Hyppää pääsisältöön

Enkelisaarnaaja tulee, oletko valmis! Naisten omassa henkisyydessä gurutkin ovat naisia

Enkelikoristeita rivissä
Enkelikoristeita rivissä Kuva: Yle/Arja Lento enkeli

Suomalaisista 40 prosenttia uskoo enkeleihin. Jos kuka tahansa voi saada yhteyden enkeleihin, miksi suosittujen enkeligurujen luo jonotetaan ja verkossa tarjottavista palvelusta maksetaan, mitä pyydetään?

Norges prinsessa Märtha Louise i juli 2011.
Menestyksekkään enkelikoulun yli kymmenen vuotta sitten perustanut Norjan prinsessa Märtha Louise sanoo pystyvänsä keskustelemaan enkeleiden kanssa. Norges prinsessa Märtha Louise i juli 2011. Kuva: EPA/JOERG CARSTENSEN Märtha Louise,Prinsessa,Norja
Kirsi Ranto
Kotimainen tangokuningatar Kirsi Ranto löysi enkelit viitisentoista vuotta sitten ja pyörittää nyt omaa Pyhä Nainen Akatemiaansa. Kirsi Ranto Kuva: Shawn Reeder kirsi ranto

Nämä nimekkäät enkeleiden kanssa kontaktoivat naiset ovat usein julkisuuden valokeilassa, ja internetin kuopaisu tuo selattavaksi erilaisia enkelikanavointi- ja hoitopalveluita tarjoavia sivustoja loputtomalta tuntuvan virran. Sivujen kuvaston ja sisällön perusteella naiset tarjoavat enkelipalveluita toisille naisille.

Ihmisiä alttarin äärellä ehtoollisella
Ihmisiä alttarin äärellä ehtoollisella Kuva: Anu Köyhäjoki-Järvinen Alttari,kirkko,ehtoollinen,Pyhä ehtoollinen

Kirkosta eroava kansa uskoo enkeleihin

Tutkijat Jeena Rancken ja Marja-Liisa Honkasalo ovat tutkineet suomalaisten yliluonnollisia kokemuksia ja huomanneet, että niistä ei haluta tai kehdata puhua. Kirkon tutkimuskeskuksen selvityksen mukaan kaikista suomalaisista 40 prosenttia ja naisista 50 prosenttia uskoo enkeleihin.

Uutisissa on kuitenkin monena vuonna kerrottu suomalaisten eroavan evankelis-luterilaisesta kirkosta, ja viime vuoden lopulla jäsenmäärä putosi ensimmäistä kertaa kirkon tilastohistoriassa alle 70 prosenttiin. Nuorista aikuisista liki kolmannes kertoo luopuneensa jumalauskosta.

Siksi enkeliuskon suosio voi tuntua äkkiseltään oudolta. Miten selittyy se, että emme usko, mutta uskomme kuitenkin?

Henkisyys kiinnostaa

Kun työpaikan lounaspöydässä avaa keskustelua yliluonnollisesta, arjen yläpuolella olevasta tai mystisestä maailmasta, puhetta ja kokemuksia riittää.

Jumalasta, Jeesuksesta ja sunnuntaikirkosta ei puhu kukaan, mutta yhdellä on etiäisiä tai enneunia, toinen meditoi ja käy joogassa, kolmas ratkoo päivänpolttavat ongelmat intuitiivisilla voimakorteilla.

Omiin kokemuksiin luotetaan, alan palveluntarjoajiin suhtaudutaan selvästi skeptisemmin: Saavatko netissä parveilevat enkelikanavoijat ja -parantajat todella yhteyden enkeleihin vai vetävätkö he herkkäuskoisia nenästä ja kukkaronnyöristä?

Se uskoo, ken näkee, joten päätämme porautua aiheeseen ja testata enkelihoitoa tai -kanavointia.

