Hyppää pääsisältöön

I love muovi: lajittele pakkausmuovi ja anna sille uusi elämä – pistetään muovinkierrätys uudelle tasolle!

I love muovi - lajittelu on ratkaisu.
I love muovi - lajittelu on ratkaisu. jätteiden lajittelu,I love muovi

I love muovi -kampanja nyrjäyttää mielikuvamme muoviroskasta: tyhjäksi syöty jugurttipurkki ei olekaan roska, vaan hyödyllistä materiaalia, joka kannattaa käyttää uudelleen. On naiivia ajatella elämää kokonaan ilman muovia – muovi itsessään ei ole pahis – siksi muovin lajittelu on ratkaisu.

On vaikea uskoa, että Suomi oli vielä vuonna 2018 eurooppalaisessa vertailussa muovinkierrätyksen häntäpäässä. Juuri tästä syystä haastamme sinut mukaan muutokseen: arvokas muovimateriaali täytyy saada kiertämään Suomessa paremmin.

Nykytilanne, jossa muovi jätetään kierrättämättä, on järjetön. Lopetetaan haaskaaminen, lopetetaan tuhlaaminen!

On naiivia ajatella elämää ilman muovia – muovi itsessään ei ole pahis

Arki täysin ilman muovia ei ole realistista – muovi on vaikeasti korvattavissa oleva materiaali esimerkiksi elintarviketeollisuudessa. Muovia tarvitaan myös tulevaisuudessa, vaikka korvaavia materiaaleja syntyykin tilalle.

Koska muovi on materiaalina käytännössä ikuista, vain “tappiin asti” käytetyssä muovissa on järkeä. Ensimmäinen askel pakkausmuovin järkevään hyödyntämiseen on yksinkertainen ja henkilökohtainen: kun pakkausmuovi lajitellaan kotona, se muuttuu jätteestä materiaaliksi.

Pahikseksi muovi muuttuu, kun se joutuu väärään paikkaan eli luontoon. Sekajätteessäkään pakkausmuovin paikka ei ole optimaalinen: kun muovi käytetään vain kertaalleen, ympäristövaikutuksia syntyy sekä muovin tuottamisesta että polttamisesta. Kaikki muovituotteet sisältävät energiaa, joka vapautuu poltettaessa – mutta edelleen: poltto on huono vaihtoehto, jos raaka-aine voidaan muuttaa uudeksi tuotteeksi.

  • Lajittelun ja kierrätyksen avulla voidaan säästää muovin valmistukseen käytettyä energiaa sekä luonnonvaroja.
  • On turhaa ja ympäristöä kuormittavaa tehdä uutta muovia, kun jo valmistettu materiaali voidaan pistää kiertoon.

Pakkausmuovien lajitteleminen kotona vaikuttaa kulutustottumuksiin muovia vähentävästi: kun erottelet muovit sekajätteestä, huomaat, minkä verran muovipakkauksia kotiin ylipäätään kertyy. Näin voit alkaa tarkastella ostopäätöksiäsi jo hankintavaiheessa: "Kuinka pääsen tästä tuotteesta tai tavarasta eroon, kun se ei ole minulle enää tarpeellinen?"

Haastamme sinut mukaan I love muovi -kampanjaan huhtikuussa 2019!

Kaikki I love muovi -kampanjan viestit tähtäävät siihen, että välitämme jo olemassa olevasta pakkausmuovista tänään, jotta se matkaa uudeksi muovituotteeksi huomenna.

Tee edes jotain – pienistä teoista kertyy suuri vaikutus!

Ratkaisukeskeinen I love muovi -kampanja avaa muovin lajittelun tilannetta Suomessa keväällä 2019: Kuinka lajittelen, missä on kierrätyspiste minua varten? Tarjolla on ajantasaista tutkittua tietoa muovin kierrätyksestä. Kampanjan sisällöt yle.fi:ssä ja somessa on suunnattu erityisesti kotitalouksille.

I love muovi -kampanja haastaa lajittelemaan niin verkossa, radiossa kuin televisossa sekä 1.4–4.5.2019 ulkotapahtumina Tampereella, Lahdessa, Vaasassa, Joensuussa, Oulussa ja Helsingissä. Kampanjaan voivat osallistua myös muut kaupungit, kunnat ja yritykset sekä vaikuttajat. Kevään aikana kampanjaan osallistuvat myös lukuisat koulut ja päiväkodit. Lisää osallistujia haastetaan mukaan koko ajan.

Asiantuntija-apuna kampanjassa ovat mukana mm. Suomen ympäristökeskus SYKE, Ympäristöministeriö, Luonnonvarakeskus LUKE, Teknologian tutkimuskeskus VTT, Ympäristömerkintä Suomi, Muoviteollisuus ry, Suomen Kiertovoima, Itä-Suomen yliopisto ja Suomen Uusiomuovi Oy.

Kampanjan vaikutukset ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen: muovin lajittelunatiivit kasvavat Suomessa nyt!

Tulosta Kanna muovisi kekoon -juliste tai lajitteluohje!

Kanna muovisi kekoon
Kanna muovisi kekoon