Hyppää pääsisältöön

Onko jogurttipurkin kansi muovia vai metallia? Tee rypistystesti! – 10 helppoa vinkkiä muovin lajitteluun

keltainen kumihanska pitää smoothiekuppia ympärillä muoviroskaa
keltainen kumihanska pitää smoothiekuppia ympärillä muoviroskaa Kuva: Yle Yle Tiede,suojakäsineet (käsineet, suojaimet),I love muovi

Joka neljäs suomalainen pitää lajittelua vaivalloisena. Nappaa tästä vastaukset yleisimpiin muovin lajittelua koskeviin kysymyksiin, joihin monen kierrätysinto kompastuu!

Paperin, lasin ja metallin lajittelu on helppoa: pitää vain tunnistaa, mitä materiaalia roska on, ja hop, sen voi nakata oikeaan keräysastiaan. Muovin lajittelu voi tuntua astetta hankalammalta, mutta siitäkään ei kannata tehdä itselleen liian vaikeaa.

Mitä muovinkeräysastiaan saa laittaa?

Nyrkkisääntö on helppo: Jos se on muovia ja pakkaus, sen voi laittaa muovinkeräykseen.

Keräysastiaan saa siis laittaa:

  • elintarvikepakkaukset kuten jogurttipurkit, voirasiat ja juusto-, leikkele- ja valmisruokapakkaukset
  • pesuaine- ja shampoopullot, saippuapakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja purkit
  • muoviset pussit, kassit ja kääreet

Sen sijaan muut muoviesineet, kuten esimerkiksi lelut, hammasharjat, CD-levyt, pulkat tai ämpärit eivät kuulu muovinkeräykseen, vaikka ne muovia olisivatkin. Ne pitää heittää sekajätteeseen.

Miten puhtaaksi muovit pitää pestä?

Muovinkeräysastiaan saa laittaa vain puhdasta pakkausmuovia. Mutta kuinka perusteellisesti muovit pitäisi puhdistaa? Meneekö koko erä pilalle yhden likaisen muovikipon vuoksi?

Huuhtaise, pyyhkäise tai nuolaise puhtaaksi. Älä tiskaa! Puhdistusinnossa ei tarvitse – eikä edes kannata – mennä liian pitkälle. Jos pakkauksen puhdistaminen vaatii lämmintä vettä tai pesuainetta, on ympäristön kannalta parempi heittää pakkaus suoraan sekajätteeseen.

Jos pakkaus on niin puhdas, että se ei ala haista kotiroskiksessa, se on tarpeeksi puhdas kierrätykseen.

Onko jogurttipurkin kansi muovia vai metallia? Tee rypistystesti!

Aina ei ole helppoa sanoa, onko roska muovia vai jotain muuta materiaalia. Näin voi käydä esimerkiksi jogurttipurkin kansien, karkkikääreiden, kahvipakettien tai sipsipussien kanssa.

Tee silloin rypistystesti! Ota jogurttipurkin kansi käteesi ja purista kätesi nyrkkiin ja avaa. Jos roska suoristuu, se on enimmäkseen muovia ja voit laittaa sen muovinkeräykseen. Jos roska jää ryttyyn, se kuuluu metalliroskiin tai sekajätteeseen.

Entä sitten leipäpussinsulkija, mihin jäteastiaan se kuuluu?

Pitääkö eri muovilaadut opetella?

On helppoa erottaa toisistaan kartonki ja paperi, mutta miten erottaa muovi ja muovi? Muovin lajittelu voi vaikuttaa hankalalta myös siksi, että muovilaatuja on niin paljon.

Siitäkään ei kuitenkaan tarvitse ahdistua, sillä riittää, että tunnistat muovilaaduista yhden: PVC ei kuulu muovinkierrätykseen. Tunnistat sen merkistä, jossa kolmion sisällä on numero 3.

Keräysastiaan EI saa laittaa

  • PVC-muovia
  • likaisia muovipakkauksia
  • vaarallisten aineiden jäämiä

Muovinkierrätys – hyvä syy korkata!

Irrota muovipakkauksista korkit, pumput, kannet ja muovikalvot ja heitä ne muovinkeräykseen erikseen. Tämä siksi, että kansi tai korkki on usein eri muovilaatua kuin muu osa pakkauksesta.

Muovilaadut tunnistetaan kierrätysprosessissa optisella lukulaitteella. Jos esimerkiksi kansi on kiinni purkissa, se voi joutua väärään muoviryhmään.

Älä myöskään sullo erilaisia muovipakkauksia sisäkkäin. Sekin voi sotkea muovin lajittelua kierrätyslaitoksessa. Laita muoveja sisäkkäin vain, jos olet aivan varma, että ne ovat samaa muovilaatua.

Keräysmuovit voi kuitenkin huoletta heittää keräysastiaan muovipussissa. Lajitteluprosessin alkupäässä on ns. pussinrepijä, joka aukaisee pussin ennen lajittelua.

Eikö mustaa muovia saa laittaa muovinkeräysastiaan?

Yksi hankala aihe muovin lajittelussa on musta muovi. Yhtäällä kirjoitetaan, että mustaa muovia ei saa laittaa muovinkeräykseen, mutta toisaalla taas neuvotaan, että saa. Mitä ihmettä?

Ongelma on, että kierrätyslaitoksen optinen lukija ei tällä hetkellä tunnista kaikkien mustien pakkausten muovilaatua. Siksi nykytekniikalla osa mustasta muovista päätyy polttoon.

Mustat muovipakkaukset saa - ja kannattaa - kuitenkin laittaa muovinkeräykseen. Tekniikka kehittyy koko ajan ja tämäkin ongelma ratkeaa lähitulevaisuudessa.

Vuonna 2017 Suomessa kierrätykseen päätyi vain vajaa 30 prosenttia muovista. Ala sinäkin muovin lajittelijaksi! Se on ihan helppoa!

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.