Hyppää pääsisältöön

Kun kolmekymppinen Elina sairastui aggressiiviseen rintasyöpään, ystävykset päättivät maksimoida ilon määrän elämässä

Pariskuntaystävykset istuvat joogasalissa penkillä ja katsovat hymyillen toisiinsa.
Henna, Elina, Janne ja Matias ovat olleet tiivis tiimi jo lukioajoista lähtien. Elinan syöpähoitojen aika ystävykset ovat keskittyneet keräämään hyviä hetkiä. Yksi sellainen oli Matiaksen ja Hennan järjestämä SuomiLOVE-yllätys. Pariskuntaystävykset istuvat joogasalissa penkillä ja katsovat hymyillen toisiinsa. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE

Lukioikäisinä rakastuneet pariskunnat Henna ja Matias sekä Janne ja Elina ovat olleet erottamaton tiimi yli kymmenen vuotta. Aktiivisten kolmekymppisten ystävysten elämässä on ollut raskaitakin vaiheita, mutta pohjaton arvostus ja ihailu toisten elämänjanoista asennetta kohtaan on kantanut läpi hankalien hetkien.

Viime vuoden, 2018, alussa nelikon elämä kukoisti. Tammikuussa Tampereella asuvat Elina ja Janne lukitsivat hääpäivänsä syyskuulle ja Helsingin päässä Henna ja Matias iloitsivat esikoispoikansa, Lukaksen, syntymästä. Uuden ihmiselämän alku oli erityisen hieno hetki myös Elinalle ja Jannelle, sillä he saivat kunnian toimia pikkukaverin kummeina ja luottoaikuisina.

”Halusimme heidät kummeiksi, jotta myös Lukas saisi nauttia heidän iloisesta elämänasenteesta ja hetkessä elämisen taidosta”, Henna kertoo.

Jannelle ja Elinalle pyyntö oli merkittävä ja kaunis kunnianosoitus.

”On hienoa, että he luottavat meihin niin paljon, että haluavat meidät Lukaksen elämään esimerkillisiksi aikuisiksi. Se kertoo meille, että olemme osanneet olla ystäviä”, Elina pohtii.

Janne on samaa mieltä.

”Se oli iso juttu. Kummipoika on tuonut paljon iloa meidän elämään.”

Tammikuun lopulla, vain muutamaa viikkoa Lukaksen syntymän jälkeen, upeasti alkanut vuosi särähti; Elinalla todettiin aggressiivinen rintasyöpä.

Kaksi vaaleaa naista nauraa silmät ummessa punaisen puutalon edessä kukkaseppeleen hiuksillaan.
Henna ja Elina ovat olleet parhaita ystäviä jo lukiosta alkaen. Henna sai myös kunnian olla kaasona Elinan ja Jannen häissä syksyllä 2018. Kaksi vaaleaa naista nauraa silmät ummessa punaisen puutalon edessä kukkaseppeleen hiuksillaan. Kuva: Hennan kotialbumi SuomiLOVE
Kaksi pariskuntaa hymyilee kameralle kesäisessä luontomaisemassa.
Matias ja Henna (vasen) alkoivat seurustelemaan vain vähän Jannen ja Elinan (oikea) jälkeen, joten nelikosta muodostui nopeasti tiivis porukka. "Oli hienoa, että pojat löysivät nopeasti oman yhteyden ja ystävystyivät aidosti, eivätkä ainoastaan meidän tyttöjen vuoksi", Elina pohtii. Kaksi pariskuntaa hymyilee kameralle kesäisessä luontomaisemassa. Kuva: Hennan kotialbumi SuomiLOVE

Liian nuori sairastuakseen

Elina oli aina ollut liikunnallinen ja hän söi terveellisesti. Hän oli nuori, vasta kolmekymmentä, eikä osannut pahimmissa kuvitelmissaankaan odottaa syöpädiagnoosia.

”Tieto tuli valtavana shokkina, vaikka toki oireitani oli lääkärissä jo tutkittukin”, hän muistelee.

Puoliso, Janne, muistaa järkytyksen hyvin.

”Tämän ikäinen ihminen pitää itseään aika voittamattomana, joten olihan se iso ja ikävä yllätys. Mutta samalla silmänräpäyksellä käänsimme katseen tulevaan ja syövän voittamiseen”, Janne sanoo.

