Hyppää pääsisältöön

Mikä on sinulle pyhää? Miksi?

Mikä sinulle on pyhää?
Mikä sinulle on pyhää? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle pyhä,Moraaliset arvot,arvot,moraali,etiikka,pyhyys

Mikä on sinulle pyhää ja miksi? Miten pyhänä pitämäsi asiat vaikuttavat identiteettiisi ja käyttäytymiseesi? Mitä pyhyys tai hengellisyys merkitsevät sinulle? Oletko joutunut riitaan tai konfliktiin keskusteluissa pyhinä pitämiesi asioiden vuoksi? Miten ne ovat ratkenneet? Vai koetko, että mikään ei ole sinulle pyhää?

“Pyhä on jotain muuta kuin perinteiset arvot. Siinä mennään syvemmälle ihmisyyteen, se on jotain koskematonta ja rikkoutumatonta. Ehkä kyse on arvojen arvosta”, pohtii tutkija Ville Pitkänen.

“Yleisimmin pyhänä pidetty asia on läheiset ja rakkaus”

Pyhyys pakenee määrittelyä. Jokainen lähestyy teemaa omasta näkökulmastaan.

Pyhyyden ytimessä – tutkimus suomalaisten arvoista ja pyhyyden kokemisesta -julkaisu selvitti mikä on pyhää suomalaisille.

“Yleisimmin pyhänä pidetty asia on läheiset ja rakkaus. Se on noin 68 prosentille pyhä asia meidän kyselytutkimuksen mukaan. Enemmistölle vastaajista myös rauha, koti, lepo, turvallisuus ja ihmisarvo ovat pyhiä”, sanoo tutkija Ville Pitkänen.

Vajaa puolet vastaajista kokee pyhinä terveyden, Suomen, Suomen itsenäisyyden, luonnon ja yksilönvapauden. Kirkko, uskonto ja uskonnollisuus ovat pyhiä noin yhdelle kuudesta suomalaisesta.

“Tässä kyselytutkimuksessa oli mahdollista nimetä myös ja kirkko ja uskonto sekä hengellisyys. Pyhällä on uskonnollinen tausta. Iso osa pyhyyden kokemuksista ovat irrallaan perinteisistä hengellisistä instituutioista. Kirkko ja hengellisyys ovat itsessään pyhiä aika harvoille”, kertoo tutkija Ville Pitkänen.

“Emme aina tunnista toistemme pyhinä pitämiä asioita tai arvoja”

Tutkimus osoitti, että ihmisten kokemukset pyhyydestä ovat hyvin erilaisia. Emme aina tunnista toistemme pyhinä pitämiä asioita tai arvoja. Se voi johtaa riitaan, konfliktiin ja kärkevään keskustelukulttuuriin.

“Yhteiskunnallisessa keskustelussa sivutaan asioita, jotka ihmiset kokevat pyhiksi. Voimme tietämättämme sohaista asioita, jotka toinen kokee pyhiksi. Voi olla vaikea ymmärtää toisen tunnereaktiota tai loukkaantumista, jos emme itse tunnista pyhää tai asia ei ole meille itsellemme pyhä”, kertoo Pitkänen.

Pyhyyden ytimessä – tutkimus suomalaisten arvoista ja pyhyyden kokemisesta -julkaisuun vastanneista vain yksi prosentti vastaajista koki, että heille ei ole mikään pyhää.

“Voisi sanoa, että jokaisella meistä on pyhyyden kokemuksia”, sanoo Pitkänen.

Mikä on sinulle pyhää ja miksi? Miten pyhänä pitämäsi asiat vaikuttavat identiteettiisi ja käyttäytymiseesi? Mitä pyhyys tai hengellisyys merkitsevät sinulle? Vai koetko, että mikään ei ole sinulle pyhää? Oletko joutunut riitaan tai konfliktiin keskusteluissa pyhinä pitämiesi asioiden vuoksi? Miten ne ovat ratkenneet?

Kerro kokemuksistasi pyhyydestä keskiviikkoon 27.3 mennessä.

Kommenttiasi voidaan käyttää Havaintoja ihmisestä -ohjelman jaksossa tai verkkoartikkelisssa.

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa selvitetään pyhyyttä torstaina 18.4.2019 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä. Jakso tulee pysyvästi kuunneltavaksi myös Yle Areenaan.

Täytä lomake.
 • Hartauspuhujat huhtikuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat huhtikuussa 2021

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta). Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Ovatko maailman suurimmat yritykset uhka? Keskustele tässä aiheesta.

  Maailman suurimmat yhtiöt hallitsevat elämäämme.

  Maailmaa, jossa elämme nyt ja tulevaisuudessa, määräävät yhtiöt. Maailman suurimpien yritysten kärjessä pitävät paikkaansa muun muassa sosiaalisen median ja verkkokaupan jätit. Näiden mahtiyhtiöiden valta on kasvanut niin suureksi, että yritysten päätökset vaikuttavat niin ilmastoon, eri instituutioiden tulevaisuuteen kuin demokratiaankin.

 • Jumalanpalvelukset huhtikuussa

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset huhtikuussa 2021

  Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset.