Hyppää pääsisältöön

Vinkit kauhuun, komediaan, toimintaan ja draamaan – Koostimme listan suoratoistopalvelujen helmistä

Aikuiset-sarjan pääosanäyttelijät istuvat drinksut sylissä.
Aikuiset. Arttu (Elias Salonen) ja Oona (Anna Airola). Aikuiset-sarjan pääosanäyttelijät istuvat drinksut sylissä. Kuva: Hanna-Maria Gronlund KulttuuriCocktail

Suoratoistopalvelujen tarjonta on loputtoman laajaa, mitä katsoa? Koostimme listan genreittäin.

Komedia: Aikuiset

Aikuiset on Suomen Skam, Unge Lovende ja Girls. Sarja kertoo kovasta tarpeesta olla aikuinen hetkenä jolloin tosiasiassa on ihan pihalla omasta elämästään.

Päähenkilö, parikymppinen Oona (Anna Airola), tekee suuria suunnitelmia, mutta ei osaa tehdä lopullisia päätöksiä. Oona sekoilee kavereidensa kanssa, ja elää impulssiensa mukaan mutta saa silti nuoruuden ahdistuksen näyttämään kadehdittavalta.

Sarja tarjoaa samaistumispintaa kaikenikäisille, ja se saa kesäisen Kallion näyttämään lähes täydelliseltä. Sarjan on ohjannut Anna Dahlman ja käsikirjoittanut Anna Brotkin.

Aikuiset on katsottavissa Yle Areenassa. Muista myös esimerkiksi: Derry Girls (Netflix), Unge Lovende (Yle Areena), Insecure (HBO Nordic).

Kuva Private Life -elokuvasta. Pöydässä istuvat Paul Giamatti ja Kathryn Hahn.
Yksityiselämä Kuva Private Life -elokuvasta. Pöydässä istuvat Paul Giamatti ja Kathryn Hahn. Kuva: Rex Features Ltd 2012/All Over Press elokuvat,Private Life

Draama: Yksityiselämä

Käsikirjoittaja-ohjaaja Tamara Jenkins tekee noin kerran kymmenessä vuodessa elokuvan. Mutta voi veljet ja siskot kun hän tekee, se on juhlan paikka.

Yksityiselämä on nolojen ja samaistuttavien arkisten tilanteiden mestariteos. Keski-ikäinen pariskunta (Kathryn Hahn ja Paul Giamatti) haluaa lapsen ja on käynyt läpi kaikki vaihtoehdot. Sitten heidän sohvalleen majoittuu koulupudokas (Kayli Carter), joka voi muuttaa kaiken.

Yksityiselämä on katsottavissa Netflixissä. Muista myös esimerkiksi: Mudbound (Netflix), American Honey (C More), Things to Come (HBO Nordic).

Klättraren ALex Honnold spanar ut över ett stup.
Free Solo Klättraren ALex Honnold spanar ut över ett stup. Kuva: FREDRIK STRÄNG AB Free Solo,Alex Honnold

Dokumentti: Free Solo

Harva elokuva aiheuttaa tällaista korkean paikan kammoa. Elizabeth Chai Vasarhelyin ja Jimmy Chinin ohjaama tuore Oscar-voittaja on dokumentti Alex Honnoldista, joka kiipeää ilman köysiä. Se on poikkeuksellisen tarkka ja paljastava urheiluelokuva niistä syistä, miksi joku päätyy tavoittelemaan äärimmäisiä tuloksia lajissaan.

Elokuva ei sivuuta sitä tosiasiaa, että Honnold saattaa pudota kesken kuvausten. Mitä elokuvantekijät silloin tekisivät?

Free Solo on katsottavissa Ruudussa, Viaplayssa ja elokuvateattereissa. Muista myös esimerkiksi: Ei koskaan enää (Yle Areena).

Kuva ohjaaja Karyn Kusamasta.
Karyn Kusama Kuva ohjaaja Karyn Kusamasta. Kuva: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Karyn Kusama

Kauhu: The Invitation

The Invitation on korkkiruuvitrilleri, joka yhdistää kauhua Manson-ajasta henkivään kulttipelkoon. Sitä katsoessa voi muistella omia kauheimpia passiivisagressiivisesti latautuneita päivällisiään ja todeta, etteivät ne nyt niin pahoja itse asiassa olleetkaan.

