Digitreenien sanastosta löydät satojen arkisten digisanojen selkeät selitykset. Voit hakea termiä kirjakielellä, puhekielisellä sanalla ja osin myös englanniksi. Sanastoa päivitetään säännöllisesti.
2D
2D-grafiikka
Tavallinen tai digitaalinen valokuva, tv-ohjelma, video ja painettu teksti ovat kaksiulotteisia eli 2D:tä. Niissä ei ole aidon tuntuista syvyysvaikutelmaa.
Palaa alkuun
2G
2G-verkko, gsm
Toisen sukupolven matkaviestinverkko, tekniikkana GSM. 2G-verkosto rakennettiin Suomessa 1990-luvulla. Verkossa kulkee lähinnä puhetta. 2G-verkon suorituskykyä parantavia tekniikoita ovat GPRS ja EDGE. Kun puhelin on 2G-verkossa, yläkulmassa voi lukea myös GPRS, E tai G.
Palaa alkuun
3D-grafiikka
Luonnossa kaikki esineet ja asiat ovat kolmiulotteisia: pituus, leveys ja syvyys. 3D-grafiikka sisältää nämä kolme tilaulottuvuutta. Se esitetään kuitenkin usein kaksiulotteiselle pinnalle heijastettuna.
Katso myös: 3D-tulostin
Palaa alkuun
3D-kuva
Stereokuva: kuvataan 3D-kameralla, jossa on kaksi kameraa rinnakkain. Kuvaa katsotaan 3D-erikoislaseilla. 3D-tekniikka jäljittelee normaalia näköaistimusta.
Palaa alkuun
3G
3G-verkko
Kolmannen sukupolven matkaviestinverkko, Suomessa tekniikkana UMTS. 3G-verkossa kulkee puhetta ja varsin nopeasti myös dataa.
3G-verkot tulivat Suomessa käyttöön vuodesta 2004 alkaen. Ne lakkautetaan vähitellen viimeistään noin vuonna 2023.
Kun puhelin on 3G-verkossa, yläkulmassa voi lukea myös H tai H+. Ne ovat verkon suorituskykyä parantavia tekniikoita.
Katso myös: H+
Palaa alkuun
4G
4G-verkko
Neljännen sukupolven matkaviestinverkko. 4G-verkosto rakennettiin Suomessa 2010-16. Lähes kaikki suomalaiset ovat periaatteessa sen piirissä.
Katso myös: LTE
Palaa alkuun
4K
4K-resoluutio
Näyton tarkkuus, jossa pikselimäärä on 4096 x 2160. Käytössä lähinnä televisioissa ja elokuvateattereissa. Televisioiden markkinnoinnissa 4K ja Ultra HD saattavat tarkoittaa samaa.
Katso myös: HD
Palaa alkuun
5G
5G-verkko
Viidennen sukupolven mobiiliteknologia, jota voi käyttää mobiililaitteiden lisäksi tietokoneissa sekä internet-yhteyden omaavissa laitteissa ja ajoneuvoissa. Moninkertaistaa langattoman laajakaistan nopeuden 4G:hen verrattuna. 5G-verkon peitto laajenee Suomessa koko ajan.
Palaa alkuun
äänitiedosto
audio file
Ääntä sisältäviä tiedostoja. Äänitiedostojen tiedostomuotoja ovat muun muassa .wav, .mp3 ja .aiff.
Palaa alkuun
ääniviesti
voice message
Pikaviestipalveluissa, esimerkiksi WhatsAppissa käytettävä viestitapa: Sovelluksessa on mikrofonin tai vastaavan kuvake, josta painamalla voi nauhoittaa ja lähettää ääniviestin.
Palaa alkuun
Adobe
Yhdysvaltalainen ohjelmistoyritys Adobe Systems. Tunnetuimpia tuotteita ovat pdf-tiedostojen käsittelyohjelma Adobe Acrobat, kuvankäsittelyohjelma Photoshop ja videoiden editointiohjelma Premiere.
Katso myös: pdf
Palaa alkuun
ADSL
Puhelinverkkoa käyttävä kiinteän laajakaistaliittymän tyyppi.
Vanhemmalla ADSL-tekniikalla tiedonsiirtonopeus on enintään 8 megabittiä sekunnissa (8 Mb/s), mikä riittää netissä surffailuun ja sosiaalisen median käyttöön.
Uusi ADSL2+-tekniikka mahdollistaa enintään nopeuden 24 Mb/s.
Nämä ovat tulevan tiedon siirtonopeuksia. ADSL-liittymässä lähtevä tieto kulkee hitaammin.
ADSL on lyhenne englannin sanoista Asymmetric Digital Subscriber Line.
Palaa alkuun
aihetunniste
häsä, hashtag
Sosiaalisessa mediassa käytettävä tunniste. Sen avulla tietystä aiheesta kiinnostunut ihminen löytää aiheeseen liittyvät sisällöt. Ristikkomerkin ja tunnistesanan väliin ei tule välilyöntiä: #digitreenit.
Muun muassa Instagramissa ja Twitterissä jokaisen julkaisun loppuun on tapana liittää aihetunnisteita.
Katso myös: ristikkomerkki
Palaa alkuun
aikajana
timeline
Yhteenveto tai graafinen kuvaus peräkkäisistä tapahtumista tai kerätystä datasta. Esimerkiksi Google Maps -karttapalvelussa voit katsoa aikajanalta, missä olet liikkunut kännykän kanssa – jos olet sallinut sijaintihistoriasi ja verkko- ja sovellustoiminnan Google-tilisi asetuksista.
Palaa alkuun
ajuri
laiteajuri, laiteohjain, driver
Ohjelma, joka ohjaa tietokoneeseen liitetyn oheislaitteen toimintaa. Esimerkiksi tulostimen toiminta vaatii tietokoneelta tulostinajuria.
Yleensä ajuri on valmiiksi asennettu, mutta joskus käyttäjän pitää asentaa tai päivittää ajuri itse koneelleen.
Varsinkin tulostinta hankkiessa on tärkeää tarkistaa, että ajuriratkaisut sopivat yhteen niiden laitteiden kanssa, joilta aiot tulostaa.
Palaa alkuun
akku
battery
Laite, joka varastoi sähköenergiaa. Akut eroavat muista sähköparistoista siinä, että ne voidaan ladata uudestaan. Digilaitteissa käytetään useimmiten litiumakkuja. Joissakin älylaitemalleissa akut ovat sisäänrakennettuja, joten pelkkää akkua ei voi vaihtaa. Kännyköiden akkujen tehoa ilmaistaan milliampeeritunteina (mAh).
Palaa alkuun
Alexa
Amazon Alexa
Amazon-yhtiön virtuaaliavustaja.
Alexa kehitettiin Amazon Echo -kaiuttimen puheavustajaksi. Nykyään se toimii periaatteessa muidenkin valmistajien älykaiuttimissa ja laitteissa.
Alexa ei osaa vielä suomea (tilanne 2021).
Katso myös: virtuaaliavustaja
Palaa alkuun
algoritmi
Lista yksityiskohtaisista ohjeista, joita tietokone seuraa tietyn tehtävän tai prosessin suorittamiseksi. Eräänlainen "matemaattinen resepti". Algoritmi voi esimerkiksi luokitella verkkokaupan asiakkaan kitaroista kiinnostuneeksi harrastelijamuusikoksi ja tarjota sivuillaan juuri hänelle sopivia tuotteita.
Palaa alkuun
aloitusnäyttö
kotinäyttö, alkunäyttö, home screen
Digilaitteen näyttö, jolta näet laitteen päätoiminnot. Aloitusnäyttöä edeltää usein lukitusnäyttö.
Aloitusnäytöllä näkyviä kuvakkeita voi järjestää itse.
Katso myös: lukitusnäyttö
Palaa alkuun
Alt Gr
Tietokoneen näppäin, jonka avulla löytyy kirjaimia tai erikoismerkkejä, jotka eivät näppäimistöllä näy. Esimerkiksi euromerkki € syntyy komennolla Alt Gr + e.
Mac-tietokoneessa nämä toiminnot aukevat painamalla näppäimiä Option + Control.
Näppäimen lyhenne tulee englannin sanoista Alternate Graphic.
Palaa alkuun
alt-teksti
vaihtoehtoinen teksti, vaihtoehtoinen kuvaus
Kuvaan liitetty teksti, jonka näkövammaiset käyttäjät kuulevat apuvälineillään. Näkevä käyttäjä ei näe alt-tekstejä.
Hyvät vaihtoehtoiset tekstit parantavat myös kuvan näkyvyyttä hakukoneissa.
Katso myös: saavutettavuus
Palaa alkuun
alusta
verkkoalusta, platform
Kaksi merkitystä:
1. Käyttöjärjestelmä, ohjelmisto tai julkaisujärjestelmä, jolla laitteet tai palvelut toimivat. "Mille alustalle perustaisin oman blogini?"
2. Internetissä vuorovaikutteisesti toimiva yritys tai palveluntarjoaja. Haitari ulottuu hakukoneista verkkokauppoihin ja sosiaaliseen mediaan. Käsite on laaja ja venyvä.
Katso myös: julkaisujärjestelmä
Palaa alkuun
alustatalous
jakamistalous, palvelualusta, platform economy
Internetissä tapahtuvaa taloudellista tai yhteiskunnallista toimintaa. Yleensä alustataloudella tarkoitetaan palveluja ja tuotteita välittäviä yrityksiä, kuten Airbnb, Uber, Tori.fi tai Huuto.net. Myös Wikipedia ja esimerkiksi kierrätystapahtuma Siivouspäivä voidaan lukea alustatalouteen.
Puhutaan myös jakamistaloudesta. Silloin ihminen jakaa jotain itse omistamaansa – usein korvausta vastaan.
Palaa alkuun
älykaiutin
smart speaker
Virtuaaliavustajan sisältävä pieni kaiutin, jota ohjataan puhekomennoilla. Vastaukset antaa kaiuttimeen sisäänrakennettu virtuaaliavustaja.
Tuotemerkkejä ovat muun muassa Amazon Echo, Googlen Home ja Nest sekä Applen HomePod.
Katso myös: virtuaaliavustaja
Palaa alkuun
älykello
smartwatch
Rannekello, johon saa nettiyhteyden ja johon voi asentaa sovelluksia. Jotkut älykellot toimivat itsenäisesti, jotkut vain puhelimen parina.
Älykellojen käyttöjärjestelmiä ovat muun muassa Googlen Android Wear ja Applen WatchOS.
Katso myös: e-SIM
Palaa alkuun
älylaite
smart device
Laite, jolla pääsee internetiin ja jolla voi käyttää erilaisia sovelluksia. Usein langaton.
Perinteisesti älylaitteita ovat olleet puhelimet, tabletit, älykellot ja kannettavat tietokoneet. Nyt myös kodinkoneissa on yhä useammin älyominaisuuksia.
Katso myös: äly-tv
Palaa alkuun
älypistorasia
smart plug
Pistorasia, jota ohjataan mobiilisovelluksella. Esimerkiksi valot voi sammuttaa etäohjauksella puhelimella.
Palaa alkuun
älypuhelin
smartphone
Kännykkä, jolla pääsee internetiin ja jolla voi käyttää sovelluksia.
Palaa alkuun
Amazon
Yhdysvaltalainen teknologiayhtiö, jonka verkkokauppa amazon.com syntyi aikanaan kirjojen myymiseksi. Nykyään yksi digitalouden jättiläisistä.
Amazonin tuotteisiin kuuluvat muun muassa suoratoistopalvelu Amazon Prime Video, älykaiutin Amazon Echo ja virtuaaliavustaja Alexa.
Palaa alkuun
Android
Puhelinten ja muiden mobiililaitteiden käyttöjärjestelmä eli ohjelmistoalusta. Android sisältää myös sovelluskaupan, josta ohjelmia asennetaan laitteisiin.
Googlen emoyhtiö on omistanut Androidin vuodesta 2007. Puhelimissa markkinajohtaja maailmassa ja Suomessa.
Käytössä muun muassa puhelinmerkeissä Samsung, OnePlus, Nokia, Sony, Asus, Huawei ja Honor.
Kiinalaisten Huawei- ja Honor-puhelinten uusissa malleissa Androidin korvaa Huawein oma käyttöjärjestelmä HarmonyOS alkaen vuodesta 2021.
Katso myös: käyttöjärjestelmä
Palaa alkuun
Antenna / Cable Ready HD
Kun televisiossa on merkintä Antenna Ready HD tai Cable Ready HD, se toimii kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa ja näet teräväpiirtokanavat.
Merkinnän saaneet eli testatut laitteet löytyvät sivulta testatutlaitteet.fi.
Palaa alkuun
ap
Sosiaalisessa mediassa käytetty lyhenne. Ap tarkoittaa yleensä keskustelun aloittajaa. Hän käyttää usein lyhennettä keskustelussa allekirjoituksen tapaan.
Lyhenne tullee sanoista alkuperäinen (postaaja).
Katso myös: yv
Palaa alkuun
API
rajapinta, ohjelmointirajapinta
Rajapinta mahdollistaa tiedon koneellisen hakemisen toisesta palvelusta. APIt helpottavat datan liikkumista ja palveluiden yhteentoimivuutta.
Esimerkiksi Suomen valtio jakaa avoimen rajapinnan kautta dataa Suomen rataverkolla kulkevien junien aikatauluista, sijainneista, kokoonpanoista ja täsmällisyydestä. Tätä tietoa voi hyödyntää mobiilisovelluksissa ja verkkosivuilla.
Lyhenne API tulee englannista: Application Programming Interface.
Palaa alkuun
Apple
omena, omppu
Yhdysvaltalainen suuryritys, joka suunnittelee, kehittää ja myy kulutuselektroniikkaa, ohjelmistoja ja tietokoneita. Tunnetuimpia tuotteita ovat Mac-tietokoneet (käyttöjärjestelmä macOS) sekä iPhone-puhelimet ja iPad-tabletit (niiden käyttöjärjestelmä on iOS).
Palaa alkuun
Apple Pay
Applen maksutapa, jossa maksaminen tapahtuu iPhone-puhelimella ja Apple Watch -kellolla. Käyttöönotto tapahtuu lisäämällä maksukortin tiedot Apple Payhin oman pankin sovelluksella tai Apple Walletilla.
Katso myös: Google Pay
Palaa alkuun
Apple TV
Applen mediasoitin eli mediatoistin. Pieni laatikko, joka liitetään televisioon HDMI-kaapelilla.
Apple TV on eräänlainen kanavapaletti, joka kokoaa suurimmat suoratoistopalvelut yhteen järjestelmään. Sille voi myös ladata pelejä sekä ladata tai vuokrata elokuvia Applen iTunesista.
Katso myös: striimaus
Palaa alkuun
App Store
Applen sovelluskauppa, josta ladataan sovellukset Applen mobiililaitteisiin (sekä ilmaiset että maksulliset sovellukset).
Katso myös: iTunes
Palaa alkuun
AR
lisätty todellisuus, täydennetty todellisuus, augmented reality
AR on lyhenne englannin sanoista augmented reality. Tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä on lisätty näkymään todellisesta ympäristöstä.
Yksi esimerkki AR:stä on Pokémon Go -peli, jossa Pokémon-hahmot näkyvät puhelimen kamerassa oikean maailman päällä ja pelaaja pyydystää niitä kameralla.
Ei vaadi erikoislaseja, kuten virtuaalitodellisuus VR.
Katso myös: VR
Palaa alkuun
asennus
asentaa, installation
Tietokoneohjelman tai sovelluksen siirtäminen laitteen muistiin käyttöä varten. Sovelluskaupoissa lataaminen tarkoittaa käytännössä samaa asiaa kuin asennus. "Asensin Yle Areenan puhelimeen Play Kaupasta".
Katso myös: ladata
Palaa alkuun
asetukset
settings
Asetuksista säädetään laitteen toimintaa. Asetusten kautta voi ohjata esimerkiksi päivitykset latautumaan automaattisesti tai säätää sovellusten käyttämiä oikeuksia. Asetuksista näkee myös oman laitteen tiedot, esimerkiksi laitteen mallin ja käyttöjärjestelmän version.
Palaa alkuun
asiakirja
dokumentti, document
Tiedosto, joka on tehty tietyllä ohjelmistolla. Esimerkiksi word-tekstitiedosto, jpg-kuva tai xls-taulukko.
Arkikäytössä tiedosto, dokumentti ja asiakirja tarkoittavat usein samaa.
Katso myös: tiedosto
Palaa alkuun
ASMR
ASMR on rauhoittava aistielämys. Digimaailmassa se tarkoittaa videota tai audiota, jonka äänet laukaisevat hyvän olon tuntemuksia. ASMR-sisällöissä kuiskataan puhumisen sijaan. ASMR-tekniikalla tehtyjä videoita löytyy paljon esimerkiksi Youtubesta.
Palaa alkuun
Asus
Puhelinten ja tietokoneiden valmistaja. Yrityksen päämaja on Taiwanissa.
Katso myös: Android
Palaa alkuun
ATK
automatic data processing (ADP)
Automaattinen tiedonkäsittely. Käytöstä poistunut ilmaus, jonka ovat korvanneet termit IT ja TVT. Aiempien atk-ajokorttien sijaan nyt suoritetaan Tietoyhteiskunnan Kehittämiskeskus TIEKEN kortteja.
Katso myös: TVT
Palaa alkuun
ät-merkki
miukumauku, @, at sign
Kirjoitusmerkki (@). Sitä käytetään esimerkiksi sähköpostiosoitteessa verkkotunnuksen edellä. "Sähköpostini on viivi piste virtanen ät gmail piste com".
Merkkiä käytetään myös sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla osoittamassa viestin vastaanottajaa.
Palaa alkuun
automaattinen täyttö
autofill
Kun valitset automaattisen täytön, sovellus, ohjelma tai nettiselain muistaa täyttämäsi tiedot - kuten osoitteesi tai maksutietosi. Silloin sinun ei tarvitse täyttää niitä lomakkeeseen tai kenttään uudestaan.
Tämä on usein kätevä toiminto. Harkitse kuitenkin tarkkaan, kenelle näitä tietoja annat ja perkaa lupia tarvittaessa.
Palaa alkuun
av
Alustava varaus. Käytössä esimerkiksi Facebookin-kirpputoriryhmissä. Varaaja haluaa ostaa tuotteen, mutta haluaa ehkä vielä lisätietoa. Nopeus ratkaisee: Ensimmäisenä "av":n merkinnyt on etusijalla.
Palaa alkuun
avatar
Virtuaalihahmo, joka edustaa käyttäjäänsä virtuaalimaailmassa, esimerkiksi tietokonepelissä tai internetissä.
Yksi ensimmäisistä peleistä, joissa käyttäjät esiintyvät avatareina, on vuonna 2003 julkaistu Second Life.
Palaa alkuun
avoin lähdekoodi
open source
Avoimella lähdekoodilla tehdyssä tietokoneohjelmassa käyttäjä pääsee käsiksi ohjelman lähdekoodiin eli ohjelmointikieleen. Tunnetuimpia avoimen lähdekoodin tuotteita ovat käyttöjärjestelmä GNU/Linux (arkikielellä Linux), Firefox-selain ja LibreOffice-toimisto-ohjelmisto.
Käsitteet vapaa ohjelmisto (englanniksi free software) ja vapaa lähdekoodi korostavat koodin vapaata käyttöä itseisarvona.
Palaa alkuun
backspace
peruutusnäppäin, askelpalautin
Näppäin, jonka painaminen poistaa eli "kumittaa" edellisen merkin. Näppäimessä näkyy nuoli vasemmalle tai teksti Backspace.
Palaa alkuun
bännätä
bannata, bänni, ban
Kieltää pääsy verkkopalveluun, esimerkiksi sosiaalisen median palveluun tai keskustelupalstalle. Englannin sanasta "ban" eli kielto. "Videopeli antoi huijaaville pelaajille bännit".
Palaa alkuun
BCC
piilokopio
Sähköposteissa lyhenne BCC tai bcc tarkoittaa piilokopiota. Kun kirjoitat vastaanottajan osoitteen bcc-kenttään, viestin muut saajat eivät näe häntä.
Bcc-vastaanottaja ei myöskään näe muita bcc-vastaanottajia.
Katso myös: CC
Palaa alkuun
Bing
Microsoft-yhtiön hakukone, aiemmalta nimeltään Live Search.
Bing on maailman toiseksi suosituin hakukone – mutta markkinajohtaja Googleen verrattuna pieni.
Katso myös: hakukone
Palaa alkuun
biometrinen
biometrinen tunnistus
Jos digilaitteessa tai -palvelussa on biometrinen tunnistus, käyttäjän henkilöllisyys varmennetaan sormenjäljellä, kasvojentunnistuksella tai silmän iiriksen tunnistamisella. Se on vaihtoehto numerokoodeille ja salasanoille.
Katso myös: sormenjälkitunnistus
Palaa alkuun
bitcoin
Tunnetuin virtuaalivaluutoista. Bitcoineja siirretään ja uusia bitcoineja louhitaan tietokoneiden vertaisverkossa. Bitcoinien enimmäismäärä on rajattu 21 miljoonaan yksikköön.
Bitcoinia on arvosteltu muun muassa käytöstä verkkorikollisuudessa ja suuresta sähkönkulutuksesta.
Katso myös: virtuaalivaluutta
Palaa alkuun
bitti
bit
Tiedon pienin käsiteltävä osa. Yhdellä bitillä on kaksi vaihtoehtoista tilaa, joita merkitään yleensä nollalla ja ykkösellä. Lyhennetään pienellä kirjaimella b, esimerkiksi kb eli kilobitti on tuhat bittiä.
Bitit ja tavut sekoitetaan usein. Kahdeksan bittiä on yksi tavu.
Katso myös: tavu
Palaa alkuun
blogi
weblog
Verkkosivu tai -sivusto, johon yksi (tai useampi) henkilö tuottaa omaa sisältöä säännöllisesti. Blogin kirjoittaja on bloggari tai bloggaaja.
Suosittuja blogien teknisiä alustoja eli blogipalveluja ovat esimerkiksi WordPress ja Blogger.
Mainonnan tunnistamista blogeissa on säädelty vuodesta 2013.
Palaa alkuun
blue screen (of death)
sininen virhenäyttö
Windows -käyttöjärjestelmän virheilmoitusruutu, joka näytetään, kun järjestelmä kohtaa vakavan virheen ja kone on käynnistettävä uudelleen.
Lyhennetään BSoD.
Katso myös: blue screen -tausta
Palaa alkuun
blue screen -tausta
green screen -tausta
Sininen tai vihreä taustakangas, jonka avulla videoon tai valokuvaan saa taustalle toisen kuvatason.
Teknologian nimi on chroma key, suomeksi väriavaintaminen.
Katso myös: blue screen (of death)
Palaa alkuun
Bluetooth
Tekniikka laitteiden langattomaan kommunikointiin lähietäisyydellä. Bluetoothilla tieto siirtyy ilman johtoa esimerkiksi kännykän ja matkakaiuttimen välillä. Kantama laiteparien välillä on noin 10 metriä. Bluetooth on useissa laitteissa esiasennetuna ja sen saa päälle laitteen asetuksista.
Tekniikan ruotsalaiset keksijät ottivat nimen viikinkikuningas Harald Sinihampaalta.
Katso myös: laitepari
Palaa alkuun
botti
bot
Lyhenne robotista. Ohjelma, joka hoitaa ihmisen puolesta esimerkiksi toistoa, päivystystä tai suuren tietomäärän käsittelyä vaativia tehtäviä.
Sosiaalisessa mediassa bottitili on automatisoitu tili, joka pyrkii esiintymään oikeana ihmisenä.
Katso myös: chatbotti
Palaa alkuun
bugi
bug
Tietokoneohjelman virhe, häiriö tai viive. Puhekielessä puhutaan bugittamisesta: "Yle Areena bugitti mestaruusmatsin alussa".
Palaa alkuun
buutata
bootata, boot
Käynnistää tietokone tai muu digilaite uudelleen. "Ongelma hävisi, kun buuttasin koneen".
Katso myös: resetoida
Palaa alkuun
caps lock
aakkoslukko
Näppäin, jonka painaminen lukitsee kirjaimet ISOIKSI. Näppäimessä näkyy Caps Lock tai nuoli ylöspäin.
Mobiililaitteilla isot kirjaimet jäävät päälle, kun näppäintä painaa pitkään tai kahdesti.
Katso myös: shift
Palaa alkuun
captcha
kuvavarmennus
Menetelmä, jolla nettisivu estää sen, ettei käyttäjä ole robotti. Joskus käyttäjän pitää vain ruksia kohta "en ole robotti". Joskus pitää kirjoittaa auki epäselvästi näkyviä tekstejä ja numeroita tai ruksia kuvat, joissa näkyy tietty asia tai esine. Normaalinäköiselle ihmiselle kuvavarmennus ei tuota ongelmia, mutta heikkonäköiselle ne voivat ovat hankalia.
Palaa alkuun
catfish
Catfishaus eli catfishing tarkoittaa, että ihminen esiintyy jonakin toisena tai luo fiktiivisen henkilöllisyyden netissä, usein sosiaalisessa mediassa.
Sanan alkuperä tulee myytistä, jonka mukaan kalojen kuljetustankkiin laitettu kissakala pitää muut kalat varuillaan.
Katso myös: identiteetti
Palaa alkuun
CC
CC-lisenssi
CC eli Creative Commons on ei-kaupallinen lisenssijärjestelmä, jonka avulla tekijä sallii teoksensa - esimerkiksi ottamansa valokuvan - käytön tietyillä ehdoilla. CC-lisenssejä on monenlaisia.
Varminta on käyttää CC0-lisensoituja kuvia. Niissäkin on hyvän tavan mukaista mainita tekijän nimi.
Sähköposteissa lyhenne CC tai cc tarkoittaa kopiota. Kun haluat saattaa asian jollekin vain tiedoksi, laita hänet vastanottajaksi Kopio- tai CC-kenttään.
Katso myös: BCC
Palaa alkuun
chatbotti
chatbot
Tietokoneohjelma, joka käy keskustelua ihmisen kanssa. Ihminen kirjoittaa tekstiä, ja chatbotti vastaa tai esittää vastakysymyksiä. Chatbotti tunnistaa esimerkiksi avainsanoja ja osaa niiden perusteella vastata (usein oikein, joskus väärin). Chatbotti voi myös viihdyttää tai suorittaa pieniä tehtäviä.
