Hyppää pääsisältöön

SDP:tä luotsaava Antti Rinne pakenee julkisuutta merelle – Puolue haluaa suomalaislihalle kasviksia korkeamman verotuksen ja harkitsee samaa maidolle

sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne
sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne Kuva: Marko Oikarinen Antti Rinne

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on asunut lapsena Loviisassa, ja meri on ollut hänelle aina tärkeä elementti. Se on Rinteelle yhteys luontoon. Hän nauttii etenkin ulkomeren luonnonluodoista. Siellä saa yksityisyyttä ja pääsee pakoon julkisuudelta. Tämä on Yle Luonnon juttusarja, jossa eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kertovat luontosuhteestaan.

Rinne omisti aiemmin pienen veneen, mutta hän luopui siitä Mäntsälään muuton yhteydessä 1990-luvun alussa. Myöhemmin hän osti Heta-vaimonsa kanssa ison, yli kymmenenmetrisen moottoripurjeveneen. Vene oli alunperin aika huonossa kunnossa, ja kansirakenteita on uusittu sekä moottori vaihdettu. Nyt huoltotyöt ovatkin selvästi vähentyneet. Vene on rakennettu DDR:ssä lähes 40 vuotta sitten. Rinne sanoo, että veneeseen on satsattu melko paljon ja häntä harmittaa, koska kesällä vesillä ei ehdi viettää tarpeeksi aikaa.

– Venettä on kunnostettu ja aika monta kesää kuljettu merellä. Alkuun tehtiin sellaisia huoltopurjehduksia, esimerkiksi pakoputki hajosi kerran reissulla ja sisään tuli hirveä määrä vesihöyryä. Vaimo on alkuperäiseltä ammatiltaan autonasentaja ja vaimo korjaa. Mulla ei riitä taidot kaikkeen siihen, mitä pitäisi tehdä.

Meri on Rinteelle tärkeä paikka, koska siellä luonto tulee lähelle. Merellä on mahdollista rentoutua vapaasti, ilman julkisuuden painetta. Rinne rantautuu mieluiten luonnonsatamiin, koska niissä saa yksityisyyttä.

– Kukaan ei näe, paitsi kun menee vierasvenesatamaan - sitten kaikki tunnistaa.

sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne
Antti Rinne kalastamassa Ahvenanmaalla lapsenlapsensa Eliaksen kanssa.. sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne Kuva: Antti Rinteen kotialbumi Antti Rinne

"Haitallisille palveluille korkeampi vero"

Rinne on huolissaan Itämeren tilasta ja erityisesti Varsinais-Suomen peltojen valumista.

– Meidän fosforipäästöt pitää pystyä hillitsemään. Yksi keskeinen elementti on se, miten peltojen lietelanta saadaan hallintaan. Se valuu jokia pitkin mereen ja vaikuttaa Itämeren tilaan. Puolue on esittänyt kalkitsemisen vahvistamista pelloilla. Ongelma on se, että kalkitseminen on aika kallista ja se on viiden vuoden välein uusittava. Ehkä olisi parempi tehdä lietelannasta biokaasua.

Itämerestä ei löydy mainintaa SDP:n ilmasto-ohjelmasta, vaikka se kunnianhimoinen onkin. Jotkut sanovat, että ohjelma on jo yliampuvan kunnianhimoinen. Mutta annetaan Rinteen kertoa, miten puolue aikoo hillitä ilmastonmuutosta.

SDP ehdottaa ilmasto-ohjelmassaan kestävän kehityksen arvonlisäveroa. Rinteen mukaan ajatuksena on, että ilmaston ja ympäristön kannalta haitallisia tuotteita ja palveluita verotetaan enemmän ja vähemmän haitallisia verotetaan vähemmän. Tämä ohjaisi kuluttajien käytöstä haluttuun suuntaan.

Missä tuotteissa sitten olisi korkeampi arvonlisävero?

