Hyppää pääsisältöön

Vaalirahaa ja salarahaa: käsikirjoitus

Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus.
Teksti, jossa lukee Käsikirjoitus. Kuva: Yle MOT MOT,käsikirjoitukset


Antti Kurvinen: Mulla täällänen vaalituote - tässä on Antin puhtaita jauhoja pussissa

Ann Selin: siitä ei tueta yhdenkäön ehdokkaan kampanjaa
Mites sitä sit valvotaan?
Pontus Londen: ihan kysymällä
MOT:Hän auttoi sua ja sen jälkeen sä olet auttanut häntä. Näetkö tässä tämmöistä vastavuoroisuutta?
Mika Niikko: No en todellakaan näe, koska en mä ole mitään tukea saanut. Missä se tuki on?

MOT: Vaalirahaa ja salarahaa

Eduskuntavaaleihin on koottu vaalirahaa julkisuudelta piilossa jo kuukausia. Vaalirahoituslain piti siivota peli vuosikymmen alussa, mutta siihen jäi tukku porsaanreikiä.

Lain porsaanreikiä on myös käytetty. MOT etsii vaalirahoituslain aukkopaikkoja seuraamalla ay-väen vaalityötä ja haastattelemalla ministereiden rahoitusseminaareihin saapuvaa eliittiä.

On torstai 14 helmikuuta. Keskustaministeri Mika Lintilällä on hoidettavana kaksi varainkeruuseminaaria ennen hallituksen iltapäiväistuntoa. Laskemme kuvaajan kanssa rahoittajia Helsingin keskustassa Kämp-hotellin Kansallissalin sisäänkäynnillä.
Seuraavan viikon tiistaina vuorossa on kokoomuslaisen sisäministeri Kai Mykkäsen kampanjan toinen rahoitusseminaari.

Päivää. Ootko menossa seminaariin?
Oon yleisradiosta teen ovensuukyselyä: edustatko yritystä, Järjestöä vai oletko yksityishenkilö? Hmmm

Joukossa on samoja ihmisiä kuin Lintilän seminaarissa. Kaikki eivät jää odottamaan vastausvuoroa. Ohi vilahtaa seminaarin toinen järjestäjä, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Keskustasta.

MOT: Hei anteks saanko kysyä, monta lippua oot myyny tähän seminaariin?
MOT: Toistakymmentä, selvä kiitos.

Seminaareilla kootaan kymppitonnien potteja kärkipoliitikoille. Kalliita lippuja emme osta, joten päivystämme ulkopuolella.

Liki kymmenen vuotta sitten käynnistyneen vaalirahoituslain remontin piti lopettaa suhmurointi. Peli onkin nyt selvästi siistimpää. Emme kuitenkaan tiedä yhtään aiempaa tarkemmin, kenen rahoilla eduskuntaan mennään.

Siitä lähtee, onko toi mitta nyt ihan oikein?

Salon keskustalaiset siistivät kiireellä vaaleja varten hankittua tupakanhajuista baaritilaa Annika Saarikon vierailua varten.

Annika Saarikko (kesk.) perhe- ja peruspalveluministeri: Mä olen toiminut vain tän vaalirahoituslainsäädännön aikana. Ja oon niin kuin hirveen kiitollinen tästä lainsäädännöstä oikeasti, koska se tuo silloin myöskin raamit, että miten pitää toimia. Ett sen jälkeen kellekään ei voi olla epäselvää, että mikä on kohtuullinen rahasumma,ja myöskin silloin niin kuin määritellään sitä niin kuin edustajan, potentiaalisen edustajan riippumattomuutta.

Annika Saarikko sai viime vaaleissa tukea yli 60 000€ eli 7. eniten Suomessa. Silti hän ei julkistanut yhdenkään rahoittajansa nimea.

Annika Saarikko: mun tuki ja kampanjan kokonaispotti koostuu pienistä puroista. Lainsäädäntö on myös rakentanut rajan sille, mikä katsotaan niin kuin merkittäväksi taloudelliseksi tueksi yksittäiseltä taholta. Ja se raja on vedetty siihen 1500 euroon.

Sisäministeri Kai Mykkäsen kampanja oli neljä vuotta sitten koko maan kuudenneksi kallein. Tukien saajana hän oli maan tilaston 17. Yhtään rahoittajaa ei nimetty.

Kai Mykkänen (kok), sisäministeri: Omalta osaltani on hyvä, että meillä on avoin vaalirahalainsäädäntö niin, että ilmoitetaan myöskin nämä jakaumat, että miten paljon tulee yksityisiltä, yrittäjiltä ja yhteisöiltä. Se, että isommat summat, joilla voisi olla semmoista tuntuvampaa vaikutusta siihen ikään kuin kampanjan kokonaisrahoitukseen, niin nehän sitten yksilöidään.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin tukipotti neljä vuotta sitten oli sijalla 16.

