Hyppää pääsisältöön

Muista 5 asiaa, kun tapetoit – ja vähintään yhtä monta asiaa, kun valitset tapettia

Jim Björni ja Jonas Sundström
Jim Björni ja Jonas Sundström. Jim Björni ja Jonas Sundström Kuva: YLE/Carina Ahlskog Jim Björni,Jonas Sundström,Strömsö (tv-ohjelma)

"Maaginen" on lähinnä oikea sana kuvaamaan tunnetta, joka syntyy kun tapetoimalla saa huoneen näyttämään uudelta ja pirteältä.

Tapetointi on satoja vuosia vanha menetelmä, jolla koristeltiin ja kaunistettiin seiniä. Tapettimateriaalit ovat kehittyneet ja muuttuneet aikojen kuluessa. Myös tapa värjätä, maalata ja painaa tapetteja on vaihdellut.

Tapetointi on hyvä tapa uusia huoneen pintoja. Tapetilla saa aikaa suuren muutoksen, eikä tapetoiminen ole oikeastaan vaikeaa.

Tapeteissa on niin monia kuvio- ja värivaihtoehtoja, että voi olla vaikeaa valita, minkä niistä haluaa.

Tapettien hinnoissa on suuria eroja, mikä on syytä muistaa kokonaista huonetta tapetoidessa. Tapettirullia menee useampi, mutta tekemällä itse säästää sentään työkustannuksissa.

Tapettia valitessa on hyvä muistaa, millaisen vaikutelman haluaa luoda – onko tarkoitus rauhoittaa olohuonetta vai piristää keittiötä.

Jos talo on rakennettu esimerkiksi vuonna 1960, voi olla hyvä selvittää mitä seinillä silloin oli. Usein lopputulos on siistimpi, jos ottaa huomioon talon iän ja luonteen.

Ilmansuunta vaikuttaa vivahteisiin

Ajattele myös ilmansuuntaa. Jos tapetoitava huone antaa itään, on ehkä hyvä välttää kylmän sävyisiä tapetteja. Idästä tuleva valo kun on kylmää.

Etelään tai länteen antava huone saa lämmintä valoa, joten siihen voi sopia viileämmän sävyinen tapetti.

Valo ja huoneen muut värit vaikuttavat lopputulokseen, ja tapetti voi näyttää kotona ihan erilaiselta kuin kaupassa. Tietokonenäytöltä on mahdotonta nähdä oikeaa sävyä.

Tapettikirjojen lainaaminen kotiin voi olla hyvä ajatus, mikäli se on mahdollista, jotta näkee tapetin oikean sävyn.

Joka tapauksessa meillä on hyvin erilainen käsitys siitä, mikä on hienoa. Hyvä nyrkkisääntö on valita tunteella tapetti, josta pitää.

tapetrullar
tapetrullar Kuva: Yle/Strömsö tapetointi,Strömsö (tv-ohjelma)

Viisi asiaa, jotka pitää muistaa, kun tapetoi

Paperitapetti on perinteisempi ja hiukan hankalampi saada seinälle kuin keinokuitutapetti, joka on hiukan paksumpi ja helpompi työstää.

1. Kuitutapetti vai paperitapetti?

Kuitutapetti on non-woven-tapetti. Se on tehty selluloosaseoksesta, kuidusta. Tällainen tapetti, jota joskus kutsutaan myös EasyUp-tapetiksi, pitää muotonsa eikä paisu tai kutistu seinällä. Vuodat voi siksi asentaa puskusaumaan, jolloin sauma ei näy.

Jos tapetoi kuitutapetilla, liima levitetään suoraan seinään ja tapetti vedetään kätevästi rullalta, joka on suojalaatikossa lattialla.

Kuviot kohdistetaan ja tapetista leikataan tarkka pituus seinällä.

Suojalaatikko tapetille.
Suojalaatikko tapetille. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),tapetointi

Tällaista tapettia varten ei oikeastaan tarvitse tapettipöytää, mutta se on silti hyvä olla olemassa, kun leikkaa vuotia nurkkiin tai vastaavaa.

Paperitapettivuodat leikataan etukäteen. Kuvioiden kohdistus on otettava huomioon jo tässä vaiheessa. Liima levitetään tapettiin.

Paperitapetin pitää antaa vetäytyä hetki, ja se kutistuu seinällä hiukan, kun liima kuivuu.

Paperitapetit asennetaan usein seinälle vähän limittäin, ettei sauma tule näkyviin kun tapetti kuivuu ja hieman kutistuu.

2. Seinä ja alusta

Alustalla on vaikutusta tapetin valintaan. Ellei halua tehdä paljon pohjatöitä alustaan, jossa on epätasaisuuksia, täytyy valita paksumpi tapetti.

Jos alle jää suurikuvioinen, voimakasvärinen tapetti, pitää toimia samoin - valita paksu tapetti, josta vanha kuvio ei paista läpi. Kuitutapetit ovat usein paksuja ja antavat enemmän anteeksi tällaisilla seinillä.

Ruuvinreiät ja vanhat tapetinsaumat on hyvä tasoittaa ja hioa. Erityisen tärkeä tasainen alusta on paperitapettia käyttäessä. Tasoitetta levitetään useampi ohut kerros ja hiotaan välissä.

Jos tapetoi paperitapetilla, voi olla hyvä maalata seinä ennen tapetointia samanlaisella värisävyllä kuin tapetin pohjaväri. Varsinkin jos asentaa tapetit puskusaumaan ja tapetti kutistuu.

