Hyppää pääsisältöön

Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

Italialainen Ensemble Chaminade esittelee kuudesta eri maanosasta tulevien nykysäveltäjien teoksista rakentuvan kokonaisuuden. Oman arvonsa julkaisulle tuo se seikka, että kaikki nämä oboelle, klarinetille, fagotille, käyrätorvelle ja pianolle kirjoitetut teokset kuullaan ensimmäistä kertaa tallennettuina.

ensemble chaminaden äänitteen kansi
ensemble chaminaden äänitteen kansi Teresa Procaccini

Vaikka musiikki ei välttämättä kotimaata tunne, on Ranskasta, Italiasta, Kreikasta, Kanadasta, Argentiinasta, Latviasta, Kiinasta, Jordaniasta Australiasta ja Nigeriasta kootun tekijäjoukon maantieteellinen hajonta kunnioitettava. Kaikki säveltäjät (Colette Mourey (s. 1954), Teresa Procaccini (s. 1934), Marilena Zlatanou (s. 1950), Laura Pettingrew (s. 1954), Adriana Isabel Figueroa Mañas (s. 1966), Dzintra Kurme-Gedroica (s. 1968), Wen Chang (s. 1994), Agnes Dzodtsoeva-Bashir (s. 1944), Rae Howell (s. 1979), Edewede Oriwoh (s. 1981) tuntuvat luottavat melodis-harmonisen satsin kantavuuteen ja ilmaisuvoimaan. Lähtökohdat huomioon ottaen on tämän äänitteen kohdalla yllättävintä teosten tyylillinen samankaltaisuus.

Kokonaisuudesta esiin nousee erityisesti nuoren Wen Zhangin Converse. Alle kuuden minuutin kestoinen lyhyt teos jakautuu kolmeen osaa. Se käynnistelee alkuelein ja solistisin vuoropuheluin. Keskiosa katkoilee tuiman takomisen ja pysähtyneen uumoilun välillä.

Tasapainoisimpana kuulostuu kohta 85 vuotta täyttävän Teresa Procaccinin yli kahdensadan teoksen tuotannosta poimittu Kvintetto op. 130. Kyseessä on eheä teos, jonka nopeasti säpsättävä ensimmäinen osa tikkaa teoksen päättävän Preston tavoin uusklassismin henkeen. Välissä sävelistö hiljentyy hämyisessä hitaassa osassa.

Ensemble Chaminaden soitossa ja yhteissoitossa ryhtiä ja soolo-osuuksissa ilmaisuvoimaa. Yhtye onnistuu pitämään erilaiset tekstuurit hyvässä tasapainossa. Niissä lieneekin ollut ratkomista, kun oboelle ja käyrätorvelle kirjoitetut linjastot pyristelevät paikoin yhteissoinnin kannalta hankalissa rekistereissä.

The Other Half of Music. Ensemble Chaminade. Dynamic (CDS7837).

Kuuntele Uudet levyt 19.3.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.