Hyppää pääsisältöön

Yle Oppimisen Mokasiko media? palkittiin European Media Literacy Awards -kisassa

Mokasiko media -otsikko keltaisella pohjalla
Mokasiko media -otsikko keltaisella pohjalla Julkisen sanan neuvosto,media,journalismi

Yle Oppimisen Mokasiko media? -medialukutaitokokonaisuus palkittiin tiistaina 19.3. European Media Literacy Awards -kisassa Brysselissä. Julkisen sanan neuvoston kanssa tehty kokonaisuus esittelee journalismin eettisiä valintoja oikeiden tapausten avulla.

Mokasiko media? -hanke (engl. Media mistakes?) palkittiin European Media Literacy Awards -kisassa parhaana eurooppalaista potentiaalia sisältävänä hankkeena. Jury piti konseptia selkeänä ja näki, että se olisi mahdollista toteuttaa myös muissa Euroopan maissa lehdistöneuvostojen tai vastaavien kanssa yhteistyössä.

Mokasiko media? -kokonaisuus esittelee kahdeksan Julkisen sanan neuvostoon päätyneen tapauksen kautta eettisiä linjanvetoja, joita toimituksissa pitää tehdä päivittäin.

"Me toimittajat tunnemme hyvin eettiset periaatteet, joilla laadukasta journalismia tehdään, mutta suurelle yleisölle ne ovat aika vieraita. Valemedioiden aikakaudella on tärkeää, että yleisö tietää, millä perusteilla toimituksissa tehdään linjauksia", sanoo Yle Asian vastaava tuottaja Ville Alijoki.

Mokasiko Media? -kokonaisuus esittelee kahdeksan Julkisen sanan neuvostoon päätyneen tapauksen kautta eettisiä linjanvetoja, joita toimituksissa pitää tehdä päivittäin.

Onko nuorella oikeus puhua mediassa ilman vanhempien lupaa? Pitääkö terrori-iskun uhreilta kysyä lupa, ennen kuvan julkaisua? Menikö klikkiotsikko liian pitkälle?

Tapaukset esitellään lyhyissä animaatioissa. Niissa kuullaan myös päätoimittajien vastaukset kanteluihin sekä asiaan kuuluvat kohdat Journalistin ohjeista. Lopulta katsojaa haastetaan itse päättämään, mokasiko media vai ei? Verkkosivuilla voi myös äänestää sekä tietysti lukea Julkisen sanan neuvoston oikean päätöksen.

Animaatiot ovat olleet mukana myös JSN:n Vastuullista journalismia -verkkosivustolla sekä neuvoston 50. juhlavuoden näyttelyssä Skandaalista skandaaliin, joka on kiertänyt Suomen kirjastoissa.

Palkinto jaettiin Brysselissä järjestetyssä European Media Literacy -konferenssissa. Tilaisuudessa palkittiin myös belgialainen kouluille suunnattu työpajaprojekti Media mashup sekä irlantilainen alakoululaisille suunnattu verkkokokonaisuus HTML heroes. Kilpailuun osallistui eri puolilta Eurooppaa yli 130 työtä, joista kymmenen pääsi finaaliin.