”Tämän ikäinen ihminen pitää itseään aika voittamattomana, joten olihan se iso ja ikävä yllätys"― Janne

Hetki on jäänyt myös Matiaksen ja Hennan mieleen asiana, jota oli vaikea uskoa.

”Syövän ajatteli tulevan vasta viisi- tai kuusikymppisille ihmisille, ei sitä kuvitellut tällaiseen elämänvaiheeseen”, Matias muistelee.

Henna nyökkää. Koko porukka oli suunnitellut ihanasti alkaneelle vuodelle pelkkiä hienoja hetkiä. Pian ystävykset päättivätkin, että ilon määrä yritetään maksimoida sairaudesta huolimatta – tai kenties jopa juuri sen takia.

Vaikka ystävykset ymmärsivät, että sairautta ei paranneta asenteella, he halusivat hyödyntää positiivisten ajatusten voimaa.

”Minun piti käydä asioita läpi ymmärtääkseni, että häissämme ei ole väliä sillä, onko minulla hiukset päässä vai ei”― Elina

”Ideana oli, että omalla asenteella voi vaikuttaa hoitojen aikaisen elämän laatuun. Elina halusi keskittyä hiusten lähdön ja kivun sijaan iloisiin asioihin, kuten häihin”, Henna muistelee.

Elina ja Janne kertovat, että moni ihmetteli, kun kaksikko halusi Elinan sairastumisesta huolimatta järjestää häät syksyllä 2018.

”Tottakai olin haaveillut itseni erilaisena morsiamena ja minun piti käydä asioita läpi ymmärtääkseni, että häissämme ei ole väliä sillä, onko minulla hiukset päässä vai ei”, Elina kertoo.

Mustavalkoinen kuva häistä. Morsian ja sulhanen kuuntelevat hymyillen puhetta, jonka pitää edessä hämäränä näkyvä mieshahmo. Morsiammella on päässään kaunis kukkaseppele.
Elina ja Janne muistavat hääpäivänsä täydellisenä. Vaikka elämäntilanne oli erilainen kuin päivämäärää lukitessa, kaksikolle oli aina selvää, että suunnitelmasta pidetään kiinni, mikäli Elinan terveys sen sallii. "Uskon, että asioilla on merkitys, joten sillekin oli varmasti syynsä, että päätimme hääpäivän ennen syöpädiagnoosin saamista", Elina kertoo. Mustavalkoinen kuva häistä. Morsian ja sulhanen kuuntelevat hymyillen puhetta, jonka pitää edessä hämäränä näkyvä mieshahmo. Morsiammella on päässään kaunis kukkaseppele. Kuva: Jussi Peltola SuomiLOVE

Ystävät valaisivat arkea omilla onnenmuruillaan

Henna ja Matias kertovat ihailevansa Elinan päättäväisyyttä ja reipasta asennetta, ja Elina itsekin nimeää sen tärkeäksi asiaksi sairauden keskellä. Vuoden kestäneiden hoitojen keskellä asennetta kuitenkin koeteltiin hetkittäin.

”Tottakai positiivisuus on meinannut loppua välillä jokaisella, mutta onneksi aina joku meistä on jaksanut pitää sitä yllä”, Elina kertoo.

Henkisesti rankinta sairastamisessa oli kaksikon mukaan odottelu. Tiedon murusia tipahteli kahden viikon välein ja uutiset olivat usein huonoja.

”Nuorten rintasyöpä on usein aggressiivinen ja niin se oli nytkin”, Elina sanoo.

Prosessin aikana voimaa toivat läheiset ihmiset. Ystävät, Henna ja Matias, auttoivat parhaiten sävyttämällä sairausarkea pienillä valopilkuilla; iloiset videot kummipojan touhuiluista ja uuden oppimisesta toivat iloa päiviin.

”Tottakai positiivisuus on meinannut loppua välillä jokaisella, mutta onneksi aina joku meistä on jaksanut pitää sitä yllä”― Elina

Kun Lukaksen nimijuhlat osuivat vain parin päivän päähän Elinan leikkauksesta, Henna ja Matias ottivat ystävät mukaan tärkeään päivään videopuhelun avulla. Seuraavana viikonloppuna viisikko vietti vielä toiset juhlat Tampereella, tuoreiden kummien kotona, jotta ystävykset voisivat iloita yhdessä.

”Vaikka oli kamala olo ystävän puolesta, ei Elinan ja Jannen kanssa koskaan tarvinnut pelätä tai peitellä omia onnen hetkiä”, Henna muistelee.

Leikkauksen jälkeen ystävykset saivat vihdoin hyviä uutisia: rintasyöpä ei ollut levinnyt.

”Enää piti vain käydä läpi hoidot ja parantua”, Elina sanoo.

Takaapäin otettu kuva, jossa ystävykset istuvat joogasalin penkillä ja katsovat YOUNHEARTED-yhtyeen yksityisesitystä pehmeässä valaistuksessa.
Muutama päivä ennen Elinan ja Jannen häitä Henna ja Matias järjestivät tulevalle avioparille ihanan yllätyksen YOUNGHEARTED-yhtyeen ja SuomiLOVEn avulla. "Olemme kuunnelleet yhtyettä yhdessä iltoja vietellen ja Hyvä näin -kappale kertoo hienosti siitä, että meillä on kaikki hyvin näin. Että selviämme kaikesta yhdessä", Matias kertoo valitsemastaan kappaleesta. Takaapäin otettu kuva, jossa ystävykset istuvat joogasalin penkillä ja katsovat YOUNHEARTED-yhtyeen yksityisesitystä pehmeässä valaistuksessa. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE
Lähikuva Elinasta ja Jannesta, jotka katsovat hymyillen etuviistoon. Edustalla näkyy hämyisenä kitaran varsi.
"Me järjestämme itse mielellämme yllätyksiä läheisille, mutta tämä saattoi olla ensimmäinen kerta, kun olimme vastaanottajina. Saimme yllätyksestä mahtavaa lisäboostia", Janne muistelee. Lähikuva Elinasta ja Jannesta, jotka katsovat hymyillen etuviistoon. Edustalla näkyy hämyisenä kitaran varsi. Kuva: SuomiLOVE SuomiLOVE

Uskomaton yllätys kruunasi hääviikon

Syyskuu saapui ja niin teki myös Elinan ja Jannen hääpäivä. Juhlan keskellä tuore aviopari ymmärsi, että kovista odotuksista huolimatta ilta oli unelmien täyttymys.

”Hääpäivä oli iloinen ja tunteikas juhla, jonka keskiössä ei ollut syövästä selviäminen, vaan meidän välinen rakkaus”, Elina sanoo.

Vain muutama päivä ennen, tilanne oli hieman toisenlainen. Elina ja Janne jännittivät tulevaa tapahtumaa Tampereella, sillä tehtävää oli vielä yllin kyllin ennen h-hetkeä. Kun Matias ja Henna kutsuivat toistuvasti kaksikon kylään Helsinkiin vielä häitä edeltävänä keskiviikkona, ystävät eivät olleet innoissaan.

”Sanoin suoraan, että ei tule onnistumaan, tämä on maailman huonoin ajotus!”

Matias ja Henna uusivat kutsun vielä muutaman kerran ja saivatkin lopulta kaksikon taipumaan.

"En osaa sanoa tarpeeksi kiitos – kaikesta.”― Elina

”Totesimme, että jos he väkisin haluavat meidät sinne, se varmasti kannattaa”, Janne ja Elina kertovat.

Helsingissä tulevaa avioparia odottikin todellinen yllätys, sillä Matias ja Henna järjestivät joogahetken päätteeksi ystävysten suosikkiyhtyeen, YOUNGHEARTEDin, esiintymään vain heille.

Kun yhtyeen solisti, Reeta Huotarinen, lauloi lempällä äänellään mulla on hyvä näin, Elina ei voinut olla lurittelematta mukana.

”On upeaa, että ystävämme pitävät meistä niin paljon, että haluavat käyttää aikaa ja vaivaa tällaisen yllätyksen järjestämiseen. En osaa sanoa tarpeeksi kiitos – kaikesta.”

Katso YOUNGHEARTEDin lempeä yllätys ihanille ystävyksille!

Lisää tunteiden täyteistä SuomiLOVE-sisältöä löydät myös ohjelman Instagramista, Facebookista ja Twitteristä!

Kaikki SuomiLOVE-tarinat

SuomiLOVE - 5. tuotantokausi