Hyppää pääsisältöön

Gaselleista tuttu DJ Ibusal sooloilee kohtuudella – Katso Jäämies-biisistä kuvattu livevideo

DJ Ibusal
DJ Ibusal Kuva: Joonas Josefsson & Tomi Paijo suomirap

Gaselleista ja Pilalla-soolohitistään tunnettu DJ Ibusal seikkailee kolkossa labyrintissa ja räppää siinä sivussa Jäämies-biisinsä livenä Ylen TV-kameroille.

Värikkäät loisteputket valaisevat Ylen studiota, jossa kaikuu hypnoottinen kertosäe: “Jäämies niinku Jeti, jäämies niinku Jeti…” DJ Ibusal eli Tuomas Pietikäinen ja Musajusa eli Jussi Mikkonen tekevät soundcheckiä kohta alkavaa livetaltiointia varten.

Miehet tunnetaan parhaiten Gasellit-yhtyeestä, jossa Pietikäinen käyttää taiteilijanimeä Thube Hefner. Nyt heidät on kuitenkin tuonut paikalle DJ Ibusalin soolomateriaali.

– Se on aiheuttanut ihmisille paljon päänvaivaa, että mä räppään nimellä DJ, Ibusal naurahtaa.

Nimi juontaa juurensa DJ-mixtapeihin, joita Pietikäinen aikanaan nauhoitti lähinnä omaksi huvikseen.

– Soittelin levyjä, miksasin ne yhteen ja nauhoitin kasetille. Ne olivat monesti sellaisia hitaita ja todella synkkiä, Ibusal muistelee.

Tärkeä vaikuttaja oli chopped and screwed -miksaustyylin kehittäjä, houstonilainen DJ Screw, joka tunnettiin myös kodeiinipohjaisen yskänlääkkeen päihdekäytöstä.

– Ibusal-nimi tuli siitä, kun popsin särkylääkkeitä johonkin kohmeloon ja joku kaveri sanoi, että sä oot vähän tuollainen DJ Ibusal. Nimi jäi päälle, eikä siitä ole koskaan päästy eroon, vaikka sitä on ihan tietoisesti mietittykin, räppäri hymähtää.

DJ Ibusal
DJ Ibusal Kuva: Sami Hahtala/Yle suomirap

Alkuvuodesta 2018 ilmestynyt Yksin Kotona 17 on DJ Ibusalin kolmas soololevy. Sen biiseistä parhaiten tunnettu lienee jonkinlaiseksi yllätyshitiksi noussut Pilalla. Jäämies edustaa levyn vanhinta osastoa.

– Jäämies taisi olla levyn ensimmäinen biisi, joka valmistui. Young Larryn tekemä biitti kolahti heti, kun sain sen käsiini. Sen jälkeen biisi syntyi aika nopeasti ja helposti. Biitti vei mennessään ja groovailin vain mukana, Ibusal muistelee.

Kappaleen ja sen maailman visualisointiin ei tarvittu juuri muuta kuin biitti ja otsikko.

– Oli kohtalaisen helppoa luoda kuva siitä, kun päähenkilö painelee tuolla pää pilvissä ja todella hukkasena, kun ajatus ei pysy tämän nykymaailman mukana. Sillä on jotenkin sellainen kestokohme päällä, Ibusal kuvailee.

DJ Ibusal
DJ Ibusal Kuva: Sami Hahtala/Yle suomirap

Visuaalisuus on DJ Ibusalille tärkeää. Tämä näkyy niin levynkansissa, pukeutumisessa kuin videoissakin. Esimakua audiovisuaalisista ambitioista saatiin jo soolodebyytillä Mt. Everest (2013).

– Leikkasimme levyn biiseistä yhdessä tuottaja Lobon kanssa sellaisia obskuureja YouTube-videoita, jonkinlaisia kollaaseja erilaisista TV-sarjoista ja piirretyistä.

Tuoreimman levyn myötä humoristinen ja sarjakuvamainen ilmaisu on antanut tilaa uusille, kylmemmille sävyille.

– Nyt Ibusalin maailma on ehkä vähän sellainen tyhjä Kiasma. Sellainen, että vaelletaan yksin jossain mestassa, jossa olisi vaikka mitä pintaa jonka voisi täyttää jollain, mutta jossa ei kuitenkaan ole mitään.

DJ Ibusal
DJ Ibusal Kuva: Sami Hahtala/Yle suomirap

DJ Ibusalin musiikki ja visuaalinen maailma muodostavat tarkasti mietityn kokonaisuuden, mutta tekijänsä pääprojektia siitä ei ole tulossa. Gasellit on selkeä ykkönen ja sillä menee juuri nyt varsin lujaa. Bändi teki viime vuonna yli sata keikkaa ja se palkittiin helmikuun Emma-gaalassa vuoden yhtyeenä.

– Meillä on gasellikundien kanssa sellainen sopimus, että sooloilla saa, mutta fokus pidetään pääprojektissa.

Pietikäinen ei ole asiasta kovin pahoillaan.

– Yksin esiintyminen on paljon haastavampaa ja stressaavampaa kuin bändin kanssa tekeminen. En missään nimessä vihaa esiintymistä, mutta olen myös ihan kiitollinen, ettei tarvitse yksin ottaa niin paljon paineita niskaan ja rundata tuolla yksin ympäri Suomea.

DJ Ibusal
DJ Ibusal Kuva: Yle suomirap

Soolokeikkoja DJ Ibusalille kertyi viime vuonna lopulta noin kymmenesosa Gasellien keikoista eli kymmenkunta.

– Ne ovat hyvää vaihtelua ja kivaa hupia silloin kun niitä saa tehdä, Pietikäinen summaa.

Alkaneelle vuodelle Ibusalilla ei ole suunnitelmia muutamaa pistokeikkaa lukuun ottamatta.

– Tämä on ollut mulle aina vähän sellainen terapia- ja sivuprojekti, jonka pariin tekee mieli palata kun aika ja fiilis ovat oikeat. Sitten kun tulee se fiilis, niin jatketaan.

Katso DJ Ibusalin haastattelu ja kurkista Jäämies-taltioinnin kulisseihin:

Livenä