Hyppää pääsisältöön

Kamarimusiikkia kuudesta maanosasta

Italialainen Ensemble Chaminade esittelee kuudesta eri maanosasta tulevien nykysäveltäjien teoksista rakentuvan kokonaisuuden. Oman arvonsa julkaisulle tuo se seikka, että kaikki nämä oboelle, klarinetille, fagotille, käyrätorvelle ja pianolle kirjoitetut teokset kuullaan ensimmäistä kertaa tallennettuina.

ensemble chaminaden äänitteen kansi
ensemble chaminaden äänitteen kansi Teresa Procaccini

Vaikka musiikki ei välttämättä kotimaata tunne, on Ranskasta, Italiasta, Kreikasta, Kanadasta, Argentiinasta, Latviasta, Kiinasta, Jordaniasta Australiasta ja Nigeriasta kootun tekijäjoukon maantieteellinen hajonta kunnioitettava. Kaikki säveltäjät (Colette Mourey (s. 1954), Teresa Procaccini (s. 1934), Marilena Zlatanou (s. 1950), Laura Pettingrew (s. 1954), Adriana Isabel Figueroa Mañas (s. 1966), Dzintra Kurme-Gedroica (s. 1968), Wen Chang (s. 1994), Agnes Dzodtsoeva-Bashir (s. 1944), Rae Howell (s. 1979), Edewede Oriwoh (s. 1981) tuntuvat luottavat melodis-harmonisen satsin kantavuuteen ja ilmaisuvoimaan. Lähtökohdat huomioon ottaen on tämän äänitteen kohdalla yllättävintä teosten tyylillinen samankaltaisuus.

Kokonaisuudesta esiin nousee erityisesti nuoren Wen Zhangin Converse. Alle kuuden minuutin kestoinen lyhyt teos jakautuu kolmeen osaa. Se käynnistelee alkuelein ja solistisin vuoropuheluin. Keskiosa katkoilee tuiman takomisen ja pysähtyneen uumoilun välillä.

Tasapainoisimpana kuulostuu kohta 85 vuotta täyttävän Teresa Procaccinin yli kahdensadan teoksen tuotannosta poimittu Kvintetto op. 130. Kyseessä on eheä teos, jonka nopeasti säpsättävä ensimmäinen osa tikkaa teoksen päättävän Preston tavoin uusklassismin henkeen. Välissä sävelistö hiljentyy hämyisessä hitaassa osassa.

Ensemble Chaminaden soitossa ja yhteissoitossa ryhtiä ja soolo-osuuksissa ilmaisuvoimaa. Yhtye onnistuu pitämään erilaiset tekstuurit hyvässä tasapainossa. Niissä lieneekin ollut ratkomista, kun oboelle ja käyrätorvelle kirjoitetut linjastot pyristelevät paikoin yhteissoinnin kannalta hankalissa rekistereissä.

The Other Half of Music. Ensemble Chaminade. Dynamic (CDS7837).

Kuuntele Uudet levyt 19.3.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

 • Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Säveltäjä Johanna Senfterin (1879–1961) musiikkia on kuultu äänitteillä harvakseltaan. Senfter jakoi sävellysopettajansa Max Regerin tavoin harmonisen ja sävellysteknisen tekotavan, joka oli luonteeltaan varsin toisenlainen kuin samoihin aikoihin nousuaan tekevän Wienin toisen koulukunnan musiikillinen ajattelu.

 • Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen.

 • Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Samuelssonin ristiriidaton sointimaailma

  Marie Samuelssonin (s. 1956) musiikkia sisältävä uusi julkaisu keskittyy säveltäjän orkesterimusiikkiin kahden orkesterin ja kapellimestarin voimin. Eri lähteistä koostetun kokonaisuuden vanhin teos Airborne Lines and rumbles löytyy reilun kymmenen vuoden takaa.