Hyppää pääsisältöön

Miten Minna Canth ehti?

Minna Canthin kasvojen päällä siniristilippu
Minna Canthin kasvojen päällä siniristilippu Kuva: Yle kuvanauha Minna Canth,Suomen lippu

Tällä viikolla on juhlittu tasa-arvoa ja Minna Canthia. Hänen elinaikanaan tasa-arvossa olikin taisteltavaa. Naisilla ei ollut samoja oikeuksia ja mahdollisuuksia kuin miehillä, luokkaerot olivat suuret ja suomenkielinen kulttuuri olematon.

Törmäsin sosiaalisessa mediassa mielenkiintoiseen ajatukseen, jonka mukaan juuri yhteiskunnan eriarvoisuus antoi Minna Canthille mahdollisuuden taistella tasa-arvon puolesta. Dramaturgi Melina Voipio kirjoittaa, että Canthilla oli mahdollisuus toteuttaa intohimojaan ja aatteitaan seitsemän lapsen yksinhuoltajana ja yksityisyrittäjänä, koska hänellä oli varaa pitää kaupassa riittävästi henkilökuntaa ja kotona palvelijoita.

Miina Canthin salongissa skruuvia pelaamassa Hanna Levander, Alma Tervo, Maiju ja Minna Canth
Miina Canthin salongissa skruuvia pelaamassa Hanna Levander, Alma Tervo, Maiju ja Minna Canth Kuva: PD Minna Canth,Salonki,skruuvi

“Nykyaikana ei tällainen olisi mahdollista. Perheen tueksi ei huippumenestyneenkään yksinhuoltajan olisi nykyaikana mitään mahdollisuuksia palkata työvoimaa. Yksinhuoltajan - vahvimmankin - voimavarat menevät lasten ja arjen kannatteluun. Minna Canth teki suunnattoman työn, mutta ikävä kyllä nykyaika ei taivu tällaiseen. Työvoima maksaa ja yhden vahvan kyvykkyys ei elätä moista palveluskuntaa.” Voipio kirjoittaa.

Toki kysymyksessä oli myös henkilö, jolla oli poikkeuksellisen vahva itsetunto ja sosiaalinen omatunto, älykkyyttä ja taiteellista lahjakkuutta, niin ja tarmokkuutta, sekä kaupallisia ja sosiaalisia taitoja. Epäilemättä Minna Canth oli poikkeuksellinen ihminen.

Tarvittiin myös muutama ajalleen poikkeuksellista mies, että Minna Canth ylipäätään pääsi näyttämään kyntensä. Ensimmäisenä isä, kauppias Gustaf Vilhelm Johnson, joka mahdollisti koulutuksen tyttärellensä, eikä pelkästään valmistellut häntä avioon tai ottanut apulaiseksi kauppansa, kuten Canthien sosiaaliluokassa oli valitettavan tavallista.

Johan Ferdinand ja Minna Canth istuvat mv. kuvassa nuorena parina
Johan Ferdinand ja Minna Canth istuvat mv. kuvassa nuorena parina Johan Ferdinand Canth,Minna Canth

Minna Canthin unelmat itsellisestä opettajattaren urasta kariutuivat avioliittoon seminaarin luonnontiedon opettajan Johan Ferdinand Canthin kanssa. Poikkeuksellisessa avioliitossa syntyi paitsi useita lapsia, myös yhteinen lehtiura. Rouva Canth kirjoitti lehtiin vahvoja artikkeleita raittiusasiasta ja naisten oikeuksista, sekä myös ensimmäisiä kaunokirjallisia tuotoksiaan.

35-vuotiaana leskeksi jäänyt Canth ryhtyi kauppiaaksi elättääkseen seitsenlapsisen perheensä. Ehtiväinen Canth toimi myös mielipidevaikuttajana, kansainvälisten aatteiden välittäjänä ja julkaisi muun kirjallisen tuotannon ohessa 10 näytelmää.

Anna-Liisa -näytelmä 20-luvulla
Anna-Liisa -näytelmä 1920-luvulla, Svenska Teatern Anna-Liisa -näytelmä 20-luvulla Kuva: Janne Rentola/SLS Minna Canth,Anna-Liisa -näytelmä

Realismi teki tyylilajina tuloaan suomalaiseen teatteriin, ja aikaansa seuraava vaikuttaja näki suomenkielisen teatterin parhaaksi julkaisualustaksi yhteikunnallisille kirjoituksilleen. Canthin näytelmät nostattivat aikanaan kiihkeitä keskusteluja – jopa muuttivat lakeja.

Suomalaisen teatterin (sittemmin Kansallisteatteri) perustaja ja johtaja Kaarlo Bergbom oli ehkä tärkein tukija Canthin uralla. Hän kannusti, järjesti palkintoja ja otti ohjelmistoon Canthin näytelmät. Itsekin kirjoittava Bergbom oli Canthille tärkeä vertaistuki ja esilukija.

Mustavalkoinen profiilikuva Kaarlo Bergbomista
Mustavalkoinen profiilikuva Kaarlo Bergbomista Kaarlo Bergbom

Tilastot todistavat, että Minna Canthin näytelmiä on tähän päivään mennessä esitetty suomalaisissa teattereissa enemmän kuin William Shakespearen tai Aleksis Kiven teoksia. Teatteritieteen professori Hanna Korsberg kertoo Aristoteleen kantapää -ohjelmassa, miksi Canthin näytelmät ovat säilyneet ajankohtaisina tähän päivään asti.

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri