Hyppää pääsisältöön

Sami Koivisto: Vaalit tulee, onko Yle valmis – mitä sinä haluat kysyä Ylen vaaliohjelmista ja -sisällöistä?

Sami Koivisto katsoo kohti ja hymyilee, kuvassa lukee "Yle-tyyppi"
Sami Koivisto katsoo kohti ja hymyilee, kuvassa lukee "Yle-tyyppi" Kuva: Jussi Nahkuri / Yle blogit,vuorovaikutuspäällikkö

Osallistu suoraan Kysy Ylestä -iltaan Radio Suomessa tiistaina 26.3. klo 18–21. Illan teemana on vaalit ja Yle.

Märkä rätti vasten kasvoja. Siltä minusta tuntuu joka kerta, kun kuulen jonkun äänestysikäisen kansalaisen jossain sanovan, että hän ei aio äänestää, koska sillä ei kuitenkaan olisi mitään merkitystä.

Uskon, että tunne on vähintäänkin sama monilla Arkadianmäen konkareilla. He sentään ovat tehneet niitä päätöksiä, joiden taustoista medioissa kerrotaan; painelleet niitä vihreitä ja punaisia nappeja, joilla Suomen kohtalo käytännössä suunnataan. He ovat vastuussa äänestäjilleen tekemistään päätöksistä.

Jokunen viikko sitten satuin uimahallin saunassa kuulemaan hieman alle kolmekymppisten, fiksunoloisten miesten keskustelua vaaleista ja äänestämisestä. Porukan puheliain kertoi olleensa aiempina vuosina mukana kahden aivan erilaisen puolueen toiminnassa. Hän kertoi pettyneensä vuorollaan molempiin.

”Lupaukset ovat tyhjiä ja samat kuviot jatkuvat, vaikka naamat ja puolueet vaihtuisivatkin. En taida enää äänestää ollenkaan”, hän huokasi. Muitakaan äänestäminen ei tuntunut tuon jälkeen innostavan.

Mitä voisimme tehdä paremmin?

Minun olisi tehnyt mieli kysyä noilta miehiltä, että mitä me mediassa voisimme tehdä paremmin, jotta menisitte pettymyksistänne huolimatta uudestaan uurnille. Pidin kuitenkin suuni yleisen saunarauhan nimissä kiinni. Arvasin kysymyksen niin laajaksi, että ajattelin, että aiheelle on parempi omistaa kokonainen ilta radioaalloilla.

Sen aika on nyt, tiistaina 26.3. klo 18–21, jolloin Yle Radio Suomessa kuullaan Kysy Ylestä -ilta, teemanaan vaalit ja Yle.

Vaalit ovat kaikille vastuullisille medioille – ja varsinkin julkisen palvelun Ylelle – jättimäinen ponnistus. Verkossa ja mobiilissa toteutetaan valtava määrä vaalipalvelua uutisista Ylen maineikkaiden, jo perinteeksi muodostuneiden vaalikoneiden kautta kaikkien äänestysalueiden tuloksiin.

Lähetysten puolella Yle tekee tällä kertaa lähemmäs 50 erilaista eduskuntavaaliohjelmaa televisioon, radioon ja Yle Areenaan. Mukana on perinteisten vaalitenttien ja tuloslähetysten ohella mm. puoluejohtajien puheet ja tentit, erityisryhmien sekä selko- ja vieraskieliset tentit, teemailtoja, alueellisia tenttejä ja myös äänestäjien kodeista lähetettäviä vaalisohvia.

Ja taasko Yle tunaroi?!

Vaalien läheisyyden aistii näinä päivinä Ylen käytävillä vahvasti. Ihmiset ovat tavanomaistakin kiireisempiä, mutta samalla myös erityisen dynaamisia ja minusta yllättävänkin hyväntuulisia. Ehkä se johtuu siitä, että nyt saa ja pitääkin mennä isolla vaihteella. Kun vauhti on kova, on tärkeää pysyä omalla kaistalla, tiukasti oman osaamisen, oman ammattitaidon ytimessä.