Tilisiirrolla kanava auki

Ystävällisesti hymyilevä illan emäntä ottaa meidät vastaan eteisessä, kehottaa peremmälle nauttimaan teetä ja raakasuklaata. Kymmenkunta eri-ikäistä naista hakee paikkojaan olohuoneessa. Lattialle on levitetty punainen huopa ja tyynyjä istuimiksi. Kookas tv on peitetty punakirjavalla kankaalla, ja se muodostaa alttarinomaisen näkymän. Kaiuttimista virtaa vaimeana meditaatiomusiikkia, kaikkialle on aseteltu palavia kynttilöitä. Otamme paikkamme piirissä. Tunnelma on odottavan harras.

Prinsessan tai tangokuningattaren enkelisessioita ei ole juuri nyt saatavilla, joten olemme etsineet netistä meitä kiinnostavan enkelikanavoijan. Olemme ilmoittautuneet enkeli-iltaan ja maksaneet 35 euron osallistumismaksut.

Palveluntarjoajan nettisivujen mukaan enkeli-illoissa voi tuntea enkeleiden läsnäolon ryhmässä. Lisäksi parituntisen istunnon aikana saa enkelienergiaa ja kanavoijalta henkilökohtaisen kanavoinnin.

Päätämme olla liikkeellä avoimin mielin ja antaa enkeleille ja niiden kanavoijalle mahdollisuuden: olisipa mahtavaa, jos todella kokisimme jotakin aivan uutta, tavallisuudesta poikkeavaa, henkistäkin!

Ensi-illan kynnyksellä meitä jännittää. Emme tiedä, keitä muita illassa on ja millaiseksi tunnelma ja illan anti muodostuvat.

Arkkienkeleitä ja chakroja

Esittelykierroksella kukin kertoo nimensä ja syyn tuloonsa tähän iltaan.
Muut tuntuvat hakevan ratkaisua johonkin ihmissuhdeongelmaan ja puhuvat johdatuksesta tai intuitioista, joten tuntuu melkein epäkohteliaalta sanoa olevansa paikalla silkasta uteliaisuudesta.

Illan kuluessa käy selväksi, että tässä maailmassa sanoilla ja sanavalinnoilla on suuri merkitys.

Enkelikanavoija kertoo olevansa selväkuuloinen ja -näköinen. Enkelten viestit tulevat hänelle väreinä, tunteina ja sanoina.

Kanavoijan mukaan enkelit auttavat aina ja jokainen voi saada yhteyden heihin.

Jotta mekin voisimme saada kosketuksen omaan suojelusenkeliimme, kanavoija suorittaa aluksi meille energisoivan chakrapuhdistuksen. Istumme silmät suljettuina, kädet polvilla, kämmenet ylöspäin joogassa käytetyssä meditointiasennossa.

Myös chakrat ovat intialaisesta lääkinnästä tuttuja energiapyörteitä, joten heti illan aluksi selviää, että nyt ei olla missään luterilaisen seurakunnan naistenpiirissä.

Enkelikortit
Enkelikortit Kuva: Anu Köyhäjoki-Järvinen enkeli,Rafael

Meditaation aikana kanavoija luettelee arkkienkeleitä Rafaelista Samueliin, Urielista Zadkieliin ja lopulta kehottaa kuulijan asettumaan ajatuksissaan tämän suuren, violetin liekin sisään.

Hän kuvaa muutamin sanoin, mitä kukin enkeli edustaa, mutta tarkkoja sanomia tai viestejä ei kanavoida.

Raamatusta tutut arkkienkelit Mikael ja Gabriel saavat seurakseen juutalaisuudessa, islamissa ja niitäkin vanhemmissa uskonnoissa esiintyviä henkiolentoja, jotka kaikki lähettävät meille vain hyviä asioita.

Keskitymme myös toviksi lähettämään toinen toisillemme rakkaudellista energiaa. Kun kanavoija mainitsee osallistujan nimen, voi itse kukin tunnustella oloaan – miltä tuntuu olla rakkausajatusten kohteena?

