Hyppää pääsisältöön

Historia: Ensimmäinen amerikkalainen – arkeologinen seikkailu merenalaisessa luolastossa

Meksikossa merenalaisesta luolasta löydettiin nuoren naisen jäänteet 13 000 vuoden takaa.
Arkeologi-paleontologi James Chatters ja konservaattori Diana Arano osallistuivat ainutlaatuiseen luolaoperaatioon. Meksikossa merenalaisesta luolasta löydettiin nuoren naisen jäänteet 13 000 vuoden takaa. Yle TV1,Historia: Ensimmäinen amerikkalainen

TV1 maanantaina 25.3.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 30.3. klo 8.05, Areenassa

Muinaisessa Meksikossa nuoren tytön elämä päättyi syvään onkaloon noin 13 000 vuotta sitten. Luolasukeltajat löysivät varhaisen ihmisen luurangon sattumalta, kun he olivat tutkimassa veden täyttämää luolastoa vuonna 2007 Jukatanin niemimaalla.

Luuranko löydettiin kuuluisasta Hoyo Negro - eli Musta aukko -luolasta, jota ihmiset ja eläimet olivat käyttäneet kulkemiseen viimeisen jääkauden aikana. Löytö ristittiin myyttisen vedenneidon mukaan Naiaksi.

Yhdysvaltalaisessa dokumentissa Historia: Ensimmäinen amerikkalainen päästään seuraamaan ainutlaatuista operaatiota, jossa luolasukeltajat tuovat Naian arvokkaat jäänteet luolastosta takaisin maan pinnalle. Operaatioon osallistuu Hoyo Negro -projektin päätutkija, arkeologi-paleontologi James Chatters.

Arkeologinen seikkailu ratkaisee suuren arvoituksen

Ensimmäisiin amerikkalaisiin kuuluneen nuoren naisen luuranko on niin täydellinen, että Chattersin tutkijatiimi voi sen avulla rakentaa uudelleen hänen elämänsä ja kuolemansa hämmästyttävän yksityiskohtaisesti. Kuka oli tämä teini-ikäinen ja miten hän oli päätynyt luolastoon?

Nuori nainen laittaa 13 000 vuotta kuolemansa jälkeen alulle jännittävän arkeologisen seikkailun, joka ratkaisee viimein suuren arvoituksen.

Naia eroaa monin tavoin ensimmäisistä tunnetuista amerikkalaisista. Mihin kansaan hän kuului? Löytyikö myyttinen alkuperäiskansa? Löydön avulla saadaan lisävalaistusta Amerikkojen asutuksen esihistoriaan. Miten ja milloin ihmiset saapuivat ensimmäistä kertaa Uuteen maailmaan?

First Face of The Americas. Tuotanto: Shining Red Productions/WGBH, Yhdysvallat, 2018. Lukijana on Petri Hanttu.

Keskustele