– Olen sanonut, että lihassa, ja siitä on tullut kauhea kohu. Ei se mikään lihavero ole, kun arvonlisävero, joka on vähän korkeampi lihalle kuin kasviksille tai ilmaston kannalta puhtaammille vaihtoehdoille. Olen itse lihansyöjä edelleenkin ja olen sen valmis maksamaan, koska mielestäni oleellista on se, että saamme tämän maapallon säilytettyä tuleville sukupolville. Jos nykyisellä uralla jatketaan, niin maapallo on elinkelvoton joidenkin kymmenien tai sadan vuoden päästä.

Ei se mikään lihavero ole, kun arvonlisävero, joka on vähän korkeampi lihalle kuin kasviksille tai ilmaston kannalta puhtaammille vaihtoehdoille.

Olisiko maidonkin korkeampi verotus mahdollista? Rinne ei torju ajatusta.

– Tällä hetkellä suomalaisten päästöistä lihantuotanto ja maidontuotanto, mutta erityisesti lihantuotanto eli maatalouden päästöt, ovat liikenteen kanssa yhtä suuret. Jos meinaamme ilmastonmuutosta torjua, tehdä oman osuutemme maapallolla, niin kyllä myös näille asioille täytyy jotain tehdä.

Entä sitten ne palvelut? Mille palveluille puolue haluaisi korkeamman arvonlisäveron?

– Äkkiä tulee mieleen ihmisten kannalta sellaiset ei niin välttämättömät ja turhat palvelut, jotka aiheuttavat päästöjä.

Mitä ne voisivat olla?

– Voit ihan itse päätellä, mitkä ovat sellaisia.

Toimittajan keksimien palveluiden sijaan parempi kuitenkin olisi, jos SDP itse kertoisi konkreettisesti ajatuksistaan.

Rinne miettii vastausta uudelleen. Seuraa pitkältä tuntuva hiljaisuus.

– En lähde nyt niitä yksilöimään. Jokainen voi päätellä, mistä tulee isoja päästöjä ja mitkä ovat ympäristön kannalta haitallisia asioita. Niissä verotus voi olla korkeampi.

SDP:n pj Antti Rinne
SDP:n pj Antti Rinne Kuva: Marko Oikarinen Antti Rinne

Arvonlisävero on tasavero, jonka korottaminen osuu kipeimmin vähävaraisiin ihmisiin. Rinne sanoo, että kompensaatiota tarvitaan, jotta kulutuksen ohjaaminen verotuksella olisi oikeudenmukaista.

SDP:llä on myös tulevaisuuden liikenteestä suuret visiot. Mennään niihin seuraavaksi.

Polttomoottoriautojen myyntikielto mahdollinen

Puolueen tavoitteena on, että Suomessa olisi vuonna 2030 kaikkiaan 750 000 vähä- tai nollapäästöistä autoa. Rinteen mukaan lukuun lasketaan mukaan sähkö-, biokaasu-, biopolttoaine- ja vetyautot sekä kaikki muu, mitä meille vielä tuntematon teknologia ehkä tulevaisuudessa tarjoaa.

– Se on hurjan kova tavoite, mutta mielestäni tarvitaan kovia tavoitteita. Meillä on noin 200 000 työsuhdeautoa. Niiden verotuksen kautta tehdään selkeä rakennemuutos niin, että ne ovat päästöttömiä tai vähäpäästöisiä.

SDP on siis suunnitellut työsuhdeautoille päästörajoituksia. Tavoitteesta puuttuu kuitenkin vielä yli puoli miljoonaa autoa. Rinne uskoo, että seuraavan kymmenen vuoden aikana päästöttömät ja vähäpäästöiset autot ovat uutenakin merkittävästi edullisempia kuin nyt ja yleistyvät näin liikenteessä. Rinteen mukaan Suomen olosuhteissa tarvitaan biopolttoaineita, jotta päästöt saadaan hallittua.

