Hyppää pääsisältöön

Ilmees ku: Empaattista tarinankerrontaa lisätyn todellisuuden avulla

Kolme Summerin Ilmeesku-filtterillä otettua kuvaa
Kuvakaappauksia Ilmees ku -tehosteesta. Kolme Summerin Ilmeesku-filtterillä otettua kuvaa Kuva: Yle Summeri,lisätty todellisuus,ilmeesku

Toukokuussa 2018 toteutimme Yle Sandbox kokeilun nimeltä Ilmees ku, jossa tutustuttiin Facebook-sovelluksen kamerassa toimivaan, lisättyä todellisuutta hyödyntävään, omilla kasvoilla tapahtuvaan tarinankerrontaan. Sopan ymmärtäminen vaatii hieman pureskelua, mutta helpoimmalla pääsee jos vain avaa kokeilun osoitteessa yle.fi/ilmeesku!

Vuonna 2017 Facebook avasi kaikille maailman kehittäjille mahdollisuuden tuottaa lisättyä todellisuutta eli AR-teknologiaa hyödyntäviä tehosteita Facebook-sovelluksen kameraan. Tehosteita voi siis käyttää esimerkiksi napatessa kuvia tai videoita omalle aikajanalle, tehdessä live-lähetystä tai lisättäessä liitteitä Messenger-chattiin. Alla olevassa videossa Mark Zuckenberg esittelee Instagramin pupu-tehostetta, Facebookin kehittäjätapahtuman lavalla toukokuussa 2018.

Kun sosiaalisen median jätti tuo ominaisuuden osaksi omaa sovellusperhettään, se tarkoittaa että miljardit ihmiset ympäri maailmaa saavat ominaisuuden käyttöönsä automaattisesti, ilman uuden sovelluksen asentamista. Tällä on merkitystä, sillä ei nykypäivänä oikein kukaan jaksa asentaa uutta epämääräistä sovellusta, ellei se tarjoa jotain arvokasta. AR-tehosteet eivät toistaiseksi ole olleet sellaisia.

Facebookin tarjoama AR-alusta osaa tunnistaa kameran linssin havaitsemia vaakatasoja, kuten lattioita tai pöytiä, joiden päälle kehittäjä voi vaivatta lisätä tanssivia pupuja. AR-alustan kamera tunnistaa myös kasvoja, joihin kehittäjä voi lisätä pupun korvia. Myöhemmin alustaan on lisätty muitakin ominaisuuksia, mutta AR-kasvot herättivät kiinnostukseni, ei pupun korvien, vaan empatian vuoksi.

Peilineuronimme reagoivat herkästi ihmisten kasvoihin, tuttuihin kasvoihin vielä herkemmin, mutta mitenköhän ne reagoivat omiin kasvoihin?

Peilikuvasi muuttuu joksikin toiseksi

Deeptale Oy on kotimainen startup, joka on tutkinut VR/AR-asioita teoreettiselta pohjalta. He esittelivät minulle superkiehtovan käsitteen virtual embodiment, joka yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että henkilö kokee olevansa jokin muu kuin itse, siinä tilanteessa kuin henkilö sillä hetkellä on.

Yksinkertaisimmillaan AR-peili voi muuttaa sinut peilikuvasi kautta joksikin toiseksi. Se pieni asia, että tunnistat omien kasvojesi hillityn liikkeen peilistä näkyviltä kasvoilta, yhdistää sinut peilikuvaasi - olit se sinä tai vaikka dinosaurus. Tämä avaa tarinankertojalle uuden avaruuden mahdollisuuksia!

Hassuttelun sijaan erinomainen tarinankerronnan alusta

Halusimme tehdä Deeptalen kanssa hassuttelutehosteen sijaan tarinankerronnallisen tehosteen. Teimme minuutin mittaisen hauskan tarinan liittyen koulujen loppumiseen ja kesän alkuun, minkä tunnekuljetus kulkee ilmees ku -meemin kautta. Lopputulos tuntui kovin onnistuneelta, mutta koska se piti julkaista Facebookin kautta, ei ollut oletettavaa että teini-ikäiset löytäisivät sitä.

Ne jotka kokeilun löysivät, kuitenkin osoittivat mittareiden pohjalta että AR-peili on erinomainen alusta tarinankerronnalle ja odotamme innolla että saamme julkaistua kokeilun Instagramissa, jossa ei vielä voi julkaista tehosteita Ylen nimissä!

Alla oleva video käy läpi kokeilun englanninkielisen version allekirjoittaneen testihenkilön kasvoilla. Video myös käy läpi kokeilun hypoteesit ja tulokset. On huomioitava, että testiasetelma on pseudotieteellinen, mutta siitä voi päätellä että omilla kasvoilla kerrottava tarina on media, jolle löytyy varmasti käyttötarkoituksia. Itse uskon että korekaa empatiaa vaativat tarinat, jossa katsoja laitetaan toisen asemaan, saattaisivat hyötyä AR-peilistä.

Miksi vuoden vanha kokeilu on ajankohtainen enää tänään? Facebook omistaa myös Instagramin. Sovellukset jakavat saman AR-alustan, joka kulkee tällä hetkellä nimellä Spark AR. Lisäksi Snapchat on mukana AR-pelissä ja tarjoaa kehittäjille mahdollisuuden luoda tehosteita luonnollisesti Snapchat-sovellukseen, mutta myös PC-sovelluksen, jonka avulla esimerkiksi pelistriimaajat saavat AR-tehosteet käyttöönsä.

Toisin sanoen isot pelaajat panostavat AR-tehosteihin! Niiden tekeminen on jo helppoa kuin heinän teko ja seuraavaksi jättien suunnitelmissa on helpottaa tehosteiden löydettävyyttä ja kannustaa miljardit Instagramin ja Facebookin käyttäjät kokeilemaa niitä.

Uskon että kun kaikkien eläinlajien korvat on tehty, on aika lähteä hakemaan vakavampia AR-tehosteita. Miltä näytät kun vanhenet? Minkälaista on kuulua johonkin muuhun ihmisryhmään?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Yle Beta

Jos sinulla on idea jota haluaisit kokeilla kanssamme tai haluaisit kuulla lisää Yle Betasta, ota yhteyttä!


Tai lähetä sähköpostia info.beta@yle.fi.

Uusimmat sisällöt - Yle Beta

  • Teknologian vastuullisuus, onko sitä? - Tervetuloa Ylen Kånehuone-podcastiin!

    Teknologiavisiotiimi esittää.

    Nosta konepelti ylös ja sukella mukaan Ylen Teknologia- ja kehitysyksikön toimintaan. Kånehuone -podcastissä tavataan mielenkiintoisia ja ajankohtaisia vieraita niin Ylestä kuin talon ulkopuolelta. Yhdessä vieraiden kanssa pohditaan teknologian tulevaisuuden haasteita myös hieman erikoisemmista näkökulmista katsottuna.

  • Chat Beyond The Grave

    Proof of concept for ML-based content.

    Yle Beta exists to try out improbable projects. This article is the post mortem of a one which I still don't completely know what it was all about.

  • The Dead Are Speaking - kokoillan audiodraama älykaiuttimelle

    Tietoa The Dead Are Speaking pelistä.

    The Dead Are Speaking on puheohjattu, epälineaarinen audiodraama Google Home -älykaiuttimelle. Pelaaja pääsee keskelle 30-luvun Helsinkiä selvittämään pahamaineista Tattarisuon ruumismysteeriä sanomalehtitoimittajan roolissa. Tarina on saanut innoituksensa tositapahtumista, mutta materiaalina on käytetty myös tapahtumiin liittyneitä värikkäitä huhuja.

  • The Dead Are Speaking - A Feature-length Audio Drama for Smart Speakers

    Information about The Dead Are Speaking smart speaker game.

    The Dead Are Speaking is a voice-controlled, non-linear audio drama for Google Home smart speakers. In the game, the player takes a role of a newspaper journalist in Helsinki of the 30s, asked to investigate a notorious Tattarisuo body part mystery. The story is inspired by a real life events, but also by juicy rumors around the event.

  • Emma1234 -peliä voi pelata mainoksessa

    Yle Beta tutkii Emma1234-pelin julkaisua mainoksessa.

    Emma1234-peli on mediakasvatuksellinen etsivätarina, joka tapahtuu kuvitteellisessa sosiaalisen median ympäristössä. Yle Beta on mukana pelin julkaisussa, koska se on epätavanomainen - tutkimme vuorovaikutteisen sisällön toimivuutta suoraan Snapchat- ja Instagram-mainoksessa.

  • Ääniohjauksen tulevaisuusnäkymät Suomessa

    Kielitukea odotellaan vielä, mutta muuten etenee nopeasti.

    Älykaiuttimien kielitukea odotellaan osin vielä, mutta muuten kehitys etenee nopeasti. Ja ääniohjaus tulee monelta eri suunnasta yhä lähemmäs arkea.

  • Ilmees ku: Empaattista tarinankerrontaa lisätyn todellisuuden avulla

    Ilmees ku -kokeilu testasi tarinankerrontaa AR-peilissä.

    Toukokuussa 2018 toteutimme Yle Sandbox kokeilun nimeltä Ilmees ku, jossa tutustuttiin Facebook-sovelluksen kamerassa toimivaan, lisättyä todellisuutta hyödyntävään, omilla kasvoilla tapahtuvaan tarinankerrontaan. Sopan ymmärtäminen vaatii hieman pureskelua, mutta helpoimmalla pääsee jos vain avaa kokeilun osoitteessa yle.fi/ilmeesku!

  • Teknologia viekoittelee unohtamaan inhimillisyyden - teknologian ilmiökartta maaliskuussa 2019

    Ajatuksiamme huomionarvoisista teknologian ilmiöistä.

    Tulevaisuus muuttaa muotoaan. Se ei ole vielä toteutunut ja silti se on jo muuttunut. Näkymä 2020-luvun arkeen on kiehtova ja samalla kysymyksiä herättävä. Vieko teknologia ihmiskuntaa vai ohjaako inhimillisyys teknologiaa? Katso tuoreimpia ajatuksiamme teknologian ilmiöistä, joilla on merkitystä - ihmiskunnalle, medialle ja Ylelle.

  • Social Robotics -kokeilu keskuskirjasto Oodissa 23.1.2019

    Mitä opimme IQ_201 robotin Minecraft-pelailusta?

    Sosiaalinen robotti on kone, joka pyrkii luonnollisen oloisen vuorovaikutuksen keinoin vaikuttamaan niihin samoihin hormoneihin ja neuroneihin, jotka aktivoituvat kun me ihmiset olemme vuorovaikutuksissa toistemme kanssa. Yle Beta oli vuoden vaihteessa mukana Futuricen hankkeessa, jossa haluttiin testata robottien tunnetaitoja tosielämässä.