Hyppää pääsisältöön

Tarjoa pääsiäisenä lähellä tuotettua lampaanlihaa yrteillä täytettynä

Suomalaiset syövät noin 0,7 kg lampaanlihaa vuodessa, melko vähän siihen nähden, kuinka maukasta ja mehevää liha on.

Kun lampaanpaistin kypsentää ilman luuta, se maustuu tasaisemmin eikä lihaa tarvitse veistellä kypsästä paistista. Viipaloituna luuton paisti yksinkertaisesti näyttää paremmalta.

Kun ostat lähellä tuotettua lampaanlihaa, tuet samalla lähialueesi taloutta ja luonnon monimuotoisuutta.

Yrteillä täytetty lammanpaista leikkuulaudalla
Yrteillä täytetty lammanpaista leikkuulaudalla Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson,ruokaohjeet,yrtit

Yrteillä täytetty lampaanpaisti

Ainekset, 4 hlö:

  • 1 luullinen tai luuton lampaanpaisti
  • 2 rkl hienoksi silputtua timjamia
  • 2 rkl hienoksi silputtua rakuunaa
  • 2 rkl hienoksi silputtua tilliä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • ½ rkl karkeaa suolaa
  • voita paistamiseen
  • paistinarua

Tee näin:

  1. Jos käytät luullista lampaanpaistia, poista siitä luu. Hienonna tuoreet yrtit, valkosipuli ja suola huhmareessa maustetahnaksi. Hiero tahna lampaanpaistiin ja sido paisti tiukasti paistinarulla.
  2. Ruskista paisti kauttaaltaan voissa ja valele sitä voisulalla, jotta se saa kauniin paistopinnan. Nosta paisti uunivuokaan ja paista sitä 125-asteisessa uunissa, kunnes sen sisälämpötila on 62 astetta.
  3. Anna lihan vetäytyä ennen leikkaamista, niin siitä tulee mehevämpää.
Viipaloitua lampaanpaistia leikkuulaudalla.
Viipaloitua lampaanpaistia leikkuulaudalla. Kuva: YLE/Carina Ahlskog karitsat,resepti,ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson

Tarjoa lampaanlihan lisukkeeksi paahdettuja porkkanoita, jotka maustetaan etikalla ja sitruunankuoriraasteella. Etikka ja sitruuna taittavat mukavasti porkkanoiden makeutta.

Paahdettuja porkkanoita kera tillin, chorizon ja etikan uunipellillä.
Paahdettuja porkkanoita kera tillin, chorizon ja etikan uunipellillä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog porkkanat,ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson,chorizo

Paahdetut porkkanat chorizon, tillin ja etikan kera

Ainekset:

  • 400 g porkkanoita
  • 50 g voita paistamiseen
  • 75 g chorizoa murusteltuna
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • 2 rkl etikkaa
  • 2 rkl silputtua tilliä
  • suolaa

Tee näin:

  1. Kuori porkkanat ja poista niistä kanta.
  2. Ruskista porkkanoita ja chorizomurua voissa ja öljyssä paistinpannulla muutama minuutti, kunnes ne ruskistuvat hieman.
  3. Laita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  4. Laita uunipelti 225-asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi.
  5. Ota pelti sitten uunista, ripota pinnalle sitruunankuoriraaste ja tillisilppu, pirskota päälle etikka ja mausta suolalla.
Annos lammaspaistia kera paahdettujen porkkanoiden ja chorizon
Annos lammaspaistia kera paahdettujen porkkanoiden ja chorizon Kuva: YLE/Carina Ahlskog ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma),Anders Samuelsson

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Strömsön puutarhailta 6.6.2019 – varaa kalenteriisi jo nyt

    Puutarhailta Strömsössä houkuttelee noin 2000 käviää.

    Strömsön puutarhailta on täällä taas. Torstaina 6.6. klo 16–20 on tarjolla taimitori, puutarha-asiantuntijoita, opastusta, vohveleita ja kepparirata nurmikolla. Tule Strömsöhön tai katso suoraa lähetystä Yle Areenasta tai Yle Femiltä.

  • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

    Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

    Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

  • Viljele kuormalavassa – vasta-alkajan yksinkertainen keittiöpuutarha

    Aina on tilaa kuormalavaviljelmälle.

    Pieni kuormalava täynnä salaattia ja yrttejä keittiönoven vieressä ei ole hassumpi, jos pitää ruoanlaitosta. Ja kuvioiden ja suurempien kokonaisuuksien luomisesta pitävä voi sijoitella tusinan kuormalavoja ja täyttää ne yrteillä, kesäkukilla, heinillä ja perennoilla.