Epäröitkö muovin lajittelun suhteen? On korkea aika lopettaa jahkailu, sillä lajittelu on ainoa tapa saada arvokas materiaali uudelleen käyttöön. Tässä useimmin kysyttyä muovin lajittelusta ja sen merkityksestä ympäristölle.
Kysymys: Haluaisin osallistua lajittelukampanjaan, mutta paikkakunnallani ei käsittääkseni voi kerätä muovipakkauksia. Epäreilua. Mitä teen?
Vastaus: I love muovi -sivustolta löydät karttahaun, jonka avulla voit selvittää paikkakuntasi muovinkeräyspisteiden tilanteen. Jos keräysmahdollisuutta ei ole, kannattaa olla yhteydessä omaan kotikuntaan kierrätysmahdollisuuden/keräyksen saamiseksi. Voit myös kerätä (isomman määrän) muovipakkauksia ja viedä sen sinua lähimpään Rinki-ekopisteeseen kierrätykseen samalla, kun käyt kylillä muissa asioissa. Laki velvoittaa pakkausten tuottajaa järjestämään muovin ja muiden pakkausmateriaalien keräyksen. Kauppojen pihoissa olevissa ekopisteissä kerätään pakkausmateriaaleja, myös pakkausmuovia. Ekopisteiden toiminnasta vastaavat Suomen pakkauskeräys Rinki Oy ja verkostoa täydentävät paikoin alueelliset jäteyhtiöt.
Muovijätteiden kiinteistökohtaisessa keräämisessä on hyvin paljon paikallisia eroja. Siksi yhtä, kaikille sopivaa ohjeistusta muovijäteastian saamiseksi kotipihaan ei ole olemassa. Tilanne kehittyy koko ajan ja yhä useammalla alueella aloitetaan muovinkeräys suoraan kiinteistöiltä.
On myös mahdollista hankkia muovinkeräysastia omaan kotipihaan.
K: Eikö ole turha kierrättää muovia, kun se kuitenkin poltetaan sekajätteen mukana eikä se näin ollen jää luontoon?
V: Lajittelu ei ole turhaa. Se on hyvin tärkeää, jotta jäte saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tarkasti. Yhdessä teemme enemmän: mitä useampi lajittelee jätteet oikein, sitä enemmän saamme hyvää materiaalia talteen. Kierrättäminen vähentää uuden raaka-aineen käyttöä. Se myös minimoi materiaalihukkaa ja jätteen syntymistä sekä säästää energiaa ja luonnonvaroja.
Muovi on kierrätettävissä oleva materiaali, joten sen polttaminen on materiaalin tuhlaamista. Muovia polttamalla saadaan aikaan sähköä ja lämpöä, mutta niiden tuottamiseen on muitakin ratkaisuja. Polttaminen tuottaa myös hiilidioksidipäästöjä, jotka vaikuttavat ilmastonmuutosta kiihdyttävästi.
K: Eikö ole turhaa keskittyä muovin kierrätykseen, kun olemassa on paljon isompiakin ongelmia. Ei muovin lajittelulla pystytä vaikuttamaan tarpeeksi ilmastonmuutokseen.
V: Totta. On olemassa asioita jotka vaikuttavat huomattavasti enemmän ilmastonmuutokseen kuin muovin ja muovipakkausten kierrätys. Mutta kun mietitään siltä kannalta, mitä jokainen meistä voi arjessaan helposti muuttaa – ja näin vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen – on muovin lajittelu erinomainen aloitus. Lajittelun aloittaminen vaikuttaa myös kulutustottumuksiin.
K: Eikö ole turhaa kehottaa ihmisiä lajittelemaan muovia, kun on olemassa niin monia muovilajeja, joita ei pysty uusiokäyttämään?
V: Suurin osa muovilajeista pystytään uusiokäyttämään ja muovin kiertotalous kehittyy kovaa vauhtia. Lähitulevaisuudessa uusiokäyttömahdollisuudet lisääntyvät. On paljon tärkeämpää lajitella ja saada materiaalia kiertotalouden tuotantoon kuin jättää lajittelematta.
K: Kierrätysmuovin aiheuttamat haitat vesieliöille ovat yllättäneet tutkijat (Lähde: Yle Uutiset). Kannattaako kierrätysmuovin valmistus edes?
V: Kun muovi päätyy lajittelun kautta kierrätykseen, se ei kuormita vesistöjä. Tähän on ratkaisuna lajittelu eli muovin saattaminen oikeaan paikkaan kierrätyksessä.
K: Miksi on olemassa mustaa pakkausmuovia, kun kierrätyslaitoksen “silmä” ei sitä kuitenkaan tunnista?
