Hyppää pääsisältöön

Australian Märät säpikkäät? Roisi komediasarja vertaa naiseuden vaatimuksia entisajoista nykypäivään

Käytösopas naiseksi aikoville -sarjan toinen päähenkilöt Hannah ja Eliza Reilly.
Käytösopas naiseksi aikoville -sarjan toinen päähenkilöt Hannah ja Eliza Reilly. Kuva: Yle Yle Areena

Millaista on elää naisena mahdottomien kauneusihanteiden aikakaudella? Kumpi on parempi: sinkkuelämä vai seurustelu? Kuinka järjestetään täydelliset juhlat? Miten suhtautua seksiin? Mikä on naisen dollari Australiassa? Onko tärkeämpää huomioida itsensä sijaan muita? Kuusiosainen Käytösopas naiseksi aikoville kuuluu Areenan Modernit naiset -pakettiin.

Sarjan takana ovat australialaiset komedienne-sisarukset Eliza ja Hannah Reilly.

Käytösopas naiseksi aikoville on saanut nimensä 50-luvun tapaoppaasta Growing up Gracefully, johon perustuu myös sarjan kantava teema siitä, millä tavoin vanhanaikaiselle ja modernille naiselle osoitetut ohjeet ja odotukset eroavat toisistaan. Niihin liittyvien ristiriitojen kimppuun Reillyt käyvät omilla persoonillaan, Eliza wanhoja etikettisääntöjä ja Hannah tämän hetken vinkkejä noudattaen.

Terävää, surrealistista satiiria naiseudesta. Sarja asettaa naisen ulkonäölle, käytökselle ja maineelle määritellyt standardit kovaan syyniin ja todistaa, että monet niistä pitävät sitkeästi kutinsa edelleen.― Ella Donald, The Guardian

Toteutustapa on raikas ja välillä hyvinkin roisi, eivätkä päähenkilöt epäröi laittaa itseään tai jopa perheenjäseniään likoon. Lisäksi mukana häärää asiantuntijoita kuten 90-vuotias tapaguru June Dally-Watkins, sliipattu plastiikkakirurgi Kourosh Tavakoli tai Instagram-julkkis Carla Brett. Musiikkinumerot, näytellyt kohtaukset ja tosi-tv-parodiat tuovat välillä mieleen kotimaisen Märät säpikkäät. Kuinka ollakaan, Säpärit ovat kirjoittaneet taannoin Saamelaisten käyttöoppaan!

Eliza ja Hannah Reillyn komediassa on välillä vakavampikin pohjavire ja tekijät esittävät varsin painokkaita huomiota erityisesti epätasa-arvosta. Ne ovat herättäneet myös vastakaikua, ja esim. sketsi sukupuolten välisistä palkkaeroista katsottiin ABC TV:n Facebook-sivulta yli 5 miljoonaa kertaa.

Käytösopas naiseksi aikoville -tuotannon (2017) jälkeen Reillyt ovat tehneet mm. Australian historian "kovisnaisia" juhlistavan websarjan Sheilas ja Yarramadoon-nimisen, kehutun musikaalin.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua