Hyppää pääsisältöön

Polyamorinen, steriloitu panseksuaali Siiri Enoranta: “Minua ei leimojen lyöminen häiritse tippaakaan, mutta silti haluaisin nyt ryömiä maan alle”

Siiri Enoranta on 32-vuotias tamperelainen kirjailija. Finlandia-palkittu kirjailija.

Nyt hänestä on tehty dokumenttielokuva Siirin eriskummallinen elämä, joka paljastaa nuoren naisen henkilökohtaisen elämän katsojille. Ja se ei ole Siirille helppo asia.

— Haluaisin vaan ryömiä maan alle. Ei sillä etteikö se olisi hyvä ja kaunis elokuva, mutta eihän sitä sellaiseen pysty keskittymään. Sitä vaan miettii, että miksi koskaan suostuin tähän.

Oman seksuaalisen suuntautumisen tai parisuhdekuvioiden avaaminen ei kuitenkaan ole se, mikä Siiriä huolestuttaa. Lauri Danskan ohjaamassa dokumentissa päästään lähelle hänen perhettään, rakastajaansa ja ystäviään.

Siiri nauraa siskonsa Solean kanssa.
Siiri ja sisko Solea. Siiri nauraa siskonsa Solean kanssa. Kuva: Yle, Lauri Danska dokumenttielokuvat,dokumenttiohjelmat,Docstop,Siiri Enoranta,Polyamoria,sterilisaatio,Panseksuaalisuus,kirjailijat,Finlandia-palkinto

— Sitä miettii, että mitä kenellekään elämäni ja perheeni kuuluu, ja onko tämä nyt se tikku joka murtaa kamelin selän ja alan saada vihapostia, josta niin paljon nykyään puhutaan? Mutta tehty mikä tehty, ja äkkiä se varmaan unohtuu, Siiri pohtii Instagram-tilillään.

Polyamorinen, steriloitu panseksuaali haluaa ravistella normaaliuden käsitettä

Mun mielestä se on niin paskaa, että mä en noudata sitä.

Siiri Enorannan elämä poikkea monella tavalla valtavirrasta. Polyamorisessa suhteessa elävä, steriloitu panseksuaali on tottunut kohtaamaan yhteiskunnan ja ympäristön asenteet ja odotukset.

— Kyllä mä olen kokenut sellaista sanatonta painetta, että “naisen täytyy lisääntyä ollakseen hyvä nainen” ja “naisen täytyy haluta parisuhde sen yhden ihmisen kanssa”. Mun mielestä se on niin paskaa, että mä en noudata sitä. Nyt tän sterilisaation myötä tuntuu, että mä lakkautin ne kaikki paineet itsestäni, että nyt on ihan sama, mitä kukaan tulee länkyttämään, niin ne johdot on ummessa ja ne pysyy niin, Siiri toteaa dokumentissa.

Siiri suostui mukaan dokumenttiin, koska hän haluaa murtaa käsityksiä normaaliudesta. Valottamalla omien valintojensa taustoja hän haluaa tarjota toisenlaista näkökulmaa. Esimerkiksi polyamorinen parisuhdekäsitys on edelleen monelle vieras.

— Ei mulla ole ollut vaikeuksia olla uskollinen. En mä sen takia ole nyt monisuhteinen, että mun olis jotenkin pakko saada rellestää ympäriinsä. Mä en vaan pidä siitä ihmisestä joka mä oon sillon kun mä oon vaan yhden ihmisen kanssa. Mä oon vaan ollut liikaa laput silmillä ja alkanu elää elämääni sen toisen kautta, Siiri kertoo dokumentissa.

Lisää Siirin elämänvalinnoista rohkeassa Siirin eriskummallinen elämä -dokumentissa Areenassa. Tv2 keskiviikkona 27.3 kello 21:50.

Siiri Enoranta

  • Siiri Enoranta on tamperelainen kirjailija.
  • Hänen teoksensa Tuhatkuolevan kirous -fantasiakirja voitti vuonna 2018 parhaan lasten- tai nuortenkirjan Finlandia-palkinnon.
  • Siiri on allekirjoittanut kustannussopimuksen uudesta teoksesta ja valmistelee kirjaa parhaillaan.

Kommentit