Hyppää pääsisältöön

Politiikan murheet haihtuvat seikkailuelokuvia katselemalla – tällainen on keskustalaisen puoluejohtajan kulttuurikartta

Juha Sipilä Hjalmar Munsterhjelmin maalauksen edessä.
Juha Sipilä katsoo Hjalmar Munsterhjelmin maalausta virka-asunnossaan Kesärannassa. Juha Sipilä Hjalmar Munsterhjelmin maalauksen edessä. Kuva: Tero Ylioja / Yle Juha Sipilä,Kesäranta,vaalit,kulttuuri

Juha Sipilä on elokuvien suurkuluttaja, sillä niiden avulla hän pääsee irti päivän murheista. Lähellä sydäntä on myös nikkarointi. Viimeksi Sipilän sorviin joutui Kesärannan vaahterasta pudonnut oksa.

Juha Sipilä uskoo, että kulttuuri on kaikille elintärkeä asia.

– Monesti sanotaan, että jos meillä ei olisi kulttuuria, niin emme tarvitsisi Puolustusvoimiakaan, koska meillä ei olisi, mitä puolustaa.

Kulttuuri käsitetään Sipilän mielestä kuitenkin joskus liian kapeasti. Hänelle kulttuuri on kaikkea kirjoista ja musiikista liikuntaan asti.

Sipilän kulttuurikäsitys on saanut pohjan kotona Puolangalla, Kainuussa.

– Äitini oli kirjastonhoitaja ja sillä tavalla kirjat olivat rakkaita ja perheessä tärkeitä. Isä opetti puutöitä ja on edelleen hyvin musikaalinen.

– Liikunnan luen myöskin kulttuuriksi. Ja kyllä käsillä tekemisenkin lasken siihen.

Kädentaitojen kautta siirtyy Sipilän mielestä arvokasta perintöä sukupolvelta toiselle.

Kesärannan vaahterasta nuijat lahjaksi

Nikkarointi onkin Sipilälle yhä rakas harrastus. Hän on tehnyt Eduskunnasta poisjättäytyville pitkäaikaisille keskustalaisille muistoksi puheenjohtajan nuijia.

Materiaali on peräisin pääministerin virka-asunnon pihasta.

– Kun Kesärannasta talvimyrsky pudotti vaahteranoksan, varasin sen heti itselleni. Kuivasin puuosat viime kesänä ja olen sorvissa muotoillut ne.

Nuijiin hän on jyrsinyt messinkilaatat, ja loppusilauksena vielä lakkaa pintaan.

Elokuvat vievät pois päivän murheista

16-vuotiaana Juha Sipilä kuunteli Abbaa. Yhtye oli kuuminta hottia, hän muistelee hymyillen 1970-luvun loppupuolta.

Nuorena hän sanoo “yrittäneensä” itsekin harrastaa musiikkia. – Mutta ei minusta koskaan pianonsoittajaa tullut, siskosta kyllä.

Elokuvat ovat Sipilän sydäntä lähellä. Hän on katsonut Tuntemattoman sotilaan kaltaiset klassikot moneen kertaan.

– Elokuvat vievät minut vähän pois näistä päivän murheista, ja olen suurkuluttaja sillä rintamalla

Myös seikkailuelokuvat kiinnostavat Sipilää. Yksi viimeisimmistä on Vuori välissämme -elokuva, joka kertoo kahden ihmisen selviytymistarinan lento-onnettomuuden jälkeen.

Nuoruudessa baletti ja ooppera eivät Sipilää innostaneet. Iän myötä hän uskoo makunsa monipuolistuneen ja päässeensä irti ennakkoluuloista.

Sipilän toivekappale liittyy perheen kokemaan suureen suruun vuonna 2015.

– Meille tuli pojan menehtymisen jälkeen perhettä yhdistäväksi kappaleeksi Johanna Kurkelan Sun särkyä anna mä en. Sitä kuunneltiin pojan kuoleman jälkeen paljon yhdessä. Se on kaunis kappale.

Johanna Kurkela
Johanna Kurkela. Johanna Kurkela Kuva: Mikko Harma johanna kurkela

Leikin varjolla ei saa halventaa ihmisryhmiä

Sipilää huvittaa kysymys, tunteeko hän tulleensa kulttuurin ja taiteen kautta haastetuksi poliitikkona. Hän sanoo kokevansa sen joka päivä.

– Haastaminen on kulttuurin tehtävä ja kulttuuri on siinä hyvin onnistunut.

Hän vakuuttaa pahastuvansa kulttuurin tai taiteen ilmiöistä vain harvoin.

– Jos jotakin ihmisryhmää kohtaan halventavasti puhutaan leikin varjolla, niin tietenkin se on hyvin tarkka alue. Kyllä pitää leikkiä sietää, mutta ihmisryhmän leimaaminen ehkä voi ärsyttää.

