Hyppää pääsisältöön

São Paulon kolmas sija sulki epäilijöiden suut: ENCE kuuluu maailman kärkijengien joukkoon

ENCE
ENCE sijoittui São Paulossa kolmanneksi. ENCE Kuva: Blast Pro Series ENCE eSports,Counter-Strike: Global Offensive

Kaksi asiaa varmistui Brasilian CS:GO-kutsuturnauksessa: suomalainen ENCE kuuluu maailman huippujoukkueisiin ja Astralis on yhä maailman paras Counter-Strike -jengi.

ENCEn pelit ennen São Paulossa pelattavaan Blast -turnausta eivät olleet menneet suunnitellulla tavalla ja joukkue hävisi muutaman online-ottelun. Tästä nousi spekulaatio, ettei joukkue pystyisi uusimaan Katowicen Major-turnauksen kaltaista huippusuoritusta.

Mutta kuitenkin jo ensimmäinen ottelu Made in Brazilia (MIBR) vastaan antoi myrskyvaroituksen ENCE:n pelitaidoista. Kotiyleisö seurasi pettyneenä, kun suomalaiset jyräsivät brassitiimin yli lukemin 16-9.

MIBR:n turnaus osoittautui muutenkin täydelliseksi mahalaskuksi, sillä joukkue hävisi kaikki ottelunsa turnauksessa sijoittuen viimeiseksi. MIBR ei ole pystynyt nousemaan samalle tasolle, jolla joukkue on totuttu näkemään.

Toisessa ottelussa ENCE pääsi haastamaan uudelleen maailman ranking-listojen ykkössijaa pitävän tanskalaisen Astraliksen Dust 2:ssa. Ottelu oli jo kääntyä ENCE:lle, mutta lopussa tanskalaisten rutiini ja suoritusvarmuus toivat heille voiton niukimmalla mahdollisella marginaalilla 16-14.

Toisen päivän ENCE aloitti vahvasti. Se onnistui voittamaan ruotsalaisen Ninjas in Pyjamasin vakuuttavasti 16-7 sekä myös maailman rankingin viidentenä majailevan monikansallisen FaZe clanin 16-9. Päivän viimeiseen otteluun vastustajaksi asettui yhdysvaltalainen Team Liquid, jonka ENCE voitti sensaatiomaisesti Katowicen Major -puolivälierässä.

Jake 'Stewie2K' Yip
Jake "Stewie2K" Yip ja Team Liquid pelasivat ENCEä vastaan paikasta loppuotteluun. Jake 'Stewie2K' Yip Kuva: ESL Counter-Strike: Global Offensive,Team Liquid

Ottelun henki oli selvä, voitolla ENCE jatkaisi finaaliin, kun taas tasapeli riittäisi Liquidille finaalipaikkaa varten karttojen kierroserotuksen turvin. Ottelun viimeiseen kierrokseen lähdettiin ENCE:n johtaessa ottelua 15-14.

ENCE suoritti hyvän A-toteutuksen ja pääsi lyömään pommin maahan. Valitettavasti Liquid onnistui voittamaan kolme vastaan viisi -tilanteen ja ottamaan pommipaikan takaisin haltuun sekä purkamaan pommin.

15-15 tasapeli riitti Liquidille viemään heidät finaaliin Astralista vastaan. Marginaalit ENCE:n putoamiselle finaalista olivat siis tiukimmat mahdolliset: tasapeli Astralista vastaan tai voitto Liquidista olisi vienyt ENCEn jälleen suuren turnauksen finaaliin.

Finaalipaikka oli hyvin lähellä, kuten joukkueen kapteenin Aleksi “Aleksib” Virolaisen twiitistäkin voi todeta:

ENCE:n turnaus jatkui vielä näytösottelulla MIBR:iä vastaan. Stand-off-matsissa joukkueen jokainen pelaaja pelasi vuorolla yksi vastaan yksi -ottelun ns. aim -kartassa. ENCE vei hupailun tyylipuhtaasti nimiinsä ja samalla kuittasi itselleen ylimääräisen 20 000 dollarin eli reilun 17 000 euron suuruisen bonuksen.

Kolmossijan tuoma palkintosumma mukaan lukien ENCE kuittasi Brasilian reissustaan yhteensä 45 000 dollaria eli vajaa 40 000 euroa.

Palkintorahaa tärkeämpääkin on se, että ENCEn sijoitus ja näytösottelun voitto riittävät hiljentämään epäilyt suomalaisjoukkueen todellisesta tasosta. ENCE kuuluu maailman parhaisiin joukkueisiin ja pystyy haastamaan muita huippujoukkueita tasaisilla suorituksilla.

Astraliksen voittokulku jatkui

Finaali ratkottiin tuttuun tapaan kolmessa kartassa. Liquid onnistui yllättämään Astraliksen Dust 2:ssa lukemin 16-13, mutta tanskalaisjätti tasoitti karttavoitot Infernossa (16-8) ja tyylitteli voittoon Overpassissa (16-2).

Voittonsa myötä Astralis kuittasi itselleen 125 000 dollaria eli reilu 110 000 euroa. Kartan lipsauttaminen Liquidille muistuttaa kaikkien olevan kuolevaisia, mutta mestaruus pitää epäilijöiden jalat tukevasti maassa: Astralis on ja pysyy maailman parhaana CS:GO-joukkueena.

ENCEn turnauskiertue sen kuin puolestaan jatkuu. Joukkue pääsee seuraavan kerran tositoimiin jo huhtikuun alussa, kun joukkue matkustaa Kiinaan StarLadderin järjestämään turnaukseen.