poikavauvan tulevaisuudelle. Kun pankki kieltäytyy rahoittamasta kauppaa tilan ison velkataakan vuoksi, joutuu Henry valinnan eteen.

Pojan täytyy joko jäädä isänsä avuksi ja riskeerata oma perheensä tai muuttaa pois paremman elämän toivossa, mutta jättää isä yksin autioituvan tilan kanssa.

Mika Rantosen ja Verena Netzerin ohjaama dokumenttielokuva Luonnonlaki kuvaa rehellisesti ja koskettavasti maantalousyrittäjien ahdinkoa tilanteessa, jossa tuottajahinnat painuvat alas ja velkataakka kasvaa. Miten maatalouselinkeino yrittää sopeutua muuttuvaan maailmaan, kun ilmastonmuutoskin kurittaa.

Tuotanto: New Eyes Productions, 2019.

Keskustele