Hyppää pääsisältöön

Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

Italialainen Ensemble Chaminade esittelee kuudesta eri maanosasta tulevien nykysäveltäjien teoksista rakentuvan kokonaisuuden. Oman arvonsa julkaisulle tuo se seikka, että kaikki nämä oboelle, klarinetille, fagotille, käyrätorvelle ja pianolle kirjoitetut teokset kuullaan ensimmäistä kertaa tallennettuina.

ensemble chaminaden äänitteen kansi
ensemble chaminaden äänitteen kansi Teresa Procaccini

Vaikka musiikki ei välttämättä kotimaata tunne, on Ranskasta, Italiasta, Kreikasta, Kanadasta, Argentiinasta, Latviasta, Kiinasta, Jordaniasta Australiasta ja Nigeriasta kootun tekijäjoukon maantieteellinen hajonta kunnioitettava. Kaikki säveltäjät (Colette Mourey (s. 1954), Teresa Procaccini (s. 1934), Marilena Zlatanou (s. 1950), Laura Pettingrew (s. 1954), Adriana Isabel Figueroa Mañas (s. 1966), Dzintra Kurme-Gedroica (s. 1968), Wen Chang (s. 1994), Agnes Dzodtsoeva-Bashir (s. 1944), Rae Howell (s. 1979), Edewede Oriwoh (s. 1981) tuntuvat luottavat melodis-harmonisen satsin kantavuuteen ja ilmaisuvoimaan. Lähtökohdat huomioon ottaen on tämän äänitteen kohdalla yllättävintä teosten tyylillinen samankaltaisuus.

Kokonaisuudesta esiin nousee erityisesti nuoren Wen Zhangin Converse. Alle kuuden minuutin kestoinen lyhyt teos jakautuu kolmeen osaa. Se käynnistelee alkuelein ja solistisin vuoropuheluin. Keskiosa katkoilee tuiman takomisen ja pysähtyneen uumoilun välillä.

Tasapainoisimpana kuulostuu kohta 85 vuotta täyttävän Teresa Procaccinin yli kahdensadan teoksen tuotannosta poimittu Kvintetto op. 130. Kyseessä on eheä teos, jonka nopeasti säpsättävä ensimmäinen osa tikkaa teoksen päättävän Preston tavoin uusklassismin henkeen. Välissä sävelistö hiljentyy hämyisessä hitaassa osassa.

Ensemble Chaminaden soitossa ja yhteissoitossa ryhtiä ja soolo-osuuksissa ilmaisuvoimaa. Yhtye onnistuu pitämään erilaiset tekstuurit hyvässä tasapainossa. Niissä lieneekin ollut ratkomista, kun oboelle ja käyrätorvelle kirjoitetut linjastot pyristelevät paikoin yhteissoinnin kannalta hankalissa rekistereissä.

The Other Half of Music. Ensemble Chaminade. Dynamic (CDS7837).

Kuuntele Uudet levyt 19.3.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.