Katso myös: botti
Palaa alkuun
chatti
chat
Paikka reaaliaikaiselle keskustelulle netissä. Chat voi tapahtua teksteillä, äänellä tai videoyhteydellä.
Usein myös tieto- tai asiakaspalvelua annetaan chatillä. Chat-ikkuna ponnahtaa esiin nettisivun tai palvelun laidasta: "Täällä asiakaspalvelija Pentti, kuinka voin auttaa?".
Katso myös: chatbotti
Palaa alkuun
Chromecast
Googlen mediasoitin eli -mediatoistin. Pieni litteä lätkä, joka liitetään televisioon HDMI-johdolla. Suoratoistaa kännykän tai tabletin mediaa tv-ruudulle. Toimii kodin langattomassa verkossa (wifi / wlan).
Katso myös: striimaus
Palaa alkuun
Chrome OS
Googlen käyttöjärjestelmä, joka on käytössä Chromebook-merkkisissä kannettavissa tietokoneissa.
Katso myös: käyttöjärjestelmä
Palaa alkuun
Commodore 64
kuusnelonen
1980-luvun suosituin pelikone. Monen 70-luvulla tai sitä aiemmin syntyneen ensimmäinen tietokone. Tällä mikrotietokoneella oli käyttömuistia 64 kilotavua (kB) eli 0,06 megatavua (MB). Valmistus lopetettiin vuonna 1993.
Palaa alkuun
Cortana
Microsoft-yhtiön virtuaaliavustaja, jota ohjataan puheella. Cortana käyttää Bing-hakukonetta.
Suomi tai suomen kieli eivät kuulu vielä tuen piiriin (tilanne 2021).
Katso myös: virtuaaliavustaja
Palaa alkuun
credit
luotto
Maksukortin ominaisuus, jossa maksu veloitetaan kortin luottopuolelta. Luottokorttiyhtiöltä tulee silloin erillinen lasku, yleensä kerran kuukaudessa. Credit-ominaisuuden sisältävää korttia pitää erikseen hakea pankista.
Katso myös: debit
Palaa alkuun
data
Tiedostojen, laitteen muistin tai esimerkiksi evästeiden sisältämää tietoa.
Sanonta "data on uusi öljy (tai uusi kulta)" viittaa siihen, että verkossa kerättävä data on arvokasta - esimerkiksi käyttäjätietoja voidaan ostaa ja myydä.
Katso myös: omadata
Palaa alkuun
datakatto
data limit
Mobiililiittymään kuuluva rajattu määrä internetin käyttöä.
Suomessa useimmissa liittymissä ei ole datakattoa eli data on "rajatonta". Ellet ole omasta liittymästäsi varma, tarkista asia liittymäsopimuksesi ehdoista. Vaikka liittymässä on Suomessa rajoittamaton data, ulkomailla datasta voi mennä lisämaksua.
Palaa alkuun
datakeskus
palvelinkeskus, konesali, data center
Laitos tai tila, jossa on paljon suurten tietomäärien tallentamiseen ja käsittelyyn tarkoitettuja tietokoneita. Datakeskuksen toiminta vaatii sijaintipaikalta turvallisuutta ja sähkönsaannin varmuutta.
Suomessa suuria datakeskuksia ovat muun muassa Googlen keskus Haminassa, Yandexin keskus Mäntsälässä ja Microsoftin keskus Uudellamaalla.
Palaa alkuun
datankerääjä
kerääjä, data collector
Datankerääjä on koodinpätkä, joka rekisteröi nettisivun käyttäjän tietoja. Kerääjät ovat evästeiden kaltaisia tekniikoita.
Kaupallisessa datan keruussa tiedot rekisteröityvät asiakasyrityksen palvelimelle.
Katso myös: eväste
Palaa alkuun
datayhteys
nettiyhteys, data connection
Kun mobiililaitteessasi on datayhteys päällä, pääset sillä internetiin. Keinoja ovat muun muassa mobiilidata tai wlan- eli wifi-verkko. "En huomannut Maijan WhatsApp-viestiä, koska minulla ei ollut puhelimessa netti päällä".
Palaa alkuun
debit
pankki
Maksukortin ominaisuus, jossa maksu veloitetaan suoraan pankkitililtä. Debit-kortti kuuluu niin sanottuihin peruspankkipalveluihin. Siihen on jokaisella pankin kuluttaja-asiakkaalla oikeus.
Katso myös: credit
Palaa alkuun
devaaja
devata
Slangisana tarkoittaa sovelluskehittäjää eli ohjelmoijaa. Sana tulee englannin sanasta developer. "Timanttinen devaaja, etsimme juuri sinua".
Palaa alkuun
digiboksi
Televisioon liitettävä lisälaite, joka ottaa lähetyssignaalin vastaan ja muuntaa sen katsottavaan muotoon.
Suomi siirtyi analogisesta televisiosta digi-tv:hen vuonna 2007. Silloin joka kotiin piti hankkia digiboksi. Nykyään digisovitin on sisäänrakennettu uusiin televisioihin.
Digiboksilla on myös uudempi merkitys: Operaattorit kutsuvat digiboksiksi (tai tv-hubiksi) lisälaitettaan, jonka avulla maksupakettien sisältöjä voi katsoa. Sama laite voi luoda kotiin myös wifi-verkon.
Ilmaisten televisio-ohjelmien katseluun ei digiboksia tai maksupakettia tarvitse. Wifi-verkon saa halutessaan kotiin erillisellä wifi-reitittimellä.
Katso myös: teräväpiirtosiirtymä
Palaa alkuun
digilehti
Sanoma- tai aikakauslehden digitaalinen versio, jota luetaan nettiselaimesta tai sovelluksesta.
Usein osa digilehtien sisällöstä on niin sanotun maksumuurin takana. Silloin sisältöön pääsevät käsiksi vain tilaajat.
"Aito" digilehti päivittyy koko ajan. Se käyttää myös digitekniikan mahdollisuuksia esimerkiksi vuorovaikutteisuuteen ja videoiden näyttämiseen.
Katso myös: näköislehti
Palaa alkuun
digiloikka
Digitalisoitumisen nopeuttaminen. Suomen hallitus lanseerasi termin vuonna 2015. Varsinkin peruskouluissa digiloikka on herättänyt tunteita.
Palaa alkuun
digitaalinen
digitaalisuus, digi-, digital
Digitaalisessa data esitetään täsmällisinä arvoina, joita on rajallinen määrä. Yleensä digitaalinen järjestelmä on binäärinen eli siinä käytetään vain kahta numeroa: 0 ja 1.
Digitaalisuuden vastakohta on analogisuus, jossa muuttuja voi saada laajasti eri arvoja.
Digitaalisuus yhdistetään tavallisesti elektroniikkaan, mutta keksintö on huomattavasti vanhempi. Esimerkiksi helmitaulu on digitaalinen laskin.
Palaa alkuun
digitaidot
digital skills
Kansalaisena, arjessa ja työelämässä tarvittavia tietoteknisiä taitoja. Digitaitojen kirjo on leveä. Ne voivat tarkoittaa esimerkiksi sähköistä asiointia ystävien, yritysten tai viranomaisten kanssa, tiedonhakutaitoja, kykyä hallita omia tietojaan, ohjelmointia tai vaikka tekijänoikeuksien tuntemista.
Digitaitojaan voi harjoitella omaan tahtiin esimerkiksi Yle Oppimisen Digitreeneissä.
Palaa alkuun
digituki
Digituki on kaikille suunnattua verkkoasioinnin ja älylaitteiden käytön opastusta. Tukea ja neuvoja voi saada esimerkiksi puhelimella, asiointipisteessä, kirjastossa tai kansalaisopiston kurssilla.
Palaa alkuun
Discord
Discord on yksi netin keskustelualustoista. Se syntyi verkkopelaajien väliseen yhteydenpitoon, mutta on laajentunut yleisempään käyttöön.
Discord toimii yleisimmillä käyttöjärjestelmillä, mobiili- ja työpöytäsovelluksella.
Palaa alkuun
disinformaatio
Tahallaan eli tarkoituksella levitettyä väärää tai harhaanjohtavaa tietoa.
Katso myös: misinformaatio
Palaa alkuun
DNS-palvelin
Internetin nimipalvelujärjestelmä, joka muuntaa kirjoitetut verkkotunnukset (esimerkiksi https://yle.fi) IP-osoitteiksi eli numerosarjoiksi. DNS-palvelin saattaa joskus hidastella tai se ei tunnista IP-osoitetta, jos sivusto on esimerkiksi vaihtanut palveluntarjoajaa. "Tietokone herjaa että DNS-palvelin ei vastaa".
Lyhenne tulee englannin sanoista Domain Name System.
Katso myös: IP-osoite
Palaa alkuun
doksaus
doxaus
Doksaus tai doksaaminen tarkoittaa toisten ihmisten henkilötietojen tai valokuvien luvatonta jakelemista julkisuuteen. Tulee englannin sanasta doxing tai doxxing.
Katso myös: maalittaa
Palaa alkuun
dongle
Donglella tarkoitetaan yleensä pientä liitintä eli adapteria, joilla voi yhdistää tietokoneeseen esimerkiksi muistikortin.
Palaa alkuun
DOS
Kotitietokoneissa ennen 2000-luvun Windowsia yleinen käyttöjärjestelmä, joka oli komentopohjainen, ei graafinen.
Microsoftin MS-DOSista julkaistiin versioita vuosina 1981-2000.
Lyhenne DOS tulee englannin sanoista Disk Operation System.
Katso myös: käyttöjärjestelmä
Palaa alkuun
drone
drooni
Kauko-ohjattava, miehittämätön, yleensä melko pieni ilma-alus. Kuluttajille myytävissä droneissa on sisäänrakennettu kamera tai mahdollisuus kytkeä droneen kamera. Yritykset käyttävät droneja yhä enemmän myös esimerkiksi tavarakuljetuksiin.
Käytössä ovat myös termit robottilennokki, nelikopteri ja kuvauskopteri.
Dronejen käyttöön Suomessa opastaa Traficom sivulla droneinfo.fi.
Palaa alkuun
Dropbox
Dropbox-yhtiön omistama pilvipalvelu. Toimii yleisimmissä käyttöjärjestelmissä. Maksuton ja maksullinen versio. Englanninkielinen.
Katso myös: pilvipalvelu
Palaa alkuun
DuckDuckGo
Verkon hakukone, joka painottaa yksityisyyttä. DuckDuckGo ei tallenna hakuja eikä käyttäjän tietoja.
Yhdysvaltalainen hakukone saa tulonsa muun muassa mainoksista: Jos haet sanalla auto, näet automainoksia.
Katso myös: hakukone
Palaa alkuun
DVB-T2
T2, T2-viritin
DVB-T2 on standardi, jonka avulla television antenniverkossa voi nähdä HD- eli teräväpiirtokuvaa.
Ylen tv-lähetykset ovat tarjolla HD:nä kaikkialle Suomeen. Myös SD-lähetykset jatkuvat toistaiseksi.
HD-laatua varten antenniverkon televisiossa pitää olla T2-viritin. DVB-T -viritin ei siis riitä.
Katso myös: teräväpiirtosiirtymä
Palaa alkuun
Edge
Microsoft Edge
Microsoftin vuonna 2015 julkaisema verkkoselain. Kehitettiin korvaamaan Microsoftin aiempi selain IE eli Internet Explorer.
Windows-käyttöjärjestelmä ei saa asettaa Edgeä automaattisesti oletusselaimeksi. Käyttöjärjestelmän versio Windows 10 tarjoaa sitä kuitenkin käyttäjille pontevasti.
Katso myös: selain
Palaa alkuun
e-kirja
Sähköinen kirja. E-kirjaa voi lukea tietokoneella, tablettilla, älypuhelimella tai erillisellä lukulaitteella.
E-kirjan lukeminen saattaa onnistua suoraan verkkoselaimella, mutta joskus se vaatii erillistä lukuohjelmaa, joka asennetaan omalle laitteelle. Kun e-kirja on ladattu omalle laitteelle, sitä voi lukea offline-tilassa eli ilman nettiyhteyttä.
Lukulaitteiden tuotemerkkejä ovat muun muassa Amazon Kindle, Sony Reader ja PocketBook.
Palaa alkuun
ekosysteemi
Digikielessä ekosysteemi tarkoittaa laitteiden, tekniikan tai ohjelmistojen verkottumista keskenään.
Esimerkiksi Apple on taitava sitouttamaan käyttäjät ekosysteeminsä laitteisiin ja palveluihin. Ekosysteemi ei aina synny yhden "veturin" ympärille, vaan se voi perustua avoimiin rajapintoihin.
Katso myös: rajapinta
Palaa alkuun
emoji
hymiö
Alunperin japanilaisia kuvamerkkejä, joita käytetään tekstin osana tai sen sijaan esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Uudemmissa älylaitteissa emojit ovat näppäimistöissä mukana. Eri laitevalmistajien emojit näyttävät hiukan erilaisilta.
Aiemmin hymiöitä tehtiin kirjainmerkeillä. Esimerkiksi kaksoispiste ja sulkumerkki eli :) näyttää hymyltä, kun kallistaa päätä.
Palaa alkuun
emolevy
motherboard
Emolevy on tietokoneen piirilevy, joka yhdistää koneen kaikki muut osat toisiinsa.
Palaa alkuun
esiasennettu
pre-installed
Tietokoneen tai mobiililaitteen ohjelma tai ohjelmisto, jonka laitteen valmistaja on siihen asentanut. Esimerkiksi puhelimessa esiasennettuja sovelluksia ei useinkaan voi kokonaan poistaa, vaan ainoastaan kytkeä pois päältä.
Palaa alkuun
esikatselu
Tiedoston katselu ennen varsinaista toimintaa.
Esimerkkejä: Ennen tulostamista voit esikatsella tiedostoa erillisessä ikkunassa. Sähköpostissa voit esikatsella liitteitä. Youtube näyttää osassa videoista muutaman sekunnin esikatselun.
Katso myös: esikatselukuva
Palaa alkuun
esikatselukuva
thumbnail (image)
Thumbnail voi tarkoittaa kuvan pienennettyä kopiota, jonka avulla esikatselu on helpompaa.
Sosiaalisessa mediassa (mukaan lukien esimerkiksi Youtube) thumbnail tarkoittaa videolle valittua kansikuvaa.
Katso myös: esikatselu
Palaa alkuun
e-SIM
Mobiililaitteessa oleva pieni sisäänrakennettu piiri, joka tunnistaa käyttäjän liittymäoikeudet.
E-SIM-tekniikka korvaa hiljalleen fyysiset SIM-kortit.
Katso myös: SIM
Palaa alkuun
estää
blokata, block
Sosiaalisessa mediassa, sähköpostissa tai puhelimella voi asetuksista estää eli blokata toisen käyttäjän. Silloin et saa hänen viestejään tai puhelujaan.
Katso myös: ilmiantaminen
Palaa alkuun
etä-
Toimintaa ilman fyysistä kontaktia, käyttäen nettiyhteyttä ja digilaitteita.
Esimerkkejä: etäopetus, etäopiskelu, etäpalaverit ja etähoito.
Palaa alkuun
etämyynti
etäkauppa
Etämyynti on kaupankäyntiä, jossa ostaja ja myyjä eivät ole samanaikaisesti läsnä. Kauppa ja sitä edeltävä markkinointi tapahtuu kokonaan sähköpostilla, puhelimella tai muilla viestintävälineillä. Tyypillistä etämyyntiä ovat verkkokauppa, puhelinmyynti ja postimyynti. Valtaosalla etämyyntituotteista on 14 päivän peruuttamisoikeus.
Katso myös: verkkokauppa
Palaa alkuun
etäyhteys
etäkäyttö, remote connection
Suora yhteys samassa verkossa tai internetissä olevien laitteiden välillä. Esimerkiksi työpaikan it-tuki saattaa ongelmatilanteissa pyytää etäyhteyttä koneellesi, jotta he voivat tutkia sitä omalta työpisteeltään.
Jos sallit etäyhteyden, sillä saatetaan päästä laitteeseesi käsiksi aivan kuin olisi sen äärellä. Anna siis lupa etäyhteyteen vain taholle, jonka luotettavuudesta olet täysin varma.
Palaa alkuun
eväste
keksi, cookie
Eväste on pieni tekstitiedosto, joka tallentaa selaustietojasi, kun käytät nettiä. Evästeillä voidaan seurata sinua esimerkiksi mainonnan kohdentamiseksi. Evästeiden ansiosta verkkoselain muistaa muun muassa kielivalintasi – kuten sen, että olet valinnut sivun näkymään suomeksi. Monet nettisivut ilmoittavat evästeiden käytöstä ponnahdusikkunoilla.
Evästeet tallentuvat verkkoselaimesi välimuistiin. Verkkosivun palvelin pyytää niitä selaimelta.
Voit halutessasi poistaa tallennetut evästeet selaimessasi. Jos käytät yksityisen selauksen tilaa, evästeet eivät tallennu käyttökertojen välillä.
Katso myös: yksityinen selaus
Palaa alkuun
Excel
ekseli, Microsoft Excel
Microsoftin taulukkolaskentaohjelma, joka kuuluu Microsoft Office -ohjelmistopakettiin. Excel-asiakirjojen pääte on .xls tai .xlsx.
Katso myös: taulukkolaskenta
Palaa alkuun
FB, fese
Sosiaalisen median mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu, jota käyttää lähes kolme miljardia ihmistä. Facebookin emoyritys Meta omistaa myös muun muassa Whatsappin, Instagramin ja virtuaalitodellisuuslaseja valmistavan Oculuksen.
Facebookia on kritisoitu valeuutisoinnista ja käyttäjien manipuloinnista.
Katso myös: Messenger
Palaa alkuun
FaceTime
Applen videopuheluohjelma, joka on esiasennettu yhtiön laitteisiin. FaceTimea ei voi käyttää muiden valmistajien laitteilla. Puhelut ovat periaatteessa ilmaisia, mutta ne vaativat datayhteyttä.
Katso myös: esiasennettu
Palaa alkuun
feikki-
fake
Väärennetty, epäaito, valheellinen. "Varo tätä Facebook-feikkitiliä!" "Tuolla Instagram-tilillä on paljon feikkiseuraajia."
Katso myös: deepfake
Palaa alkuun
Firefox
Mozilla Firefox
Avoimen lähdekoodin verkkoselain, jonka taustalla on yleishyödyllinen Mozilla Foundation.
Suomessa kolmanneksi suosituin selain Chromen ja Safarin jälkeen.
Katso myös: selain
Palaa alkuun
Flash
Adoben Flash Player -ohjelma, jota käytetään videoiden toistamiseen. Flash-tekniikka on osoittautunut haavoittavaksi. Siitä on löytynyt tietoturva-aukkoja, joten verkkoselaimet eivät enää oletusarvoisesti näytä sitä.
Palaa alkuun
Galleria
Gallery
Monissa Android-puhelimissa ja -tableteissa on Galleria-niminen sovellus kuvien ja videoiden säilyttämiseen. Android-laitteissa on myös Googlen oma Kuvat-sovellus.
Sovellukset järjestävät kuvat ja videot eri kansioihin eli albumeihin – esimerkiksi kameralla otettuihin, ruutukaappauksiin, Instagram- tai WhatsApp-kuviin.
Palaa alkuun
GDPR
tietosuoja-asetus
EU:n tietosuoja-asetus eli GDPR tuli voimaan vuonna 2018. GDPR säätää kansalaisten oikeuksista tietosuojaan sekä omien henkilötietojen luottamukselliseen käsittelyyn.
Suomessa tietosuojalaki täsmentää ja täydentää asetusta.
GDPR on lyhenne englannin sanoista General Data Protection Regulation.
Palaa alkuun
ghostaus
Nettideittailuun liittyvä ilmiö: Deittikumppani lakkaa yhtäkkiä vastaamasta ja katoaa kokonaan.
Tulee englannin sanasta ghost (kummitus).
Palaa alkuun
GIF
giffi, gif-animaatio
Virallisesti GIF tarkoittaa grafiikan tallennusformaattia eli tiedostomuotoa. Lyhenne tulee englannin sanoista Graphics Interchange Format. Käytännössä giffillä tarkoitetaan useimmiten lyhyitä animoituja kuvatiedostoja. Niitä käytetään sosiaalisessa mediassa emojien tapaan ”värittämään” viestiä. Gif-animaatio näkyy "luuppina" eli se pyörii itsestään yhä uudelleen.
Katso myös: luuppi
Palaa alkuun
giga-
Miljardikertainen. Yksi gigabitti dataa on 1 000 000 000 bittiä. Lyhenne gbps tarkoittaa gigabittiä sekunnissa.
Katso myös: tavu
Palaa alkuun
googlata
googlaus
Hakea tietoa internetistä. Vaikka netin hakukoneita on Googlen lisäksi lukuisia, googlaamisesta on arkikielessä tullut synonyymi tiedonhaulle.
Katso myös: Google
Palaa alkuun
Google+
Googlen verkkoyhteisöpalvelu, joka suljettiin kuluttajilta tietoturvaongelmien takia keväällä 2019.
Palaa alkuun
Google Assistant
Google-yhtiön virtuaaliavustaja, jota ohjataan puheella. Esiasennettuna esimerkiksi useimpiin Android-puhelimiin.
Ei osaa vielä suomea – ainakaan hyvin (tilanne 2021).
Katso myös: virtuaaliavustaja
Palaa alkuun
Google Docs
Googlen kehittämä ilmainen toimisto-ohjelmisto, johon kuuluu muun muassa tekstinkäsittelyohjelma Docs ja taulukkolaskentaohjelma Sheets.
Palaa alkuun
Google Drive
Googlen tarjoama pilvipalvelu, johon sisältyy tietty määrä ilmaista tallennustilaa. Jokaisella Google-tilin haltijalla on käytössään Google Drive.
Google pyrkii siirtämään kuluttajia maksulliseen, lisäpalveluja tarjoavaan pilvipalveluun, jonka nimi on Google One.
Katso myös: pilvipalvelu
Palaa alkuun
Google Hangouts
Google Chat, Google Meet
Googlen pikaviestin- ja videopuheluohjelmia.
Hangouts eli puhekielellä "hänkkäri" korvautuu vähitellen kahdella sovelluksella, jota moni jo käyttääkin: Google Meet on tarkoitettu videotapaamisiin, Google Chat tekstimuotoiseen pulinaan.
Palaa alkuun
Google Home
Kaksi merkitystä:
1. Googlen älykaiutin, jota ohjataan puhekomennoilla. Sisältää virtuaaliavustaja Google Assistantin. Kaiutin voi ottaa yhteyttä muihin kaiuttimiin bluetoothin avulla.
2. Google Play -kaupasta ladattava sovellus, jolla voi ohjata muun muassa Google Home- kaiutinta ja Chromecast-laitetta.
Katso myös: älykaiutin
Palaa alkuun
Google Maps
Google-yhtiön karttasovellus, jossa voi katsoa katu- ja satelliittikarttoja, suunnitella matkareittejä ja etsiä paikallisia yrityksiä. Monia karttoja voi ladata offline-tilaan, jolloin niitä voi käyttää ilman nettiyhteyttä.
Google Maps käyttää Web Mercator -karttaprojektiota, joka vääristää pinta-aloja maanosien tasolla. Pinta-alat näkyvät todenmukaisemmin Google Earth -karttapallolla.
Palaa alkuun
Google Pay
Google-yhtiön maksutapa, joka toimii Android-puhelimilla. Käyttöönotto tapahtuu lisäämällä maksukortin tiedot oman pankin tai Google Payn kautta.
Katso myös: Apple Pay
Palaa alkuun
GPS
gepsi, kepsi
Yhdysvaltojen ilmavoimien hallinnoima maailmanlaajuinen satelliittipaikannusjärjestelmä. Järjestelmän ytimenä on yli 30 satelliittia, jotka kiertävät Maata 20 200 kilometrin korkeudessa.
Arkikielessä gps tarkoittaa yleensä kaikkea satelliittipaikannusta.
Myynnissä on erillisiä GPS-laitteita, joiden paikannus on vielä tarkempi kuin puhelimissa.
Lyhenne GPS tulee englannin sanoista Global Positioning System.
Palaa alkuun
grooming
verkkoviettely
Verkkokulttuurissa grooming tarkoittaa internetissä alkavaa lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä ja sen valmistelua. Tekijä luo ensin nuoreen luottamuksellisen suhteen. Seksuaalinen hyväksikäyttö voi tapahtua niin netissä kuin kasvokkainkin.
Palaa alkuun
H+
3G-mobiiliverkon suoristuskykyä parantava tekniikka. Kun puhelin on 3G-verkossa, näytön yläkulmassa voi lukea H tai H+.
Palaa alkuun
haavoittuvuus
vulnerability
Alttius tietoturvaan kohdistuville uhkille. "Ohjelmistosta on löydetty vakava haavoittuvuus."
Palaa alkuun
Habbo Hotel
Pala suomalaista internet-historiaa. Lasten suosiossa ollut verkkopeliyhteisö, joka avattiin vuonna 2000, aluksi nimellä Hotelli Kultakala. Peliä arvosteltiin siitä, ettei se ottanut vastuuta lasten rahankäytöstä. Nykyään pelin nimi on Habbo ja sen alaikäraja on 13 vuotta.
Palaa alkuun
haittaohjelma
malicious software, malware
Ohjelma, joka tarkoituksellisesti haittaa tietojärjestelmän tai sen osan käyttöä. Haittaohjelmia ovat esimerkiksi virukset, madot ja troijalaiset sekä niiden yhdistelmät.
Katso myös: virus
Palaa alkuun
hakkeri
Henkilö, joka tunkeutuu tai vaikuttaa tietoverkkoon, tietojärjestelmään tai niiden sisältämään tietoon. Hakkerointi voi olla rikollista – mutta myös luvallista ja hyvään pyrkivää. Niin sanotut valkohattuhakkerit etsivät järjestelmistä tietoturva-aukkoja ja auttavat suojautumaan niiltä.
Palaa alkuun
hakukone
search engine
Palvelu, jonka avulla haetaan verkosta tietoa. Hakutuloksiin vaikuttavat hakukoneen omat algoritmit.
Google on hakukoneista tunnetuin. Muitakin on, muun muassa nämä: Bing (omistaja Microsoft), Yahoo, ask.com, kiinalainen Baidu, venäläinen Yandex ja yksityisyyttä painottava DuckDuckGo.
Palaa alkuun
hakupalkki
hakuikkuna, search bar
Hakukoneessa (kuten Google tai Bing) aloitussivulla oleva palkki, johon kirjoitat hakusanasi. Voit kirjoittaa hakusanat myös suoraan selaimen osoiteriville.
Katso myös: osoiterivi
Palaa alkuun
häläri
Puhelinsoitto, jonka soittaja lopettaa ennen kuin siihen vastataan. Huijaustapauksissa häläri houkuttelee vastaanottajaa soittamaan takaisin numeroon – joka yleensä on ulkomailla.
Huijaukset tunnetaan myös nimellä Wangiri tai "one ring and cut".
Palaa alkuun
Harmony OS
Teknologiajätti Huawein oma käyttöjärjestelmä. Harmonyn kehittäminen liittyy Yhdysvaltojen ja Kiinan väliseen kauppasotaan ja Googlen rooliin siinä.
Vuonna 2020 tuli myyntiin Huawein ensimmäinen puhelinmalli, jossa ei ole Googlen sovelluksia.
Katso myös: käyttöjärjestelmä
Palaa alkuun
HbbTV
hybridi-tv
Hybridi-tv yhdistää netin vuorovaikutteisuuden televisioon. Hybridipalvelut aukeavat kaukosäätimen punaisesta napista.
Tarkemmin ottaen HbbTV on standardi, jonka lyhenne tulee sanoista Hybrid Broadcast Broadband TV. HbbTV-palvelut näkyvät antenni-television katsojille ja joidenkin kaapelioperaattoreiden verkoissa. Televisiovastaanottimessa on oltava nettiliittymä ja HbbTV-ominaisuus aktivoituna.
Palaa alkuun
HD
high definition
Teräväpiirto eli näyttöruudun korkea erottelutarkkuus (resoluutio). HD-tarkkuus on pienimmillään 1280 × 720 pikseliä. Full HD:n eli FHD:n tarkkuus on 1 920 × 1 080 pikseliä ja Ultra HD:n 3 840 × 2 160 pikseliä.
Katso myös: teräväpiirtosiirtymä
Palaa alkuun
HDMI
HDMI-liitäntä, HDMI-portti
Standardi liitännälle, jolla data siirtyy laitteiden välillä johtoa pitkin. HDMI-kaapelille tai johdolle sopivia HDMI-portteja on esimerkiksi televisioissa, tietokoneissa ja pelikonsoleissa. HDMI-liittimiä on eri mallisia. Yleisin on A-tyyppi.
Katso myös: portti
Palaa alkuun
HDR
HDR-kuvaustila
Kameran HDR-kuvaustila tuo kuvan valoisuuteen lisää sävyjä. Kamera ottaa samasta kohteesta monta kuvaa eri valotuksilla. Se yhdistää ne yhdeksi kuvaksi niin, että kaikilla alueilla on mahdollisimman sopiva valoisuusaste. HDR löytyy useista nykyisistä puhelinmalleista. HDR-tekniikkaa käytetään myös televisioissa. Lyhenne tulee englannin sanoista High Dynamic Range.
Palaa alkuun
helpdesk
käytön tuki, IT-tuki
Palvelupiste, joka auttaa tietotekniikkaan liittyvissä ongelmissa. Joskus yrityksen, oppilaitoksen tai vastaavan oma yksikkö – joskus taas ulkoistettu palvelu.
Palaa alkuun
herjaus
herjata
Digilaite ilmoittaa viasta tai vaatii toimia näyttöön tulevalla ilmoituksella. "Tietokone herjaa, että muisti on täynnä".
Palaa alkuun
hidastella
jumittaa, lagata, lag
Digilaite toimii odotettua hitaammin. Usein hidastelu voi johtuu nettiyhteyden ongelmista. Syyt voivat olla myös laitteen sisäisiä, esimerkkinä muistitilan vähyys.
Palaa alkuun
hiiri
Näyttölaitteeseen kytketty pieni osoitinlaite, jolla tietokonetta voi ohjata. Käytetään liikuttamalla tasaista pintaa pitkin. PC- ja Mac-tietokoneissa on hiukan erilaiset hiiret. "Pitäisikö hankkia langaton hiiri?"
Katso myös: hiirimatto
Palaa alkuun
hiirimatto
Alusta, joka laitetaan tietokoneen hiiren alle. Valmistetaan yleensä muoviyhdisteistä ja pinnoitetaan kankaalla. Peruskäyttäjä ei välttämättä tarvitse erillistä hiirimattoa, mutta ohut matto helpottaa hiiren käyttöä. Hiirimattojen hyvä laatu on tärkeä varsinkin graafikoille ja pelaajille.
Katso myös: hiiri
Palaa alkuun
hiiriosoitin
osoitin
Tietokoneen näytöllä näkyvä merkki, joka kertoo, mihin kohtaan hiiri on kohdistettu. Merkki on useimmiten nuoli tai "sormella klikkaava" käsikuvio.
Katso myös: kursori
Palaa alkuun
Honor
Kiinalainen laitevalmistaja. Honor oli alunperin Huawein brändi. Huawei myi vuonna 2020 Honorin toiselle kiinalaisyritykselle, syynä Yhdysvaltojen Huaweille asettamat rajoitukset.
Katso myös: Huawei
Palaa alkuun
https
http
Standardi, jota verkkoselaimet ja -palvelimet käyttävät tiedon siirtämiseen. Kirjaimet näkyvät nettiosoitteen edessä osoiterivillä. Niitä ei tarvitse kirjoittaa, kun hakee tiettyä sivua. Kirjoita siis suomi.fi eikä https://www.suomi.fi.
S-kirjaimella varustettu lyhenne on näistä kahdesta parempi: Se suojaa yhteyden laitteesi ja vastapuolen palvelimen välillä. Https ei kuitenkaan takaa sitä, että sivu kokonaisuudessan olisi turvallinen.
Lyhenne https tulee englannin sanoista Hypertext Transfer Protocol Secure.
Palaa alkuun
Huawei
Kiinalaisomisteinen teknologiajätti. Valmistaa verkkojen lisäksi kuluttajille muun muassa puhelimia, tabletteja ja älykelloja.
Huawei on ollut erityisesti USA:n hallinnon hampaissa ja se on siksi kehittänyt oman käyttöjärjestelmänsä.
Katso myös: Harmony OS
Palaa alkuun
ICCID
SIM-kortin yksilöllinen numero. Se löytyy mobiililaitteen asetuksista yleensä samasta paikasta kuin laitteen IMEI-numero.
Lyhenne ICCID tulee englannista: Integrated Circuit Card Identifier.
Katso myös: IMEI-koodi
Palaa alkuun
ICE
ICE-henkilö, hätäyhteyshenkilö
Kirjaimet ICE tarkoittavat hätätilannetta (In Case of Emergency). ICE-henkilö on perheenjäsen tai muu, jolle auttajasi voi soittaa hädän tullen. Hänet kannattaa lisätä omaan puhelimeen ICE-henkilöksi.
Palaa alkuun
iCloud
iCloud Drive
Apple-yhtiön pilvipalvelu, johon käyttäjä voi säilöä omia kuviaan ja muita tiedostoja. Ilmaisversiossa dataa mahtuu iCloudiin melko vähän. Lisätilaa voi ostaa kuukausimaksulla.
Katso myös: pilvipalvelu
Palaa alkuun
identiteetti
henkilötunnistetieto
Yksilöivä tieto, jonka perusteella henkilö voidaan digitaalisessa ympäristössä todentaa. Identiteettivarkaus tarkoittaa toisen henkilötietojen, kuten nimen tai henkilötunnuksen oikeudetonta käyttöä.
Katso myös: tunnistetieto
Palaa alkuun
ikkuna
window
Tietokoneen näyttö tai sen osa. Ikkunointi tarkoittaa näyttöpinnan jakamista useaan osaan eli ikkunaan. Silloin eri sisältöjä voidaan katsoa ja käsitellä yhtä aikaa.
Katso myös: välilehti
Palaa alkuun
ilmiantaminen
reporting
Sosiaalisen median käsite. Käyttöehtojen vastaisesta sisällöstä tai toiminnasta ilmoittaminen palvelun ylläpitäjälle.
Esimerkiksi Facebookissa voi ilmiantaa vaikkapa julkaisuja tai varainkeruukampanjoita. Ilmianto tehdään valikon ilmianna-painikkeella.
Sisällön ilmiantaminen ei välttämättä johda sen poistamiseen.
Katso myös: estäminen
Palaa alkuun
ilmoitus
ilmoitukset, notifikaatti, notification
Ilmoitus on sitä, että laite antaa sinulle tiedon ohjelman tai sovelluksen tapahtumasta. Esimerkiksi kun saat sähköpostiviestin, sähköpostisovellus voi kertoa sen äänimerkillä tai näytölle tulevalla tekstillä. Ilmoitusten näkymistä ja kuulumista voi säätää asetuksista.
Palaa alkuun
IMEI-koodi
Puhelimesi tai tablettisi yksilöivä 15 numeron tunnus eli puhelimen "henkilötunnus". Löydät IMEI-numeron laitteesi asetuksista.
Numero on hyvä ottaa talteen. Jos laite varastetaan, tarvitset IMEIn rikosilmoitukseen ja puhelin saadaan suljettua pois verkosta.
Lyhenne IMEI tulee englannin sanoista International Mobile Equipment Identity.
Palaa alkuun
info.com
Netin hakukone, joka saattaa olla Android-puhelimissa yhtenä Googlen vaihtoehtona, kun puhelin otetaan käyttöön. Info.com kokoaa hakutuloksensa muista palveluista, kuten Google ja Yahoo.
Palaa alkuun
insta, IG
Facebookin emoyhtiö Metan omistama sosiaalisen median palvelu, jossa jaetaan ja katsellaan kuvia sekä lyhyitä videoita. Instagramissa on erilaisia julkaisumuotoja, kuten julkaisu (feed post), 24 tunnissa katoava tarina (story) tai lyhyt video (reels).
Palaa alkuun
Intel
Yhdysvaltalainen monikansallinen teknologiayhtiö. Intelin tunnetuimpia tuotteita ovat tietokoneiden mikroprosessorit.
Palaa alkuun
Internet
netti, webbi
Maailmanlaajuinen erillisistä tietoverkoista muodostava verkosto. Kun käytät tietokonetta, puhelinta tai muuta laitetta netissä, olet yksi osa internetiä.
Katso myös: www
Palaa alkuun
Internet Explorer
IE
Microsoftin verkkoselain, jonka käyttöä oletusselaimena ei enää suositella.
Arkikielessä puhutaan myös pelkästä Explorerista.
Katso myös: Edge
Palaa alkuun
intranet
intra
Yrityksen tai muun organisaation sisäinen tietoverkko. Sieltä löytyy sisäistä tietoa ja palveluja internetin tapaan – mutta vain organisaation omaan verkkoon kirjautuneille.
Katso myös: internet
Palaa alkuun
iOS
Applen kehittämä käyttöjärjestelmä. iOS on käytössä iPad-, iPhone- ja Apple TV -laitteissa.
Palaa alkuun
IoT
esineiden internet, Internet of Things
Internetiin kytketyt laitteet ja esineet, joita voi ohjata ja jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään.
Esimerkiksi kesämökin lämmitysjärjestelmä voi olla kytketty internetiin, jolloin lämmitystä pystyy ohjaamaan puhelimella etänä.
Katso myös: 5G
Palaa alkuun
IP-osoite
IP address
Laitekohtainen numerosarja, jolla jokainen internetiin kytketty laite tunnistetaan verkossa. IP-osoite voi näyttää tältä: 10.255.255.255. Laitteesi IP-osoitteen perusteella voidaan selvittää, mitä olet netissä tehnyt.
Katso myös: DNS-palvelin
Palaa alkuun
IP-protokolla
IP-protokolla on internetin toiminnan ydin, joka yhdistää internetiin liittyneitä laitteita palvelimiin ja sitä kautta mahdollisesti toisiin käyttäjiin.
Katso myös: TCP/IP
Palaa alkuun
IRC-galleria
galtsu, irkki
IRC-Galleria oli suomalainen 2000-luvun alun verkkoyhteisöpalvelu. Se oli sosiaalista mediaa ennen somen keksimistä.
Varsinainen IRC on jo 1980-luvulla syntynyt internetin pikaviestinpalvelu. IRC on lyhenne englannin sanoista Internet Relay Chat.
Palaa alkuun
IRL
Todellisessa elämässä. Englannin sanoista In Real Life. "Nähdään IRL" tarkoittaa henkilön tapaamista ihan fyysisesti.
Palaa alkuun
iTunes
Applen mediakirjasto ja soitin, josta ladataan tai toistetaan Mac- ja iOS -laitteisiin musiikkia ja elokuvia. Applen sovellukset ladataan App Store -sovelluskaupasta, musiikkia ja elokuvia ostetaan iTunes Storesta.
Katso myös: App Store
Palaa alkuun
jakaa
jakaminen, share
Verkossa tiedostoja, kuten kuvia, tekstiä tai videoita voi jakaa toisille laitteille ja käyttäjille. Sosiaalisessa mediassa myös toisten julkaisuja voi jakaa.
Jakamisesta kertova kuvake on eri näköinen esimerkiksi Androidia ja Applen käyttöjärjestelmiä käyttävillä laitteilla.
Palaa alkuun
Jitsi
Jitsi Meet
Avoimen lähdekoodin videopuheluohjelma, joka on muun muassa Linux-käyttäjien suosiossa.
Palaa alkuun
Jodel
Mobiiliviestintäsovellus, joka oli alunperin tarkoitettu korkeakouluopiskelijoille. Käyttäjät lähettävät anonyymisti viestejä eli "jodlausta", joka näkyy lähellä oleville käyttäjille. Sovelluksen omistaa The Jodel Venture GmbH.
Palaa alkuun
jpeg
jpg
Kuvan pakkaamiseen käytettävä tallennusformaatti eli tiedostomuoto. Poistaa kuvasta jonkin verran informaatiota. Jpg ja jpeg tarkoittavat samaa. Yleisemmin käytetään päätettä .jpg.
Katso myös: pakkaaminen
Palaa alkuun
julkaisu
publication
Saattaa sisältö muiden käyttöön verkossa.
"Julkaisen blogiini kerran viikossa, niin lukijakunta kasvaa".
Katso myös: postaus
Palaa alkuun
julkaisujärjestelmä
CMS, sisällönhallintajärjestelmä
Verkkosivustolle asennettava ohjelmisto, jonka avulla sivuston sisältöä hallitaan ilman ohjelmointitaitoja. Suomessa suosittuja julkaisujärjestelmiä ovat muun muassa Wordpress ja Drupal. Arkikielessä julkaisujärjestelmä tarkoittaa usein samaa kuin (verkko)alusta.
Lyhenne CMS tulee englannin sanoista content management system.
Katso myös: alusta
Palaa alkuun
käänteinen kuvahaku
Käänteisellä kuvahaulla voit etsiä samaa tai samankaltaista kuvaa internetistä. Näin voit esimerkiksi varmistaa, onko kyseessä kuvahuijaus tai kuvamanipulaatio.
Käänteisen kuvahaun voit tehdä Googlella ja useilla muilla hakukoneilla.
Palaa alkuun
kaatuminen
kaatua
Tietokoneohjelman tai käyttöjärjestelmän yllättävä häiriötilanne, jossa ohjelma lopettaa toimimisen. "Miksi tämä kone kaatuilee koko ajan?".
Palaa alkuun
kaista
bandwidth
Digitaalinen dataväylä. Kaistanleveys kuvaa kaistan tiedonsiirtonopeutta tai -kykyä.
Palaa alkuun
kaksivaiheinen
kaksiosainen, 2FA, two-factor authentication
Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa annat käyttäjätunnus-salasana-parin lisäksi yhden ylimääräisen tiedon. Tämä lisää turvallisuutta.
Eri palvelut käyttävät eri termejä: kaksivaiheinen tunnistautuminen, vahvistus, todennus ja autentikointi ovat kuitenkin sama asia.
Katso myös: tunnistautuminen
Palaa alkuun
kalastelu
verkkokalastelu, verkkourkinta, phishing
Verkossa tapahtuvaa luottamuksellisten tietojen urkkimista rikollisiin tarkoituksiin.
Palaa alkuun
kansio
hakemisto, folder
Keino järjestää yhteen kuuluvat tiedostot yhteen. "Tein kesämatkan kuvista oman kansion".
Palaa alkuun
käytettävyys
Käytettävyys tarkoittaa laitteen, ohjelman tai palvelun helppokäyttöisyyttä. Hyvän käytettävyyden merkki on se, ettei sitä huomaa. Esimerkiksi taaksepäin palaaminen on helppoa, eikä virheen saattuessa tarvitse aloittaa aivan alusta. Voidaan myös puhua käyttäjäystävällisyydestä.
Katso myös: saavutettavuus
Palaa alkuun
käyttäjätunnus
tunnari, tunnukset, user name
Moniin verkkopalveluihin kirjaudutaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Luot ne, kun rekisteröidyt eli luot tilin palveluun. Käyttäjätunnus on usein oma sähköpostiosoitteesi – mutta käytäntö vaihtelee palveluittain.
Jotkut palvelut saattavat ehdottaa kirjautumista esimerkiksi Facebookin tai Google-tilin tunnuksilla. Jos olet tarkkka yksityisyydestä ja tietosuojasta, älä käytä niitä, vaan luo eri palveluihin omat tunnukset.
Katso myös: salasana
Palaa alkuun
käyttöehdot
sopimusehdot, terms of use
Lukuisat digipalvelut vaativat käyttöehtojen hyväksymistä ennen kuin palvelua voi käyttää.
Ongelma on siinä, että käyttöoehdot ovat useimmiten hyvin pitkiä ja vaikeaselkoisia – tai ne joutuu hyväksymään englanniksi.
Palaa alkuun
käyttöjärjestelmä
käyttis, operating system
Tietokoneen tai mobiililaitteen keskeinen ohjelmisto eli ohjelmistoalusta. Se mahdollistaa muun muassa sovellusten toiminnan. Myös älytelevisioissa ja muissa älylaitteissa on käyttöjärjestelmä.
Tietokoneen käyttöjärjestelmiä ovat esimerkiksi Microsoftin Windows, Applen MacOS ja OS X sekä vapaan lähdekoodin Linux. Mobiililaitteiden käyttöjärjestelmiä ovat muun muassa Googlen Android ja Applen iOS. Chromebook-läppäreissä käyttöjärjestelmä on Chrome OS.
Käyttöjärjestelmistä julkaistaan säännöllisesti uusia versiota. Version tunnistat numerosta tai lisänimestä. Esimerkiksi Windows 8 ja Windows 10 ovat eri versioita, samoin Mac-tietokoneen Mojave ja Big Sur.
Katso myös: käyttöliittymä
Palaa alkuun
käyttöliittymä
user interface
Käyttöliittymä on se laitteen, ohjelmiston tai tuotteen osa, jonka kautta sitä käytetään. Esimerkiksi tietokoneohjelmassa käyttöliittymä tarkoittaa sitä ohjelman osaa, jonka näet tietokoneen näytöllä ja sitä tapaa, jolla käytät ohjelmaa – kuten hiiri tai näppäimistö.
Digilaitteen peruskäyttäjällä käyttöliittymä on aina graafinen eli kuvakepohjainen. Silloin laitetta käytetään useimmiten painikkeita ja valikoita klikkailemalla tai siirtelemällä. Käyttöliittymä voi toimia myös puheohjauksella tai eleiden avulla.
Katso myös: käyttöjärjestelmä
Palaa alkuun
keskusyksikkö
Tietokoneen tärkeimmät osat. Keskusyksikön muodostavat emolevy, suoritin, keskusmuisti, oheislaiteohjaimet ja liitännät oheislaitteille, kotelo, kiintolevy sekä virtalähde.
IT-ammattilaiset saattavat tarkoittaa keskusyksiköllä vain prosessoria eli suoritinta (CPU).
Palaa alkuun
kiinteä verkko
Kiinteä verkko yhdistää esimerkiksi kodin internetverkkoon fyysisesti, kaapelien avulla. Niitä ovat esimerkiksi puhelinlinja tai valokuitukaapeli.
Katso myös: laajakaista
Palaa alkuun
kilo-
Tuhatkertainen. Yksi kilobitti dataa on 1 000 bittiä. Toisinaan bittimäärillä tarkoitetaan kuitenkin vastaavia kahden potensseja (jolloin kilobitti on 1 024 bittiä). Pelkkää tekstiä sisältävän tiedosto ei vie paljonkaan dataa, joten sen koko ilmoitetaan yleensä kilotavuina.
Palaa alkuun
kirjanmerkki
bookmark
Kirjanmerkit ovat laitteen muistiin laittamiasi linkkejä, joiden avulla sinun on helppoa palata suosikkisivuillesi. Käytännössä kirjanmerkki on sama asia kuin suosikki – termi vaihtelee eri selaimissa. Joskus näkee myös ilmausta "ykkössivustot". Kirjanmerkin kuvakkeena on usein tähti.
Tietokoneella tai tabletissa saat kirjanmerkit näkymään näytön ylälaidan palkissa. Puhelimessa ne löytyvät asetuksista, kun olet jollain nettisivuilla.
Katso myös: suosikki
Palaa alkuun
kirjasinlaji
fontti, kirjaintyyppi
Kirjasintyyppi. Valittu fontti ei ole yhdentekevä, koska se vaikuttaa viestin vastaanottoon. Kaikissa digilaitteissa on tarjolla erilaisia fontteja. Tekstinkäsittelyohjelmissa kirjasinlajia vaihdetaan näytön ylälaidan valikosta.
Yleisiä kirjasinlajeja ovat muun muassa Arial, Open Sans ja Times New Roman.
Palaa alkuun
kirjautuminen
loggautua, login, sign in
Verkkopalveluun tunnistautuminen. Monet verkkopalvelut toimivat vain, jos kirjaudut niihin tunnuksillasi sisään. Varsinkin laitteilla, joita muutkin käyttävät, on hyvä käytön jälkeen myös kirjautua palvelusta ulos.
Kirjautuminen on eri asia kuin rekisteröityminen: Jälkimmäinen täytyy tehdä kussakin palvelussa vain kerran ja silloin luodaan omat tunnukset.
Katso myös: rekisteröityminen
Palaa alkuun
klikkaus
klikki, click
Verkkosisällön avaaminen tai linkin tai sovelluksen napsauttaminen auki. Tietokoneella jotkut toiminnot vaativat, että näpäytät hiirtä kahdesti (kaksoisklikkaus).
Käsite klikkiotsikko tarkoittaa sitä, että käyttäjää houkutellaan avaamaan sisältö esimerkiksi vihjailevalla tekstillä tai liiottelevilla ilmauksilla.
Katso myös: napautus
Palaa alkuun
kolmas osapuoli
third party
Netissä palvelun käyttäjä ja palvelun tarjoaja ovat ensimmäinen ja toinen osapuoli. Kolmas osapuoli on mukana tapahtumassa tai tietojen vaihdossa.
Esimerkiksi Facebookissa kolmannet osapuolet ovat useimmiten yrityksiä, joiden kanssa Facebook on sopinut käyttäjien analysoinnista.
Palaa alkuun
koneluettava
konelukuinen
Kun data tai tiedot ovat koneluettavassa muodossa, tietokoneohjelmisto pystyy lukemaan ja käsittelemään sitä.
Esimerkiksi pdf-tiedosto ei ole koneluettava, vaikka ihmisen on helppo tulkita sitä.
Katso myös: pdf
Palaa alkuun
konfigurointi
konffaus, configuration
Konfiguroinnissa määritetään laitteen tai ohjelmiston asetuksia tiettyyn tarkoitukseen sopiviksi. Esimerkiksi reitittimiä ja palomuureja konfiguroidaan.
Katso myös: reititin
Palaa alkuun
konsoli
pelikonsoli
Viihde-elektroniikan laite, jolla pelataan videopelejä. Konsoli on viihdekäyttöön tarkoitettu tietokone, jonka laitteisto ja ohjelmisto on suljettu ulkopuolisilta. Konsolia ohjataan yleensä peliohjaimella. Tuotemerkkejä ovat muun muassa PlayStation, XBOX ja Nintendo.
Palaa alkuun
koodi
koodata
Ohjelmointikielellä tehty tietokoneohjelman esitysmuoto. Koodausta työkseen tekevä on koodari tai koodaaja.
Katso myös: avoin lähdekoodi
Palaa alkuun
kopioida
copy
Digikielessä kopioinnilla ei viitata fyysiseen kopioon, vaan datan tai tiedostojen siirtämiseen.
Katso myös: liittää
Palaa alkuun
korppu
3,5 tuuman levyke eli muistilevy eli disketti, jolle tallennettiin dataa eli tietoa 1980- ja 90-luvulla. Toinen aikanaan suosittu levykemalli oli lerppu.
Katso myös: lerppu
Palaa alkuun
kortinlukija
kortinlukulaite
Laite, jota käytetään tietojen lukemiseen älykortilta. Kortinlukijoita on monenlaisia, esimerkkinä perinteiset maksupäätteet tai lähietäisyydeltä toimivat laitteet. "Näytä matkakorttisi kortinlukijalle, kun nouset bussiin".
Palaa alkuun
kosketusnäyttö
touchscreen
Kuluttajalaitteissa kosketusnäyttöä ohjataan yleensä sormenpäillä. Näytön pieni sähköjännite reagoi sormen kosketukseen. Näytöt erottavat myös kosketuksen voimakkuuden: nopea näpäytys avaa sovelluksen ja pidempi painallus avaa esimerkiksi asetuksia.
Katso myös: näyttö
Palaa alkuun
kosketusnäyttökynä
kosketuskynä
Kosketusnäyttökynällä ohjataan esimerkiksi tabletin näyttöä – sormien sijaan. Kynän päässä on sähköä johtavaa muovia.
Palaa alkuun
kotipainike
kotinäppäin, home button
Kännyköiden ja tablettien painike, josta palataan aloitusruudulle. Kotipainike voi olla fyysinen tai näytön pinnassa näkyvä. Joissakin laitteissa kotipainike on korvattu kosketusnäytön eleillä, kuten pyyhkäisyllä.
Palaa alkuun
kotisivu
aloitussivu, home page
Kolme merkitystä:
1. Verkkosivu, joka aukeaa aina kun avaat selaimen.
2. Sivuston ensimmäinen sivu, jolta selaaminen on tarkoitus aloittaa.
3. Käyttäjän omat sivut. "Lisää tietoa löydät kotisivuiltani tuuretoimittaja.fi."
Katso myös: aloitusnäyttö
Palaa alkuun
kovalevy
kovo, kiintolevy, hard drive
Tietokoneeseen yleensä kiinteästi asennettu levymuisti, johon tallennetaan ohjelmat ja muut tiedostot.
Kovalevyn lyhenne kovo tarkoitti alunperin koko laitteistoa (eli niin sanottua rautaa).
Katso myös: ulkoinen kovalevy
Palaa alkuun
kryptaus
salaus, encryption
Tiedon muuttaminen sellaiseen muotoon, ettei ulkopuolinen voi saada sen sisältöä selville. Salaukseen ja salauksen purkamiseen käytetään salausavainta.
Tietoturvan takia salaus on tärkeää esimerkiksi verkkopankkien ja verkkokauppojen sivuilla.
Palaa alkuun
kuitu
valokuitu
Johdin, jossa signaali siirtyy valon muodossa. Kyvyltään ja -varmuudeltaan erinomainen tapa siirtää dataa.
Kuituverkko on kiinteä verkko, joka tuodaan ensin taloon ja sieltä asuntoihin.
Palaa alkuun
kursori
kohdistin, tekstikursori
Digilaitteen näytöllä näkyvä liikkuva merkki, joka osoittaa tekstin syöttökohdan. Kursorin merkkinä on usein välkkyvä pystyviiva. Kursoria liikutetaan hiiren, näppäimistön tai kosketusnäyttölaitteissa sormen avulla.
Katso myös: hiiriosoitin
Palaa alkuun
kuvakaappaus
näyttökuva, ruutukaappaus, screenshot
Näytöllä näkyvän kuvan tai sen osan tallentamista. Kuva tallentuu laitteen muistiin.
Palaa alkuun
kuvake
ikoni
Pieni kuvasymboli, jota napsauttamalla saa käynnistettyä tietyn toiminnon. Kuvakkeita ei ole standardisoitu, joten eri käyttöjärjestelmissä voi olla samalle asialle eri näköiset ikonit. Esimerkiksi sijainnin ja jakamisen kuvakkeet ovat erilaisia Android-puhelimissa ja Applen kännyköissä.
Palaa alkuun
kuvakoko
picture size
Digikuvissa kuvakoko tarkoittaa kuvan resoluutiota eli tarkkuutta pikseleinä (leveys x korkeus, esimerkiksi 1920 x 1080 pikseliä). Käytännössä kuvakoko voi tarkoittaa myös kuvasuhdetta (esimerkiksi 16:9 tai 1:1).
Palaa alkuun
kuvankäsittely
image editing
Digikuvien käsittely ja muokkaus. Tämä tehdään usein erillisellä kuvankäsittelyohjelmalla. Niitä ovat esimerkiksi paint.net tai Photoshop. Kameroissa ja pilvipalveluissa on myös omia työkaluja kuvien muokkaamiseen.
Palaa alkuun
kuvapankki
Kuvapankki on internetistä löytyvä kuvavarasto.
Kuvapankeista löytyy niin maksullisia kuin ilmaisiakin kuvia (lisenssinä on silloin CC0).
Katso myös: CC-lisenssi
Palaa alkuun
kuvatiedosto
picture file
Kuvatiedostolla on aina tiedostomuoto, joka selviää kuvan nimen perässä olevasta lyhenteestä. Esimerkiksi polkupyörä.jpg on tiedostomuotoa JPG eli JPEG.
Muita yleisiä kuvatiedostomuotoja ovat muun muassa GIF, PNG, SVG ja TIFF.
Apple-laitteissa iOS 11 -käyttöjärjestelmästä eteenpäin kuvat tallentuvat oletuksena vähemmän tilaa vievään HEIF/HEVC-muotoon.
Palaa alkuun
kvg
Lyhenne alatyylisestä kehotuksesta "Katso v***u Googlesta".
Sanoma on usein tämä: Älä kysele muilta, vaan googlaa itse.
Katso myös: Google
Palaa alkuun
kyber-
cyber
Määrite, joka liittyy digitaalisessa muodossa olevan informaation käsittelyyn: tietotekniikkaan, digitaaliseen viestintään, tietojärjestelmiin tai tietokonejärjestelmiin. Sanan kyber katsotaan tulevan kreikan kielen sanasta kybereo (suomeksi ohjata / opastaa / hallita).
Palaa alkuun
laajakaista(palvelu)
broadband
Laajakaistalla tarkoitetaan tietoliikenneyhteyksiä, joiden nopeus on vähintään 256 kilobittiä sekunnissa. Laajakaista voi olla kiinteä eli kaapeloinnilla toteutettu tai langaton eli mobiilitekniikoilla (3G, 4G, 5G) toteutettu.
Katso myös: kiinteä verkko
Palaa alkuun
laajennus
add-on, extension
Tietokoneohjelman lisäosa. Esimerkiksi verkkoselaimeen saa laajennuksella lisätoimintoja tai -ominaisuuksia. Arkikielessä laajennus, lisäosa ja liitännäinen tarkoittavat suunnilleen samaa.
Katso myös: liitännäinen
Palaa alkuun
lähde
input, source
Arkisessa digikielessä lähde liittyy useimmiten television kuvaan: Kaukosäätimellä valitaan lähteeksi se HDMI-portti, jossa esimerkiksi Chromecast-mediasoitin tai mobiililaitteesta tuleva johto ovat kiinni. Silloin näkyy kuvaa tuosta lähteestä.
Kaukosäätimen napissa lukee source tai input. Napissa voi olla myös ruudussa oleva nuoli tai kotimökki.
Palaa alkuun
lähettää eteenpäin
forwardoida, forward
Tiedoston tai esimerkiksi sähköpostin lähettäminen eteenpäin jollekin kolmannelle vastaanottajalle.
Palaa alkuun
lähimaksu
Kortilla tai kännykällä tehtävä maksutoimitus, joka onnistuu lukulaitteen lähietäisyydeltä – ilman tunnusluvun kirjoittamista.
Maksukorteissa on yleensä mukana lähimaksuominaisuus.
Palaa alkuun
lähiverkko
LAN
Lähiverkko on rajoitetulla maantieteellisellä alueella toimiva tietoliikenneverkko. Esimerkiksi yhden talon tietokoneiden muodostama verkko tai yrityksen yhden toimipisteen verkko. Lyhenne tulee englannin sanoista Local Area Network.
Katso myös: wifi
Palaa alkuun
laitepari
pari, parittaminen, pair
Laitteiden välille muodostettu langaton yhteys. Laitepari muodostetaan eli laitteet pariutetaan tai paritetaan keskenään esimerkiksi Bluetooth-tekniikalla.
Palaa alkuun
lani
verkkopelitapahtuma, lähiverkkotapahtuma, lanit
Tapahtuma, jossa pelataan paikan päällä omalla tietokoneella. Koneet liitetään toisiinsa tapahtuman lähiverkolla. Nimi tulee englannin sanasta LAN (local area network).
Katso myös: lanitus
Palaa alkuun
lanitus
lanittaa
Tietokonepelien pelaamista samassa lähiverkossa omilla koneilla kavereiden kanssa.
Katso myös: lanit
Palaa alkuun
lankapuhelinliittymä
kiinteän verkon puhelinliittymä
Lankapuhelimessa yhteys toimii johdon kautta. Tämä oli Suomessa puhelimen yleisin käyttötapa 1990-luvulle asti. Silloin matkapuhelinliittymien määrä ohitti lankapuhelinliittymät.
Nykyään puhelinoperaattorit tarjoavat palveluja, joilla vanhasta lankapuhelinliittymästä tulee mobiiliverkossa toimiva matkapuhelinliittymä.
Palaa alkuun
läppäri
kannettava (tietokone), laptop
Tietokone, jota voi kuljettaa mukanaan. Läppäreissä on fyysinen näppäimistö. Kannettavien koko ja suorituskyky vaihtelevat suuresti.
Palaa alkuun
lataus
upload, ladata, download
Lataamisella on suomessa kaksi merkitystä: 1. Varata sähköllä. "Joudun lataamaan puhelimen joka päivä". 2. Tuoda tiedosto, ohjelma tai vastaava internetistä oman laitteen muistiin. Usein sama asia kuin asennus. "Latasin Google Mapsin uuden päivityksen". Tiedostojen lataukset tallentuvat yleensä Lataukset-kansioon (Downloads).
Lataaminen voi tarkoittaa myös tiedoston tai vastaavan lähettämistä internetiin (upload). "Postasin kuvan Facebookiin".
Katso myös: asennus
Palaa alkuun
lauta
nettilauta
Digimaailmassa lauta tarkoittaa anonyymia keskustelupalstaa. Sana juontaa juurensa suomalaisesta Ylilauta-foorumista.
Maailmalla tunnettuja foorumeja ovat muun muassa Reddit ja 4chan.
Palstoja ei juuri moderoida eli valvota, joten niihin päätyy myös vihaa lietsovaa sisältöä.
Palaa alkuun
leikepöytä
clipboard
Digilaitteissa tilapäiseen tiedon säilytykseen tarkoitettu lyhytaikainen muisti. Esimerkiksi kun kopioit tekstiä, se siirtyy itsestään leikepöydälle muistiin ja käyttöösi.
Leikepöydällä on vain yksi asia kerrallaan. Uusi kopiointi korvaa aina edellisen.
Palaa alkuun
lentotila
flight mode
Mobiililaitteiden, kuten puhelinten toiminto, joka poistaa kaikki verkkoyhteydet käytöstä. Laitteen muita toimintoja voi silti käyttää.
Palaa alkuun
lerppu
floppy disk
8 ja 5¼ tuuman kokoinen muistilevy eli disketti, jota käytettiin pääosin 1970- ja 80-luvuilla. Levykkeet olivat taipuisia, mistä termi lerppu.
Toinen aikanaan suosittu diskettimalli oli jämäkämpi korppu.
Katso myös: korppu
Palaa alkuun
levyasema
asema, disk drive
Laite, joka lukee tai kirjoittaa tiedostoja tietokoneen muistiin. Windows-käyttöjärjestelmässä levyasemat merkitään kirjaimella ja kaksoispisteellä (esim. D:). "Valokuvani löytyvät C-asemalta."
Termi juontaa juurensa ulkoisista muistilevyasemista, jotka käyttivät korppuja ja lerppuja.
Katso myös: korppu
Palaa alkuun
levyosio
Tietokoneen kiintolevy voidaan jakaa eri levyosioihin. Tämä lisää tietoturvaa.
Koneessa voi esimerkiksi olla kaksi eri käyttöjärjestelmää, jolloin niiden on oltava eri levyosiossa.
Katso myös: levyasema
Palaa alkuun
LG
Eteläkorealainen elektroniikkavalmistaja. LG lopetti puhelinten valmistamisen vuonna 2021.
Palaa alkuun
Libre Office
Avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen toimisto-ohjelmisto. Mukana ovat välineet muun muassa tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan ja esitysgrafiikan tekemiseen. Asennettavissa Windows-, Mac- ja Linux-tietokoneisiin. Samat toiminnot löytyvät toisesta ilmaisesta toimisto-ohjelmistosta Open Officesta.
Katso myös: toimisto-ohjelmisto
Palaa alkuun
lifi
valodata, Li-Fi
Langaton, optinen tiedonsiirtotekniikka, jossa LED-lampun valo siirtää dataa. Li-fi on lyhenne englannin sanoista Light Fidelity.
Käyttötarkoitukset ovat samoja kuin vanhemmalla langattomalla tekniikalla eli wifillä (= wlan), joka käyttää radioaaltoja. Valodata on wifiä tehokkaampaa, mutta se toimii pienemmällä alueella (ei seinien läpi).
Katso myös: wifi
Palaa alkuun
liitännäinen
plugari, plug-in
Tietokoneohjelman lisäosa. Liitännäisellä saa ohjelman esimerkiksi tunnistamaan ja tukemaan tiettyjä tiedostomuotoja. Arkikielessä laajennus, lisäosa ja liitännäinen tarkoittavat suunnilleen samaa.
Katso myös: laajennus
Palaa alkuun
liite
liitetiedosto, attachment
Tiedosto, joka on liitetty esimerkiksi sähköpostiviestiin tai verkkosivulle.
Liitteiden koolla voi olla rajoituksia. Esimerkiksi gmail-sähköpostiohjelma ehdottaa suurten liitteiden korvaamista linkeillä Google Drive ‑pilvipalveluun.
Palaa alkuun
liittää
paste
Kopioidun tekstin tai tiedoston siirtäminen johonkin toiseen yhteyteen. Englannin sanoista copy + paste tulee puhekieleen verbi "kopipeistata".
Katso myös: kopioida
Palaa alkuun
Yhteisöpalvelu ja verkostoitumisväline, joka painottuu työelämään ja uraan. Linkedinissä voi esimerkiksi kertoa työkokemuksestaan ja hakea työntekijöitä.
Linkedinin omistaa Microsoft. Maksuton ja maksullinen versio.
Palaa alkuun
linkki
link
Linkki on tapa siirtyä verkossa uuteen sisältöön. Linkin tunnistaa yleensä siitä, että tekstin tai alueen väri vaihtuu. Ennen linkit merkittiin aina alleviivauksella.
Linkkejä on ulkoisia ja sisäisiä. Ulkoinen linkki vie dokumentista tai verkkosivulta kokonaan toiseen. Sisäinen linkki voi ohjata tietyllä sivulla tai dokumentissa haluttuun kohtaan.
Tuntemattomilta lähettäjiltä saatuihin linkkeihin kannattaa suhtautua varauksella.
Palaa alkuun
Linux
Suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä käyttöjärjestelmien perhe. Se toimii muun muassa tietokoneissa, mobillilaitteissa ja pelikonsoleissa. Linuxin lähdekoodin on enimmäkseen avointa eli sitä saa vapaasti muokata. Kännyköiden yleisin käyttöjärjestelmä Android on kehitetty Linuxin pohjalle.
Tietokoneessa Linux-perheen käyttöjärjestelmiä ovat muun muassa Ubuntu, Linux Mint, Fedora ja Debian GNU/Linux.
Katso myös: käyttöjärjestelmä
Palaa alkuun
live
Reaaliaikaisesti eli suorana netissä lähetettävä tapahtuma.
Livejä on muun muassa sosiaalisessa mediassa – esimerkkeinä Instagram Live tai Youtube Live.
Yle Areenassa voi seurata suorana Ylen tv- ja radiokanavien lähetyksiä sekä Areenan omia livelähetyksiä.
Katso myös: striimaus
Palaa alkuun
lohkoketju
blockchain
Tekniikka, jossa käyttäjät tuottavat ja ylläpitävät tietokantoja hajautetusti. Jos lohkoketjun tietoja yrittää muuttaa, muut lohkoketjussa huomaavat sen.
Lohjoketjutekniikka yleistyi virtuaalivaluuttojen myötä. Lohkoketjuja voi käyttää myös esimerkiksi pankin ja verottajan välillä.
Katso myös: virtuaalivaluutta
Palaa alkuun
loppukäyttäjä
end user
Henkilö, joka on tuotteen tai palvelun varsinainen käyttäjä.
Digikielessä termi "käyttäjä" on "loppukäyttäjää" laajempi: Käyttäjänä voi olla esimerkiksi palvelun tai ohjelmiston hankkinut yritys.
Palaa alkuun
louhinta
mining
Esimerkiksi bitcoinit ja jotkut muut virtuaalivaluutat syntyvät digitaalisesti louhimalla. Se tarkoittaa sitä, että tietokoneet ympäri maailmaa ratkovat matemaattisia arvoituksia tai algoritmeja. Kun arvoitus ratkeaa, syntyy uusi lohko.
Bitcoinien tapauksessa louhija saa palkinnoksi myytäviä bitcoineja.
Louhiminen vaatii tehokkaita laitteita ja halpaa sähköä.
Katso myös: virtuaalivaluutta
Palaa alkuun
LTE
Langaton tiedonsiirtotekniikka, joka toimii 4G-verkkojen taustalla. Lyhenne tulee englannin sanoista Long Term Evolution.
Katso myös: VoLTE
Palaa alkuun
lukitusnäyttö
lock screen
Digilaitteen näyttö, jolta pääsee eteenpäin vain salasanan avulla (esimerkiksi PIN-koodi) tai muulla tunnistustavalla (esimerkiksi sormenjälki).
Katso myös: aloitusnäyttö
Palaa alkuun
luuppi
loopata, luuppaus, loop
Digitaalisen sisällön jatkuva toisto: Esimerkiksi animaatio tai musiikkipätkä alkavat itsestään alusta yhä uudelleen.
Katso myös: GIF
Palaa alkuun
lyhytlinkki
shortlink
Joskus nettiosoitteet saattavat olla todella pitkiä. Nettiosoitteen saa lyhennettyä käyttämällä lyhytlinkkiä. Yleisiä lyhytlinkkipalveluja ovat esimerkiksi bit.ly ja tinyurl.com.
Lyhytlinkeistä ei näe suoraan, mihin ne ohjaavat. Siksi niitä käytetään myös rikollisiin tarkoituksiin. Älä klikkaa lyhytlinkkiä sokkona etenkään silloin, kun saat sellaisen odottamatta.
Palaa alkuun
maalittaa
Maalittamisessa esimerkiksi virkamies, asiantuntija, poliisi tai poliitikko asetetaan maalitauluksi. Tarkoituksena on vahingoittaa tai horjuttaa häntä. Usein henkilöstä kaivetaan yksityisiä tietoja, joiden avulla hänestä syntyy epäedullinen ja vääristynyt kuva.
Kirjoittelu internetissä ja sosiaalisessa mediassa on yksi tapa maalittaa.
Katso myös: doksaus
Palaa alkuun
Mac (OS)
mäkki
Applen valmistama tietokone, joka käyttää Applen omaa OS-käyttöjärjestelmää. Mac tulee sanasta Macintosh.
Palaa alkuun
makupalat.fi
Suomen kirjastojen kokoelmasivu, jolta voit hakea tietoa valikoiduista ja laadukkaista lähteistä. Kaikesta aineistosta löytyy suomenkielinen kuvaus.
Palvelu sopii myös aloitteleville verkon käyttäjille.
Palaa alkuun
massadata
big data
Data, jota on paljon ja jota tulee nopeasti lisää eri lähteistä. Esimerkiksi isolle verkkokaupalle kertyy massadataa asiakkaiden toiminnasta. Sen avulla se voi analysoida suurten käyttäjämäärien toimintaa ja räätälöidä suosituksia kullekin käyttäjälle.
Katso myös: data
Palaa alkuun
mediasoitin
mediatoistin, player
Laite, jolla voidaan toistaa musiikkia, videoita tai valokuvia television tai kaiuttimien kautta. Tunnettuja mediasoittimia ovat muun muassa Googlen Chromecast ja Applen Apple TV.
Palaa alkuun
meemi
meme
Internet-ilmiö: Kuva, gif-animaatio tai lyhyt videoleike, joka leviää nopeasti sosiaalisessa mediassa. Meemeissä kuvia saatetaan manipuloida tai niihin lisätään tekstejä. Sisältö on usein humoristista tai ironista.
Meemin sisältö voi muuttua, kun meemiä levittävät muokkavat sitä.
Palaa alkuun
mega-
Miljoonakertainen. Yksi megabitti on 1 000 0000 bittiä. Tietotekniikassa bitit ja tavut kuitenkin sekoittuvat, joten täsmälliset luvut vaihtelevat.
Peruspuhelimella otetun normaalivalokuvan koko on 2-5 megatavua (MT).
Palaa alkuun
Messenger
mese, Facebook Messenger
Facebookin kehittämä pikaviestiohjelma, joka on integroitu Facebookiin. Tekstien lisäksi Messengerillä voi lähettää kuvia, videoita ja ääniviestejä, soittaa puheluja ja käydä ryhmäkeskusteluja. Vaihtoehtona on kevyempi ja ominaisuuksiltaan rajattu sovellus Facebook Messenger Lite.
Muinoin 2000-luvun alussa Mese tarkoitti Windows Live Messenger -pikaviestiohjelmaa.
Katso myös: pikaviestipalvelu
Palaa alkuun
Meta
Meta eli Meta Platforms Inc. on yhdysvaltalainen mediajätti, jonka nimi oli aikaisemmin Facebook, Inc.
Meta omistaa Facebookin lisäksi muun muassa Whatsappin, Instagramin ja virtuaalitodellisuuslaseja valmistavan Oculuksen.
Katso myös: metaversumi
Palaa alkuun
metaversumi
metaverse
Metaversumi on eräänlainen virtuaaliseen todellisuuteen perustuva uuden sukupolven internet. Se hämärtää rajoja fyysisen ja digitaalisen maailman välillä.
Metaversumi voi viedä käyttäjän kokonaan keinotodellisuuteen tai lisätä digitaalisia elementtejä todellisen maailman päälle.
Nykyiset videokonferenssit, online-pelit ja VR-lasit ovat jo metaversumia omilla tavoillaan.
Palaa alkuun
Microsoft
MS
Yhdysvaltalainen Microsoft on yksi maailman suurimmista yrityksistä. Sen päätoimiala on ohjelmistot, kuten Windows-käyttöjärjestelmä. Microsoft valmistaa myös jonkin verran laitteita, esimerkkinä Xbox-pelikonsoli tai HoloLens-lasit.
Katso myös: Windows
Palaa alkuun
Microsoft Office
Office
Suosittu toimisto-ohjelmisto Windows- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille. Office-paketeista on useita versioita erilaiseen käyttöön ja sisältö vaihtelee sen mukaan. Mukana voivat olla tekstinkäsittelyohjelma Word, taulukkolaskentaohjelma Excel, esitysgrafiikkaohjelma PowerPoint, sähköpostiohjelma Outlook ja pilvipalvelu OneDrive.
Katso myös: toimisto-ohjelmisto
Palaa alkuun
Microsoft Teams
Microsoft-yhtiön tiimityökalujen kokonaisuus. Sisältää chat-palvelun sekä ääni- ja videopuhelut.
Teams on nykyään saatavana ilmaiseksi.
Palaa alkuun
mikromaksu
Pieniä maksuja, joita veloitetaan verkossa esimerkiksi video- ja mobiilipeleissä. Pienellä summalla voi ostaa pelihahmolleen vaikka uudet vaatteet.
Peliyhtiöiden ansaintalogiikka on herättänyt keskustelua: peleissä ostettavia yllätyslaatikoita on verrattu uhkapeliin.
Palaa alkuun
mikrotargetointi
Sosiaalissa mediassa henkilökohtaisesti kohdennettu eli räätälöity mainos- tai muu vaikuttamisviesti.
Poliittinen mikrotargetointi voi johtaa siihen, että samoissa vaaleissa ihmiset saavat erilaiset käsitykset vaalien teemoista.
Targetointi tulee englannin verbistä target (kohdistaa, suunnata).
Katso myös: sosiaalinen media
Palaa alkuun
mikrovaikuttaja
Mikrovaikuttaja on sosiaalisessa mediassa seuraajia keräävä henkilö. Hänellä on vähemmän seuraajia kuin isoilla "influensereilla", mutta enemmän kuin nanovaikuttajilla. Mikrovaikuttajan seuraajat ovat yleensä aktiivisia ja sitoutuneita.
Katso myös: influensseri
Palaa alkuun
misinformaatio
Tahattomasti levitettyä väärää tietoa.
Misinformaatiota käytetään kattokäsitteenä, kun puhutaan harhaanjohtavan tiedon laajasta kentästä – tai jos väärän tiedon levittäjän motiivit eivät ole tiedossa.
Katso myös: disinformaatio
Palaa alkuun
mobiili
mobile
Liikuteltava laite. Mobiililaitteiksi luetaan arkikielessä yleensä vain puhelimet ja tabletit, vaikka kannettavia tietokoneitakin liikutellaan. Virallisesti kannettavat tietokoneetkin kuuluvat mobiililaitteisiin – samoin kuin esimerkiksi älykellot.
Palaa alkuun
mobiilidata
mobile data
Yksi tapa "päästä nettiin" mobiililaitteella, kuten puhelimella tai tabletilla. Toinen tapa on wifi. Mobiilidatan merkkinä näytön ylälaidassa lukee useimmiten 4G, 5G tai 3G.
Suomessa useimpiin puhelinliittymiin sisältyy rajoittamaton mobiilidata, toisin kuin monissa muissa maissa.
Katso myös: wifi
Palaa alkuun
mobiilitukiasema
yhteyspiste, hotspot
Mobiilitukiaseman avulla voit jakaa puhelimesi mobiilidatayhteyden muihin laitteisiin.
Puhelimesta laitetaan päälle kohta mobiilitukiasema, yhteyspiste tai hotspot. Silloin puhelimesi muodostaa oman langattoman lähiverkon.
Puhelimen täytyy olla mobiiliverkossa, koska yhteyspiste jakaa nimenomaan mobiiliverkon.
Oman puhelimen verkolle kannattaa antaa salasana turvallisuuden takia.
Palaa alkuun
mobiilivarmenne
Mobile ID
Mobiilivarmenne on tapa tunnistautua sähköisesti niin, että käyttäjän henkilöllisyys vahvistetaan. Se vastaa allekirjoitusta ja on yhtä turvallinen kuin pankkitunnukset. Mobiilivarmenne on kolmen suuren puhelinoperaattorin eli Elisan, Telian ja DNA:n lisäpalvelu. Kännykän SIM-kortissa sijaitseva henkilötunniste aktivoidaan käyttöön oman operaattorin sivuilla. Kuukausihinta vaihtelee.
Katso myös: tunnistautuminen
Palaa alkuun
modeemi
nettitikku, mokkula
Modeemi on laite, jota käytetään muodostamaan yhteys internetiin. Modeemi sisältää usein reitittimen.
Modeemeja on erityyppisiä, esimerkiksi kaapeli-, DSL-, 4G- ja 5G-modeemit.
Mokkula on yksi modeemityyppi: Se on USB-porttiin kytkettävä langaton modeemi.
Katso myös: reititin
Palaa alkuun
moderaattori
moderoida
Moderaattori on henkilö, joka valvoo internetissä käytävän keskustelun asiallisuutta – tietyllä sivustolla tai tietyssä sisällössä. Moderointia tapahtuu esimerkiksi chateissa, sosiaalisessa mediassa ja nettisivustoilla.
Katso myös: ylläpitäjä
Palaa alkuun
monitoimilaite
MOOC
mookki
Verkkokurssi, johon kaikilla on yleensä vapaa pääsy. Tunnettu esimerkki on Helsingin yliopiston tekoälykurssi Elements of AI. Sille ovat osallistuneet sadat tuhannet ihmiset ympäri maailman. Kurssi on julkaistu myös suomeksi.
Lyhenne MOOC tulee englannin sanoista Massive Open Online Course.
Palaa alkuun
Moodle
Virtuaalinen oppimisympäristö, jolla voi rakentaa verkkokursseja. Ilmainen, perustuu avoimeen lähdekoodiin.
Palaa alkuun
MR
yhdistelmätodellisuus, yhdistetty todellisuus, mixed reality
Yhdistetty todellisuus eli MR yhdistää virtuaalitodellisuutta todelliseen ympäristöön niin, että virtuaaliset elementit ovat vuorovaikutuksessa todellisen ympäristön kanssa.
MR on esimerkiksi sitä, että ihmisen anatomiaa opiskellaan kolmiulotteisten hologrammikuvien avulla. MR vaatii virtuaalilaseja.
Katso myös: AR
Palaa alkuun
muisti
memory
Tietokoneen tai mobiililaitteen sisäinen tallennustila. Laitteesi muistissa ovat esimerkiksi käyttöjärjestelmä, laitteeseen ladatut ohjelmat ja itse tallentamasi tiedostot. Laitteeseesi ladattujen ohjelmien sujuva käyttö edellyttää sitä, että muistia on käytettävissä. Katso myös tallennustila.
Katso myös: välimuisti
Palaa alkuun
muistikortti
memory card
Esimerkiksi puhelimissa ja kameroissa käytettävä pieni tiedon tallennusväline. Muistikortteja on eri mallisia. Jos luet muistikorttia tietokoneella, tarvitset siihen usein erillisen kortinlukijan. Joissakin muistikorteissa on kirjoitussuojauskytkin (Lock), jonka voi laittaa päälle tai pois.
Katso myös: muistitikku
Palaa alkuun
muistitikku
tikku, USB-muisti, memory stick
Tietokoneen USB-porttiin liitettävä pieni tallennusväline. Muistitikulle voi tallentaa tietokoneella olevia tiedostoja ja tikulla olevia tiedostoja voi siirtää tietokoneelle.
Tietokoneeseen liitetty muistitikku näkyy kuvakkeena koneen tiedoston- tai resurssienhallinnassa (Mac-koneella Finderissa).
Katso myös: muistikortti
Palaa alkuun
murupolku
linkkipolku
Linkkipolku, joka näyttää sijaintisi verkkosivun hierarkiassa. Polkua pitkin on helppo liikkua sivustolla. Esimerkki murupolusta: Kurssin kuvaus > Mitä tekoäly on? > Muita aihepiirejä.
Murupolku tulee englannista: "Breadcrumb trail" viittaa Hannu ja Kerttu -satuun, jossa lapset ripottelevat polulle leivänmuruja löytääkseen kotiin.
Palaa alkuun
näköislehti
Moni paperilehti tarjoaa verkossa lehden näköisversiota. Se on kopio paperilehdestä eikä siis päivity jatkuvasti "oikean" digilehden tapaan. "Katsoin lähikaupan mainokset näköislehdestä".
Katso myös: digilehti
Palaa alkuun
nanovaikuttaja
Nanovaikuttaja on henkilö, jolla on sosiaalisessa mediassa enintään tuhat seuraajaa. Nanovaikuttajiin on helppo samaistua, joten he kiinnostavat markkinoijia.
Katso myös: mikrovaikuttaja
Palaa alkuun
napautus
näpäytys, täppääminen
Näpäyttää kosketusnäyttöä sormella jonkin toiminnon aikaansaamiseksi. Täppäämällä voidaan esimerkiksi tehdä valinta tai avata sovellus. Virallinen verbi on napauttaa.
Katso myös: klikkaus
Palaa alkuun
näppäimistö
näppis, keyboard
Näppäimistöllä kirjoitetaan, ja jos kyseessä on tietokone, myös ohjataan sen toimintoja. Vain pöytätietokoneisiin tarvitaan erillinen näppäimistö. Mobiililaitteissa näppäimistö tulee esiin, kun klikkaat ruutua kohdassa, johon voi kirjoittaa.
Palaa alkuun
näytönohjain
näyttis
Näytön toimintaa ohjaava tietokoneen osa. Esimerkiksi pelaaminen tai kuvankäsittely vaativat tavallista tehokkaampaa näytönohjainta.
Palaa alkuun
näyttö
screen
Digilaitteen sisältöjä katsellaan näytöllä. Niitä on kaiken kokoisia ja eri tekniikoilla toimivia – pienen älykellon kosketusnäytöstä jättimäisiin LED-näyttöihin.
Katso myös: kosketusnäyttö
Palaa alkuun
netiketti
Netiketti eli "netin etiketti" tarkoittaa hyvää käyttäytymistapaa verkossa.
Netissä ei pidä sanoa toiselle mitään sellaista, mitä ei voisi sanoa hänelle kasvotusten. Netikettiin kuuluvat myös hyvät tavat lainattaessa toisen tekstiä, kuvia tai muuta materiaalia.
Palaa alkuun
neuroverkko
Neuroverkko on koneoppiva tietokoneohjelma, joka muodostaa syötetyn datan perusteella ennusteen eli lopputuotteen. Se on eräänlainen oppimisalgoritmi, joka etsii tilastollisin menetelmin datasta toistuvia malleja.
Neuroverkot osaavat esimerkiksi matkia ihmisääntä tai maalata valokuvista taideteoksia.
Katso myös: algoritmi
Palaa alkuun
NFC
Lyhyen välimatkan langaton tiedonsiirtoteknologia, jota käytetään muun muassa puhelimissa ja pankkikorttien lähimaksuissa.
Lyhenne tulee englannin sanoista Near Field Communication.
Palaa alkuun
NFT
Virtuaalinen todistus digitaalisen teoksen aitoudesta ja omistajuudesta. Todistus luodaan lohkoketjutekniikalla. NFT on eräänlainen poletti, jota ei voi kopioida tai väärentää.
Lyhenne tulee sanoista non-fungible token.
Katso myös: lohkoketju
Palaa alkuun
Nintendo
Japanilainen yritys, joka kehittää pelikonsoleja ja videopelejä. Vuosikymmenten varrelta tunnettuja tuotteita ovat muun muassa Game Boy, Wii ja Pokemon.
Katso myös: konsoli
Palaa alkuun
Nokia
Maailmanlaajuisesti toimiva suomalainen tietotekniikkayhtiö. Nokian tärkein toimiala on verkkoliiketoiminta. Se tarkoittaa tietoliikenneverkoissa käytettävien laitteiden ja ohjelmistojen suunnittelua ja valmistusta.
Katso myös: Nokia-puhelin
Palaa alkuun
Nokia-puhelin
Nokia Phone
Alunperin Nokia-yhtiön kännykkä, josta valmistettiin satoja malleja 1990-luvulta alkaen. Nokia oli silloin yksi maailman suurimmista matkapuhelinvalmistajista.
2010-luvun alussa Nokian puhelimet siirtyivät Windows Phone -käyttöjärjestelmään. Vuonna 2013 Nokian puhelintoiminta myytiin Microsoftille. Viimeiseksi merkiksi jäi Nokia Lumia.
Nokia lisensoi vuonna 2016 Nokia-tuotemerkin suomalaiselle HMD Globalille. Uusissa Nokia-puhelimissa on käyttöjärjestelmänä Android.
Palaa alkuun
nopeus
speed
Kaksi merkitystä:
1. verkkoyhteyden nopeus eli kuinka paljon dataa siirtyy sekunnissa.
2. tietokoneen prosessorin nopeus. Tietokoneen nopeuteen vaikuttaa prosessorin lisäksi moni muukin asia, kuten välimuistit ja näytönohjain.
Palaa alkuun
offline
Ilman internet-yhteyttä toimiva. Esimerkiksi karttasovelluksissa voi ladata kartoista offline-versioita kännykän muistiin. Silloin karttaa voi käyttää ilmaiseksi myös paikassa, jossa mobiilidata voi olla kallista.
Offline-kartoissa voi kuitenkin olla rajoituksia: Esimerkiksi Google Mapsin offline-kartat näyttävät vain ajo-ohjeet autolle, eivät kävelyreittejä tai tietoja julkisesta liikenteestä.
Palaa alkuun
ohjelma
softa, software
Digilaitteet tarvitsevat ohjelmia toimiakseen. Ohjelmat perustuvat ennalta laadittuihin käskyihin, ja niitä seuraamalla laite suorittaa tietyn tehtävän. Esimerkiksi tekstinkäsittelyyn tarkoitettu Word, kuvien käsittelyyn tarkoitettu Photoshop ja Firefox-selain ovat ohjelmia.
Usean ohjelman kokonaisuutta voidaan kutsua myös ohjelmistoksi.
Ohjelmien eli softan vastapari on "rauta" eli laitteiden fyysinen osa. Siitä käytetään joskus samaa slangisanaa kuin kovalevystä: kovo.
Katso myös: sovellus
Palaa alkuun
oletus-
default
Tietokoneen tai älylaitteen oletusarvoisesti tarjoama. Esimerkiksi hakukone, nettiselain tai tietty sovellus voivat olla oletuksina päällä. Näitä voi säätää laitteen asetuksista.
Palaa alkuun
omadata
Mydata
Sinun omadatasi on luottamuksellista tietoa, johon sinulla on oikeus ja jonka jakamisesta voit itse päättää – esimerkiksi tiedot terveydestäsi tai hyvinvoinnistasi.
Suomessa syntynyt Mydata-liike haluaa saada ihmisistä kerättävän tiedon heidän itsensä hallintaan.
Katso myös: data
Palaa alkuun
Omakanta
Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja sinusta ja lääkityksestäsi. Näet omat tietosi vain kirjautumalla. Omakantaan voit tallentaa esimerkiksi hoitotahtosi ja elinluovutustahtosi. Omakanta sijaitsee Kelan kanta.fi-palvelussa.
Palaa alkuun
oma luottokielto
Oma luottokielto on itselle asetettu merkintä, joka estää tekemästä luotollisia ostoksia. Se antaa suojaa henkilötietojen väärinkäytöltä.
Oma luottokielto on Suomessa maksullinen ja sitä tarjoaa kaksi yritystä. Kielto on kattava vain silloin, kun se tehdään kumpaankin yritykseen.
Palaa alkuun
Omaolo
Kansallinen terveydenhuollon digipalvelu, jossa voit tehdä arvion hoidon tarpeestasi vastaamalla kysymyksiin oireistasi. Omaoloa käytetään useiden sairaanhoitopiirien aluella.
Palaa alkuun
OmaVero
Verohallinnon sähköinen asiointipalvelu, jossa voit hoitaa lähes kaikki veroasiat. Omaveroon pääsee vain kirjautumalla. Omavero sijaitsee vero.fi-sivuilla.
Palaa alkuun
OneDrive
Microsoft OneDrive
Microsoftin pilvipalvelu eli tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. Microsoftin Office-paketin osa. OneDrive sisältyy joihinkin Windows-käyttöjärjestelmän versioihin.
Katso myös: pilvipalvelu
Palaa alkuun
Open Office
Avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen toimisto-ohjelmisto. Mukana ovat välineet muun muassa tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan ja esitysgrafiikan tekemiseen. Asennettavissa Windows-, Mac- ja Linux-tietokoneisiin.
Samat toiminnot löytyvät toisesta ilmaisesta toimisto-ohjelmistosta Libre Officesta.
Katso myös: toimisto-ohjelmisto
Palaa alkuun
Opera
Verkkoselain, jonka takana on norjalainen ohjelmistoyritys Opera Software.
Katso myös: selain
Palaa alkuun
operaattori
teleoperaattori, puhelinoperaattori
Operaattori on yritys, joka hoitaa tietoliikenteen välitystä internetissä, matkapuhelinverkossa ja lankaverkossa.
Suomen suurimmat operaattorit ovat Elisa (johon Saunalahti kuuluu), Telia (entinen Sonera) ja DNA. Ne myyvät kaikki liittymien lisäksi laitteita ja maksu-tv-paketteja.
Osa operaattoreista tuottaa myös itse esimerkiksi tv-sarjoja.
Palaa alkuun
osoitekenttä
address field
Sähköpostissa kirjoitat osoitekenttään vastaanottajan tai vastaanottajien sähköpostiosoitteen. Yleensä sähköpostijärjestelmät tarjoavat kolmea osoitekenttää: vastaanottaja (englanniksi To), kopio (Cc) ja piilokopio (Bcc).
Palaa alkuun
osoiterivi
osoitepalkki, location bar
Nettiselaimen kenttä, jossa näkyy nettiosoite. Näytön ylä- tai alalaidassa.
Osoiteriviltä voi myös hakea: Kirjoita hakemasi asia osoiteriville ja paina enteriä (tietokone) tai nuolta / sanaa Siirry (mobiililaite).
Jos osoitteen edessä on lukkokuvake, yhteys laitteesi ja nettisivun välillä on suojattu. Verkkosivun turvallisuutta lukko ei kuitenkaan takaa.
Katso myös: URL
Palaa alkuun
Outlook
Microsoftin sähköposti- ja kalenteriohjelma. Uuden sähköpostiosoitteen päätteeksi voi valita outlook.com tai hotmail.com.
Microsoftin aiemmat päätteet ovat live.com ja msn.com.
Palaa alkuun
paikannus
päivitys
päivittää, update
Ajantasaistaa verkkosisältöjä, ohjelmistoja tai sovelluksia. Digimaailmassa ohjelmistoja ja sovelluksia päivitetään jatkuvasti – sekä teknisen kehityksen että tietoturvan vuoksi.
Voit säädellä omien laitteidesi päivityksiä, esimerkiksi asentaa niitä automaattisiksi. Myös tätä digisanastoa päivitetään säännöllisesti.
Palaa alkuun
pakkaaminen
compression
Pakkaamisessa data tiivistetään lyhyempään muotoon, jotta se vie vähemmän tallennustilaa. Esimerkiksi WhatsApp pakkaa kuvia ja videoita roimasti.
Pakkaaminen voi tarkoittaa myös samaa kuin zippaaminen: Useita tiedostoja pakataan zip-kansioon, jolloin niitä on helpompi lähettää pakettina eteenpäin.
Katso myös: zip
Palaa alkuun
palomuuri
firewall
Ohjelmisto tai laite, joka estää luvatonta tai asiatonta pääsyä verkosta toiseen. Palomuuria käytetään usein eristämään laitteen oma lähiverkko internetistä. Tällöin ulkopuoliset eivät pääse lähiverkon tietoihin käsiksi.
Palaa alkuun
palvelin
serveri, servu, server
Tietokone, joka tarjoaa määriteltyjä palveluja saman verkon muille tietokoneille. Internetin runko muodostuu palvelintietokoneista eli servereistä. Käytössä myös termi web-palvelin.
Palvelinta käyttävää sovellusta tai tietokonetta nimitetään asiakkaaksi (englanniksi client).
Palaa alkuun
palvelunestohyökkäys
DoS
Tietoverkkohyökkäys, jolla pyritään kuormittamaan ja siten lamaannuttamaan jokin palvelu tai tietojärjestelmä. Palvelunestohyökkäys voi esimerkiksi lamaannuttaa sähköpostin suurella määrällä sähköpostiviestejä. Verkkopalvelujen "kaatumisen" taustalla ovat usein palvelunestohyökkäykset.
Lyhenne DoS tulee englannin sanoista Denial-of-service (attack). Pidempi lyhenne DDoS tarkoittaa hajautettua hyökkäystä, joka tulee useista lähteistä samaan aikaan (Distributed Denial of Service).
Katso myös: kaatuminen
Palaa alkuun
palveluntarjoaja
service provider
Internetliittymiä, -yhteyksiä tai -palveluja tarjoava yritys tai tekninen alusta. Esimerkiksi teleoperaattori ja sovelluskauppa ovat palveluntarjoajia.
Palaa alkuun
pankkitunnukset
verkkopankkitunnukset
Henkilökohtaiset tunnusluvut, joiden avulla asioidaan verkko- ja mobiilipankissa sekä lukuisissa muissa verkon palveluissa. Verkkopankkitunnukset kuuluvat peruspankkipalveluihin. Ne saa omasta pankista. Pankkitunnukset ovat niin sanottu vahva tunnistautumiskeino eli ne vastaavat allekirjoitustasi.
Katso myös: TUPAS
Palaa alkuun
PayPal
Yhdysvaltalainen maksujenvälitysjärjestelmä eli palvelu, jonka avulla voi lähettää ja vastaanottaa sähköistä rahaa verkossa. PayPalilla voi maksaa kertamaksuja tai luoda tilin toistuvia maksuja varten. Voit maksaa laskuja PayPal-tililtäsi vain, jos tililläsi on varoja.
Palaa alkuun
PC
mikro, personal computer
Henkilökohtainen tietokone eli kuluttajakäyttöön tarkoitettu mikrotietokone.
Alunperin PC oli IBM-yhtiön valmistama IBM PC -tuotesarja. Siitä tuli 1990-luvulla johtava kotitietokone.
Palaa alkuun
pdf-tiedosto
Tiedostomuoto, jonka pääte on .pdf. Toimii eri laitteilla ja käyttöjärjestelmillä. Pdf-tiedosto aukeaa aina samannäköisenä eikä siihen yleensä voi tehdä muutoksia. Pdf-tiedoston tekstiä voi kyllä usein kopioida. Tiedoston avaaminen vaatii yleensä lukijaohjelmaa, joka on useimmissa tietokoneissa ja mobiililaitteissa valmiina. Lyhenne tulee englannin sanoista Portable Document Format.
Katso myös: kuvatiedosto
Palaa alkuun
peilaus
peilata, screen mirroring
Peilaaminen näyttää reaaliaikaisen kopion puhelimen tai tabletin näytöstä televisiossa tai muulla isolla näytöllä. Kaikki, mikä näkyy mobiillaitteessa, näkyy sellaisenaan myös isolla ruudulla. Peilaaminen on omiaan esimerkiksi puhelimen valokuvien katseluun isolta ruudulta.
Peilaaminen onnistuu lisälaitteiden avulla (esimerkiksi Chromecast tai Apple TV), mutta myös johdolla mobiililaitteeesta esimerkiksi television HDMI-porttiin.
Katso myös: striimaus
Palaa alkuun
perheturva
parental control
Digikielessä perheturva liittyy keinoihin, joilla vanhemmat voivat valvoa lastensa netin käyttöä ja rajata sitä turvallisiin sisältöihin. Esimerkiksi lasten ruutuaikaa voi rajoittaa.
Eri toimijat tarjoavat tähän tarkoitukseen omia palvelujaan.
Katso myös: ruutuaika
Palaa alkuun
Photoshop
fotari
Adobe Systems -yrityksen maksullinen kuvankäsittelyohjelma. Digikielessä puhutaan usein "fotaroinnista" tia fotoshoppauksesta kuvankäsittelyn synonyymina.
Photoshopista on olemassa täysversio sekä yksinkertaisempi Elements-versio.
Kilpailevia kuvankäsittelyohjelmia on lukuisia, esimerkiksi Windowsin maksullinen PaintShop Pro (Corel) tai vapaan lähdekoodin ilmainen GIMP.
Katso myös: Adobe
Palaa alkuun
phubbaus
phubbing
Loukkaavaa tai vähättelevää puhelimen käyttöä sosiaalisissa tilanteissa, joissa pitäisi pikemminkin keskustella kasvotusten.
Suomenkielistä termiä ei ole vielä syntynyt.
Palaa alkuun
piirtopöytä
piirtoalusta, piirustuslauta
Tietokoneen lisälaite, joka välittää piirtäjän kynän tai piirtimen liikkeen digitaalisena tietokoneeseen. Piirtopöydän tärkeä ominaisuus on paineentunnistus.
Piirtopöytää käyttävät esimerkiksi graafikot.
Palaa alkuun
pikakuvake
Laitteen aloitusnäyttössä tai työpöydällä oleva kuvake, josta saat nopeasti avattua usein käyttämäsi sisällöt tai ohjelmat. Voit itse poistaa tai lisätä pikakuvakkeita. Termi pikakuvake on käytössä lähinnä tietokoneissa. Mobiililaitteissa puhutaan sovellusten kuvakkeista tai kuvakemerkeistä.
Palaa alkuun
pikanäppäin
pikakomento, näppäinkomento
Näppäin tai näppäinyhdistelmä, jolla saat tehtyä eri toimintoja helpommin kuin tietokoneen ohjausvalikoista.
Esimerkiksi kopiointi tapahtuu Windows-koneissa näin: Aktivoi haluamasi alue ja paina yhtä aikaa painikkeita ctrl ja c (ctrl + c). Liitä sitten kopioitu sisältö uuteen paikkaan pikakomennolla ctrl + v.
Palaa alkuun
pikavalikko
Pikavalikko on valikko, joka klikataan tai vedetään auki.
Mobiililaitteessa pikavalikot avautuvat usein vetämällä näytön reunasta.
Termit pikavalikko, valikko ja ponnahdusvalikko sekoittuvat usein arkikielessä.
Katso myös: valikko
Palaa alkuun
pikaviestipalvelu
pikaviestin, instant messaging
Pikaviestimillä voit viestitellä reaaliaikaisesti. Pikaviestipalveluja ovat esimerkiksi WhatsApp, Facebook Messenger, Google Hangouts ja Chat, Telegram, Signal sekä Viber. Palvelut ovat maksuttomia, mutta useimmissa saat käyttäytymiseesi perustuvia mainoksia tai yritys käyttää dataasi algoritmiensa kehittämiseen.
Osa pikaviestimistä toimii vain mobiilaitteen sovelluksella, mutta esimerkiksi Messengeriä ja WhatsAppia voi käyttää myös verkkoselaimella.
Palaa alkuun
pikseli
pixel
Digitaalisen kuvan pienin osa. Esimerkiksi televisiokuva muodostuu pikseleistä. Digivalokuvien koko ilmaistaan vaaka- ja pystypikseleinä, esimerkiksi 4608 x 3456.
Puhelimia markkinoidaan niiden kameroiden yhä suuremmillä tarkkuuksilla: kymmenillä tai jopa sadoilla megapikseleillä.
Katso myös: mega
Palaa alkuun
pilvi
pilvipalvelu, cloud
Arkikielessä pilvipalvelu tarkoittaa verkkopalvelua, joka säilöö käyttäjän tiedostoja omille palvelimilleen. Silloin käyttäjän omalta laitteelta ei vaadita valtavaa tallennustilaa. Tunnettuja pilvipalveluja ovat muun muassa Dropbox, Google Drive, Microsoftin OneDrive ja Applen iCloud. Kaikissa on tietty määrä ilmaista tallennustilaa ja lisää saa kuukausimaksua vastaan.
Periaatteessa pilven käsite on laajempi: Data, joka sijaitsee palveluntarjoajan palvelimella. Esimerkiksi gmail-sähköposti ja Instagram-somepalvelu ovat "pilvessä".
Katso myös: synkronointi
Palaa alkuun
pimeä verkko
dark web
Verkkosivuja, joka toimivat anonyymisti, salaten liikenteen – esimerkkinä Tor-verkko. Pimeään verkkoon ei pääse tavallisilla verkkoselaimilla.
Pimeää verkkoa käytetään niin laillisiin kuin laittomiinkin tarkoituksiin.
Pimeä verkko sivuaa niin sanottua syvää verkkoa (engl. deep web). Se sisältää kaiken internetin datan, jota tavalliset hakukoneet eivät löydä.
Katso myös: Tor-verkko
Palaa alkuun
PIN
PIN-koodi, tunnusluku
Salasanana käytettävä henkilökohtainen luku eli turvakoodi, jolla avaat laitteen lukituksen tai tunnistaudut järjestelmään. PIN-koodissa on useimmiten 4-6 numeroa.
Lyhenne tulee englannin sanoista Personal Identification Number.
Palaa alkuun
ping
pingata
Kaksi merkitystä:
1. Sosiaalisen median slangissa ping-sanalla herätellään vastaanottaja huomaamaan viesti: "ping Pirkko".
2. TCP/IP-verkkoprotokollan työkalu: Pingaamalla voidaan kokeilla löytyykö jokin toinen tietokone verkosta.
Palaa alkuun
piratismi
Piratismi tarkoittaa tekijän tai oikeudenomistajan oikeuden rikkomista.
Se voi olla esimerkiksi musiikin tai elokuvan luvatonta digitaalista käyttöä tai tuoteväärennöksen tekoa.
Katso myös: rippaus
Palaa alkuun
Play Kauppa
Google Play
Googlen sovelluskauppa, josta ladataan sovellukset Android-käyttöjärjestelmän laitteisiin. Kaupassa on sekä ilmaisia että maksullisia sovelluksia.
Katso myös: sovelluskauppa
Palaa alkuun
png
Yksi kuvatiedostomuodoista eli kuvan tallennusformaateista. Ei hävitä kuvasta tietoa, erityisesti nettikäyttöön suunniteltu. Png eroaa muista yleisesti käytössä olevista kuvamuodoista siinä, että png-kuvassa voi olla läpinäkyvä tausta.
Lyhenne png tulee englannin sanoista Portable Network Graphics.
Palaa alkuun
podcast
Digitaalisesti jaettava sarja – yleensä äänisarja – jonka voi tilata ja ladata puhelimelle tai tietokoneelle.
"Mitä podcasteja kuuntelet Yle Areenasta?".
Palaa alkuun
poistaa
deletoida, delete
Poistaa viesti, tiedosto tai vastaava. Tehdään esimerkiksi klikkaamalla Poista, del-näppäimellä tai viemällä tiedosto roskakori-kuvakkeen päälle.
Palaa alkuun
ponnahdusikkuna
pop-up window
Pienikokoinen ikkuna, joka pompahtaa itsestään auki nettisivulla. Ponnahdusikkunassa voi olla esimerkiksi mainoksia, lisätietoja tai suurempi näkymä kuvasta.
Joskus internet-selaimissa on oletuksena ponnahdusikkunoiden esto, mutta ne saa halutessaan asetuksista takaisin päälle.
Katso myös: ikkuna
Palaa alkuun
popsocket
puhelinpidike
Puhelimen tai tabletin pieni lisävaruste, joka auttaa pitämään laitetta vakaampana esimerkiksi kuvatessa. Kiinnitetään tarralla laitteen taakse.
Palaa alkuun
portaali
Verkkosivuston pääsivu, eräänlainen palveluportti. Termiä käytettiin paljon 2000-luvun alussa, mutta sen merkitys on vähentynyt.
Palaa alkuun
portti
port
Arkisessa digikielessä portti tarkoittaa liitäntää, johon toinen laite yhdistetään – yleensä johdolla. Yleisimpiä ovat USB- ja HDMI-portit.
Television takana on useimmiten monta HDMI-portiia. Kun yhdistät niihin laitteen, esimerkiksi mediasoittimen, laita portin numero muistiin. Osaat sitten valita kaukosäätimestä oikean lähteen.
Katso myös: HDMI
Palaa alkuun
postata
postaus, post
Julkaista viesti, kuva, video tai muuta sisältöä verkkosivulla tai sosiaalisessa mediassa. "Postasitko sen kuvan jo?"
Palaa alkuun
postilaatikko
inboksi, inbox
Sähköpostijärjestelmän osio eli eräänlainen kansio, jossa näet saamasi postit.
Palaa alkuun
PowerPoint
Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma, joka kuuluu Microsoft Office -ohjelmistopakettiin. PowerPoint-esitys muodostuu dioista, jotka voivat sisältää muun muassa tekstiä, kuvia, ääntä ja videoita.
Palaa alkuun
pöytäkone
deskari, desktop computer
Tietokone, jossa on erillinen näyttö, keskusyksikkö, näppäimistö ja muut oheislaitteet. Ei ole helposti liikuteltavissa. Tarvitsee verkkovirtaa jatkuvasti.
Palaa alkuun
prepaid-liittymä
Puhelin- tai dataliittymä, jonka käytöstä maksetaan etukäteen. Prepaid-liittymä hankintaan ostamalla aloituspakkaus. Se sisältää SIM-kortin puhelinnumeroineen. Sen jälkeen liittymään voi ostaa lisää saldoa ja nettiaikaa.
Prepaid-liittymää pitää ladata 6-12 kuukauden välein, muuten numero vapautuu muiden käyttöön. Prepaid-liittymän voi ostaa anonyymisti – poliisi on tosin ehdottanut liittymien pakollista rekisteröintiä.
Palaa alkuun
PrivacyWall
Netin hakukone, joka saattaa olla Android-puhelimissa yhtenä Googlen vaihtoehtona, kun puhelin otetaan käyttöön.
Palaa alkuun
profiili
profile
Käyttäjän itsestään näyttämät tiedot esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. "Vaihdoin Instagramiin uuden profiilikuvan".
Palaa alkuun
prosessori
suoritin, prossu, processor
Tietokoneen osa, joka toteuttaa tietokoneohjelman sisältämiä konekielisiä käskyjä. Tietokoneen keskeisimpiä osia – ikäänkuin koneen "aivot".
Nykyisissä suorittimissa kaikki osat on pakattu yhdelle mikropiirille, joten ne ovat mikroprosessoreita.
Palaa alkuun
pudotusvalikko
alasvetovalikko, drop-down menu
Valikko, jonka listaamat asiat näkyvät vasta, kun valikon klikkaa auki.
Katso myös: valikko
Palaa alkuun
puheohjaus
ääniohjaus, voice control
Kännykän tai muun älylaitteen käyttämistä puheen avulla. Laite ymmärtää puhetta, joten sille voi antaa tehtäviä puhumalla.
Esimerkiksi Applen laitteissa puheohjaus tapahtuu Siri-virtuaaliavustajan kautta: "Hei Siri, soita isälle."
Katso myös: virtuaaliavustaja
Palaa alkuun
puolesta-asiointi
Asiointia sosiaali- ja terveydenhuollossa toisen henkilön puolesta.
Mahdollisuudet asioida toisen puolesta sähköisesti laajenevat Suomessa vähän kerrallaan.
Sähköiset valtakirjat tallentuvat Väestörekisterikeskuksen Suomi.fi-valtuuksiin.
Palaa alkuun
puskurointi
buffering
Kun kone tai laite puskuroi, se varastoi dataa muistiin eli tallentaa sitä väliaikaisesti kiintolevylle.
Puskuroinnista on hyötyä esimerkiksi silloin, kun verkosta ladataan videokuvaa. Puskurointi lataa videota hieman etukäteen laitteelle. Silloin kuva ei pätki katsoessa.
Palaa alkuun
pwned
Digislangiin kuuluva sana, joka viittaa henkilötietojen vuotamiseen tietovuodossa. Sana tuli ison yleisön tietoon sivulta haveibeenpwned.com. Sillä voi tarkistaa oman sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron tilanteen. Vastaavia palveluja on monia muitakin.
Yksi selitys sanan alkuperälle tämä: Eräässä tietokonepelissä oli kirjoitusvirhe: owned > pwned. Owned kuvaa sitä, että vastustaja on kukistettu eli "omistettu".
Katso myös: tietovuoto
Palaa alkuun
QR-koodi
ruutukoodi
Kaksiulotteinen, pisteistä ja viivoista koostuva kuviokoodi, joka sisältää informaatiota. QR-koodia luetaan puhelimen kameralla, selaimen koodinlukijalla tai erikseen ladattavalla sovelluksella.
QR-koodin lukeminen avaa esimerkiksi nettisivun tai pääsylipun.
Nimitys QR-koodi tulee englannin sanoista Quick Response Code.
Palaa alkuun
RAM (-muisti)
käyttömuisti
Tietokoneen työmuisti, johon käyttöjärjestelmä, ohjelmat ja käsiteltävät tiedot latautuvat, kun tietokonetta käytetään. Tulee englannin sanoista Random Access Memory.
Katso myös: muisti
Palaa alkuun
raw
Digitaalisen valokuvan tiedostomuoto, joka säilyttää kaiken kameran kennon tallentaman datan. Kuva on siis pakkaamaton ja muokkaamaton. Raw-kuva on tiedostokooltaan hyvin raskas eikä sen takia sovellu sinällään julkaistavaksi verkossa. Raw-kuvaa voi muokata ja korjata enemmän kuin muita kuvatiedostomuotoja.
Katso myös: pakkaaminen
Palaa alkuun
Yhteisöverkosto eli eräänlainen sosiaalinen media, jolla käyttäjät julkaisevat linkkejä, kuvia ja videoita. Muut käyttäjät nostavat tai laskevat postauksia äänestämällä.
Reddit on järjestetty aiheiden mukaan listoiksi (subreddit tai community).
Suurin omistaja on USA:lainen Advance Communications.
Katso myös: nettilauta
Palaa alkuun
refreshata
refresh
Nettisivun näyttäminen sen viimeksi julkaistuna versiona. Tämä uudelleen lataaminen tehdään yleensä selaimen osoiterivin tai asetusten nuolikuviolla. Windows-tietokoneella myös painike F5 päivittää näkymän.
Palaa alkuun
reititin
wifi-tukiasema, wifi-reititin, router
Reititin on laite, jolla jaetaan kiinteän verkon internet-yhteys useammalle laitteelle – kuluttajakäytössä tämä tapahtuu yleensä langattomasti eli radioaalloilla.
Katso myös: modeemi
Palaa alkuun
rekisteröityminen
rekisteröidy, sign up
Käyttäjätilin luominen jollekin netissä toimivalle palvelulle. Tämä pitää tehdä kussakin palvelussa vain kerran. Rekisteröityessä luodaan palveluun oma käyttäjätunnus (joka on useimmiten oma sähköpostiosoite) ja oma salasana.
Katso myös: kirjautuminen
Palaa alkuun
renderöidä
rendata
Kuvan luominen datasta tietokoneohjelman avulla. Tulee englannin verbistä "render". Tämä prosessointimenetelmä on usein varsin raskas, jolloin se vie aikaa.
Palaa alkuun
resetoida
reset
Kaksi merkitystä:
1. Nollata tai asettaa alkutilaan. Reset-komennolla voi palauttaa laitteeseen tai ohjelmaan alkuperäiset eli tehdasasetukset.
2. Hankkia uusi salasana unohtuneen tilalle.
Palaa alkuun
resurssienhallinta
Tietokoneiden työkalu, jolla katsotaan ja järjestetään sisältöjä. Resurssienhallinta on kuin koneen sisällysluettelo: Siellä näkyvät levyasemat, kansiot ja tiedostot.
Windows-koneissa resurssienhallinta löytyy vasemman alalaidan Windows-painikkeen takaa. Resurssienhallinnan kuvake on "mappikansion" näköinen.
Mac-koneissa tiedostojen hallinta tehdään Finderilla.
Katso myös: tiedostonhallinta
Palaa alkuun
rippaus
ripata
Kopioida laittomasti eli tekijänoikeuksia rikkoen audiota tai videota omalle laitteelle.
Esimerkkejä rippauspalveluista: Torrent-palvelut kuten Pirate Bay, vertaisverkossa toimiva suoratoistopalvelu Popcorn Time.
Katso myös: vertaisverkko
Palaa alkuun
ristikkomerkki
risuaita, ruutu, hash
Risuaidan muotoinen merkki näppäimistössä. "Haluatko palvelua suomeksi? Valitse 1 ja paina ruutu".
Samaa merkkiä käytetään myös toisessa tarkoituksessa, aihetunnisteena (hashtag).
Katso myös: aihetunniste
Palaa alkuun
robottipuhelu
robottisoitto, automaattipuhelu
Automatisoituja puheluja, joissa pyörii ennalta nauhoitettu ihmisen tai koneäänen lukema viesti.
Osa puheluista on asiallisia – esimerkiksi tutkimustarkoituksessa. Usein kyseessä on kuitenkin mainos- tai huijaussoitto. Lain mukaan robotti ei saa soittaa myyntipuheluja ilman kuluttajan suostumusta.
Palaa alkuun
roottaus
Roottaus eli roottaaminen tarkoittaa ohjelmistolukituksen poistamista Android-laitteissa. Silloin käyttäjä saa oikeudet lukea ja muuttaa kaikkia laitteen tietoja. Roottaus mahdollistaa esimerkiksi puhelinvalmistajan omien sovellusten poiston.
Roottaukseen ei kannata aloittelijan ryhtyä.
Palaa alkuun
roskakori
trash
Kun poistat digilaitteesta tiedostoja tai sisältöä, ne menevät laitteen tai sovelluksen roskakoriin. Sieltä ne voi hävittää tai tarvittaessa palauttaa käyttöön määrätyn ajan sisällä.
Monissa laitteissa voit itse säätää, kuinka pitkä tuo määräaika on.
Palaa alkuun
roskaposti
spämmi, spämmätä, spam
Vastaanottajan kannalta ei-toivottu viesti, yleensä sähköpostissa. Useimmiten massapostitusta mainostarkoituksessa. Saatat antaa roskapostiin tiettämättäsi luvan, kun syötät sähköpostiosoitteesi arvontoihin ja vastaaviin. Sähköpostijärjestelmiä voi yleensä opettaa suodattamaan roskapostia jo etukäteen.
Palaa alkuun
RSS-syöte
RSS-feedi, RSS Feed
RSS on verkkosyöte, jonka avulla voit seurata tiuhaan päivittyvien verkkosivujen julkaisuja ilman, että sinun pitää etsiä niitä verkkosivulta. Liität julkaisijan tarjoaman RSS-syötteen verkko-osoitteen omalle laitteellesi asennettuun syötteenlukijaan tai selaimen syötteenlukijalaajennukseen. RSS-syöte näyttää uusimmat otsikot linkkeineen tietokoneellasi.
Lyhenne RSS tulee englannin sanoista Really Simple Syndication.
Nykyään sovellusten ilmoitukset ovat osittain korvanneet RSS-syötteet.
Palaa alkuun
ruudun raavinta
screen scraping
Verkkosivuilla olevaa tietoa kopioidaan koneluettavaan muotoon eli taulukoksi. Screen scrapingilla saadaan eroteltua haluttuja tietoja verkkosivujen tekstistä tai materiaalista.
Screen scrapingia tehdään siihen soveltuvilla ohjelmilla.
Katso myös: tiedonlouhinta
Palaa alkuun
ruutuaika
screen time
Kaksi merkitystä:
1. digiruutujen ääressä vietetty aika
2. digilaitteiden sovellukset, joilla niiden ääressä vietettyä aikaa voi seurata.
Palaa alkuun
saavutettavuus
Jos digipalvelu on saavutettava, sitä voivat käyttää kaikki ihmiset – riippumatta heidän toimintarajoitteistaan tai ominaisuuksistaan, kuten iästä, näkö- tai kuulokyvystä tai vammoista.
Digimaailmassa saavutettavuus vastaa esteettömyyttä fyysisessä maailmassa.
Katso myös: käytettävyys
Palaa alkuun
Safari
Applen kehittämä verkkoselain, joka on esiasennettuna Applen digilaitteissa (kuten Mac, iPhone ja iPad).
Katso myös: selain
Palaa alkuun
sähköinen allekirjoitus
digitaalinen allekirjoitus
Allekirjoitus, joka tehdään sähköisissä kanavissa. Sähköistä allekirjoitusta on käytetty yritysmaailmassa ja julkishallinnon sisällä jo pitkään. Sähköisiä allekirjoitusjärjestelmiä myyvät monet yritykset.
Sähköisen allekirjoituksen käyttö on yleistynyt myös yksityisten ihmisten sopimuksissa. Silloin sähköistä allekirjoitusjärjestelmää tarjoaa sopimuspuoli, esimerkiksi pankki.
Katso myös: tunnistautuminen
Palaa alkuun
sähköposti
meili, e-mail
Tietoverkon palvelu, jossa luet viestit omasta sähköpostilaatikostasi. Oma sähköpostiosoite on digiaikana välttämätön. Sähköpostiin voi tilata muun muassa viranomaisten viestit paperipostin sijaan. Sen liitteenä voi lähettää erilaisia tiedostoja. "Meilasin sinulle kirjoitukseni luonnoksen".
Katso myös: sähköpostiohjelma
Palaa alkuun
sähköpostiohjelma
Ohjelma, jolla sähköposteja voi vastaanottaa ja lähettää. Esimerkkejä ovat Gmail (omistaja Google), Outlook (Microsoft) ja Mozilla Thunderbird (Firefox-selaimen kehittäjät).
Katso myös: sähköposti
Palaa alkuun
salasana
password
Vain käyttäjän tiedossa oleva merkkijono. Luot salasanan, kun rekisteröidyt johonkin palveluun. Eri verkkopalvelujen ohjeet vaihtelevat: Joskus salasanan täytyy sisältää tietty määrä merkkejä, joihin kuuluu kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Joissakin palveluissa salasana on numeroista koostuva PIN-koodi.
Nykyään suositellaan salasanalauseiden ja salasanojen hallintaohjelmien käyttöä.
Katso myös: käyttäjätunnus
Palaa alkuun
salasanalause
Varsinkin tärkeimmille tileille, kuten sähköpostiin kannattaa keksiä salasanan sijaan salasanalause, koska sen murtaminen on vaikeata. Luo sanarimpsu tai loru, joka ei löydy sellaisenaan Googlesta.
Palaa alkuun
salasanaohjelma
salasanojen tallennusohjelma, salasananhallintasovellus, password manager
Palvelu, joka muistaa salasanat käyttäjän puolesta – kunhan muistaa ohjelman oman pääsalasanan. Tarjolla on ilmaisia ja maksullisia ohjelmia.
Palaa alkuun
Samsung
Maailmanlaajuisesti toimiva monialayritys, jonka kotimaa on Etelä-Korea. Suuri elektroniikan ja digilaitteiden valmistaja. Suurin osa Samsungin älylaitteista käyttää Android-käyttöjärjestelmää, mutta joissakin tuotteissa on käytössä Tizen OS.
Palaa alkuun
sanapilvi
datapilvi
Graafinen esitys eli kuva, jossa sanat näkyvät sitä suurempina, mitä useammin ne esiintyvät esimerkiksi verkkosivulla.
Avainsanapilvet ja asiasanapilvet ovat rajatumpia – ne listaavat vain asia- ja avainsanoja.
Katso myös: tunniste
Palaa alkuun
scart
skartti
Liitinstandardi, jolla voidaan siirtää johdolla kuvaa ja ääntä laitteesta toiseen.
Yhä vähemmän käytössä. Esimerkiksi televisioissa HDMI-liittimet ovat korvanneet scart-liittimet.
Palaa alkuun
seinä
Käyttäjän oma näkymä, lähinnä Facebookissa.>br> "Laitoin eilisen videon ryhmämme Facebook-seinälle".
Palaa alkuun
selain
verkkoselain, nettiselain, browser
Tietokoneohjelma, jolla vieraillaan verkkosivuilla ja katsellaan niiden sisältöä. Selaimia on kymmeniä. Yhdellä laitteella voi käyttää useita selaimia.
Suomessa suosittuja selaimia ovat Chrome (Googlen selain), Safari (Applen selain), Firefox (Mozilla-projektin avoimen lähdekoodin selain) ja Edge (Microsoftin selain).
Palaa alkuun
selaustiedot
selaushistoria, selainhistoria, browsing history
Kun selaat internetiä, selaimesi tallentaa paljon tietoa. Se muistaa esimerkiksi sivut, joilla olet vieraillut ja tiedostot, joita olet ladannut. Tämä kaikki on historiatietoa. Sen kertymistä voit säädellä eri tavoin laitteesi asetuksista.
Varsinkin jos menet nettiin julkisella laitteella (esimerkiksi kirjastossa), varmistu siitä, että historiatietosi poistuvat käyntisi jälkeen.
Katso myös: selain
Palaa alkuun
seuraaja
follaaja, follower
Sosiaalisessa mediassa, blogeissa tai Youtubessa tietystä sisällöstä pitäneet ovat seuraajia. Seuraajien määrä on eräs suosion mittari.
Palaa alkuun
shift
Näppäin, jota käytetään monissa pikavalinnoissa ja komennoissa.
Shift-näppäimellä valitaan muun muassa iso kirjain tai näppäinten yläosassa oleva merkki (jälkimmäinen vain tietokoneella).
Mac-tietokoneissa ja mobiililaitteiden näppäimissä on Shift-sanan tilalla ylöspäin osoittava nuoli.
Katso myös: pikanäppäin
Palaa alkuun
Signal
Pikaviestisovellus, joka tunnetaan tiukasta salauksestaan.
Katso myös: pikaviestipalvelu
Palaa alkuun
sijainti
location
Laitteen maantieteellisen sijainnin tunnistaminen. Tähän käytetään esimerkiksi GPS-tekniikkaa, wifi-verkkoja tai laitteen IP-osoitetta. "Lähetä minulle puhelimella sijaintitiedot, niin löydän perille".
Vaikka säädät laitteen asetuksista sijaintiluvan pois, esimerkiksi operaattori tai selain saattavat silti tietää, missä laite on.
Tässä näkyvä sijaintikuvake on Apple-laitteesta.
Katso myös: paikannus
Palaa alkuun
sijaintitunniste
sijaintitieto
Kertoo, missä paikassa esimerkiksi valokuva tai video on otettu – kunhan laitteessa on kuvaa ottaessa sijainti päällä. Sijaintitunnisteen saa päälle ja pois laitteen asetuksista.
Palaa alkuun
SIM-kortti
simmi
Matkapuhelimeen tai tablettiin laitettava pieni älykortti, jota tarvitset puhelinliittymän tai mobiilidatan käyttöön.
SIM on lyhenne englannin sanoista Subscriber Identity Module.
Katso myös: eSIM
Palaa alkuun
sinivalo
sininen valo, blue light
Tietokoneet ja älylaitteet käyttävät sinistä keinovaloa näytöissään. Se muistuttaa auringonvaloa, joten elimistö tulkitsee sen päivänvaloksi. Useimmissa laitteissa sinivaloa voi suodattaa asetuksista tai sovelluksilla.
Palaa alkuun
Siri
Apple-yhtiön virtuaaliavustaja, jota komennetaan puheella. Applen laitteissa esiasennettuna. Osaa suomea.
Katso myös: virtuaaliavustaja
Palaa alkuun
skannaaminen
skannaus, scan
Tekstin tai kuvan muuttamista digitaaliseen muotoon skannerin eli kuvanlukijan avulla. Lähin skanneri löytyy usein omasta puhelimesta.
Palaa alkuun
Skype
skaippi, skypettää
Microsoftin omistama videopuhelu- ja pikaviestintäohjelma. Toimii suosituimmilla käyttöjärjestelmillä. Skypen kehittivät itsenäiset yrittäjät jo 2000-luvun alussa. Puhelut ovat ilmaisia, kun molemmat osapuolet käyttävät Skypeä. Yrityksellä on myös monia maksullisia paketteja.
Katso myös: videopuheluohjelma
Palaa alkuun
smishing
Smishing tarkoittaa tietojenkalastelua tekstiviesteillä.
Huijausviestissä pyydetään esimerkiksi maksukortin tietoja pientä nimellistä veloitusta, kuten postimaksua tai lahjakortin lunastamista varten. Seurauksena voi olla tilausansa eli kymmenien eurojen kuukausiveloituksia.
Katso myös: phishing
Palaa alkuun
Snapchat
snäppi
Yhdysvaltalaisen Snapchat-yhtiön sosiaalisen median palvelu. Snäppi on palvelun lempinimi, mutta myös palvelussa lähetetty viesti. Oma tarinani -osion snäpit näkyvät muille vain 24 tunnin ajan.
Katso myös: striikki
Palaa alkuun
somehaaste
Sosiaalisessa mediassa leviävä haaste, jossa ihmisiä haastetaan jakamaan tietty asia itsestään sanoin, kuvin tai videona. Tarkoituksena on luoda laaja netti-ilmiö.
Hyvin toteutettu somehaaste ei aiheuta vaaratilanteita eikä loukkaa ketään.
Palaa alkuun
somekupla
Sosiaalisen median ilmiö: Esimerkiksi Twitterissä tai Youtubessa algoritmi näyttää käyttäjille enimmäkseen sellaisia julkaisuja, joista se olettaa heidän pitävän tai kiinnostuvan. Näin syntyy kuplia, joissa samanhenkiset myötäilevät toisiaan. Kun informaatiota ei saa puolueettomasti, maailmankuvat kapenevat.
Katso myös: algoritmi
Palaa alkuun
sometili
social media account
Sosiaalisen median palveluun rekisteröity käyttäjätili. Oman tilisi asetuksista voit esimerkiksi säätää, mitä tietojasi muut käyttäjät näkevät. "Avasin Instagramiin toisen tilin enkä ota äitiä sen seuraajaksi".
Palaa alkuun
Sony
Japanilainen viihde-elektroniikkavalmistaja. Tekee muun muassa televisioita ja puhelimia.
Katso myös: Android
Palaa alkuun
sormenjälkitunnistus
Yksi tapa tunnistaa digilaitteen tai -palvelun käyttäjä.
Sormenjälkilukijan voi ottaa käyttöön useimpien mobiililaitteiden asetuksista. Silloin se korvaa PIN-koodin tai vastaavan.
Sormenjälkitunnistus on peruskäytössä turvallinen. Kasvojentunnistus on toki vielä turvallisempi vaihtoehto.
Katso myös: biometrinen tunnistaminen
Palaa alkuun
sosiaalinen media
some, social media
Internetissä toimiva yhteisöllinen palvelualusta. Tunnettuja sosiaalisen median yrityksiä ovat muun muassa Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, Youtube ja Tiktok.
Some-alustojen käyttö on ilmaista, mutta palvelut seuraaavat käyttäjien dataa ja räätälöivät markkinointia sen mukaan.
Palaa alkuun
Soundcloud
Ruotsalaisomisteinen musiikin levitykseen ja suoratoistoon keskittyvä palvelu. Käyttäjäkunta painottuu muusikoihin.
Palaa alkuun
sovellus
äppi, appi, app
Ohjelma, ohjelmisto tai toiminto, joka ladataan älylaitteeseen tai tietokoneeseen. Puhekielessä äppi viittaa useimmiten mobiililaitteella tai äly-tv:llä käytettävään sovellukseen.
Palaa alkuun
sovelluskauppa
app store
Verkkopalvelu, josta lataat omalle laitteellesi sovellukset – sekä ilmaiset että maksulliset.
Virallisia ja suositeltavia sovelluskauppoja ovat esimerkiksi Applen App Store, Googlen Play Kauppa ja Microsoftin Microsoft Store.
Sovelluskaupoista voi myös ostaa esimerkiksi pelejä tai elokuvia.
Katso myös: iTunes
Palaa alkuun
speksi
speksit
Digikielessä speksit tarkoittavat jonkin hankkeen erittelyä, määrittelyä tai teknisiä tietoja. "Rakentakaa nettisivu näiden speksien mukaiseksi".
Lyhenne tulee sanasta spesifikaatio.
Palaa alkuun
spleinaus
splaining
Muun muassa netin keskustelupalstoilla näkyvä taktiikka: Asiaa selitetään toiselle ylimielisesti tai yksinkertaistaen, ikään kuin tämä ei lainkaan ymmärtäisi sitä. Esimerkiksi rikasselittäjä selittää vähävaraiselle, miten rahaa käytetään.
Palaa alkuun
Spotify
Musiikin ja podcastien suoratoistopalvelu, jonka omistaa ruotsalainen Spotify AB. Käytetään laitteissa sovelluksella. Maksuton versio sisältää mainoksia, kuukausimaksullinen ei.
Vastaavia musiikkisovelluksia ovat muun muassa Apple Music, YouTube Music, Deezer, Tidal ja Amazon Music.
Palaa alkuun
SSD-levy
Tietokoneen osa: perinteistä kovalevyä nopeampi kiintolevy, jossa ei ole liikkuvia osia. Yleinen varsinkin kannettavissa tietokoneissa.
Palaa alkuun
Steam
Videopelien jakelualusta, jolta voi ostaa pelejä, pelata, luoda pelejä ja keskustella niistä.
Steamin omistaa yhdysvaltalainen pelitalo Valve.
Palaa alkuun
striikki
streak
Snapchat-pikaviestisovelluksen ominaisuus: Käyttäjän välille syntyy striikki, kun viestien eli snäppien välissä on enintään 24 tuntia. Jollei striikkiä pidä yllä, ketju katkeaa.
Katso myös: Snapchat
Palaa alkuun
striimaus
suoratoisto, castata, media streaming
Useita merkityksiä:
1. Puhelimen tai tabletin median toistamista toisella ruudulla, kuten televisiossa. Suoratoistossa mobiililaite toimii “kaukosäätimenä” ja "äly" sijaitsee lisälaitteessa (joita ovat esimerkiksi Chromecast tai Apple TV). Termi casting tarkoittaa käytännössä samaa. Arkikielessä puhutaan myös heijastamisesta.
2. Laitteen käyttäjä kuvaa ja äänittää itseään muille netin käyttäjille. Käytössä esimerkiksi videopelaajien kesken.
3. Striimaus on mitä hyvänsä reaaliaikaista toistamista netissä.
Katso myös: peilaus
Palaa alkuun
suodatin
filtteri
Arkisessa digikielessä suodatin eli filtteri liittyy kuvien käsittelyyn: Valokuviin ja videoihin voi lisätä suodattimilla esimerkiksi lämpimiä sävyjä, kontrastia tai kirkkautta. Filttereitä on erilaisissa kuvaohjelmissa ja sisäänrakennettuna myös somepalveluissa.
Palaa alkuun
suojattu sähköposti
Suojattu sähköposti ei tavallisen sähköpostin tapaan liiku internetissä sähköpostipalvelimelta toiselle, vaan se tallentuu tietoturvallisesti suojatulle palvelimelle.
Vastaanottaja ei saa viestiä auki ilman erillistä linkkiä tai avainkoodia.
Palaa alkuun
Suomi24.fi
Sosiaalisen median palvelu, joka tunnetaan parhaiten Keskustelut-osiostaan. Suomi24.fi:n omistaa City Digital Group.
Palaa alkuun
suomi.fi
Verkkosivusto, jolta löytyy tietoa kansalaisen palveluista, muun muassa asioinnista viranomaisten kanssa.
Suomi.fi-tunnistuksen kautta kirjaudutaan sähköisesti useimpiin julkisiin palveluihin.
Suomi.fi-viestit on kansalaisen sähköinen postilaatikko.
Suomi.fi:ssä voi myös pyytää ja antaa valtuuksia sekä katsoa omia rekisteritietojaan.
Palaa alkuun
suosikki
favourite, favorite
Suosikit ovat linkkejä, joiden avulla sinun on helppoa palata suosikkisivuillesi. Käytännössä kirjanmerkki on sama asia – termi vaihtelee eri selaimissa. Joskus näkee myös ilmausta "ykkössivustot".
Katso myös: kirjanmerkki
Palaa alkuun
surffata
Selata internetiä.
Palaa alkuun
svaipata
swipe, swaipata
Pyyhkäistä kosketusnäyttöä.
Esimerkkejä: Deittipalvelu Tinderissä svaippaus oikealle jonkun profiilissa tarkoittaa, että saattaa olla hänestä kiinnostunut. Instagramissa swipe up -pyyhkäisy vie linkillä julkaisijan nettisivulle.
Palaa alkuun
synkronointi
synchronisation
Tietojen päivittäminen eri ohjelmien tai laitteiden välillä. Synkronointi tapahtuu pilvipalvelun tai tietokannan kautta. "Asensin kalenterin synkronoitumaan, niin näen samat merkinnät kaikissa laitteissani".
Katso myös: pilvipalvelu
Palaa alkuun
syväväärennös
deepfake
Videoväärennös, jolla kenen tahansa olomuoto saadaan näyttämään ja kuulostamaan todelta. Esimerkiksi julkisuuden henkilöt saadaan syväväärennöksellä tekemään ja puhumaan mitä vain.
Jotkut verkkoyhteisöt ovat kieltäneet syväväärennösten jakamisen. Väärentäjien taidot kehittyvät kuitenkin usein nopeammin kuin väärennöksiä etsivät algoritmit.
Palaa alkuun
tabletti
taulutietokone, tablet
Kannettavan tietokoneen ja älypuhelimen välimuoto, jolla voi esimerkiksi lukea lehtiä, kirjoittaa ja surffata netissä sovellusten avulla.
Tabletti on mobiililaite, kuten älypuhelinkin – ja se käyttää mobiilikäyttöjärjestelmää. Laitteelle ehdotettiin aikanaan nimeä sormitietokone. Monia muitakin nimiä oli käytössä, kuten härpätin ja täppäri.
Palaa alkuun
tagata
tägätä, merkitä
Lisätä jonkun nimi tai käyttäjätunniste kuvaan tai muuhun julkaisuun sosiaalisessa mediassa.
Esimerkiksi Facebookissa et voi estää muita tagaamasta sinua, mutta voit poistaa tägejä eli merkintöjä ja voit säätää niiden näkymistä asetuksista.
Katso myös: tunniste
Palaa alkuun
tallennustila
storage space
Tallennustilan määrä kertoo, kuinka paljon dataa laitteeseen mahtuu. Käytännössä sama asia kuin muisti.
Katso myös: muisti
Palaa alkuun
tallentaa
seivata, save
Säilöä tiedosto digilaitteen tai pilvipalvelun muistiin. Kun tallennat tiedot, ne ovat tallessa myöhempää käyttöä varten.
Palaa alkuun
taloyhtiöliittymä
talolaajakaista
Tapa hankkia verkkoliittymä talon joka asuntoon. Kohtuullisella kuukausihinnalla joka asuntoon saadaan laajakaistainen nettiyhteys. Maksu kerätään yleensä osana vastiketta.
Jos kotona on enemmän kuin yksi nettiyhteyttä vaativa laite, asuntoon kannattaa usein hankkia myös wifi-reititin tai -tukiasema.
Katso myös: wifi
Palaa alkuun
tarina
story
Yksi julkaisumuodoista sosiaalisessa mediassa. Käyttäjä julkaisee koosteen kuvia tai videota, usein tekstillä ja grafiikalla höystettynä. Tarinoissa kuvan muoto on yleensä pysty.
Tarina näkyy muille käyttäjille yleensä vain 24 tunnin ajan.
Palaa alkuun
tarra
sticker
Viestiin lisättävä kuvake tai kuvakkeen alta löytyvä toiminto sosiaalisen median palveluissa, kuten Instagramissa ja WhatsAppissa.
Mobiililaitteiden kameroissa tarra voi tarkoittaa kuvan päälle ilmestyvää lisuketta – vaikka jäniksen korvia ihmiskasvoille.
Palaa alkuun
taskupuhelu
Vahingossa eli käyttäjän tietämättä soitettu puhelu. Puhelimen näppäimiin osuu esine tai muu painallus, joka käynnistää taskupuhelun.
Palaa alkuun
tasohiiri
kosketuslevy, ohjauslaatta, touchpad
Kannettavan tietokoneen tasomainen kiinteä hiiri, joka sijaitsee näppäimistön edessä. Tasohiirtä ohjataan sormenpäillä.
Palaa alkuun
taulukkolaskenta(ohjelma)
spreadsheet
Tietokoneohjelma, joka on tarkoitettu numeerisen tiedon käsittelyyn. Tunnetuimpia taulukkolaskentaohjelmia ovat Microsoftin Excel, Googlen Sheets ja Applen Numbers.
Palaa alkuun
tavu
byte
Tiedon yksikkö, johon mahtuu kahdeksan bittiä (englanniksi byte). Tavun lyhenne on suomessa pieni kirjain t ja englannissa iso kirjain B (vertaa bittiin, joka lyhennetään b). Yksi Mt eli megatavu on miljoona tavua ja yksi Gt eli gigatavu on miljardi tavua.
Bitit ja tavut sekoitetaan usein.
Katso myös: bitti
Palaa alkuun
TCP/IP
Usean Internet-liikennöinnissä käytettävän tietoliikenneprotokollan yhdistelmä.
Katso myös: IP-protokolla
Palaa alkuun
tehdasasetukset
factory settings
Uudessa laitteessa ostohetkellä olevat asetukset. Jos palautat laitteesi tehdasasetukset, sillä olevat tiedot (kuten yhteystietolista tai valokuvat) ja omat asetuksesi katoavat. Omat tiedostot kannattaa siis varmuuskopioida ennen tehdasasetusten palauttamista.
Palaa alkuun
tehtäväpalkki
taskbar
Tietokoneen työpöytänäkymässä (yleensä alalaidassa) oleva paneeli tai alue. Siitä avataan koneen erilaisia toimintoja.
Palaa alkuun
tekijänoikeus
copyright
Vaikka digimaailmassa kaikkea on helppo lainata ja kopioida, siellä pätevät samat säännöt kuin muuallakin: Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on siihen tekijänoikeus. Tekijä päättää, miten hänen teostaan saa käyttää. Suojaa saadakseen teoksen tulee olla itsenäinen ja omaperäinen – laatua tai taiteellisuutta ei vaadita.
Katso myös: CC
Palaa alkuun
tekoäly
AI, keinoäly, artificial intelligence
Tietokoneohjelma, joka kykenee tekemään älykkäinä pidettäviä toimintoja. Tekoäly ei ole selkeä joko-tai-käsite. Tekoälyä on useita muotoja. Tekoälyyn perustuvat esimerkiksi itseajavat autot tai kasvojentunnistus.
Tekoälyllä on kaksi tyypillistä ominaisuutta:
1) Autonomisuus eli kyky suorittaa tehtäviä monimutkaisessa ympäristössä ilman jatkuvaa käyttäjän ohjausta.
2) Adaptiivisuus eli kyky parantaa suorituskykyä oppimalla kokemuksesta.
Katso myös: virtuaaliavustaja
Palaa alkuun
tekstieditori
tekstinmuokkain, text editor
Tietokoneohjelma, joka on tarkoitettu ainoastaan tekstin kirjoittamiseen ja muokkaamiseen. Toisin kuin tekstinkäsittelyohjelmissa, tekstieditoreissa ei yleensä ole muotoiluominaisuuksia. Esimerkkejä: Notepad (Windows), TeXturi (Mac OS ).
Palaa alkuun
tekstinkäsittelyohjelma
Tietokoneohjelma tekstin kirjoittamiseen, muotoiluun ja tulostamiseen. Tekstinkäsittelyohjelmia ovat esimerkiksi Microsoft Word, LibreOffice Writer, Google Docs ja Applen Pages.
Palaa alkuun
tekstitiedosto
text file
Tekstimuotoinen tiedosto. Tekstien tiedostomuotoja ovat muun muassa .txt (tekstiä ilman muotoilua), .doc ja .docx (Microsoft Word) sekä .odt (Libre Office ja Open Office).
Palaa alkuun
tekstiviesti
tekstari, sms
Keino lähettää lyhytviestejä puhelinnumerosta toiseen. Tekstiviestit mullistivat puhelimen käytön 1990-luvulla. Tekstiviestit eivät tarvitse internet-yhteyttä toisin kuin WhatsApp, Facebook Messenger ja vastaavat.
Vaikka pikaviestipalvelut ovat nakertaneet tekstiviestien suosiota, ne toimivat edelleen kaikissa puhelimissa. Tekstiviestitoiminto on usein esiasennettuna laitteisiin nimellä Viestit.
Lyhenne SMS tulee englannin sanoista Short Message Service.
Palaa alkuun
Telegram
Mobiililaitteilla käytettävä pilvipohjainen pikaviestisovellus, jonka venäläiset Durovin veljekset perustivat 2013. Sittemmin Venäjä on rajoittanut sovelluksen käyttöä. Sovelluksen omistaa Telegram Messenger LLC. Yksi WhatsAppin kilpailijoista.
Katso myös: pikaviestipalvelu
Palaa alkuun
tera-
Biljoonakertainen. Esimerkiksi yksi terabitti on biljoona bittiä eli 1 000 000 000 000 bittiä (12 nollaa).
Palaa alkuun
teräväpiirtosiirtymä
HD-siirtymä
Kaikkien televisiolähetysten siirtyminen HD- eli teräväpiirtotarkkuuteen. Silloin SD- eli peruspiirtolaadun lähetykset loppuvat.
Ylen tv-lähetykset ovat tarjolla HD:nä kaikkialle Suomeen. Myös SD-lähetykset jatkuvat kuitenkin toistaiseksi.
Katso myös: DVB-T2
Palaa alkuun
tiedonlouhinta
datanlouhinta
Tiedonlouhinta tarkoittaa tiedonhankintaa suurista tietomassoista. Oleellinen tieto kaivetaan esiin suuresta joukosta dataa ja puretaan yleistajuisempaan muotoon.
Näin tehtiin esimerkiksi Panaman paperit -tietovuodon aineistolle 2010-luvulla.
Katso myös: ruudun raavinta
Palaa alkuun
tiedosto
faili, file
Digilaitteen ymmärtämään muotoon koodattu tietojen kokonaisuus. Jokaisella tiedostolla on tiedostonimi, jonka avulla sitä käytetään. Tiedosto voi olla asiakirja, ohjelma tai muuta dataa.
Arkikäytössä tiedosto, dokumentti ja asiakirja tarkoittavat usein samaa.
Tiedoston muoto käy ilmi sen päätteestä, esimerkiksi .pdf tai .txt
Katso myös: asiakirja
Palaa alkuun
tiedostomuoto
file format
Ilmaisee talletetun tiedoston tallennusmuodon eli rakenteen.
Tiedostomuoto käy ilmi tiedoston nimessä pisteen perässä olevasta lyhenteestä eli tiedostopäätteestä. Esimerkiksi "koira.jpeg" on jpeg-muotoinen valokuva.
Katso myös: tiedostopääte
Palaa alkuun
tiedostonhallinta
file manager
Ohjelma tai sovellus, jolla hallinnoit digilaitteessasi olevia tiedostoja.
Katso myös: resurssienhallinta
Palaa alkuun
tiedostopääte
tiedostotunniste, file extension
Tiedoston nimessä pisteen perässä oleva tunnus, jossa on yleensä 3-4 merkkiä.
Esimerkiksi lasku.pdf ja pöytäkirja.doc ovat asiakirjoja. Sauna.jpeg ja hikoilu.gif taas ovat kuvia. Laskut.zip sisältää useita tiedostoja "pakattuna" yhteen.
Verkkohuijauksissa pyritään joskus harhauttamaan käyttäjää avaamaan haitallinen tiedosto. Esimerkiksi Windows 10 ei oletuksena näytä tiedostopäätteitä. Ne saa kuitenkin esiin Resurssienhallinnasta.
Katso myös: tiedostomuoto
Palaa alkuun
tietojärjestelmä
Kokonaisuus, joka koostuu muun muassa tietojenkäsittelystä, tiedonsiirrosta ja ohjelmista. Esimerkiksi pankeilla tai terveydenhuollon toimijoilla on omat tietojärjestelmänsä.
Kun asiakastietoja käsitellään sähköisesti, puhutaan asiakas- tai potilastietojärjestelmistä.
Palaa alkuun
tietokanta
database
Tietokanta on tietokoneella oleva kokoelma tietoa, johon voidaan kohdistaa hakuja ja jonka sisältöä voidaan muuttaa. Internetin käyttäjänä olet yleensä päivittäin yhteydessä lukuisiin tietokantoihin. Esimerkiksi nettisivun käyttäjien tunnukset ovat tietokanta.
Palaa alkuun
tietomurto
data breach
Organisaation, palvelun tai yksityisen ihmisen tietojärjestelmään murtaudutaan tai tunkeudutaan ja varastettua tietoa käytetään hyväksi.
Tietomurto ja jo sen yritys ovat rangaistavia tekoja.
Katso myös: tietojärjestelmä
Palaa alkuun
tietopyyntö
tietojen tarkastuspyyntö
EU-maissa jokaisella kansalaisella on oikeus tarkastaa, mitä henkilötietoja erilaisten rekisterien pitäjät hänestä keräävät.
Tietopyyntö esitetään suoraan rekisterin pitäjälle. Tietopyyntöä ei tarvitse perustella.
Yrityksen tai muun toimijan pitää pääsääntöisesti vastata kuukauden kuluessa.
Palaa alkuun
tietosuoja
henkilötietosuoja, data protection
Perusoikeus, joka turvaa henkilötietojen asianmukaista käsittelyä ja yksityisyyttä.
Katso myös: tietoturva
Palaa alkuun
tietoturva
data security
Tietoturva tarkoittaa toimenpiteitä, joilla suojataan dataa ja tietojärjestelmiä.
Katso myös: tietosuoja
Palaa alkuun
Tietoturvamerkki
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin myöntämä Tietoturvamerkki kertoo siitä, että tuote, sovellus tai palvelu on suunniteltu tietoturvalliseksi.
Vuonna 2019 käyttöön otetun merkin on saanut kymmenkunta tuotetta tai palvelua.
Katso myös: esineiden internet
Palaa alkuun
tietoverkko
information network
Tietoliikenneverkon välityksellä kuluttajalle tarjottavien palvelujen kokonaisuus. Tietoverkkojen palveluja ovat esimerkiksi pankki-, sähköposti- ja videopuhelupalvelut.
Palaa alkuun
tietovuoto
data leak
Salassa pidettävän tiedon levittämistä ulkopuolisille.
Yleensä tietovuodon tekevä henkilö hakkeroi yrityksen tai palvelun tietokannan ja julkaisee siellä olevaa tietoa.
Katso myös: tietomurto
Palaa alkuun
Tiktok
Kiinalaisomisteinen sosiaalisen median videosovellus. Tiktokin virallinen ikäraja on 13 vuotta, mutta sitä käyttävät nuoremmatkin.
Tiktokiin sisältöä tekeviä kutsutaan tiktokkaajiksi (palvelun oma termi on creator).
Tiktok on herättänyt kauppapoliittista kuohuntaa Kiinan ja USA:n välillä.
Palaa alkuun
tili
käyttäjätili, account
Useisiin verkon palveluihin vaaditaan omaa tiliä eli käyttäjätiliä. Saat käyttäjätilin, kun rekisteröidyt palveluun ja luot siihen oman käyttäjätunnuksesi.
Digiajan tilillä ei ole tekemistä perinteisen pankkitilin kanssa: Käyttäjätili voi olla ilmainen – ellei siihen halua liittää esimerkiksi kuukausimaksullisia palveluja. Ne laskutetaan yleensä tilinhaltijan maksukortilta.
Palaa alkuun
toimisto-ohjelmisto
office suite
Yhteen pakettiin koottuja ohjelmistoja tietokoneen käyttämiseksi – nimestään huolimatta ei ainoastaan työelämässä, vaan missä vain. Paketissa ovat mukana ohjelmat muun muassa tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan ja esitysgrafiikan tekoon.
Tunnetuimpia toimisto-ohjelmistoja ovat Microsoft Office, avoimen lähdekoodin Libre Office sekä Googlen toimistotyökalut.
Palaa alkuun
token
Tokenilla on useita merkityksiä, muun muassa nämä:
1. Digitaalinen tunniste tai fyysinen väline – esimerkiksi koodeja sisältävä USB-tikku –, jolla tunnistaudutaan tai todennetaan käyttäjä.
2. Kryptovaluutan yksikkö.
Palaa alkuun
Tor-verkko
Vapaa ohjelmisto, joka mahdollistaa internetin anonyymin käytön ja sensuurin kiertämisen. Tor-verkossa data liikkuu vapaaehtoistyöllä ylläpidetyssä verkostossa.
Lyhenne Tor tulee englannin sanoista The Onion Router.
Katso myös: pimeä verkko
Palaa alkuun
triggeröityä
trigger
Menettää malttinsa tai raivostua netissä olevasta sisällöstä, esimerkiksi some-keskustelusta.
Palaa alkuun
troijalainen
troijanhevonen
Hyödylliseksi naamioitu ohjelma, johon on piilotettu haittaohjelma.
Katso myös: haittaohjelma
Palaa alkuun
trollaus
trolli, troll
Verkkohäiriköintiä, jossa lähetetään viestejä internetin palveluihin, tarkoituksena saada muut käyttäjät reagoimaan voimakkaasti. Termi trollaus on laajentunut käsittämään myös tarkoitushakuista vaikuttamista mielipiteisiin – erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Palaa alkuun
tsättäillä
chatata, tsätätä
Jutella verkossa viestitellen tai videoyhteydellä. Tulee englannin verbistä "chat".
Katso myös: chatti
Palaa alkuun
tubettaja
Henkilö, joka lataa videoita omalle kanavalleen esimerkiksi Youtubeen. Verbi on tubettaa.
Katso myös: vlogi
Palaa alkuun
tukiasema
base station
Tukiasema muodostaa yhteyden esimerkiksi puhelimeen radiosignaalilla. Kaikki kännykät ovat yhteydessä johonkin tukiasemaan.
Katso myös: mobiilitukiasema
Palaa alkuun
tulostaa
printata, print
Siirtää dataa tietokoneelta tai muulta laitteelta fyysiseen muotoon – useimmiten paperille. Tulostustekniikoita on monia ja tulostinmalleja lukuisia. Esimerkiksi 3D-tulostin pystyy tulostamaan kolmiulotteisen esineen.
Katso myös: monitoimilaite
Palaa alkuun
tunnistaminen
Menettely, jolla yhdistetään käyttäjä häntä yksilöiviin seikkoihin.
Tunnistus voi perustua tunnistautumiseen tai se voi olla passiivista tunnistamista. Silloin tunnistettava henkilö ei välttämättä tiedä tulevansa tunnistetuksi.
Tunnistus perustuu siihen, mitä henkilö tietää (esimerkiksi salasana), mitä henkilöllä on hallussaan (esimerkiksi passi) tai kuka henkilö on (sormenjälki tai muu käyttäjän yksilöivä ominaisuus).
Katso myös: tunnistautuminen
Palaa alkuun
tunnistautuminen
identification
Kun kirjaudut verkon palveluun, tunnistaudut. Sähköistä tunnistautumista on vahvaa ja "vähemmän vahvaa".
Vahvassa tunnistautumisessa luotettava toimija varmistaa henkilöllisyytesi eli identiteettisi. Keinoja tähän on kolme: Pankkitunnukset, mobiilivarmenne ja kansalaisvarmenne.
Vähemmän vahvaa tunnistautumista on käyttäjätunnuksen (useimmiten sähköpostiosoitteen) ja salasanan yhdistelmä.
Katso myös: kirjautuminen
Palaa alkuun
tunniste
avainsana, tägi, tag
Tunnisteilla eli tägeillä kuvataan esimerkiksi kuvan tai tekstitiedoston sisältöä. Jos tunniste on sanamuodossa, sitä voi kutsua avainsanaksi. Jos avainsana on peräisin tietystä sanastosta, käytetään termiä asiasana.
Puhekielessä tunniste, avainsana ja asiasana sekoittuvat. "Laitoin kuvaan tägiksi Digitreenit".
Katso myös: tagata
Palaa alkuun
tunnistetieto
Tieto, jolla joku tai jokin tunnistetaan. Tunnistetietoja tarvitaan, kun tietoa varastoidaan.
Tunnistetieto on henkilötunnistetietoa laajempi käsite. Se sisältää esimerkiksi sijainnin, verkkosivun osoitteen sekä laitetunnisteen.
Katso myös: henkilötunnistetieto
Palaa alkuun
TUPAS
Suomalaisten pankkien kehittämä sähköinen tunnistautumispalvelu. TUPAS toimi taustalla, kun tunnistauduit esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.
TUPASin tekniikan tietoturva vanheni vuonna 2019. Sen on korvannut sähköisen tunnistamisen luottamusverkosto. Verkostoon kuuluvat pankit, teleoperaattorit sekä Digi- ja väestötietovirasto.
Palaa alkuun
turvakoodi
CVV, CVC
Luottokortissa oleva 3-4 numeroinen koodi. Lyhennetään myös CVC2, CVV2, CID tai CSC. Useimmiten kolme numeroa ja kortin takana.
Turvakoodi on aina painettu, ei kohokirjaimilla - jotta sitä ei voisi koneellisesti lukea.
Palaa alkuun
tviitti
twiitti, tweet
Twitter-viestipalvelussa julkaistava viesti. "Olin kiinnostavassa tapahtumassa, joten tviittasin sieltä".
Palaa alkuun
TVT
IT, ICT
Tieto- ja viestintätekniikka. Termi TVT on käytössä varsinkin opetuksessa. IT eli informaatiotekniikka tarkoittaa pääpiirteissään samaa. Englanninkielinen lyhenne ICT tulee sanoista Information and Communication Technologies.
Katso myös: ATK
Palaa alkuun
Twitch
Amazonin omistama videoiden suoratoistopalvelu.
Twitch on erityisesti e-urheilun seuraajien ja verkkovideopelaajien suosiossa. Siellä voi myös seurata erilaisia livelähetyksiä.
Katso myös: Amazon
Palaa alkuun
Sosiaalisen median palvelu, jossa viestien pituus on rajattu 280 merkkiin – mistä nimi mikroblogipalvelu. Monista muista somekanavista poiketen Twitterissä viestit näkyvät oletusarvona kaikille. Twitterissä olennaisia ovat aihetunnisteet (#-merkki) ja tilin omistajan edessä oleva @-merkki.
Twitterin omistaa yhdysvaltalainen Twitter Inc.
Palaa alkuun
tykätä
laikata, peukuttaa, like
Sosiaalisessa mediassa tykkääminen tarkoittaa tätä: Peukalon tai sydämen kuvaa täppäämällä ilmaiset pitäväsi jostakin julkaisusta tai olevasi siitä kiinnostunut. Tykkäyksen voi myös perua, mikä on englanniksi ytimekkäästi Unlike.
Palaa alkuun
työkalurivi
tool bar
Tietokoneohjelmassa näytön laidassa tai sivulla oleva palkki, jossa näkyy ohjelmia, valikkoja ja työkaluja.
Palaa alkuun
työpöytä
desktop
Tietokoneen perusnäkymä, jolta löydät tietokoneen hallitsemiseen ja ohjelmien käynnistykseen liittyviä kuvakkeita.
Katso myös: pöytäkone
Palaa alkuun
ulkoinen
external
Tietokoneen osa, jota ei ole asennettu koneen sisään. Ulkoinen kovalevy yhdistetään tietokoneeseen johdolla. Ulkoiselle kovalevylle voi tallentaa dataa, jos sitä haluaa siirrellä tai jos koneen kiinteä levytila on täynnä.
Katso myös: kovalevy
Palaa alkuun
UNIX
UNIX tai Unix on käyttöjärjestelmäperhe, joka on vaikuttanut Linuxin ja MacOS:n kehitykseen. Unixin käyttö vaatii erityistaitoja.
Katso myös: Linux
Palaa alkuun
upotus
embeddaus, upottaa, embedding
Verkkosivun tekijä lisää sivulle sisältöä tai toimintoja toisesta lähteestä niin, että sivun käyttäjän ei tarvitse erikseen ladata sisältöä tai avata sitä linkistä. Silloin syntyy upotus.
"Upotin blogiini Youtube-videon".
Palaa alkuun
uppaus
upata
Julkaisun eli postauksen nostaminen ylimmäksi. Esimerkiksi Facebook-sivulla ylläpitäjä voi kiinnittää julkaisun sivun ylälaitaan. Muut kävijät voivat nostaa julkaisuja kommentoimalla niitä.
Palaa alkuun
urheilukello
Urheilukellon avulla käyttäjä voi seurata liikkumistaan, sykettään ja esimerkiksi untaan. Monissa urheilukelloissa on mukana oma ohjelmisto.
Rajanveto urheilukellojen, älykellojen, aktiivisuusrannekkeiden ja sykemittarien välillä voi olla hankalaa.
Palaa alkuun
URL
urli, verkko-osoite
Verkkosivun sijainnin ilmaiseva tunnus. Puhekielessä sama asia kuin verkko-osoite. Yleensä URL:in alussa lukee http tai https.
Lyhenne URL tulee englannin sanoista Universal Resource Locator.
Katso myös: http
Palaa alkuun
USB
USB-portti, usbi
USB on digilaitteiden liitäntätekniikka. Lyhenne tulee englannin sanoista Universal Serial Bus.
USB-liitäntöjä on monia malleja. Tietokoneissa esimerkiksi hiiri tai muistitikku liitetään koneen USB-porttiin niin sanotulla perus-USB-liittimellä. Kännyköissä ja niiden latureissa yleisiä malleja ovat micro-USB ja USB-C.
Palaa alkuun
uutisvirta
fiidi, syöte, news feed
Tuoretta sisältöä, jota julkaistaan erilaisissa nettipalveluissa.
Esimerkiksi Facebookissa uutisvirtasi näyttää julkaisuja, tapahtumia ja mainoksia – algoritmin ohjailemana.
Instagramissa fiidiin eli syötteeseen laitetaan pysyvät julkaisut, erotuksena 24 tunnissa katoavista tarinoista.
Palaa alkuun
vahvistaminen
verifiointi, varmennus, verification
Kaksi merkitystä:
1. Kun luot käyttäjätilin uuteen palveluun, joudut yleensä vahvistamaan tilisi, esimerkiksi klikkaamalla sähköpostiisi tullutta vahvistuslinkkiä.
2. Sosiaalisen median palveluissa verifiointi tarkoittaa eri asiaa: Palvelu myöntää käyttäjätilille merkin varmistuksena tilin oikeellisuudesta tai aitoudesta. Varmennuksen merkkinä on pieni kuvake.
Katso myös: tili
Palaa alkuun
vaikuttaja
influensseri, somevaikuttaja
Vaikutusvaltainen hahmo sosiaalisessa mediassa – esimerkiksi kohderyhmällä tai seuraajamäärillä mitattuna. Somevaikuttajat ovat osittain korvanneet perinteiset julkkikset. Vaikuttajamarkkinoinnissa mainosviesti etenee "influensserin" kautta.
Katso myös: yhteistyö
Palaa alkuun
valeuutisointi
fake news
Harhautustarkoituksessa tehtyä sisältöä, joka jäljittelee ulkoisesti journalismia, mutta ei ole sitä.
Digiaikana yleistynyt.
Palaa alkuun
valikko
menu
Valikko on eräänlainen avattava luettelo: Se listaa toiminnot niin, että ne löytyvät helpommin ja laitteen käyttö on selkeämpää. "Löydät lisätietoa valikon kohdasta Ohjeet".
Katso myös: pikavalikko
Palaa alkuun
valikkokuvake
hampurilainen
Esimerkiksi verkkoselainten laidasta löytyvä pieni kuvake, jossa on päällekkäin kolme pistettä tai vaakaviivaa.
Kuvakkeen valinta aukaisee valikon, josta pääsee säätämään asetuksia tai jossa näkyy sivun sisältö tarkemmin.
Katso myös: valikko
Palaa alkuun
välilehti
tab
Tietokoneella (tai tabletilla) verkkoselaimen ylälaidassa näkyvät rivissä auki olevat sivut. Ne ovat välilehtiä. Kun painat niiden vieressä olevaa +-merkkiä, aukeaa uusi välilehti.
Voit avata uuden välilehden myös pikakomennolla Ctrl + t (PC) tai cmd + t (Mac).
Katso myös: ikkuna
Palaa alkuun
välimuisti
cache
Välimuisti on pieni, nopea muisti, jonka tehtävä on nopeuttaa tietokoneen tai älylaitteen toimintaa. Puhelimesi välimuistissa saattaa olla esimerkiksi kuvia ja videoita, joita olet katsonut nettiselaimella. Nopein keino saada puhelimeen hieman lisää tallennustilaa on tyhjentää puhelimen välimuisti.
Katso myös: tallennustila
Palaa alkuun
Varaamo
Kunnan verkkopalvelu, jolla voit varata omaan käyttöösi kunnan tai kirjaston tiloja tai laitteita.
Käytäntö vaihtelee eri kunnissa.
Palaa alkuun
varmenne
certificate
Varmenne on digitaalinen tunniste, jolla sen kohde voidaan tunnistaa ja jolla voi allekirjoittaa luotettavasti tietoverkoissa ja -järjestelmissä.
Palaa alkuun
varmennekortti
sähköinen henkilökortti
Poliisin myöntämässä sirullisessa henkilökortissa oleva kansalaisvarmenne. Yksi tapa tunnistautua sähköisesti "vahvasti".
Sähköistä asiointia varten henkilökortin kansalaisvarmenne pitää aktivoida ja lisäksi hankkia kortinlukija. Käyttö ei ole erityisen helppoa, joten se on jäänyt hyvin vähäiseksi.
Palaa alkuun
varmuuskopiointi
backup
Varmuuskopiointi tarkoittaa tärkeän tiedon kopiointia alkuperäisen tallennuspaikan lisäksi yhteen tai useampaan paikkaan, kuten pilvipalveluun tai ulkoiselle kovalevylle. Silloin tieto säilyy, vaikka alkuperäinen versio tuhoutuu tai katoaa.
Varmuuskopionti on erittäin suositeltavaa kaikille digilaitteiden käyttäjille.
Palaa alkuun
verkkoidentiteetti
online-identiteetti, virtuaali-identiteetti
Verkkoidentiteettisi kertoo, millaisen käsityksen annat henkilöllisyydestäsi internetissä – esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.
Joku käyttää oikeata nimeään myös verkossa, toinen esiintyy nimimerkillä.
Huomaathan, että palveluntarjoajat eli ne palvelut, jonne luot netissä tilin, tietävät lähes aina todellisen henkilöllisyytesi.
Katso myös: identiteetti
Palaa alkuun
verkkokauppa
online shop
Internetin välityksellä tapahtuvaa kauppaa, jossa yritys myy tuotteitaan etämyyntinä.
Verkkokaupassa maksutapoja on useita, esimerkiksi korttimaksu, lasku, maksunvälityspalvelu (kuten PayPal) tai osamaksuja tarjoava pankki (esimerkiksi Klarna).
Katso myös: etämyynti
Palaa alkuun
verkkopalvelu
online service
Jonkun toimijan verkossa tarjoama palvelu tai tuote. Se voi olla esimerkiksi neuvontaa, median toimintaa, pikaviestintää ja kansalaisena tai kuluttajana asiointia.
Palaa alkuun
verkkopankki
online banking
Pankin tarjoama palvelu, jolla voit hoitaa pankkiasioita verkossa ajasta ja paikasta riippumatta. Vaatii omasta pankista saatavia verkkopankkitunnuksia.
Katso myös: pankkitunnukset
Palaa alkuun
verkkotunnus
domain-nimi, domain
Internetin sivustojen ja palvelujen selkokielinen nimi. Esimerkiksi https://yle.fi on verkkotunnus – ennen se oli muotoa www.yle.fi.
Verkkohuijauksissa käytetään joskus hämääviä domain-nimiä. Esimerkiksi verkkotunnus https://kultaraha.op.info.fi ei vie Osuuspankkiin.
Palaa alkuun
verkkovierailu
roaming
Mobiililaitteen käyttäminen muun kuin käyttäjän oman operaattorin verkossa – käytännössä siis ulkomailla tai raja-alueilla.
EU:ssa puhelut ja tekstiviestit ovat saman hintaisia kotimaassa ja muissa EU-maissa. Sen sijaan mobiilidata eli netin käyttö puhelimella tai tabletilla voi liittymästä riippuen olla maksullista tietyn rajan jälkeen.
EU:n ulkopuolella suomalaisen liittymän puhelu- ja verkkovierailumaksut saattavat olla suuriakin.
Palaa alkuun
verkkoyhteys
network connection
Laitteen ja tietoliikenneverkon välinen yhteys. Voit muodostaa verkkoyhteyden eli "päästä nettiin" eri tavoin: Kiinteän laajakaistan, mobiilidatan tai langattoman verkon avulla.
Katso myös: datayhteys
Palaa alkuun
Viber
Pikaviestipalvelu, joka toimii dataverkossa. Suomessa vähän käytössä, mutta maailmalla melko suosittu. Viberin omistaa on japanilainen Rakuten-yhtiö.
Katso myös: pikaviestipalvelu
Palaa alkuun
videopuhelu
video chat
Verkossa käytävää keskustelua, jossa osapuolet näkevät toisensa. Videopuheluun voi osallistua kaksi henkilöä tai isompi ryhmä.
Rajat videopuhelujen ja muun pikaviestittelyn välillä ovat hälvenneet.
Palaa alkuun
videotiedosto
video file
Videota sisältävä tiedosto. Videoiden tiedostomuotoja on lukuisia. Esimerkiksi AVI (.avi), MOV (.mov), MP4 (.mp4) ja MPEG (.mpeg). Kännykkäkamerat ottavat yleensä mp4-videoita.
Palaa alkuun
Vimeo
USA:lainen nettivideopalvelu. Vimeossa videoissa ei näy mainoksia, toisin kuin Youtubessa. Vimeossa katseluoikeuden voi laittaa salasanan taakse.
Palvelun ilmaiskäyttö on melko rajattua.
Palaa alkuun
viraali
viral
Internetissä nopeasti suosioon nouseva. Yleensä kuva tai video, joka leviää kulovalkean tavoin erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Palaa alkuun
virheilmoitus
error (message)
Tietokoneen tai ohjelman tekemästä virheestä tuleva ilmoitus, joka näkyy laitteen näytöllä.
Palaa alkuun
virtuaaliavustaja
puheavustaja, tekoälyavustaja, virtual assistant
Yleensä puheohjauksella toimiva "digiapuri". Virtuaaliavustaja löytyy esimerkiksi puhelimista, älykaiuttimista ja älykelloista. Avustaja suorittaa yksinkertaisia tehtäviä, kuten hakuja tai ajan varausta.
Tuotemerkkejä ovat muun muassa Alexa (Amazon), Siri (Apple), Google Assistant ja Cortana (Microsoft). Kaikki näistä eivät osaa (vielä) suomea.
Virtuaaliavustaja voi tarkoittaa myös chatbot-robottia esimerkiksi asiakaspalvelussa.
Katso myös: älykaiutin
Palaa alkuun
virtuaalipalvelin
VPS
Palvelin, jolla on käyttäjinään useita verkkoja – esimerkiksi usean yrityksen verkot. Virtuaalipalvelin ei ole sidottu yhteen käyttöjärjestelmään.
Katso myös: palvelin
Palaa alkuun
virtuaalivaluutta
kryptovaluutta
Digitaalinen valuutta, jonka toiminta perustuu lohkoketjuteknologiaan (englanniksi blockchain). Arvon siirto käyttäjien välillä on mahdollista ilman välikäsiä, kuten pankkeja. Kryptovaluuttoja on tuhansia. Tunnetuin bittiraha on bitcoin.
Katso myös: bitcoin
Palaa alkuun
virus
viirus, virustorjunta
Digikielessä virus tarkoittaa haittaohjelmaa, joka leviää kopioitumalla. Virus voi levitä esimerkiksi tiedoston, sähköpostin tai verkkosivun välityksellä. Osa viruksista on muuntautumiskykyisiä.
Sanaa virus käytetään myös laajemmassa merkityksessä. Esimerkiksi virustorjuntaohjelmat torjuvat usein myös matoja ja troijanhevosia.
Katso myös: haittaohjelma
Palaa alkuun
VLAN
virtual LAN
Virtuaalilähiverkko eli VLAN on tekniikka, jolla esimerkiksi yrityksissä voidaan jakaa eri osastot omiin verkkoihin riippumatta siitä, missä ne sijaitsevat.
Katso myös: WLAN
Palaa alkuun
vlogi
Videoblogi, joka julkaistaan esimerkiksi Youtubessa. Vloggaajat ovat tubettajia, jotka tekevät päiväkirjatyyppisiä videoita.
Katso myös: Youtube
Palaa alkuun
VOD-palvelu
suoratoistopalvelu, video on-demand
Verkossa toimiva palvelu, jonka kautta videoita voi kuluttaa milloin vain. Kotimaisia palveluja ovat muun muassa Yle Areena, Mtv ja Ruutu.
Maksulliset suoratoistopalvelut voi jakaa
1. kuukausimaksullisiin (SVOD / Subscription Video On Demand). Esimerkkejä Elisa Viihde Viaplay, C More ja Netflix.
2. niihin, joissa maksetaan yksittäisestä videosta (TVOD / Transactional Video On Demand). Esimerkkinä Youtube Elokuvat.
Katso myös: suoratoisto
Palaa alkuun
VoLTE
4G-puhelu
Lyhenne termistä Voice-over LTE. Tekniikka, jolla puhelinliikenne siirtyy 4G-verkossa. Silloin puhelimella voi yhtä aikaa puhua ja surffata 4G-verkossa. Jos puhelin on tukiasemana, nettiyhteys muilla laitteilla ei katkea, vaikka puhuu puhelimessa.
Katso myös: LTE
Palaa alkuun
VPN
Virtuaalinen erillisverkko, joka salaa dataliikenteesi muodostamalla sille eräänlaisen tunnelin. Voit käyttää VPN:ää esimerkiksi nettiselauksen suojaamiseen avoimissa wifi-verkoissa tai oman laitteen sijainnin salaamiseen.
Tarjolla on maksullisia ja ilmaisia VPN-palveluja.
Lyhenne tulee englannin sanoista Virtual private network
Palaa alkuun
VR
virtuaalitodellisuus, virtual reality
Tietokonesimulaation avulla luotu keinotekoinen ympäristö. Tekotodellisuuteen voi uppoutua VR-lasien avulla. VR:ää käytetään moniin tarkoituksiin, esimerkiksi pelaamiseen, simulaattoreilla harjoitteluun tai kiinteistöjen esittelyyn.
Katso myös: AR
Palaa alkuun
warettaa
waretus
Tekijänoikeuden alaisen sisällön luvatonta kopioimista, lataamista ja levittämistä internetistä.
Katso myös: tekijänoikeus
Palaa alkuun
webinaari
Webinaari on verkkoseminaari tai -tapahtuma, johon osallistutaan omalla nettilaitteella sijainnista riippumatta.
Palaa alkuun
webmail
Verkkoselaimella käytettävä sähköpostipalvelu. Vaihtoehto erikseen ladattavalle sähköpostisovellukselle. Tunnetuimpia webmaileja ovat Googlen Gmail, Yahoo ja Microsoftin Outlook (joka on nielaissut Hotmailin). Myös puhelinoperaattorit pitävät webmail-palveluja yllä.
Katso myös: sähköpostiohjelma
Palaa alkuun
WA
Facebookin emoyhtiö Metan omistama pikaviestipalvelu, joka toimii dataverkossa.
Kuten muissakin pikaviestipalveluissa, Whatsappissa voi viestitellä usean ihmisen kesken. Voit lähettää tekstiä, kuvia, videoita ja ääntä sekä soittaa puheluja ja videopuheluja.
Katso myös: pikaviestipalvelu
Palaa alkuun
widget
pienoisohjelma, widgetti
Eräänlainen minisovellus, joka näyttää tietoa laitteen työpöydällä tai aloitusnäytöllä. Widget voi näyttää esimerkiksi kellonajan, kalenterin, säätiedot tai uutisia.
Widgetiä ei tarvitse käynnistää sovelluksen tapaan vaan se päivittyy ja pyörii taustalla koko ajan.
Widgetit voi myös poistaa näkyvistä.
Palaa alkuun
wifi
WLAN, wi-fi-yhteys, wi-fi
Wifi tarkoittaa langatonta lähiverkkoa. Se on yksi tapa "päästä nettiin" eli yhdistää laite internetiin. Mobiililaitteilla nettiin pääsee myös mobiilidatalla (esimerkiksi 4G tai 5G).
Wifi-verkko muodostetaan reitittimellä tai käyttäen puhelinta tukiasemana (hotspot). Wifiverkko ulotttuu yleensä enintään muutaman kymmenen metrin päähän (tämä vaihtelee kovasti).
Wi-fi on oikeastaan tavaramerkki ja oikea yleistermi olisi WLAN (wireless local area network). Wifistä on kuitenkin tullut synonyymi langattomalle lähiverkolle.
Katso myös: mobiilidata
Palaa alkuun
wifi 6
Wifi 6 on wifi-verkkojen uusin standardi.
Langattomien lähiverkkojen alan yhteenliittymä WiFi Alliance numeroi wifi-versiot aiempaa selkeämmin vuonna 2018.
Katso myös: wifi
Palaa alkuun
Wi-Fi Direct
Tekniikka laitteiden langattomaan kommunikointiin lähietäisyydellä. Wi-fi Direct toimii kuten bluetooth, vain nopeammin. Toiminto löytyy joistakin Android-puhelimista ja tv-merkeistä. Vaatii verkkoyhteyttä, muttei välttämättä wifi-verkkoa.
Palaa alkuun
wi-fi-puhelu
VoWiFi, Voice over WiFi
WiFi-puhelulla voi soittaa kotimaan hintaisia puheluita ulkomailta kotimaahan, kun puhelin on langattomassa wifi-verkossa, esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa.
Katso myös: VoLTE
Palaa alkuun
wiki
Kaksi merkitystä:
1. Wiki on verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata haluamallaan tavalla, usein ilman sivustolle kirjautumista. Wiki on yleiskäsite, joka yleiskielessä sekaantuu netin "tietosanakirja" Wikipediaan.
2. Ohjelmistoja, jotka helpottavat wiki-verkkosivustojen käyttöä. Wikitoimintoja sisältyy useisiin verkkopalveluihin.
Nimi juontuu ilmaisusta "wikiwiki", joka tarkoittaa nopeata havaijin kielellä.
Katso myös: Wikipedia
Palaa alkuun
Wikipedia
Internetissä toimiva tietokirjanomainen palvelu, jota ylläpidetään käyttäjien toimesta. Sinne voi kuka tahansa lisätä artikkelin tai korjata sellaista, Wikipedian sääntöjen puitteissa.
Katso myös: wiki
Palaa alkuun
Windows
Microsoft-yhtiön käyttöjärjestelmä. Uusin versio Windows 10 julkaistiin vuonna 2015.
Windowsin versioiden 7 ja XP tuki on loppunut, joten niitä ei ole järkevä käyttää.
Versio Windows 11 tulee jakeluun vuoden 2021 aikana.
Katso myös: käyttöjärjestelmä
Palaa alkuun
Windows Phone
Microsoftin kehittämä mobiilikäyttöjärjestelmä. Windows Phonea käyttävien kännyköiden valmistus on lopetettu.
Katso myös: Nokia-puhelin
Palaa alkuun
Word
Microsoft Word
Microsoftin tekstinkäsittelyohjelma, joka kuuluu Microsoft Office -ohjelmistopakettiin. Word-asiakirjojen pääte on .doc tai .docx.
Palaa alkuun
www
world wide web
Internetin palvelujärjestelmä, jolla internetin sisältöjä voidaan käyttää. 1990-luvulla World Wide Web antoi Internetille kasvot graafisena käyttöliittymänä, jossa oli tekstin lisäksi myös kuvia.
Katso myös: käyttöliittymä
Palaa alkuun
Yahoo
Yahoo! Inc. on yhdysvaltalainen internetpalveluita tarjoava yhtiö. Yahoolla on esimerkiksi oma sähköpostipalvelu.
Useimmiten Yahoolla tarkoitetaan sen hakukonetta. Se on Googlen hakua vanhempi, mutta sillä tehdään maailman verkkohauista vain hyvin pieni osa.
Katso myös: hakukone
Palaa alkuun
Yandex
Venäjän suurin hakukone, jolla on konesali myös Suomessa. Hakukone Yandex saattaa olla Android-puhelimissa yhtenä Googlen vaihtoehtona, kun puhelin otetaan käyttöön.
Palaa alkuun
yhteensopivuus
yhteentoimivuus
Laitteiden ja ohjelmien toimiminen keskenään. Esimerkiksi saman laitteen käyttöjärjestelmän ja ohjelmiston täytyy olla yhteensopivia.
"Tämä älykello on yhteensopiva Bluetooth-tekniikkaa käyttävien älypuhelinten kanssa."
Palaa alkuun
yhteistyö
kaupallinen yhteistyö, kaupallinen kumppanuus
Blogin, Youtube-kanavan tai muun verkkosisällön tekijä saa saa tuloja markkinoimalla "yhteistyökumppanin" tuotteita tai palveluja. Keinot ovat moninaisia, tuotesijoittelusta linkkeihin. Periaatteessa mainos pitää aina tunnistaa mainokseksi – mutta tätä ei aina noudateta.
Katso myös: vaikuttaja
Palaa alkuun
yksilöivä tunniste
unique identitier
Evästeitä vastaava tunniste sovellusten puolella. Sovellus lähettää laitteeseen merkkijonon, jonka avulla sovelluksen omistaja voi yksilöidä käyttäjän ja esimerkiksi kohdentaa hänelle mainontaa.
Katso myös: eväste
Palaa alkuun
yksityinen selaus
incognito, InPrivate
Useissa nettiselaimissa voit valita yksityisen selauksen (tai selailun) tilan. Sitä kutsutaan myös incognito-tilaksi. Yksityinen selaus vähentää selaimen tallentamien tietojen määrää, esimerkkinä evästeet ja selaushistoria.
Yksityinen selaustila ei kuitenkaan piilota kaikkia jälkiäsi netissä. Käyttämiesi verkkosivujen ylläpitäjät ja nettiyhteytesi tarjoaja voivat nähdä tietoja toiminnastasi incognito-tilasta huolimatta. Samoin koulusi ja työpaikkasi, jos käytät niiden konetta.
Katso myös: selaushistoria
Palaa alkuun
yksityinen tili
privatili, private account
Sosiaalisen median käsite.
Esimerkiksi Instagramissa tili on oletuksena julkinen. Silloin kuka tahansa näkee profiilisi ja julkaisusi. Jos määrität tilisi yksityiseksi, vain hyväksymäsi seuraajat näkevät julkaisemasi sisällön.
Katso myös: yksityisyysasetukset
Palaa alkuun
yksityisyysasetukset
privacy settings
Palvelun tai selaimen yksityisyysasetuksista voit säätää, kuka tietojasi ja julkaisujasi näkee. "Laitoin Facebook-kuvani näkymään vain kavereilleni".
Katso myös: yksityinen tili
Palaa alkuun
Yle Areena
Areena
Suomen suurin netti-tv ja -radiopalvelu. Yle Areenasta löydät video- ja audiosisältöjä, suoria lähetyksiä sekä ohjelmatiedot.
Katso myös: Yle Tunnus
Palaa alkuun
Yle Tunnus
Ylen verkkopalvelujen ja sovellusten kirjautumistunnus. Yle Tunnus helpottaa esimerkiksi Yle Areenan käyttöä. Tunnuksen luominen edellyttää sähköpostiosoitetta.
Palaa alkuun
ylläpitäjä
yp, admin
Ylläpitäjä on vastuussa verkkopalvelun toimivuudesta. Hänellä on tavallisia käyttäjiä suuremmat valtuudet. Verkkosivujen ylläpitoa voi myös ostaa.
Sosiaalisen median ryhmissä on käytössä lyhenne yp: "Yp poistakoon tämän postauksen, jos se ei sovi ryhmään". Ylläpitäjä ja moderattori tarkoittavat usein samaa.
Katso myös: moderaattori
Palaa alkuun
Youtube
tube
Internetissä toimiva maailman suosituin videopalvelu, jossa käyttäjät voivat katsoa videoita tai ladata sinne omia videoitaan. Google on omistanut Youtuben vuodesta 2006.
Palaa alkuun
Youtube-verkosto
Yritys, joka edustaa suosittuja tubettajia. Youtube-verkostot hakevat asiakkailleen yhteistyökumppaneita.
Katso myös: vaikuttaja
Palaa alkuun
yv
privaviesti, yksäri, private message
Yksityisviesti. Termi on käytössä sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebookissa "laita yv" tarkoittaa kahdenkeskistä viestiä Messengerissä.
Palaa alkuun
zip
zippaus
Tiedostojen pakkausmenetelmä, jonka avulla suuret tiedostot pakataan pienempään tiedostokokoon. Koska zip-tiedosto on "kevyt", se on kätevä lähettää esimerkiksi sähköpostin liitteenä.
Kuvatiedostojen kokoa zippaus ei kuitenkaan juuri pienennä.
Kun saat zip-tiedoston, voit purkaa sen sisällön omalla laitteellasi takaisin alkuperäiseen kokoonsa.
Katso myös: pakkaaminen
Palaa alkuun
Zoom
Videoneuvottelu- ja chat-työkalu, joka tuli monelle tutuksi vuonna 2020, kun etätyö ja -opiskelu lisääntyivät.
Palvelun omistavan yrityksen päämaja on USA:ssa.
Palaa alkuun
zoomaus
Suurentaa pikselikokoa, jotta tekstit ja kuvat tulevat "lähemmäs".
Palaa alkuun
Tietoa tästä sanastosta
- Mukana on sellaisia sanoja, joita tavallinen käyttäjä saattaa tarvita arjessa.
- Syvällisiä taitoja vaativat teknisimmät termit on tarkoituksella jätetty pois.
- Mukana on Kielitoimiston sanakirjan ilmaus aina, kun sellainen löytyy.
- Voit hakea sanoja kirjakielellä, puhekielisillä ilmauksilla ja usein myös englanniksi. Englanti on mukana aina, jos sana voi tulla englanniksi vastaan laitteen valikoissa tai esimerkiksi käyttöohjeissa.
- Sanaston selitykset ovat toistaiseksi vain suomeksi.
- Sanojen kohdalla on selventävä kuvake silloin, kun sellainen löytyy.
- Tuotteiden ja yritysten nimistä ovat mukana vain yleisimmin käytetyt tai tunnetuimmat.
Puuttuuko sana? Löysitkö virheen?
Huomaathan, että tästä palautelaatikosta et saa välitöntä apua digipulmaasi.
Jos olet Facebookissa, liity siellä Digitreenit-ryhmään. Se antaa vertaistukea saman tien!
Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.