"Maaginen" on lähinnä oikea sana kuvaamaan tunnetta, joka syntyy kun tapetoimalla saa huoneen näyttämään uudelta ja pirteältä.
Tapetointi on satoja vuosia vanha menetelmä, jolla koristeltiin ja kaunistettiin seiniä. Tapettimateriaalit ovat kehittyneet ja muuttuneet aikojen kuluessa. Myös tapa värjätä, maalata ja painaa tapetteja on vaihdellut.
Tapetointi on hyvä tapa uusia huoneen pintoja. Tapetilla saa aikaa suuren muutoksen, eikä tapetoiminen ole oikeastaan vaikeaa.
Tapeteissa on niin monia kuvio- ja värivaihtoehtoja, että voi olla vaikeaa valita, minkä niistä haluaa.
Tapettien hinnoissa on suuria eroja, mikä on syytä muistaa kokonaista huonetta tapetoidessa. Tapettirullia menee useampi, mutta tekemällä itse säästää sentään työkustannuksissa.
Tapettia valitessa on hyvä muistaa, millaisen vaikutelman haluaa luoda – onko tarkoitus rauhoittaa olohuonetta vai piristää keittiötä.
Jos talo on rakennettu esimerkiksi vuonna 1960, voi olla hyvä selvittää mitä seinillä silloin oli. Usein lopputulos on siistimpi, jos ottaa huomioon talon iän ja luonteen.
Ilmansuunta vaikuttaa vivahteisiin
Ajattele myös ilmansuuntaa. Jos tapetoitava huone antaa itään, on ehkä hyvä välttää kylmän sävyisiä tapetteja. Idästä tuleva valo kun on kylmää.
Etelään tai länteen antava huone saa lämmintä valoa, joten siihen voi sopia viileämmän sävyinen tapetti.
Valo ja huoneen muut värit vaikuttavat lopputulokseen, ja tapetti voi näyttää kotona ihan erilaiselta kuin kaupassa. Tietokonenäytöltä on mahdotonta nähdä oikeaa sävyä.
Tapettikirjojen lainaaminen kotiin voi olla hyvä ajatus, mikäli se on mahdollista, jotta näkee tapetin oikean sävyn.
Joka tapauksessa meillä on hyvin erilainen käsitys siitä, mikä on hienoa. Hyvä nyrkkisääntö on valita tunteella tapetti, josta pitää.
Viisi asiaa, jotka pitää muistaa, kun tapetoi
Paperitapetti on perinteisempi ja hiukan hankalampi saada seinälle kuin keinokuitutapetti, joka on hiukan paksumpi ja helpompi työstää.
1. Kuitutapetti vai paperitapetti?
Kuitutapetti on non-woven-tapetti. Se on tehty selluloosaseoksesta, kuidusta. Tällainen tapetti, jota joskus kutsutaan myös EasyUp-tapetiksi, pitää muotonsa eikä paisu tai kutistu seinällä. Vuodat voi siksi asentaa puskusaumaan, jolloin sauma ei näy.
Jos tapetoi kuitutapetilla, liima levitetään suoraan seinään ja tapetti vedetään kätevästi rullalta, joka on suojalaatikossa lattialla.
Kuviot kohdistetaan ja tapetista leikataan tarkka pituus seinällä.
Tällaista tapettia varten ei oikeastaan tarvitse tapettipöytää, mutta se on silti hyvä olla olemassa, kun leikkaa vuotia nurkkiin tai vastaavaa.
Paperitapettivuodat leikataan etukäteen. Kuvioiden kohdistus on otettava huomioon jo tässä vaiheessa. Liima levitetään tapettiin.
Paperitapetin pitää antaa vetäytyä hetki, ja se kutistuu seinällä hiukan, kun liima kuivuu.
Paperitapetit asennetaan usein seinälle vähän limittäin, ettei sauma tule näkyviin kun tapetti kuivuu ja hieman kutistuu.
2. Seinä ja alusta
Alustalla on vaikutusta tapetin valintaan. Ellei halua tehdä paljon pohjatöitä alustaan, jossa on epätasaisuuksia, täytyy valita paksumpi tapetti.
Jos alle jää suurikuvioinen, voimakasvärinen tapetti, pitää toimia samoin - valita paksu tapetti, josta vanha kuvio ei paista läpi. Kuitutapetit ovat usein paksuja ja antavat enemmän anteeksi tällaisilla seinillä.
Ruuvinreiät ja vanhat tapetinsaumat on hyvä tasoittaa ja hioa. Erityisen tärkeä tasainen alusta on paperitapettia käyttäessä. Tasoitetta levitetään useampi ohut kerros ja hiotaan välissä.
Jos tapetoi paperitapetilla, voi olla hyvä maalata seinä ennen tapetointia samanlaisella värisävyllä kuin tapetin pohjaväri. Varsinkin jos asentaa tapetit puskusaumaan ja tapetti kutistuu.
