Hyppää pääsisältöön

Moniäänisiä yksinpuheluja

On aina kiinnostavaa kuulostella, miten laajempien esityskokoonpanojen kanssa aateloituneet säveltäjät kiteyttävät ja muovaavat ilmaisuaan soolosoittimille kirjoitetuissa teoksissaan. Tätä voi tarkastella uudella yhdysvaltalaisen sellistin Wilhelmina Smithin äänitteellä, joka esittelee Kaija Saariahon ja Esa-Pekka Salosen laatimia sooloteoksia 1980-luvun lopulta 2010-luvulle.

wilhelmina smith äänitteen kansi
wilhelmina smith äänitteen kansi Kaija Saariaho,Esa-Pekka Salonen

Saariahon sävelistö on jatkuvassa vähittäisessä muutostilassa. Petals, Spins and Spells sekä Sept Papillons ovat valmistuneet 12 vuoden ajanjakson kuluessa. Pientä muuntumista on toki tapahtunut, mutta mitään merkittävää eroa ei näiden kolmen sooloteoksen välillä ole. Taidokkaasti toteutetut sointivärien- ja tekstuurien liukuvat siirtymät ja niiden rajapintojen limittymiset muodostavat kaikkien teosten keskeisen sisällön. Pisimmän korren vetää kuitenkin tuorein teos Kaukainen rakkaus -oopperasta irtautumiskappaleena toiminut Sept Papillons, jonka soinnissa on uudenlaista kuulautta ja soinnin avoimuutta varhaisempiin sooloteoksiin verrattuna. Seitsemästä lyhyestä osasta muodostuu kirkkaasti soiva pilvistymä, joka esittelee monipuolisesti sointivärien ja tekstuurien lisäksi myös rytmisempiä aineksia.

Salosen kuumeisesti liekeissä kihnuttava Yta III hymyilyttää valelopuillaan, mutta muuten virtuoosinen kaahaus jää tekijänsä 80-luvn lopun sävelkielen dokumentaatioksi.

Äänitteen huippuhetkistä vastaa 24 vuotta myöhemmin valmistunut Knock, Breathe, Shine (2010), joka on toista maata. Salosen viehtymys virtuoosisuuteen on edelleen kuultavissa, mutta nyt se on vain yksi ilmaisun ulottuvuus. Kolmiosainen teos laajenee osa osalta. Ensiosan koputukset nappaavat mukaansa. Nopeassa tempossa etenevä vänkäily rohmuaa ensin näppäillen neliäänisiä sointuja, laajentuen virtuoosihinkkaukseen. Toinen osa Breathe maalaa maltillisen, mutta hyvin otteessaan pitävän hallitun melodiakaarroksen. Näin rakentuu ikään kuin sisäinen tilaus Shine-osan voimakkaammille sävelrohmuiluille. Lupaukset lunastetaan, kun päätösosa käynnistelee ensin huolella ja äityy lopulta vapauttavaan rouhintaan.

Wilhelmina Smith tekee laadukasta jälkeä. Parhaimmillaan Smithin sellismi on kuitenkin hengittävien tekstuurien parissa. Smith kyllä rappaa tarvittaessa rujosti, mutta valjastaa korkeimman muusikkouden tason itsestään, kun musiikillinen tekstuuri suo hieman enemmän mahdollisuuksia värittää säveliä.

Esa-Pekka Salonen & Kaija Saariaho. Works for Solo Cello. Wilhelmina Smith, sello. Ondine (ODE1294-2)

Kuuntele Uudet levyt 19.3.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.