SDP haluaa, että seuraavalla hallituskaudella tehdään aikataulu uusien, fossiilista polttoainetta käyttävien polttomoottoriautojen myynnin kieltämisestä henkilöliikenteessä. Tarkempaa tietoa aikatulusta ei kuitenkaan Rinteeltä heru.

– Jos me sanotaan, että ensi vaalikaudella pitää selvittää aikataulu, niin ei kai me nyt kerrota, että se aika on tuossa noin.

SDP:n pj Antti Rinne
SDP:n pj Antti Rinne Kuva: Marko Oikarinen Antti Rinne

Muutoksessa tärkeää on se, että alueellinen oikeudenmukaisuus toteutuu. Rinteen mukaan liikkuminen ei tälläkään hetkellä ole tasavertaista, koska joukkoliikenne ei Suomessa pelaa kuin isojen kaupunkien ympärillä - eikä sielläkään kaikkialla kunnolla.

– Meidän lähtökohta on, että kasvukeskusten välillä ja työpaikkaliikenteessä pitää saada raideliikenne toimimaan. Henkilöautolla liikkumiseen liittyvien ratkaisujen pitää olla sellaisia, että ne ovat jokaisen suomalaisen ulottuvilla riippumatta taloudesta. Jos sulla on varaa omistaa auto, niin se auto pitää pystyä hankkimaan ilmastonäkökulmasta puhtaana eli päästöttömänä tai vähäpäästöisenä. Tähän yksi ratkaisu on se, että polttomottorit muutetaan polttamaan biokaasua.

SDP on sitoutunut siihen, että vuonna 2035 Suomi on hiilineutraali. Tämä tarkoittaa, että hiilidioksidipäästöt ovat yhtä suuret kuin hiilinielut. SDP:n mukaan jo pian vuoden 2035 jälkeen Suomi on hiilinegatiivinen. Tavoite tarkoittaa, että päästöjä täytyy tehokkaasti vähentää ja hiilinieluja kasvattaa.

Hakkuumäärät edelleen kysmysmerkki

Meren lisäksi myös metsä on Rinteelle tärkeä paikka. Etenkin marjastus- ja sienestysaikaan Rinne käy paljon metsässä Mäntsälän seudulla.

– Sieltä löytyy mustikkaa, metsämansikkaa ja pähkinöitäkin. Niitä on tullut kerättyä ämpärikaupalla joskus aikoinaan. Vihreä väri ja puhdas ilma rauhoittavat. Metsä on rentoutumisenkin kannalta hyvä paikka kulkea.

Rinteen mukaan suomalainen metsäpolitiikka kaipaa muutosta.

– Meidän täytyy kyetä harjoittamaan sellaista metsäpolitiikkaa, jossa huonosti hoidetut 750 000 hehtaaria metsää tulee paremman metsänhoidon piiriin ja 250 000 hehtaaria peltoa, joka ei ole hyötykäytössä, otetaan hyötykäyttöön - eli sinne kannattaa metsittää.

Kannustimia pitää pystyä käyttämään myös siihen, että syntyy hiilinieluja vahvistavia tuloksia. Kannustin voi olla raha.

SDP on joutunut toistuvasti vastaamaan siihen, paljonko metsää voidaan tulevaisuudessa hakata. Puolue ei kuitenkaan ole pystynyt tähän vastaamaan. Eikä Rinne tässäkään haastattelussa anna vastausta vaan kertoo, että ei osaa vastata.

Hän luettelee, että hakkuumäärä riippuu puutuotannosta sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen ja hiilinielujen tasoista. Eli hyvin monimutkaisesta kokonaisuudesta. SDP odottaa tutkijoilta tarkkoja tietoja. Rinteen mukaan poliitikko ei ratkaise oikeaa hakkuumäärää, vaan tutkijoiden pitää löytää yhteisymmärrys.

