Hyppää pääsisältöön

Tanssii orkesterin kanssa

Viiden yhdysvaltalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä julkaisu on monipuolinen kokonaisuus. Orkesterin käsittely on kaikilla mukana olevilla nykysäveltäjillä sujuvaa ja hallittua. Jokainen tekijä myös ottaa lähtökohdakseen orkesterin soivuudet ja rakentavat ilmaisuaan sen päälle. Lisäksi teoksia yhdistävänä tekijänä ovat erilaisia tanssillisia elementtejä yhdistelevät lähtökohdat.

chicago sinfoniett äänitteen kansi
chicago sinfoniett äänitteen kansi Jennifer Higdon

Florence Pricen (1887–1953) alun perin pianolle kirjoitettu Dances in the Canebrakes kuullaan William Grant Stillin orkesterisovituksena. Kolme lyhyttä tanssia soivat säveltäjälle ominaiseen tyyliin afro-amerikkalaista kansankulttuuria tanssiaskeliinsa sovitellen.

Claride Assadin (s. 1978) ja Jessie Montgomeryn (s. 1981) teokset edustavat äänitteen viihdyttävämpää antia. Assadin jazzia ja brasilialaista musiikkia heijasteleva Sin Fronteras tanssahtelee sujuvin askelin. Viulistinakin toimivan Montgomeryn Coincident Dances luottaa niin ikään tanssirytmeihin, joskin käyttää omassa teoksessaan enemmän länsimaisen taidemusiikin historiasta tuttuja tanssielementtejä.

Reena Esmail (s. 1983) ilmaisu yhdistelee Intialaista ja länsimaisen taidemusiikkia. Viime vuonna valmistunut #metoo on tarttuvaa ja vauhdikasta musiikkia. Ilmavasti ja visusti liikekannassa etenevä teos tekee jämerän kaarroksen kohti suvantoa ja siitä rakentuvaa komeaa loppua.

Jennifer Higdon (s. 1962) on yksi Yhdysvaltojen soitetuimmista nykysäveltäjistä. Jousiorkesterille kirjoitettu viisiosainen Dance Card on äänitteen teoksista laajin. Viidestä osasta Dance Card on energisesti rullaava ja rouheasti soiva kokonaisuus. Meneviä sen ryskytyksiä tauottaa kaksi hidasta osaa, jotka voidaan käytännöllisesti esittää myös erillisinä kappaleina.

Chicago Sinfonietta soittaa viiden säveltäjän kiinnostavan kokonaisuuden kapellimestari Mei-Ann Chenin johdolla energisesti.

Project W. Works by Diverse Women Composers. Chicago Sinfonietta, joht. Mei-Ann Chen. Cedille (CDR90000-185)

Kuuntele Uudet levyt 19.3.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nancy Dalbergin jousikvartetot hönkivät virkistävästi

  Nordic String Quartet (Heiðrun Petersen ja Mads Haugsted Hansen, viulu, Daniel Eklund, alttoviulu, Lea Emilie Brøndal, sello) lyö pöytään kuluvan vuoden toisen julkaisunsa. Alkuvuodesta se vakuutti Pelle Gudmundsen-Holmgreenin kvartettosarjassa moni-ilmeisellä ja vivahteikkaalla soitollaan.

 • Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Tunnelmointia ja ikiaikaisuuksien viivähdyksiä

  Viulisti Pauline Kim Harris sekä taiteiden rajapinnoilla äänistöä luova Spencer Topel yhdistävät yhteisprojektissaan renessanssi- ja barokinajan sävelistöä elektronisiin äänimaisemiin. Yhteissoivuus matkaa ambientin ääniuniversumissa verkkaisesti ja vakaasti kohti tavoittamatonta. Äänite rakentuu kahden teoksen ympärille.

 • Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Neave Trio jatkaa vahvaa julkaisusarjaansa

  Vuosikymmenen alussa perustettu yhdysvaltalainen Neave Trio (Anna Williams, viulu, Mikhail Veselov, sello ja Eri Nakamura, piano) esittelee uudella julkaisullaan konserttimaisen kokonaisuuden.

 • Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Luontevia elektroakustisia liitoksia

  Maija Hynninen (s. 1977) siirtyy teoksissaan synteettisen ja akustisen äänen välillä samalla niiden rajapintoja, yhteyksiä ja yhdistelmiä tunnustellen. Nyt julkaistut neljä teosta muodostavat läpileikkauksen Hynnisen 2010-luvun elektroakustisesta tuotannosta. Kaikissa teoksissa akustiset elementit limittyvät Hynnisen itsensä toteuttamaan elektroniseen äänistöön.