Jos huone on aiemmin tapetoitu kohokuvioisella tapetilla, on parempi poistaa vanha tapetti kokonaan. Se irtoaa yleensä aika hyvin, jos sitä liottaa ensin tapettiliisterillä.

Voi yrittää myös repiä pois kohokuvioisen tapetin pintakerroksen. Kohokuvioisessa tapetissa on yleensä pohja- ja pintakerros. Pohjakerros on hiukan karvainen mutta karvaisuus on helppo hioa pois ennen tapetointia.

Seinän on oltava aina puhdas ja pölytön ennen tapetoinnin aloittamista.

tapetserinsverktyg
tapetserinsverktyg Kuva: Yle/Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),Jim Björni,tapetointi

3. Välineillä on väliä

Jotta tapetointi käy sujuvasti, tarvitaan joitakin työvälineitä.

 • mitta ja kynä
 • tapettipöytä
 • maalaustela
 • sivellin
 • harja
 • tapettilasta
 • riepu
 • pitkä viivain
 • teräviä veitsiä
 • luotilanka, vatupassi tai lasermitta

Tapettipöytä on hyvä olla olemassa varsinkin, jos on kyse paperitapetista, mutta myös silloin, kun on tarpeen leikata kuitutapetin nurkkavuota tai vastaavaa.

Tapettipöytä voi olla naapureiden tai taloyhtiön yhteinen. Jotkut tapetteja myyvät liikkeet myös vuokraavat tapettipöytiä.

Maalaustela liiman tai liisterin levittämiseen. Sivellintä tarvitaan aina reunoihin ja pieneen paikkailuun.

Harjalla ja tapettilastalla (muovilasta tapetin silottamiseen) kuljetetaan kuplat ja ylimääräinen liima keskeltä vuotaa ulos.

Rievulla ja vedellä pyyhitään pois ylimääräinen liima. Erityisen tärkeää se on paperitapeteissa.

Pitkä viivain ja teräviä veitsiä, ettei tapetti repeydy rikki. Tapettiveitsissä teränä on yleensä partaterä.

Luotilangan, vatupassin ja lasermitan avulla ensimmäinen vuota tulee pystysuoraan seinälle.

On olemassa joukko muitakin työvälineitä kuten saumatela, joka on hyvä, mutta jota ilman kyllä pärjää. Saumatela on pieni varrellinen tela, jota käytetään saumojen siistimiseen.

4. Nurkat sekä lattia- ja kattolistat

Paperitapetti venyy helposti nurkissa ja kuitutapetti taas ei anna yhtään periksi, jos nurkissa tarvitaan säätöä.

Voi olla vaikeaa saada kokonainen tapettivuota sopimaan nurkkaan, koska nurkat ovat harvoin ihan suoria. Voi olla myös aika hankalaa työskennellä nurkassa täysleveän vuodan kanssa.

Jonas ja Jim tapetoivat Strömsön huvilassa.
Jonas ja Jim tapetoivat Strömsön huvilassa. Kuva: YLE/Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),tapetointi,Jim Björni,Jonas Sundström

Helpompi tapa tapetoida nurkat, on leikata tapettivuodat valmiiksi. Mittaa etäisyys edellisen tapetin reunasta nurkkaan ja lisää senttimetri (jos nurkka on kohtuullisen suora, muuten tarvitset ehkä pari senttimetriä lisää).

Leikkaa tapettivuota ja liimaa se seinälle niin, että tapetti tulee senttimetrin verran nurkan yli.

Ota loput leikatusta vuodasta ja liimaa se nurkasta alkaen eteenpäin seinälle. Tässä voi hyvin asettaa tapetit hiukan limittäin, jos on tarpeen.

Monesti katto- ja lattialistat maalataan ja korjataan, ja silloin on parasta irrottaa ne kokonaan, maalata ne ja laittaa paikoilleen vasta tapetoinnin jälkeen.

tapettiseinä ja lista.
tapettiseinä ja lista. Kuva: YLE/Strömsö tapetointi,Strömsö

Joskus listat ovat tiukasti kiinni ja silloin ne on helpompi maalata paikoillaan. Listan värillä voi maalata vähän seinääkin.

Tapetin voi leikata viivaimen avulla senttimetrin verran katosta alaspäin ja senttimetrin verran jalkalistasta ylöspäin. Näin saa jalka- ja kattolistan näyttämään leveämmältä.

5. Limitys ja kohdistus

Aloita tapetointi ikkunan vierestä. Varsinkin paperitapettia limittäessä varjot näkyvät vähemmän, jos limitys tulee ikkunaa ja valonlähdettä kohti. Valo osuu silloin limitykseen eikä sen yli. Jos valo osuu reunaan, muodostuu varjo, joka tekee saumasta näkyvämmän.

Jossain päin huonetta tapettivuodat kohtaavat, eivätkä kuviot kohtaa. Sovitus on hyvä tehdä nurkassa ja ikkunan tai oven päällä, missä ne näkyvät vähiten.

Yritä sovittaa kuviot ja tasata tapetit niin, ettei tarvitse katkaista tapettikuviossa olevan eläimen kaulaa. Se ei ole aina helppoa, mutta päätön talitiainen ei näytä oikein mukavalta sängyn yläpuolella.

Onnea tapetointiin!

tapetrullar
tapetrullar Kuva: Yle/Strömsö tapetointi,Strömsö (tv-ohjelma)

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.