Enkelikortteja ja henkilökohtaista kanavointia

Meditoinnin jälkeen muutama piiriläinen on selvästi vaikuttunut, sillä he kuvailevat lämpöä, hyvää energiaa tai jopa fyysisesti huojuttanutta rakkauden tulvaa, jonka ovat istunnossa saaneet osakseen.

Ehkä syvempään kokemukseen pääsee harjoittelulla tai vaikkapa enkelikorttikanavoinnilla, johon enkelikanavoija meidät seuraavaksi johdattelee?

Lattialla kanavoijan edessä on seitsemän erilaista korttipakkaa. Kaikki kortit on kuvitettu kauniisti ja varustettu joko suomen- tai englanninkielisillä ajatelmilla. Saamme ottaa – jälleen intuitiivisesti – kolmesta pakasta yhden kortin kustakin. Rauhallinen tunnelma vaihtuu vilkkaaseen hyörinään, kun naiset kiiruhtavat noukkimaan käsiinsä korttipakkoja ja selaamaan niitä yksi toisensa jälkeen.

Enkelikanavoija on asetellut lattialle erilaisia enkelikortteja
Enkelikanavoija auttaa jokaista vuorollaan, jos kortin sanoma ei ota auetakseen. Enkelikanavoija on asetellut lattialle erilaisia enkelikortteja Kuva: Anu Köyhäjoki-Järvinen enkeli,new age

Toinen meistä nostaa kortin Atlantiksen pakasta, jonka korttien viestit ovat kanavoijan mukaan viisauksia tarujen vajonneelta mantereelta. Hän kertoo, että viestit on saatu talteen sielunvaelluksen ansiosta.

– Olen ollut jo kultaisessa Atlantiksessa, mun sielu on ollut jo siellä, kanavoija huomauttaa varman oloisesti, vaikkei itse ole kortteja tehnytkään.

Yhteisen illan päätteeksi enkelikanavoijalta voi ostaa energisoituja kynttilöitä ja eri mittaisia henkilökohtaisia istuntoja. Moni hakeutuu kanavoijan juttusille, mutta me lähdemme pois hiukan hämmentyneissä tunnelmissa.

Haimme illasta vastauksia, mutta olemme täynnä kysymyksiä.

Nainen on naiselle terapeutti

Mitä tästä kaikesta nyt jäi käteen ja pitäisi ajatella?

Olemme molemmat sitä mieltä, että enkeli-illassa oli yllättävän rento tunnelma ja kanavoija hurmaava emäntä – oli kuin olisi ollut mukavalla ihmisellä kylässä ja saanut kaupan päälle pienen rentoutusharjoituksen.

Sekä meditaatiossa että korttitulkinnassa kanavoija puhui eri elämänalueista ja niitä edustavista enkelivoimista kovin yleisellä tasolla. Tuntui, kuin olisi lukenut horoskooppia, josta voi noukkia itselleen sopivia luonnehdintoja ja ennustuksia.

Tai kuunnellut ystävää, joka kannustaa, muttei halua antaa suoria toimintaohjeita.

Enkelikanavoijan kirjoittamat enkeliviestit
Jokainen sai illasta mukaansa lapun, johon enkelikanavoija kirjoitti kanavoimansa enkeliohjausviestin. Enkelikanavoijan kirjoittamat enkeliviestit Kuva: Anu Köyhäjoki-Järvinen enkeli,viestintä

Kehosi solut ovat täydellisen terveytesi, onnellisuutesi ja henkisen kohtalosi suunnitelma. Näihin myös sisältyy henkisten lahjojesi täydet mahdollisuudet.― Kultainen Atlantis -kortti

Kanavoinnin henki oli positiivinen ja tilanne toisille selvästi terapeuttinen.

Mietimme, onko kynnys enkelikanavointiin matalampi kuin vaikkapa mielenterveyspalveluihin: enkeli-illassa ei ole passiivisia autettavia – siellä joka nainen itse toteuttaa kohtalon suunnitelmaa, saa korkeimman johdatusta ja oppii luottamaan intuition oikeellisuuteen.