Yhdysvaltalainen ohjaaja Karyn Kusama on tullut tunnetuksi etenkin kauhu- ja scifielokuvistaan. Parhaillaan elokuvateattereissa on Kusaman Destroyer, pääosassa Nicole Kidman.

The Invitation on katsottavissa Netflixissä. Muista myös esimerkiksi: Bird Box (Netflix), The Babadook (Netflix).

Kuva Punisher: War Zone -elokuvasta.
Punisher: War Zone Kuva Punisher: War Zone -elokuvasta. Kuva: Lions Gate/Courtesy Everett Collection/All Over Press Punisher: War Zone

Toiminta: Punisher: War Zone

Tässä yksi kyseenalainen vinkki. Entisen stunt-näyttelijän ja potkunyrkkeilyn maailmanmestarin Lexi Alexanderin ohjaama Punisher: War Zone on supersankarielokuvien häpeällinen musta lammas tai kulttiklassikko, riippuen katsojasta. Ainakin se on muistutus ajasta, jota ei enää ole.

Rakastettuun Marvel-hahmoon perustuva Punisher: War Zone on niin törkeällä tavalla raaka, että vastaavaa olisi vaikea kuvitella tehtäväksi nykyisellä Marvel-aikakaudella, jossa supersankarit huolehtivat YK:n ratifioinneista ja muista aikuisten asioista.

Jos elokuvan naurettavuuksiin asti menevän nihilismin kanssa on sinut, elokuva saa koomikko Patton Oswaltin sanoin “käkättämään kuin rautatiepummi joka löytää puolikkaan tupakan ja purkin papuja”.

Punisher: War Zone katsottavissa SF Anytime -suoratoistopalvelussa. Muista myös esimerkiksi: Detroit (C More).

Kuva Black Mirror -sarjan Arkangel-jaksosta.
Black Mirror, Arkangel Kuva Black Mirror -sarjan Arkangel-jaksosta. Kuva: Netflix/Courtesy Everett Collection / Everett Collection/All Over Press Black Mirror

Scifi: Black Mirror

Kulttimaineen saanut scifisarja Black Mirror testaa terävien esimerkkien kautta teknologian vaikutusta ihmisten elämään. Lähitulevaisuuten sijoittuvat tarinat ovat useimmiten julman satiirisia ja mustan pessimistisiä. Yleensä kohteena on jokin jo näköpiirissä oleva teknologinen innovaatio, kuten some, virtuaalitodellisuus tai päähän sijoitettavat valvontalähettimet.

Esimerkiksi Arkangel-jaksossa huolestuneen äidin halu suojella lasta vaaroilta menee liian pitkälle. Mutta mitä seurauksia onkaan siitä, että tytön aivoihin sijoitettu siru filtteröi tytön elämästä kielteiset asiat? Black Mirrorissa suojeluun tarkoitettu teknologia sotkee äidin ja lapsen välisen suhteen, tekee äidistä kontrollifriikin ja riistää lapselta vallan omaan elämäänsä.

Hollywoodissa näyttävän elokuvatähden uran tehnyt Jodie Foster on ryhtynyt ahkerasti ohjaamaan tv-sarjoja ja elokuvia. Arkangelissa hän on soveltanut kauhu- ja indie-elokuvan tyyliä scifiin onnistuneesti.

Muista myös esimerkiksi: Deep Impact (Netflix), The Matrix (Viaplay).

Lähikuva dokumenttielokuvan päähenkilön vahvasti meikatuista silmistä
Star Shaped Scar Lähikuva dokumenttielokuvan päähenkilön vahvasti meikatuista silmistä lyhytelokuvat,dokumenttielokuvat

Lyhytelokuva: Star Shaped Scar

Virva ja Vuokko Kuntun lyhytelokuvasta on tullut Yle Areenan katsojamenestys sadoilla tuhansilla katsomiskerroilla. Elokuva voitti Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla parhaan kotimaisen lyhytelokuvan R&A Lift -palkinnon.

Elokuva kertoo Jasmin Koskirannasta, “Vuosaaren prinsessasta”, ja elokuvafestivaalin tuomariston mukaan se “koskettaa ja liikuttaa niin, että happi lähtee”.

Star Shaped Scar on katsottavissa Yle Areenassa.

Tarkennus 19.3.: Lisätty tieto, että Free Solo on nähtävissä myös Ruudussa.

Keskustele