V: Mustaa pakkausmuovia ja roskapusseja on olemassa lähinnä kysynnän ja tarjonnan vuoksi. Mustan muovin saa laittaa kierrätykseen – sen tunnistaminen kierrätysprosessissa kehittyy kokoa ajan ja ns. mustan muovin ongelmaa ei siinä mielessä enää ole. Läpinäkyvät ja vaaleat muovimateriaalit ovat silti helpompia materiaaleja muovin uusiokäytössä.
K: Muovin lajitteleminen on aivan liian vaikeaa!
V: Lajitteleminen ei ole vaikeaa. Muovipakkausten lajitteluun tarvitaan jätekaappiin, useimmiten allaskaappiin, yksi lajitteluastia lisää. Sille saattaa saada tilaa siirtämällä kaikki muut kuin lajitteluun tarvittavat tavarat pois jätekaapista.
On tärkeää lajitella muovia mieluummin enemmän kuin vähemmän – ei ole niin vakavaa jos aluksi menee "väärin". Kierrätysteollisuus ja kiertotalous tarvitsee ennen kaikkea materiaalia kierrätysprosessien kehittämiseen. Tämä on yksi helpoimmista yksittäisen ihmisen käytännön teoista, joilla on vaikutusta ilmastonmuutokseen ja luontoon.
K: Voiko uusiomuovista tehtyjä tuotteita käyttää ruoanlaitossa?
V: Ruoanlaitossa voidaan käyttää sellaista uusiomuovituotetta, jonka alkuperä ja laatu on voitu varmistaa riittävän turvalliseksi. Esimerkiksi pantillisista juomapulloista voidaan tehdä uusia pulloja. Kotitalouksista kerätystä sekalaisesta muovista ei voida valmistaa tuotteita, joissa kierrätysmuovi joutuu elintarvikekontaktiin. Tällä halutaan varmistaa elintarviketurvallisuutta, ja Suomessa asiaa valvoo ja hoitaa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
K: Noudatanko ulkomaisesta elintarvikepakkausmuovista löytyvää kierrätysmerkintää vai pistänkö kaikki muovinkierrätykseen merkinnästä viis?
V: Myös ulkomaiset elintarvikepakkausmuovit voi lajitella muovipakkausten keräykseen, vaikka niissä olisi muita, paikallisia merkintöjä.
K: Onko elimistööni kertyneestä mikromuovista terveydellistä haittaa?
V: Mikromuovin terveyshaittoja tutkitaan Suomessa parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa esimerkiksi molekyylimallinnuksen ja toksikologian avulla. Varmuudella elimistöön kertyvästä mikromuovista ei voida sanoa vielä mitään – terveysvaikutuksista on tiedossa se, että mikromuovit voivat kulkea ihmisen suoliston läpi ulosteeseen. Yhteenvetoa mikromuovien terveysriskeistä tekevät yhdessä Euroopan komissio ja kemikaalivirasto ECHA.
K: Kuinka tarkkaan lajiteltavat muovipakkaukset on huuhdeltava?
V: Tarvittaessa huuhtaise kylmällä vedellä tai pyyhkäise pakkaus, mutta älä tiskaa. Kopsauta murut ja irtoroskat pois. Pakkaa muovipakkaukset keräysastiaan väljästi, älä laita niitä sisäkkäin. Kuitenkin samaa laatua olevat pakkaukset voi laittaa sisäkkäin. Voit laittaa muovipakkaukset keräysastiaan muovipussissa. Pussia ei kannata sulkea.
Pääasia puhtaudessa on se, etteivät ruoanjämät ala haisemaan ja kerää bakteereita kotona ja keräysastiassa. Hyvin likaisia pakkauksia ei kannata pestä, vaan laittaa suosiolla sekajätteeseen. Sekajätteet toimitetaan jätteenpolttolaitoksiin käsiteltäväksi, kaatopaikalle niitä ei Suomessa viedä. Lue lisää ja katso helpot ohjevideot muovin lajittelusta!
K: Millainen vaikutus muovin kierrättämisellä on ilmastonmuutoksen hillinnässä?
V: On olemassa asioita, jotka vaikuttavat huomattavasti enemmän ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kuin muovin kierrätys. Kun mietitään asiaa siltä kannalta, mitä jokainen meistä voi omassa arjessaan helposti muuttaa – ja näin suoraan vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen – on muovin lajittelu erinomainen aloitus.
K: Miksi muovinkierrätyksen yhteydessä puhutaan kiertotaloudesta?
V: Kiertotaloudessa hyödykkeiden arvo säilytetään mahdollisimman pitkään mm. kierrätyksen ja uudelleenkäytön avulla. Kotitalouksien muovin lajittelulla pyritään saamaan muovi materiaalina kiertämään. Muovi ei ole jätettä ja lajittelu on ratkaisu.

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.