Vahvistusharha – mutta kenellä?

Kumpikaan meistä uteliaista ei kokenut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Parivaljakkomme helpommin innostuva ja luovempi osapuoli pystyi toista paremmin kuvittelemaan asioita, joista kanavoija meditaatiossa puhui. Mitään yliluonnollista emme kuitenkaan aistineet.

Psykologiasta tiedämme, että ihminen valikoi tiedosta todennäköisimmin sen, joka vahvistaa sitä kuvaa maailmasta, mikä hänellä on jo valmiiksi. Näin toimitaan sitä todennäköisemmin, mitä tunnepitoisemmasta asiasta on kyse.

joutsenen höyhen
Kun enkeleihin uskova ihminen löytää lattialta höyhenen, se on hänelle merkki. Muille untuva on takin saumasta putkahtanutta täytettä. joutsenen höyhen Kuva: Anu Köyhäjoki-Järvinen Höyhen

Vaikka me pyrimme enkeli-illassa olemaan avoimin mielin, ohjasiko meitä kuitenkin suomalaisen koulujärjestelmän opettama tieteellinen maailmankuva, jossa järki peittoaa tunteen.

Kuka meistä iltaan osallistuneista lopulta kärsii vahvistusharhasta ja pyrkii tulkitsemaan ja selittämään havaintojaan ennakkokäsitystensä pohjalta?

Vai pitäisikö illan anti lopulta ottaakin vain viihteenä: toiset ostavat teatterilipun, toiset syövät ravintolassa maittavan illallisen, toiset maksavat enkeli-illasta?

Henkinen muoti

Henkisyydessäkin on muotivirtauksia kuin kotikutsuissa.

Muovikulhojen ja alusvaatteiden sijasta naiset kokoontuvat nyt ostamaan henkisiä elämyksiä toinen toistensa luo. Kaupaksi käyvät myös horoskoopit, hoitavat öljyt ja kivet sekä vaikkapa erilaiset energiahoidot.

Enkeli-ilta ja -kanavointi täyttävät uushenkisyyden kriteerit. Tarkkojen oppien ja dogmien sijasta New Age -suuntauksesta ponnistava uushenkisyys ottaa sujuvasti palasia eri uskonnoista, uskomuksista ja maailmankuvista, ja jokainen voi toteuttaa henkisyyttään juuri niin kuin itse parhaaksi näkee.

Norjalaisprinsessa on siirtynyt jo enkelikoulun pidosta kiertämään maailmaa erityisherkkyyden apostolina ja entinen tangolaulaja levyttää aasialaissävytteisiä mantralauluja naiseuden ylistykseksi.

Onko niin, että kun nainen aikansa voimaantuu enkeleistä, seuraavaksi hän voi astua itse jumalatarten joukkoon?

Kun sä uskallat tehdä kaikki elämäsi päätökset sun intuitioon luottaen, silloin kaikki menee sujuvasti ja helposti.― Enkelikanavoija
Toimittajat katsovat enkelikoristetta ja pohtivat, mitä tapahtuu enkelihoitajan luona
Siltä se näyttää, mutta onko se niin? Enkeli-iltaan osallistuneet toimittajat ovat uteliaita, keski-ikäisiä naisia. Pilke silmässä he ovat avoimia uusille ihmisille, asioille ja kokemuksille ja haluavat muodostaa itse omat mielipiteensä. Toimittajat katsovat enkelikoristetta ja pohtivat, mitä tapahtuu enkelihoitajan luona Kuva: Anu Köyhäjoki-Järvinen toimittajat

Voit halutessasi käyttää alla olevaa kommenttikenttää virtuaalisena kahvipöytänä ja jakaa omia, aiheeseen liittyviä kokemuksiasi. Pidetään rupattelu asiallisena!

Kommentit
 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.