Hyppää pääsisältöön

Tanssii orkesterin kanssa

Viiden yhdysvaltalaisen säveltäjän musiikkia esittelevä julkaisu on monipuolinen kokonaisuus. Orkesterin käsittely on kaikilla mukana olevilla nykysäveltäjillä sujuvaa ja hallittua. Jokainen tekijä myös ottaa lähtökohdakseen orkesterin soivuudet ja rakentavat ilmaisuaan sen päälle. Lisäksi teoksia yhdistävänä tekijänä ovat erilaisia tanssillisia elementtejä yhdistelevät lähtökohdat.

chicago sinfoniett äänitteen kansi
chicago sinfoniett äänitteen kansi Jennifer Higdon

Florence Pricen (1887–1953) alun perin pianolle kirjoitettu Dances in the Canebrakes kuullaan William Grant Stillin orkesterisovituksena. Kolme lyhyttä tanssia soivat säveltäjälle ominaiseen tyyliin afro-amerikkalaista kansankulttuuria tanssiaskeliinsa sovitellen.

Claride Assadin (s. 1978) ja Jessie Montgomeryn (s. 1981) teokset edustavat äänitteen viihdyttävämpää antia. Assadin jazzia ja brasilialaista musiikkia heijasteleva Sin Fronteras tanssahtelee sujuvin askelin. Viulistinakin toimivan Montgomeryn Coincident Dances luottaa niin ikään tanssirytmeihin, joskin käyttää omassa teoksessaan enemmän länsimaisen taidemusiikin historiasta tuttuja tanssielementtejä.

Reena Esmail (s. 1983) ilmaisu yhdistelee Intialaista ja länsimaisen taidemusiikkia. Viime vuonna valmistunut #metoo on tarttuvaa ja vauhdikasta musiikkia. Ilmavasti ja visusti liikekannassa etenevä teos tekee jämerän kaarroksen kohti suvantoa ja siitä rakentuvaa komeaa loppua.

Jennifer Higdon (s. 1962) on yksi Yhdysvaltojen soitetuimmista nykysäveltäjistä. Jousiorkesterille kirjoitettu viisiosainen Dance Card on äänitteen teoksista laajin. Viidestä osasta Dance Card on energisesti rullaava ja rouheasti soiva kokonaisuus. Meneviä sen ryskytyksiä tauottaa kaksi hidasta osaa, jotka voidaan käytännöllisesti esittää myös erillisinä kappaleina.

Chicago Sinfonietta soittaa viiden säveltäjän kiinnostavan kokonaisuuden kapellimestari Mei-Ann Chenin johdolla energisesti.

Project W. Works by Diverse Women Composers. Chicago Sinfonietta, joht. Mei-Ann Chen. Cedille (CDR90000-185)

Kuuntele Uudet levyt 19.3.2019, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.