Hyppää pääsisältöön

Onko "videopelien Netflixissä" pelaamisen tulevaisuus? Googlen uusi alusta haastaa konsolit ja Twitchin

Google-pomo Phil Harrison ja Stadia
Google-pomo Phil Harrison esitteli Stadian videopelikehittäjien konferenssissa San Franciscossa. Google-pomo Phil Harrison ja Stadia Kuva: 2019 Getty Images Google,Google Stadia

Googlen uusi julkistus Stadia striimaa pelin suoraan käyttäjälle ja YouTubeen. Mutta onko "tulevaisuuden teknologialla" ratsastavasta alustasta haastamaan Twitch.tv:tä, sitä pohtii Ylen e-kirjeenvaihtaja Teemu "wabbit" Hiilinen.

Kilpapelaamisen varsinainen läpimurto käynnistyi vuonna 2010, kun Blizzard julkaisi StarCraft II -pelin. Samaan aikaan myös kaksi uutta suoratoistopalvelua, Own3d.tv sekä Twitch.tv, aloittivat kovan kamppailun olemassaolostaan.

Armoton taistelu pelaajista päättyi lopulta Own3d.tv:n konkurssiin 1.3.2013. Tämän jälkeen Twitch on saanut lähes yksin hallita suoratoistopalveluita. Twitchin kasvua tuki myös myynti Amazonille 970 miljoonalla dollarilla. Amazon on panostanut vahvasti Twitchin kehittämiseen pelaajien tärkeimmäksi alustaksi.

Twitch.tv
Twitch.tv on maailman suurin videopelien suoratoistopalvelu. Myös Yle E-urheilu näyttää turnauslähetyksiä Twitchissä. Twitch.tv Kuva: Ian Dagnall / AOP Twitch

Twitchin kasvu on ollut valtava. Viime vuonna Twitchillä oli päivittäin 2,2 miljoonaa streamaajaa ja 15 miljoonaa katsojaa. Twitchiä katsottiin viime vuonna 560 miljardia minuuttia, jossa kasvua vuodesta 2017 on huimat 57%.

Viime vuoden puolella myös Facebook ja Youtube tekivät yrityksiä päästä mukaan pelaajien suoratoistopalveluihin. Facebookin yritys kaatui huonoon tekniseen toteutukseen eikä siitä ole ollut todelliseksi haastajaksi. Myös Youtuben katsojamäärät ovat jääneet neljännekseen Twitchistä viime vuoden puolella.

Kilpapelaamisen markkinat ovat olleet kasvussa vuosittain. Vuonna 2018 niiden on arvioitu olleen 906 miljoonaa dollaria, jossa kasvua vuodesta 2017 on ollut 28%. Vuoden 2019 markkinat rikkovat arvoiden mukaan miljardin dollarin rajan nousten 1,1 miljardiin dollariin.

Twitchcon 2018
Twitchin seuratuin striimaaja Tyler "Ninja" Blevins (oik.) pelaa (ja striimaa) joukkueensa Team Ninjan kanssa Twitchcon 2018 -tapahtumassa. Twitchcon 2018 Kuva: 2018 Getty Images Twitch

Suurimman katsojaryhmänsä kilpapelaaminen kerää 18-29 -vuotiaista miehistä. Tämä tekee siitä yhden kohdennetuimmista markkinoista nuorille miehille, joten ei ole ihme, että myös suoratoistopalveluiden tarjoajiksi on tunkua.

Maanantaina 18. maaliskuuta Google julkaisi oman pelialustansa Stadian. Stadian ideana on streamata peli suoraan käyttäjälle. Käyttäjän ei siis tarvitse omistaa muuta kuin tehokas Internet-yhteys ja hän voi pelata mitä tahansa Stadiassa olevaa peliä televisiossa, mobiililaitteella tai tietokoneella. Samaan aikaan peliä voi suoratoistaa Youtubeen.

Käytännössä Stadia on "pelien Netflix".

Google lupaa, että käyttäjä pääsee pelaamaan ja katsomaan peliä Youtubesta viidessä sekunnissa omalla laitteellaan. Käytännössä Stadia on "pelien Netflix", jossa peliä ei tarvitse omistaa, vaan sitä pääsee suoraan pelaamaan millä tahansa laitteella.

Stadia tavoittelee varmasti samaa käyttäjäkuntaa, joka tällä hetkellä hakee palvelunsa Twitchiltä. Se haluaa palveluunsa pelistreamaajia, jotka toistavat omaa peliään suoraan Youtubeen. Toistaiseksi näyttää siltä, ettei palvelu tule haastamaan Twitchiä pelikilpailujen katsontapaikkana, mutta pyrkii kuitenkin kaappaamaan valtaosan pelistreaamajista.

Google Stadia
Google esitteli San Franciscon pelikehittäjien konferenssissa myös uuden Stadia-peliohjaimensa. Google Stadia Kuva: 2019 Getty Images Google

Googlella on edessä valtavia haasteita niin teknisesti kuin käyttäjien houkuttelemisessakin. Teknisesti Stadian on pystyttävä poistamaan syöttöviive eli ns. input lag, joka aiheuttaa sen, ettei peli tottele pelaajan ohjainta saumattomasti ja ilman minkäänlaista viivettä. Tällaista ongelmaahan ei ole, kun peli on asennettuna omalle laitteelle kotona.

Pelaajien houkutteluun Twitch on jo onnistunut luomaan alustan, jolla pelistreamaajan on helppo monetarisoida tuottamansa sisältö. Twitchissä streamaaja voi saada rahaa suorina lahjoituksina tai pelinsisäisenä rahana eli bitteinä. Myös kanavan tilaajista saa rahallisen korvauksen. Streamaajat pystyvät myös hankkimaan omia sponsoreitaan, jotka maksavat streamaajan näkyvyydestä.

Stadia tulee kuitenkin haastamaan Twitchin. Sen on pakko.

Googlen pitäisi nyt pystyä Stadian kautta rakentamaan vastaavanlaisia palveluita, joiden kautta myös Youtubesta tulisi houkutteleva paikka pelistreamata.

Suureksi ongelmaksi Stadialle voi muodostua myös pelien kehittäjien saaminen palveluun. Ovatko kehittäjät valmiita luovuttamaan pelinsä Googlen alustalle suoratoistettavaksi, on valtava kysymysmerkki.

Stadia tulee kuitenkin haastamaan Twitchin. Sen on pakko. Twitchillä on tällä hetkellä määräävä asema markkinoilla eikä sen varjoon voi jäädä jos haluaa itselleen kelvollisen markkinaosuuden.

Lue lisää: Tutkimus: Jääkiekko jatkaa suomalaisten suosikkilajina – E-urheilu on nuorten miesten keskuudessa jääkiekkoakin suositumpaa