Jos huone on aiemmin tapetoitu kohokuvioisella tapetilla, on parempi poistaa vanha tapetti kokonaan. Se irtoaa yleensä aika hyvin, jos sitä liottaa ensin tapettiliisterillä.
Voi yrittää myös repiä pois kohokuvioisen tapetin pintakerroksen. Kohokuvioisessa tapetissa on yleensä pohja- ja pintakerros. Pohjakerros on hiukan karvainen mutta karvaisuus on helppo hioa pois ennen tapetointia.
Seinän on oltava aina puhdas ja pölytön ennen tapetoinnin aloittamista.
3. Välineillä on väliä
Jotta tapetointi käy sujuvasti, tarvitaan joitakin työvälineitä.
- mitta ja kynä
- tapettipöytä
- maalaustela
- sivellin
- harja
- tapettilasta
- riepu
- pitkä viivain
- teräviä veitsiä
- luotilanka, vatupassi tai lasermitta
Tapettipöytä on hyvä olla olemassa varsinkin, jos on kyse paperitapetista, mutta myös silloin, kun on tarpeen leikata kuitutapetin nurkkavuota tai vastaavaa.
Tapettipöytä voi olla naapureiden tai taloyhtiön yhteinen. Jotkut tapetteja myyvät liikkeet myös vuokraavat tapettipöytiä.
Maalaustela liiman tai liisterin levittämiseen. Sivellintä tarvitaan aina reunoihin ja pieneen paikkailuun.
Harjalla ja tapettilastalla (muovilasta tapetin silottamiseen) kuljetetaan kuplat ja ylimääräinen liima keskeltä vuotaa ulos.
Rievulla ja vedellä pyyhitään pois ylimääräinen liima. Erityisen tärkeää se on paperitapeteissa.
Pitkä viivain ja teräviä veitsiä, ettei tapetti repeydy rikki. Tapettiveitsissä teränä on yleensä partaterä.
Luotilangan, vatupassin ja lasermitan avulla ensimmäinen vuota tulee pystysuoraan seinälle.
On olemassa joukko muitakin työvälineitä kuten saumatela, joka on hyvä, mutta jota ilman kyllä pärjää. Saumatela on pieni varrellinen tela, jota käytetään saumojen siistimiseen.
4. Nurkat sekä lattia- ja kattolistat
Paperitapetti venyy helposti nurkissa ja kuitutapetti taas ei anna yhtään periksi, jos nurkissa tarvitaan säätöä.
Voi olla vaikeaa saada kokonainen tapettivuota sopimaan nurkkaan, koska nurkat ovat harvoin ihan suoria. Voi olla myös aika hankalaa työskennellä nurkassa täysleveän vuodan kanssa.
Helpompi tapa tapetoida nurkat, on leikata tapettivuodat valmiiksi. Mittaa etäisyys edellisen tapetin reunasta nurkkaan ja lisää senttimetri (jos nurkka on kohtuullisen suora, muuten tarvitset ehkä pari senttimetriä lisää).
Leikkaa tapettivuota ja liimaa se seinälle niin, että tapetti tulee senttimetrin verran nurkan yli.
Ota loput leikatusta vuodasta ja liimaa se nurkasta alkaen eteenpäin seinälle. Tässä voi hyvin asettaa tapetit hiukan limittäin, jos on tarpeen.
Monesti katto- ja lattialistat maalataan ja korjataan, ja silloin on parasta irrottaa ne kokonaan, maalata ne ja laittaa paikoilleen vasta tapetoinnin jälkeen.
Joskus listat ovat tiukasti kiinni ja silloin ne on helpompi maalata paikoillaan. Listan värillä voi maalata vähän seinääkin.
Tapetin voi leikata viivaimen avulla senttimetrin verran katosta alaspäin ja senttimetrin verran jalkalistasta ylöspäin. Näin saa jalka- ja kattolistan näyttämään leveämmältä.
5. Limitys ja kohdistus
Aloita tapetointi ikkunan vierestä. Varsinkin paperitapettia limittäessä varjot näkyvät vähemmän, jos limitys tulee ikkunaa ja valonlähdettä kohti. Valo osuu silloin limitykseen eikä sen yli. Jos valo osuu reunaan, muodostuu varjo, joka tekee saumasta näkyvämmän.
Jossain päin huonetta tapettivuodat kohtaavat, eivätkä kuviot kohtaa. Sovitus on hyvä tehdä nurkassa ja ikkunan tai oven päällä, missä ne näkyvät vähiten.
Yritä sovittaa kuviot ja tasata tapetit niin, ettei tarvitse katkaista tapettikuviossa olevan eläimen kaulaa. Se ei ole aina helppoa, mutta päätön talitiainen ei näytä oikein mukavalta sängyn yläpuolella.
Onnea tapetointiin!