Kulttuuri antaa elannon yllättävän monille

Entä mitä kulttuurin pitäisi tuottaa: elämyksiä hyötyä vai rahaa? Sipilä painottaa sekä elämyksiä että elantoa.

– Kulttuuri on lähinnä elämyksiä, mutta se on myös suuri tulonlähde monille. Moni saa siitä elantonsa, hän kertoo.

Hän kertoo yllättyneensä, kuinka suuri vaikutus elokuvien uusimmalla tuella on ollut mm. Lapin matkailutuloihin. Tuotantokannustimen avulla on vuodesta 2017 lähtien korvattu tietyin edellytyksin neljäsosa elokuvan kuluista ja kannustimella on houkuteltu ulkomaisia tuotantoyhtiöitä suomalaisille kuvauspaikoille.

Tuotantokannustinta on maksettu noin 10 miljoonaa euroa vuosittain, kun valtion budjetissa kulttuurin osuus kokonaisuudessaan on noin 450 miljoonaa euroa.

Yleisenä periaatteena Sipilä sanoo, että valtion tukea pitää jakaa tasapuolisesti ja monipuolisesti.

Kulttuuri mukana alkiolaisissa juurissa

Oman puolueen tärkeysjärjestyksessä kulttuuri on Sipilän mukaan korkealla.

– Kulttuuri ja sivistys ovat olleet alkiolaisen Maalaisliitto-Keskustan juurissa aina mukana ja ponnistaneet liikkeelle nuorisoseuratoiminnasta, sanoo Suomen Keskustan puheenjohtaja.

Hänen mielestään kulttuuri ei aina jää talouden ja sosiaalipolitiikan jyräämäksi. Hän haluaa kehua prosentti taiteelle -hanketta, jonka mukaan julkisten rakennusten budjeteissa varataan prosentti kokonaiskustannuksista taidehankintoihin.

– Ne ilahduttavat käyttäjiä vuosikausia siitä eteenpäin, hän toivoo.

Sipilän setä on ollut rakentamassa Kesärantaa vuonna 1952

Haastattelua tehdään pääministerin virka-asunnossa Kesarannassa pari kuukautta ennen kevään eduskuntavaaleja ja ennen Sipilän hallituksen eroa.

– Nämä seinät ovat nähneet aika paljon, ihastelee Sipilä virka-asuntoaan.

Kesärannasta tuli remontin jälkeen Suomen pääministereiden ympärivuotinen virka-asunto v.1952. Sipilän mielestä 1870-luvulla rakennettu puuhuvila on yhä ilo silmälle, myös nikkarointiharrastajan näkökulmasta.

– Mutta kyllä täällä moni paikka myöskin pistää silmään: tuo kohta tartvitsisi pikkaisen maalia ja vähän hiekkapaperiakin.

Sipilällä on yllättävä sukuyhteys v. 1952 rakennettuun pihapiirin saunaan.

– Kuulin vanhalta sedältäni, joka on 90-vuotias, että hän on silloin olympiavuonna ollut täällä tekemässä terassia. Luultavasti se on ollut tuo saunan terassi, koska hän muistaa, että silloin olympiakesänä hän oli täällä puutöitä tekemässä.

Kuuntele Maija Salmisen toimittama haastattelu kokonaisuudessaan Yle Areenassa.

Puoluejohtajien kulttuurikartan jaksot kuullaan torstaisin Radio Suomessa klo 20.15: Pekka Haavisto 31.1., Jussi Halla-aho 7.2., Anna-Maja Henriksson 14.2., Li Andersson 21.2., Petteri Orpo 28.2., Sampo Terho 7.3., Sari Essayah 14.3., Juha Sipilä 21.3. ja Antti Rinne 28.3.

Lue lisää:
Pekka Haavisto rakastui suomalaiseen designiin jo teininä – tällainen on vihreän puoluejohtajan kulttuurikartta
Jussi Halla-ahon mielestä kirjastoissa pitäisi olla hiljaa niin kuin ennen – tällainen on perussuomalaisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Elämä ilman Abbaa olisi synkkää – tällainen on RKP:n puoluejohtajan kulttuurikartta
Taide saa tuottaa myös pahaa mieltä – tällainen on Vasemmistoliiton puoluejohtajan kulttuurikartta
Petteri Orpo kasvoi mieheksi Suomi-rockin pauhatessa – tällainen on kokoomuslaisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Kulttuurikonservatiivi, joka rakastaa progea, fantasiaa ja Tuulen viemää – tällainen on sinisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Rakkaus kirjoihin syntyi äidin nauhoittamien äänikirjojen myötä – tällainen on kristillisen puoluejohtajan kulttuurikartta
Elvis oli yksi esikuvista – tällainen on demarien puoluejohtajan kulttuurikartta

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi