Hyppää pääsisältöön

André Leon Talleyn suuri kauneus ei sulaudu tapettiin

Muotitoimittaja André Leon Talley istuu mustassa viitassa kukikkaan tapetin peittämän seinän edessä. Kuva dokumenttielokuvasta.
André Leon Talley mustassa turkisviitassa. Muotitoimittaja André Leon Talley istuu mustassa viitassa kukikkaan tapetin peittämän seinän edessä. Kuva dokumenttielokuvasta. André Leon Talley,Teemalauantai,muoti,dokumenttielokuvat,teeman muotiviikko

"Muoti on katoavaista, tyyli pysyy.” André Leon Talleyn nousu muodin huipulle on hieno, voimauttava tarina.

"Huippumuodin Nelson Mandela", hänestä sanotaan. Muodin musta supersankari. Siis kuka? André Leon Talley, elämää suurempi hahmo ja tyylitaituri – iso musta mies syvästä etelästä muotimaailman metropolien ykkösketjussa.

Kaikki kansainvälistä huippumuotia seuraavat tunnistavat Talleyn hahmon: muotinäytösten eturivissä istuvan kaksimetrisen mustan miehen, joka pukeutuu värikkäisiin viittoihin ja näyttäviin päähineisiin. Hän on kuin afrikkalainen prinssi, suuri eksoottinen lintu, joka ei sulaudu tapettiin.

André Leon Talleyn suuri kauneus (The Gospel According to André) on intiimi ja eloisa dokumenttielokuvan tästä muotivaikuttajasta ja Voguen entisestä erikoistoimittajasta.

Talley liikkuu yhtä suvereenin tyylikkäänä Pariisin ja Manhattanin seurapiireissä kuin lapsuusmaisemissaan USA:n syvässä etelässä – sekä Isabella Rossellinin sikafarmilla. Donald Trumpin virkaanastujaisia kommentoidessaan hän keskittyy ylistämään Melanian tyyliä. Lapsuusystävän kanssa hän väittelee siitä, onko epäterveellisempää syödä kaviaaria vai hot dogeja.

Arvostan suuresti dramatiikkaa.”― André Leon Talley

André Leon Talleyn nousu muodin huipulle on hieno, voimauttava tarina, joka on vaatinut monien ennakkoluulojen ja raja-aitojen murtamista. Hänen uransa on inspiroinut monia afroamerikkalaisia.

Talley syntyi vuonna 1949 vaatimattomiin oloihin Pohjois-Carolinassa. Hänet kasvatti sisäkkönä ja siivoojana työskennellyt, kovaa kuria pitänyt isoäiti. Kirkkoon mentiin joka sunnuntai, ja sinne todella pukeuduttiin!

"Mummolla oli aivan upeita hattuja, kasapäin hatturasioita. Oli samettihattuja, juhlahattuja, kevät- ja kesähattuja", André muistelee dokumentissa.

Köyhyys ei merkinnyt tyylittömyyttä tai itsekunnioituksen puutetta. "Voi olla aristokraattinen sukutausta riippumatta."

André Leon Talley poseeraa talvivaatteissa. Kuva dokumenttielokuvasta.
André Leon Talley poseeraa. André Leon Talley poseeraa talvivaatteissa. Kuva dokumenttielokuvasta. André Leon Talley,Teemalauantai,The Gospel According to André

Nuori André pakeni rotuerottelun repimää todellisuutta tyylin, kauneuden, kulttuurin, runouden ja musiikin pariin. Hän seurasi tarkkaan niin kansalaisoikeusliikkeen etenemistä kuin Vogue-lehteä.

Rakkaan ja vaativan isoäidin tuella André pääsi yliopistoon lukemaan ranskaa ja historiaa. "Menestys on paras kosto", entinen opettaja muistelee.

Talleyn nuoruuden esikuvia olivat juuri isoäiti, Martin Luther King ja Voguen legenda Diana Vreeland. Vreeland oli myös Talleyn ensimmäinen mentori muotipiireissä: hän otti nuoren miehen siipiensä suojaan ja töihin Metropolitan-museon pukuinstituuttiin.

Muita tärkeitä ihmisiä Talleyn uralla ovat olleet Voguen nykyinen mahtinainen Anna Wintour ja muotisuunnittelija Karl Lagerfeld, jonka kanssa André ystävystyi 1970-luvulla Pariisissa.

Muodin pitää kohottaa sielua."― André Leon Talley

1970-luvun New Yorkissa André Leon Talley oli puritaani, joka eli kuin nunna, toteaa ystävä Fran Lebowitz. Talley kävi kyllä joka ilta tanssimassa Studio 54 -diskossa muttei muuten osallistunut ajan villiin menoon. "Väki oli kohteliaasti sanottuana vapaamielistä", hän muistelee.

Dokumentissa Talleytä ylistävät yllättävän vaatimattoman Anna Wintourin ohella muun muassa Marc Jacobs, Tom Ford, Valentino ja Manolo Blahnik.

André Leon Talley sanoo surevansa vain sitä ettei ole kokenut rakkautta eikä hänellä ole koskaan ollut rakkauselämää. Mutta:

"Rakastin muodin maailmaa. Rakastan kauneutta. Ja olen ehdottomasti rakastanut uraani."

Elokuvan ohjasi Kate Novack, tuottajana toimi Toukokuun ensimmäinen maanantai -elokuvan ohjaaja Andrew Rossi.

Elokuva on esitetty aiemmin Suomessa vain Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2018.

 • André Leon Talleyn suuri kauneus (The Gospel According to André, USA 2017. Dokumenttielokuva, ohjaus Kate Novack. Tv-ensi-ilta Teemalauantaissa 23.3. klo 21.35. Areenassa 90 päivää.

Muotitoimittaja André Leon Talley istuu värikkäissä vaatteissa. Kuva dokumenttielokuvasta.
André viitassaan. Muotitoimittaja André Leon Talley istuu värikkäissä vaatteissa. Kuva dokumenttielokuvasta. André Leon Talley,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,teeman muotiviikko
André Leon Talley ja Anna Wintour hymyilevät turkit päällä jossain muotitapahtumassa. Kuva dokumenttielokuvasta.
André ja Anna Wintour. André Leon Talley ja Anna Wintour hymyilevät turkit päällä jossain muotitapahtumassa. Kuva dokumenttielokuvasta. André Leon Talley,Anna Wintour,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,teeman muotiviikko
André Leon Talley ottaa käsisuudelman vastaan muotitapahtumassa. Kuva dokumenttielokuvasta.
André, gaalojen kuningas. André Leon Talley ottaa käsisuudelman vastaan muotitapahtumassa. Kuva dokumenttielokuvasta. André Leon Talley,Teemalauantai,André Leon Talleyn suuri kauneus
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema