Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Euroopan lapsikauppa – tyttöjen ja poikien myymisestä tullut miljoonabisnes

Lapsikaupasta on tullut miljoonabisnes Euroopassa.
Sisarukset Marina ja Vladimir joutuivat lapsiorjiksi Ukrainassa. Lapsikaupasta on tullut miljoonabisnes Euroopassa. Yle TV1,Ulkolinja: Euroopan lapsikauppa

TV1 torstaina 28.3.2019 klo 22.15 - 23.10, uusinta sunnuntaina 31.3. klo 23.20, Areenassa

Lapsikaupasta on tullut ihmiskauppiaille miljoonabisnes Euroopassa.

Ihmiskauppa on kannattavaa, sillä lapsia on helpompaa myydä kuin aseita tai huumeita. Tyttöjä ja poikia pidetään orjina, pakotetaan kerjäämään ja varastamaan tai myydään prostituutioon.

Lapsikauppaa käydään kaikkialla maailmassa, myös aivan silmiemme edessä Euroopan sydämessä – ja Suomessa. Ajankohtaisuudestaan huolimatta lasten kohtalo ei ole poliittinen puheenaihe.

Saksalainen Ulkolinja-dokumentti Euroopan lapsikauppa sukeltaa ihmiskaupan pimeään ytimeen. Miten lapsikauppa Euroopassa toimii?

Ihmiskaupassa kysynnän ja tarjonnan säännöt

Ihmiskaupassa pätevät kysynnän ja tarjonnan säännöt. ”Lapsiprostituutiolle on kysyntää, ja siksi lapsista tulee kauppatavaraa”, sanoo Saksan järjestäytynyttä rikollisuutta tutkinut rikosylikomisario Manfred Paulus.

”Rikollisjärjestöt tekevät yhteistyötä lapsikaupassa ja lasten myymisessä seksiorjuuteen. Kyse ei ole vain yksittäisistä rikollisista, mukana on järjestäytynyttä rikollisuutta, joka toimii tuottoisilla markkinoilla.”

Lapsikauppa käsittää useita rikoksia: kaappaukset, lapsipornografia, laittomat adoptiot, työvoiman hyväksikäyttö, kerjääminen, varkaudet, elinten ryöstöt ja ennen kaikkea prostituutioon pakottaminen.

”Lapset eivät ymmärrä olevansa uhreja”

Lapsia kaupataan baareissa, hotelleissa ja yksityisasunnoissa. Paikkojen löytäminen on vaikeaa.

”Lapsikaupan tutkinnassa ei päästä pitkälle tavallisilla menetelmillä. Niitä voi käyttää apuna, mutta ne eivät yksin riitä”, sanoo dokumentissa haastateltava päätutkija Heike Rudat. Hän perusti vuonna 2008 Saksan ainoan lapsikauppaa tutkivan poliisiyksikön

”On mietittävä uusia lähestymistapoja, koska alaikäisiä manipuloidaan. Lapset eivät ymmärrä olevansa uhreja. Jos heille juttelee, he kertovat, että kaikki on okei ja hän on setäni. Heitä on manipuloitu.”

Rudatin mukaan pedofiilit liikkuvat siellä, missä alaikäiset oleskelevat, eivät prostituoitujen alueilla, joissa on vain vähän lapsikauppaa. "Suurin osa siitä tapahtuu muualla, uhrit siirtyvät tekijältä toiselle yksityisesti. – Ne verkostot pitää löytää.”

Kuinka helppoa on tilata lapsi orjaksi?

Ulkolinjan dokumentissa tavataan ihmiskaupan traumatisoimia uhreja sekä lapsikaupan vastustajia Ukrainassa, Romaniassa, Saksassa ja Ranskassa.

Yli 100 000 lasta ja nuorta naista joutui ihmiskaupan uhriksi viime vuonna. Useimmat heistä ovat köyhistä oloista, mutta heitä odottaa vielä tylympi kohtalo Euroopassa.

Dokumentti seuraa pimeän verkon jälkiä ja poliisin toimintaa ihmiskaupan torjumiseksi sekä tapaa heitä, jotka ovat löytäneet kovista kokemuksistaan huolimatta uuden elämän lapsia pelastavien järjestöjen avulla.

Miksi kauppaa käydään aivan silmiemme edessä? Kuinka helppoa on tilata lapsi orjaksi? Onko lapsikauppa ongelma, jota kukaan ei halua nähdä?

Kinderhandel. Mitten in Europa. Dark Business – Child Trafficking in Europe. Ohjaus: Sylvia Nagel ja Sonya Winterberg. Tuotanto: Medienkontor Winterberg & Nagel, Saksa, 2018.