– Tällä hetkellä tieteentekijät eivät osaa sanoa, mikä on oikea hakkumäärä. Kannattaa odottaa vielä tutkittua tietoa. Meillä on hirveän vähän mittaustuloksia esimerkiksi siitä, miten maaperän hiilinielu saadaan toimimaan ja miten se toimii tällä hetkellä. Kun näitä tutkimustuloksia alkaa tulla, niin kyllä sitten vastauksia hakkuumääriinkin löytyy

Rinne liputtaa maaperän ja etenkin peltojen hiilinielujen vahvistamisen puolesta. Hän uskoo vahvasti hiiliviljelyn tulevaisuuteen.

– Sieltä löytyy sellaista pelivaraa, jonka avulla me voidaan turvallisin mielin huolehtia siitä, että metsäteollisuuden raaka-aineet, hiilinielut ja metsien monimuotoisuus saadaan turvattua.

Voisiko hiilinielujen kasvattamisesta sitten palkita viljelijöitä ja metsänomistajia?

– Kannustimia pitää pystyä käyttämään myös siihen, että syntyy hiilinieluja vahvistavia tuloksia. Kannustin voi olla raha.

SDP:n pj Antti Rinne
SDP:n pj Antti Rinne Kuva: Marko Oikarinen Antti Rinne

Viisi tuntia kuntoutusta päivässä

Rinne on käynyt läpi vakavan sairastumisen. Hän palasi töihin maaliskuun alussa yli kahden kuukauden sairasloman jälkeen. Rinteellä on lääkärintodistus siitä, että hän on työkykyinen.

Pitkän tehohoidon seurauksena lihasvoima kuitenkin hävisi, ja Rinne käy rankassa kuntoutuksessa. Aamulla fysioterapiaa, sen jälkeen uima-altaaseen ja sitten vielä kuntosalille. Kaikkiaan viisi tuntia päivässä. Kuntoutus aiheuttaa Rinteelle lihaskipuja.

Kovista kokemuksista huolimatta Rinteen ajatus liikkuu kesässä ja hänelle tärkeässä veneilyssä. Ensi kesän veneilystä ei vielä ole tietoa, mutta aiemmin veneellä on kierretty Ahvenanmaata ja seikkailtu saaristomerellä. Matka on suunniteltu tuulten ja sään mukaan ilman sen kummempia paineita. Yleensä ensimmäinen matka on tehty juhannuksena, ja se on suuntautunut Kustavin Lootholmaan.

– Olet niin lähellä merta ja vettä - se tuo hyvänolontunteen.

Veneillessä Rinne kertoo välillä ajattelevansa ilmastonmuutosta. Hän korostaa, että jokaisen ihmisen kannattaa herätä ilmastonlämpenemiseen - se on väistämätön tosiasia.

Olet niin lähellä merta ja vettä - se tuo hyvänolontunteen.

– Mua ärsyttää suunnattomasti se, että joissakin puolueissa sanotaan meidän päästöjen olevan maapallolla niin pienet, ettei meidän teoilla ole merkitystä. Se on höpöhöpöpuhetta. Suomalaisten päästöt suhteessa yksilöihin ovat tällä hetkellä isommat kuin monessa muussa maassa, ja meidän täytyy oma osuutemme tehdä. Mua ärsyttää ylipäätään se, kun ei käytetä tutkittua tietoa pohjana, vaan heitellään ilmastoasioita kuin Trump. Se on vastuutonta tulevien sukupolvien kannalta.

Rinteen mukaan SDP:n ilmasto-ohjelma on hyvin kunnianhimoinen ja puolueen ympäristöön liittyvät tavoitteet tiukkoja.

– Olemme sitä mieltä, että maailma pelastuu ympäristökatastrofilta ja ilmastonmuutokselta vain, jos lähdemme tekemään niitä asioita, joita me esitämme tehtäväksi.

Jutun otsikkoa on muokattu ja tarkennettu: SDP haluaa korottaa lihan verotusta verrattuna kasviksiin.

Lue Lisää: