Hyppää pääsisältöön

Ohjelmia tiedonjanoiselle - muovi taipuu moneksi Ylen huhtikuun ohjelmistossa

Norjalainen toimittaja Line Elvsåshagen makaa muovikasassa
Norjalainen toimittaja Line Elvsåshagen makaa muovikasassa Kuva: Patrick da Silva Saether Photographer / NGNORWEGIAN BROADCASTING CORPORATION muovi

Draamaa, dokumentteja, asiaa ja oivalluksia. Muovi taipuu moneksi myös tv- ja radio-ohjelmissa. Tutustu I love muovi -ohjelmistoon!

Linen taistelu muovia vastaan

Line Elvsåshagen (kuva yllä) haluaa pelastaa valaat, kalat ja linnut, jotka kuolevat mereen päätyvän muovin takia. Onko ongelmalle mahdollista tehdä jotain, vai onko jo liian myöhäistä? Norjalainen neliosainen dokumenttisarja vuodelta 2018. Sarja on katsottavissa Yle Areenassa kokonaisuudessaan 1.4. alkaen.
Line ja muovinen planeetta Yle TV2 keskiviikkoisin klo 14 alkaen 3.4.

Muovijätettä
Muovijätettä Kuva: Spiegel TV muovi

Prisma-dokumentti kysyy, miksei maailman muovijäteongelmaa ole saatu ratkaistua

Prisma-ohjelmapaikalla nähdään huhtikuun alussa dokumentti Muovi - ihmeaineesta inhokiksi (Plastic Everywhere, Saksa 2018). Muovi oli mullistava keksintö, jonka haitat on tajuttu vasta vuosikymmenien kuluttua. Valtamerien kelluvat muovivuoret sekä mikromuovit ravintoketjussa ovat pelottava muistutus siitä, että ympäristöongelmat on otettava vakavasti. Miksi muovin aiheuttamaa ongelmaa ei ole saatu ratkaistua? Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivän ajan.
Prisma: Muovi - ihmeaineesta inhokiksi Yle TV1 keskiviikkona 3.4. klo 19

Toimittaja Marko Gustafsson ja näyttelijä Jasper Pääkkönen.
Toimittaja Marko Gustafsson ja näyttelijä Jasper Pääkkönen. Kuva: Yle / Juha Suomalainen Jasper Pääkkönen

Arkistomatka vie kiinnostavien henkilöiden kautta ympäristökysymyksiin ja lähihistoriaan - mukana mm. Jasper Pääkkönen

Arkistomatka on uusi 5-osainen sarja, jonka ensimmäisen esityskauden ohjelmat käsittelevät mm. jätteiden ja vaatteiden kierrätystä sekä muovista tehtävää taidetta. Toimittaja Marko Gustafsson kohtaa mielenkiintoisia ja tunnetujakin henkilöitä, joiden maailma ja intohimon kohteet avautuvat katsojalle. Nykypäivän ilmiöt rinnastuvat sarjassa lähihistoriaan. Sarjan aloittaa intohimoinen ympäristöaktivisti ja roskien keräilijä, näyttelijä Marja Salo (4.4.). Vaatesuunnittelija Paula Malleus on pioneeri tekstiilien uusiokäytössä (11.4.) ja taiteilija Toni Kitti rakastaa muovia (18.4.). Hollywoodissa uraa tekevä näyttelijä Jasper Pääkkönen on tunnettu myös kalamiehenä ja vesien suojelijana (25.4.). Taiteilija Kaisa Salmi on suurten eleiden nainen ja suunnitteilla on massiivinen muovitaideteos Suomen EU-puheenjohtajakauden avajaisiin kesällä 2019 (2.5.).

Sarja kuuluu Teeman Elävän arkiston kokonaisuuteen ja Arkistomatkan jälkeen Teemalla uusitaan muovia ja kierrätystä käsitteleviä uusintaohjelmia.
Arkistomatka Yle Teemalla torstaisin klo 22.25 alkaen 4.4.

Hollantilainen Boyan Slat seisoo rannalla meriä puhdistavan keksintönsä kanssa.
Hollantilainen Boyan Slat seisoo rannalla meriä puhdistavan keksintönsä kanssa. Kuva: NPO muovijäte

Ratkaiseeko parikymppisen Boyanin keksintö merten muoviongelman?

Boyan puhdistaa valtameret muovista (Backlight: Boyan Slat's Hunt For Plastic, Alankomaat 2018) on dokumentti nuoresta hollantilaisesta Boyan Slatista, joka halusi ratkaista merten muoviongelman. Hän ei epäröinyt tarttua härkää sarvista vaan suunnitteli maailman suurimman merien puhdistusprojektin ja nyt hänen laitteistonsa puhdistaa Tyyntä valtamerta. Toteutuuko Boyanin unelma merien puhdistumisesta? Entä oppiiko ihmiskunta estämään muovin päätymistä meriin? Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivän ajan.
Boyan puhdistaa valtameret muovista Yle Areena maanantaina 8.4.

Taisto - muovista ja rakkaudesta -sarjan mainoskuva.
Taisto - muovista ja rakkaudesta -sarjan mainoskuva. Suomalaiset draamasarjat,Taisto - muovista ja rakkaudesta

Kemianopettaja breaking good

Rauhaa rakastava kemianopettaja Taisto joutuu tapahtumien polttopisteeseen, kun hän perii taloyhtiön puheenjohtajuuden vastoin tahtoaan. Yhtäkkiä kaikilla on asiaa Taistolle, myös taloyhtiön villillä sinkulla, Helenalla. Roskien lajittelu on kuitenkin Taistolle elämäntapa ja uusi asema tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa omassa talossa. Taisto alkaa puuhata pihaan muovinkierrätysastiaa, mutta hanke mullistaa leskimiehen koko elämän.

Taistolla on vastassaan taloyhtiön väki: uutta murrosikää elävä kuusikymppinen Helena, tiedevastainen salaliittoteoreetikko Jonne, himosäästäväinen ketjupolttaja Maryam sekä muunsukupuolinen vegaani Ruu, joka haluaa kieltää kaiken muovin taloyhtiöstä. Uudessa kahdeksanosaisessa komediasarjassa rooleissa ovat Martti Suosalo (Taisto), Jaana Saarinen (Helena), Joonas Saartamo (Jonne), Noora Dadu (Maryam), Santeri Helinheimo Mäntylä (Ruu) ja Antti Virmavirta (Kaikkonen).
Taisto - muovista ja rakkaudesta Yle Areenassa maanantaina 15.4. ja Yle Areenassa torstaisin klo 20 alkaen 18.4.

"Tääkin vielä!" Kysy muovin lajittelusta. I love muovi - lajittelu on ratkaisu.
"Tääkin vielä!" Kysy muovin lajittelusta. I love muovi - lajittelu on ratkaisu. muovijäte,I love muovi

Kysy muovin lajittelusta Radio Suomen kontakti-illassa

Jos et ole vielä aloittanut muovin lajittelua taloudessasi, kerro mikä askarruttaa. Radio Suomessa vietetään muovi-iltaa maanantaina 15.4. klo 18–21. Silloin suorassa kontaktilähetyksessä päivystää joukko muovin lajittelun ja uusiokäytön asiantuntijoita. Lue lisätietoa ja lähetä kysymyksesi ohjelmaan.
Kysy muovista -kontakti-ilta Yle Radio Suomi maanantaina 15.4. klo 18 alkaen

Kulttuurin muovihistoriaa radiossa

Radiosarja Plastiikkia, plastiikkia! kertoo kulttuurimme muovisesta historiasta kuuden ikonisen esineen kautta. 6-osaisen sarjan on toimittanut Niina Mäkeläinen. Sarja julkaistaan Yle Areenaan viikolla 16 on kuultavissa samasta viikosta alkaen torstaisin Yle Radio 1:ssä.
Plastiikkia, plastiikkia! Kulttuurin muovihistoriaa Yle Radio 1:ssä torstaisin klo 17.10 alkaen 18.4.

Torilla tavataan!

Koko maan kattava I love muovi -kampanja huipentuu toukokuun alussa suoraan lähetykseen Helsinkiin Amos Rexin kulmalle. Lauantai-illan viihteellinen ja asiantunteva suora auttaa ja innostaa kotikatsomot viimeistään nyt muovin lajittelun alkuun. Illan aikana julkistetaan, mikä I love muovi -kiertueen kaupungeista on muovinkeräyskilpailun voittaja. Tampere, Lahti, Vaasa, Joensuu vai Oulu - joku näistä saa huippulajittelijan tittelin. Lähetyksen juontaa Tommi Manninen, illan artistina nähdään Mira Luoti ja Mika Haapasalo. He esittävät mm. kappaleen Muovisydän, joka on tehty rakkaudesta muovin lajitteluun.

I love muovi: Koko Suomi lajittelee! Yle TV1 ja Yle Areena lauantaina 4.5. klo 19

Myös muut Ylen ohjelmat, mm. Aamu-tv, Strömsö ja Pikku Kakkonen ovat huhtikuussa I love muovin asialla.

Artikkelia päivitetään ohjelmiston tarkentuessa.