Hyppää pääsisältöön

Les Misérables – Kurjat, uusi draamasarja on näyttävä tulkinta klassikkoromaanin ihmiskohtaloista

Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa.
Jean Valjean (Dominic West, vas.), Fantine (Lily Collins), Cosette (Mailow Defoy) ja Javert (David Oyelowo). Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa. Kuva: Mitch Jenkins / BBC Yle TV1

TV1 keskiviikkoisin 3.4 - 8.5.2019 klo 22.00 - 23.00, Areenassa 90 päivää

Näyttävä brittidraamasarja Les Miserables – Kurjat (16) kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa.

Yksi Britannian kuuluisimmista käsikirjoittajista Andrew Davies on luonut uuden, upean tulkinnan vallankumouksen levottomiin aikoihin sijoittuvasta kirjailija Victor Hugon romaanista. Klassikkoromaani herää eloon kuusiosaisena draamasarjana.

Taistelu elämästä ja kuolemasta

Ranska on polvillaan Napoleonin hävittyä liittouman joukoille Waterloon taistelun vuonna 1815. Köyhyyden ja kurjuuden keskellä kansalaiset taistelevat omasta ja lastensa elämästä.

Kovaonninen rangaistusvanki Jean Valjean (Dominic West, Colette, The Square, The Hour) on virunut 19 vuotta vankilassa pakkotyössä, kahlittuna ja sadististen vanginvartijoiden armoilla. Erityisesti yhdelle heistä vankien alistaminen on kutsumus.

Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa.
Jean Valjean (Dominic West). Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa. Kuva: Robert Viglasky / BBC Yle TV1,Dominic West,Les Miserables Kurjat

Virkaintoinen Javert (David Oyelowo, Yhdenvertaiset, Viisi päivää) on ottanut silmätikukseen Valjeanin, joka on vahva kuin härkä mutta sielultaan lempeä, jos hänelle annetaan siihen tilaisuus.

Kun vapaus viimein koittaa, Valjeanin sydämessä asuu viha ja katkeruus. Menneisyys vainoaa häntä. Kunnes kohtalo opastaa yön selkään jääneen Valjeanin merkillisen papin tykö.

Dignen hyväsydäminen piispa Myriel (Derek Jacobi, Viimeinen tango Halifaxissa) jaksaa viimeiseen saakka uskoa hyvään ihmisessä. Valjean joutuu miettimään omaa moraaliaan ja sitä, minkälaista elämää hän itse toivoo elävänsä.

Onko oikeaa rakkautta olemassa?

Pariisissa nuori nainen löytää helposti ihailijoita, mutta nuoret säätyläiset tuskin tekevät köyhästä tytöstä morsiantaan. Viaton Fantine (Lily Collins, Sateenkaaren tuolla puolen) uskoo silti oikeaan rakkauteen.

Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa.
Fantine (Lily Collins), Felix (Johnny Flynn) ja Blacheville (Matthew Steer). Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa. Kuva: Robert Viglasky / BBC Yle TV1,Les Miserables Kurjat

Kun miesten oikea luonto paljastuu, nuori nainen jää yksin pienen tyttärensä Cosetten (Mailow Defoy/Lia Giovanelli) kanssa, vailla turvaverkkoa ja elantoa. Hänen on pakko lähteä pois Pariisista uutta elämää etsimään.

Valjeanin ja Fantinen tiet risteävät, ja kohtaaminen jättää syvän jäljen heistä kumpaankin. Mutta kun koston Jumala menneisyydestä, vanginvartija Javert, astuu näyttämölle, syöksykierre alkaa.

Les Misérables – Kurjat on raastava tarina hyvyydestä ja pahuudesta, riistosta ja alistamisesta, mutta myös toivosta, unelmista ja henkisestä vapautuksesta.

Oscar-palkittu Olivia Colman majatalon emäntänä

Les Miserables -sarjan muissa päärooleissa näyttelevät Oscar-palkittu, monista brittisarjoista tunnettu Olivia Colman (majatalon emäntä Madame Thénardier), sarjasta Capital – rahan mahti tuttu Adeel Akhtar (majatalon isäntä Thénardier), aikuisen Cosetten roolissa Ellie Bamber sekä Durrellin perheen Josh O’Connor (Marius).

Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa.
Madame Thénardier (Olivia Colman). Victor Hugon romaanin uusi sovitus kertoo toisiinsa kietoutuneista ihmiskohtaloista 1800-luvun Ranskassa. Kuva: Robert Viglasky / BBC Yle TV1,Olivia Colman,Les Miserables Kurjat

Draamasarjan käsikirjoittaja Andrew Davies on lukuisia palkintoja voittanut tekijä, jonka töihin lukeutuu brittiklassikoiden sovituksia kuten vuoden 2016 Sota ja rauha -minisarja, Ylpeys ja ennakkoluulo, Kolea talo, Pikku Dorrit, Luvaton leikki, Verhon takaa ja Mr Selfridge.

Sarjan ohjanneen Tom Shanklandin aikaisempia töitä on muun muassa menestyssarja House of Cards.

Les Misérables. Tuotanto: BBC Studios, A Lookout Point, Masterpiece, Britannia, 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.