Hyppää pääsisältöön

Prisma: Jupiterin salat – Juno-luotain paljastaa jättiläisplaneetan olosuhteet

Jupiter on suurin aurinkokunnan planeetoista, mutta siitä tiedetään yllättävän vähän.
Juno-luotaimen kuvaa aurinkokunnan suurimmasta planeetasta, Jupiterista. Jupiter on suurin aurinkokunnan planeetoista, mutta siitä tiedetään yllättävän vähän. Kuva: NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eich BBC Yle TV1,Prisma: Jupiterin salat

TV1 keskiviikkona 27.3.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 30.3. klo 14.07, Areenassa

”On hieman järjetöntä lähettää avaruusluotain Jupiterin olosuhteisiin”, sanoo Juno-luotainhankkeen johtaja Scott Bolton.

Kohti Jupiteria Juno-avaruusluotain kuitenkin lähti. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan luotain aloitti tutkimusmatkansa Floridasta elokuussa 2011, ja saapui planeetan kiertoradalle lähes viisi vuotta kestäneen matkan jälkeen heinäkuussa 2016.

Luotaimen ansiosta tutkijat näkevät ensimmäistä kertaa, mitä aurinkokunnan suurin planeetta pitää sisällään. Matkan avulla on pyritty selvittämään lisää kaasuplaneetan alkuperää, rakennetta, ilmakehää ja magneettikenttää.

Jupiterin syvyyksien tutkimiseen tarvittiin ainutlaatuinen, säteilynkestävä laite. ”Jupiterin olot ovat ankarammat kuin missään, missä Nasa on käynyt. Piti rakentaa panssarivaunu, jotta pääsisimme sinne”, Scott luonnehtii. Luotaimeksi valtava, halkaisijaltaan yli 20 metrinen alus varustettiin instrumenteilla, joilla se näkee Jupiterin kaasukehän sisään.

Jupiter on suurin aurinkokunnan planeetoista, mutta siitä tiedetään yllättävän vähän.
Juno-luotain on kuvannut Jupiterin kaoottisia pyörteitä. Jupiter on suurin aurinkokunnan planeetoista, mutta siitä tiedetään yllättävän vähän. Kuva: NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eich BBC Yle TV1,Prisma: Jupiterin salat

Aurinkokunnan laitamilla rataansa kiertää todellinen jättiläinen. Jupiterissa kaikki on äärimmäistä: pahin säteily, voimakkain magneettikenttä, nopein pyörähdysaika. Jupiter on suurin kaikista planeetoista, mutta siitä on tiedetty yllättävän vähän.

Jupiter oli avainasemassa koko aurinkokunnan muodostumisessa. Tutkijat pitävät Jupiteria aurinkokuntamme tärkeimpänä planeettana.

Brittiläisessä dokumentissa Prisma: Jupiterin salat kerrotaan uskaliaasta matkasta aurinkokuntamme äärimmäisimpiin oloihin. Avaruusalus Juno läpäisi Jupiterin kiertoradan ja lähetti uutta tietoa kiehtovasta planeetasta.

Vaarallinen hanke voi tarjota vastauksia tutkijoita pitkään askarruttaneisiin kysymyksiin. Mitä planeetan sisäosissa tapahtuu? Jupiterin salaisuudet kertovat, miten koko aurinkokunta muotoutui, miten se sai alkunsa ja miten planeetat muodostuivat.

Jupiter Revealed. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Lukijana on Juhani Rajalin.

Keskustele