Varsinkin isojen tv-lähetysten toteuttamisessa on käytännössä aina niin monta liikkuvaa osaa, että kun asia ensi kerran valkeni minulle, pidin luvalla sanoen ihmeenä sitä miten harvoin tunaroimme. Noh, oikeastihan kysymys on ”vain” ammattitaidosta ja huolellisesta suunnittelusta. Silti yksi asia, josta itse haluaisin tämän Kysy Ylestä -illan vierailta kuulla on se, mikä kaikki voi ja on kenties joskus mennytkin vaalihommissa pieleen.

Mutta minun tiedonjanoani oleellisempaa on se, mitä juuri sinä haluaisit tietää Ylestä, vaaleihin liittyen. Kysy mitä haluat, kaikista Ylen vaalisisältöihin liittyvistä teemoista. Tai vaikka siitä, miten toimittajien ammattitaitoa pidetään käytännössä yllä juuri nyt.

Kysymyksiisi vastaavat Ylen Politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen, Ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki, vaaliohjelmien vastaava tuottaja Petri Kejonen, politiikan toimittaja, vaalitenttien ja Ykkösaamun juontaja Seija Vaaherkumpu sekä Ylen Vaalikoneen ja vaalisisältöjen verkkotuottaja Ville Seuri.

Kolmetuntisen suoran lähetyksen juontaa loistava Markus Turunen. Minä haarukoin ennakkokysymyksiänne ja hääräilen studiossa isännän ja apujuontajan yhdistetyssä roolissa.

Haluamme kuulla juuri sinua!

Lupaan, ettei tästä lähetyksestä tulee pelkkää hauskaa jutustelua männävuosien mokista, vaikka sitäkin varmasti riittää – sen verran hauskoja tyyppejä nuo vieraamme ovat.

Suomen luotetuimmassa mediassa tiedostetaan hyvin se, että kansalaisten luottamus poliittisen järjestelmämme toimivuuteen on pitkälti median käsissä. Yle ei kanna vastuuta poliitikkojen päätöksistä, hyvistä tai huonoista, mutta me kannamme osaltamme vastuun faktoista ja niiden kautta myös siitä keskustelusta, jota yhteiskunnassamme tärkeistä päätöksistä ja myös itse demokratian toimivuudesta käydään.

Jos haluamme demokratian säilyvän ja toimivan, mediaväen on otettava hyvin vakavasti kysymys, miksi ihmiset ovat pettyneitä politiikkaan. Meidän on kyettävä kuuntelemaan entistäkin tarkemmalla korvalla sitä, millaista tietoa ihmiset tarvitsevat äänestyspäätöstensä tueksi. Meidän olisi minusta oltava entistä rohkeampia myös sen osoittamisessa, millaiset vaalilupaukset ovat käytännössä mahdottomia toteuttaa.

Näin osallistut lähetykseen

Mitä sinä haluaisit kysyä Ylestä nimenomaan vaalisisältöihin liittyen?

Voit lähettää kysymyksesi ennakkoon lomakkeella tai julkisesti tämän blogin kommenttikentässä.

Voit lähettää kysymyksesi myös sähköpostilla osoitteeseen sami.koivisto@yle.fi.

Lähetyksen aikana voit osallistua ohjelmaan joko soittamalla tai Whatsappilla:

Soita suoraan lähetykseen (klo 18-21) numerolla 0203 17 600. Puhelun hinta on lankapuhelimesta 8,35 snt/puhelu + 7,02 snt/min, matkapuhelimesta soitettuna hinta on 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min.

Tai lähetä kysymyksesi suoraan studioon Whatsapp-numerolla 040 14 55 666.

Sydämellisesti tervetuloa mukaan!

Sami Koivisto
yleisövuorovaikutuksen päällikkö, #yletyyppi
Yle

PS. Muista äänestää!

Näin tavoitat Yle-tyypin:

Tämä on Yle-tyypin blogi, jonka yhteydessä keskustellaan avoimesti Ylestä, journalismista ja siitä, mistä te haluatte, hyvät lukijat, kuulijat ja katsojat.

Somessa pääset seuraani esimerkiksi Twitter-tilillä @samipkoivisto ja tunnisteella #yletyyppi.
Sähköpostitse tavoitat minut osoitteella sami.koivisto@yle.fi.
Kirjeen voit lähettää osoitteeseen Sami Koivisto, PL 3, 00024 Yleisradio.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua