Hyppää pääsisältöön

Ingmar uhmaa talvea – hänellä on saaristossa yli 200 ruusulajiketta, joiden ei pitäisi edes selviytyä näillä leveysasteilla

Ingmar Lindqvist ja Elin Skagersten-Ström
Ingmari Lindqvistin puutarhassa on runsaasti harvinaisia ruusulajikkeita. Tässä hän esittelee ruusuparatiisiaan Elin Skagersten- Strömille. Ingmar Lindqvist ja Elin Skagersten-Ström Kuva: YLE/Strömsö ruusut,Strömsö (tv-ohjelma)

Peräänantamattomuus ja kokeilunhalu leimaavat Ingmar Lindqvistin suurta kiinnostusta ruusuihin. Toistuvat vastoinkäymiset eivät ole pysäyttäneet häntä, kun hän on rakentanut ruusuparatiisiaan pienelle saarelle Vaasan saaristossa.

Elin Skagersten-Ström ja Ingmar Lindqvist
Elin Skagersten-Ström ja Ingmar Lindqvist Kuva: YLE/Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),ruusut

Nyt hän kertoo parhaat työtapansa, jotka hän on kehittänyt harrastajapuutarhurina 30 vuoden aikana.

Ensimmäisen ruusun Lindqvist sai lahjaksi. Sitten hän osti toisen. Ja sitten vielä yhden. Niin hän olikin jo koukussa.

Nykyisin hänellä on puutarhassaan yli 400 ruusulajiketta, joista suurin osa ei oikeastaan kestä näin kylmiä talvia kuin meillä on.

En närbild av en ros i ljus rosagul färg, som precis håller på att slå ut i blom.
En närbild av en ros i ljus rosagul färg, som precis håller på att slå ut i blom. Kuva: YLE/Susanna Ström-Wilkinson ruusut,puutarhat,puutarhaviljely,puutarhanhoito,Strömsö (tv-ohjelma)

- Moni ruusu on paleltunut. Joskus olen yrittänyt samaa lajiketta monta kertaa, ennen kuin olen löytänyt tavan, jolla onnistun, Lindqvist sanoo.

Ingmar Lindqvist
Ingmar Lindqvist Kuva: YLE/Susanna Ström-Wilkinson Strömsö (tv-ohjelma),ruusut

Lindqvist on siis kokeilunhalunsa, intohimonsa ja peräänantamattomuutensa ansiosta löytänyt monia täysin omia ratkaisuja ruusujen suojaamiseksi pakkaselta ja kylmältä. Yhtä menetelmistä hän kutsuu talvihautaamiseksi.

Arkojen lajikkeiden talvihautaaminen

Kun lämpötila on vielä plussan puolella, ennen kuin routa tulee, Lindqvist alkaa suojata ruusujaan talvea varten. Arimmat ruusunsa, kuten englantilaiset Austin-ruusut, hän hautaa yksinkertaisesti maahan. Mutta ruusuja ei voi haudata maahan miten sattuu. Toimi näin, jos haluat suojata ruususi kuten Ingmar:

Talvihautaaminen

 • Leikkaa ruusut alas ja poista oksista kaikki lehdet.
 • Sido ruusu latvasta nippuun narulla.
 • Kaiva kukkapenkkiin hauta ruusun viereen ihan juureen asti.
 • Taivuta ruusu hautaan. Ruusu pitää taivuttaa juuresta, koska se on sen pehmein osa.
 • Peitä ruusu mullalla. Multaa saa olla ruusun päällä 10–15 cm.
 • Levitä päälle kerros tammenlehtiä, jotka eristävät hyvin. Tammenlehdet ovat riittävän jäykkiä ja muodostavat ilmavan peitteen, joka pitää lämmön. Ellei saatavilla ole tammenlehtiä, käytä paksumpaa multakerrosta.
 • Peitä lopuksi kerroksella kuusenoksia tai vaihtoehtoisesti kerroksella varjostuskangasta.
Två personer som står och gräver i en rosenrabatt på våren.
Två personer som står och gräver i en rosenrabatt på våren. Kuva: YLE/Strömsö ruusut,puutarhanhoito,puutarhaviljely,Bedding,Elin Skagersten-Ström,Strömsö (tv-ohjelma),Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet,kasvinsuojelu

Hautaaminen maanpinnan yläpuolelle

Kaikkia arkoja ruusuja ei tarvitse haudata, osan niistä Lindqvist peittää mullalla maanpinnan yläpuolelle.

 • Leikkaa ruusu alas ja poista jäljellä olevat lehdet.
 • Sido ruusu latvasta nippuun narulla.
 • Levitä ruusun viereen vettäläpäisevää kangasta.
 • Taivuta ruusu varovasti maahan kankaan päälle. Rungon viereen voi asettaa halon taivuttamisen tueksi, ettei runko napsahda poikki.
 • Peitä ruusu 5–10 cm:llä multaa.
 • Levitä päälle kerros tammenlehtiä ja päällimmäiseksi kuusenoksia.

Ruusut, jotka tarvitsevat vähiten suojaa, Ingmar taivuttaa vain maahan ja peittää ne joko kuusenoksilla tai tammenlehdillä ja kuusenoksilla riippuen siitä, paljonko tammenlehtiä onnistut haalimaan syksyllä. Kestäviä ruusuja ei tarvitse suojata lainkaan.

Keväällä on aika nostaa pois kuusenoksat ja tammenlehdet, kun lumi ja jää on sulanut. Mutta vasta kun routa on sulanut, on aika herättää ruusut talviunilta. Lindqvist kaivaa varovasti esiin mullalla peitetyt ja haudatut ruusut. Ne voivat näyttää aika heiveröisiltä, mutta ne piristyvät aika nopeasti.

Valkoinen ruusu.
Valkoinen ruusu. Kuva: YLE/Susanna Ström-Wilkinson ruusut,Strömsö (tv-ohjelma)

Tee niin vähän kuin mahdollista.

Paras tapa tietää, miten kylmänkestävä ruusu oikeastaan on, on kokeilla.

Lindqvistillä on tapana joskus testata uusia ruusuja niin, että hän antaa yhden oksan olla kokonaan peittämättä, taivuttaa yhden oksan alas ja kolmannen hän peittää mullalla. Keväällä hän saa tietää, miten kestävä ruusu on.

Ruusut eivät pidä enemmästä peittämisestä kuin on tarpeen. Niin ne kukkivat parhaiten.

Jos haluat tietää lisää Ingmar Lindqvistin hoito-ohjeista ja ruusutarhasta, voit lukea hänen kirjansa “Ruusutarha Pohjolassa”. Siinä hän kuvailee perusteellisemmin, mitä ruusuja hänellä on puutarhassaan ja miten hän hoitaa eri lajikkeita.

Voit lukea lisää myös hänen kotisivuiltaan.

Keltainen ruusu
Keltainen ruusu Kuva: YLE/Susanna Ström-Wilkinson ruusut,Strömsö (tv-ohjelma)

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.