Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Malla tekee musiikkia elämän muutosvaiheista, koska kaikki ovat olleet joskus palasina tai hukassa

Pop-artisti Malla.
YleX Nosteessa -artisti Malla tekee koukuttavaa elektropoppia. Pop-artisti Malla. Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Malla.

Malla tekee kuulasta elektropoppia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

Malla Malmivaara on monille tuttu nimi näyttelijäntyönsä kautta, sekä aiemmista bändeistään Elisabeth Undergroundista ja Belle Whosta. Nyt pelkän etunimensä turvin esiintyvä Malla tekee uraa suomenkielisenä pop-artistina. Mallan soundi on kauniin kevyt, kuulas ja sopivan utuinen. Sabrina-kappaleen houkutteleva biitti iskee väsymättömästi eteenpäin ja saa aikaan fiiliksen, jolloin silmät tekee mieli sulkea ja päätä heiluttaa kevyesti tanssien musiikin tahtiin. Sabrina-kappaleen klubitunnelma tuo mieleen paikoin vaihtoehtoisen elektronisen musiikin ison brittinimen Goldfrappin. Vaikkei biisissä välttämättä ole keksitty pyörää uudestaan, toimivat Mallan valttina äidinkielellä lauletut säkeet - näin tyylikästä, tanssittavaa elektropoppia ei tehdä suomeksi liikaa.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Musiikki on aina tuntunut parhaalta tavalta kommunikoida tässä universumissa. Säveltäminen ja musiikin tuottaminen ovat olleet minulle keino rauhoittua ja keskittyä. Musiikin tekemiselle on luonnollinen tarve, enkä ole tähän päivään mennessä pystynyt olemaan ilman sitä.

Minkälainen musiikillinen menneisyys sinulla on?

– Käytyäni klassisen musiikkikoulun huomasin lukioikäisenä, että minulla on kaikki mahdollisuudet rikkoa genrerajat ja halusin liikkua määrittelemättömästi erilaisiin musiikillisiin suuntiin. Monipuolisen musiikin suurkulutus on pitkälti vanhempien vinyylikokoelmien ansiota, sillä he ovat aina kuunnelleet musiikkia ja soittaneet kiinnostavia biittejä. Olemme aina puhuneet musiikista ja jakaneet sitä.

Miten kuvailet musiikkiasi?

Jarkko Kumpulaisen kanssa tuotetut singlet Sabrina ja Xoxo esittelevät sähköiset juureni. Ammennan musiikkiani analogisesta syntetisaattoreiden ja rumpukoneiden maailmasta sekä klubikulttuurista, yhdistyneenä vähäeleiseen ja suoraan lyyriseen ilmaisuun.

Miten Sabrina-kappale syntyi?

– Halusin tehdä muutosvaiheesta kertovan biisin. Useimmilla ihmisillä on jossain elämänvaiheessa ollut sellainen ”putoan ja kaikki on palasina” -tilanne. Sen jälkeen elämän junnattua hetken paikallaan, tulee jokin oivallus ja asioiden täytyy muuttua. Tämä biisi on voimaa sellaseen pohdintaan.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

Xoxo-kappale: ”Riisutaan pois sankarinviitat / Ollaan pieni hetki / Ilman statuksia / Helpompi kuunnella / Ollaan pieni hetki.”

– Kiihtyvässä elämänmenossa egot, statukset ja peitetyt pelot estävät paljon aitoa, rehellistä ja läpivalaisevaa keskustelua. Pelottaa ihmiset, jotka ajattelevat olevansa vaan ja absoluuttisesti oikeassa, eivätkä ole valmiita kyseenalaistamaan mielipiteitään tai huomioimaan muiden näkökulmia.

Mitä keikkaa jännitit eniten?

– Ensimmäisiä keikkojani Elisabeth Underground -yhtyeessä. Esiintyminen omana itsenään oli vielä vähän kysymysmerkki, koska oikeasti olen aika introvertti ihminen.

Mitä ilman et keikkaile?

– Kun aloitan keikkailun, se siitä tulee visuaalinen kokemus, eli ilman valosuunnittelijaa en keikkaile.

Mitä bändiä tai artistia haluaisit päästä lämppäämään?

– Jotain sellaista artistia, jolla on suoraa sanomaa ja avointa havaintoa maailmantilanteesta. Lisäksi musiikin pitää tuntua kehossa.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?

– Tehdä lisää musiikkia, videoita ja kirjoittaa muutenkin enemmän. Haluaisin myös näytellä teatterissa ja elokuvissa, joissa ohjaajan visio on nähtävissä ja sisältö tärkeää tässä maailmassa.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!