Antti Lindtman (SDP), eduskuntaryhmän puheenjohtaja: avoimuusperiaate, joka siihen vaalirahotuslainsäädäntöön liittyy, ni kyl mä uskon, että, et se on paikallaan.. Ja valtiontalouden tarkastusvirasto niin, niin käy myös huolella läpi ehdokkaiden vaalirahoitusilmotukset. Ja minusta, se on oikein.
Todellisuus ei ole näin auvoisa.
grafiikka-animaatio:
Miten vaalituki piilotetaan - hyödynnä lain porsanreiät

Me tutkimme miten vaalitukea voi halutessaan piilottaa.

Ammattiyhdistysliikkeen tuki ei aina ole riittävän läpinäkyvää. Näin huomauttaa tuore kansainvälinen raportti.

Tapaan Lindtmanin Keravalla SDP:n kampanjalauantaina helmikuun alussa.

Täällä talkoolaiset ovat aitoja talkoolaisia, puolueen paikallisia aktiiveja.

Olen kuitenkin kiinnostunut Lindtmanin ja demarien ay-väen yhteyksistä. Neljä vuotta sitten Lindtman sai yhteensä 37 000 euroa liittojen demariryhmiltä, joista osa toimii oudoilla nimillä kuten Palkansaajien opintoyhdistys ja Palkansaajien hyväksi ry.

MOT: Et sä oot niitä kärkiehdokkaita, joita ammattiliitot tukee täällä.
Antti Lindtman: Joo, oon. Kyl palkansaajat, palkansaajat on ollu, ollu viime… aikasemmis vaaleis tukena. Ja tietysti toivon, että myöskin näissä vaaleissa saan tukea...Mutta siitä se
pienistä puroista koostuu.

Keravan SDPn puheenjohtaja on töissä SAK:n Helsingin toimistossa. Hän on ollut myös perustamassa Antti Lindtamanin tukiyhdistystä, nykynimeltään Uusmaalaisten puolesta.

Niin mikä se on se ammattiyhdistysliikkeen rooli tällases tukiyhdistyksessä?
Antti Lindtman: Tässä tukiyhdistyksessä ni on yksittäisiä ihmisiä, ja aktiiveilla saattaa olla erilaisia taustoja. Eli ei ole, ei ole ammattiyhdistysliikkeellä tai millään muulla mitään suoranaista roolia ainakaan mun tukiyhdistyksessä.

Kampanjalauantain kuvauksista on sovittu Keravan SD-osaston puheenjohtajan Kaisa Niskasen kanssa. Hän työskentelee Teollisuusliitossa. Yritän kysyä suoraan, tehdäänkö liiton toimistolla myös SDPn kampanjaa.

Kaisa Niskanen, Keravan Demarien pj. ja Teollisuusliiton koordinaattori: Kaisa Niskanen: No, jos sä haluut Teollisuusliiton asioista kysyä, ni sun kannattaa kysyä sieltä Teollisuusliitosta niitä. Et mä oon nyt vapaa-ajalla täällä SDP Keravan nimissä ja Keravan demareitten puheenjohtajana.
MOT: Niin, sä et halua tästä kertoa että mikä se on se sun työnantajan suhtautuminen…
Kaisa Niskanen: Ei. Mä luulen, et mun työnantaja kertoo, mikä on hänen, työnantajan, suhtautuminen tähän asiaan.

Noudatan neuvoa. Lähetän liitoille kyselyn, saako niiden maksamalla palkalla tehdä demareiden kampanjaa.

Käynnistän myös pienimuotoisen kenttätutkimuksen AY-väen vaaliosallistumisesta. Aloitan AY-liikkeen äänestysaktivointikamppanjasta.

MOT: … Mä haluaisin vielä kysyä tosta vapaiden valtakunnasta, ootko siinä, siinä joukossa mukana?
Kaisa Niskanen: No joo. Ehkä pipokin saattaa kertoo,…
MOT: Onks toi se?
Kaisa Niskanen: …että olen kyllä.

Seuraavana lauantaina tapaan Vapaiden valtakunnan aktiiveja. Me ollaan nyt lähdössä just Kontulaan kiertelemään ja sitten vähän feissaamaan porukkaa.

Mukana on kuvaaja, mutta tallennan myös itse osallistuvien vastauksia.

Kaikki juttukumppanit toimivat SDPn riveissä.

- Joo oon puolueen jäsen, ja kuntapolitiikassa Tampereella.
-Mä en on jäsen, mutta toimin Teollisuusliiton demariryhmässä

Perillä Kontulan ostoskeskuksella joukko hajaantuu.

...neljän vuoden aikana hallitus...
-joo, se on ollu ihan paska.
-joo niin me halutaan että se hallitus vaihtuu nyt seuraavissa vaaleissa.

MOT: ootteko te kaikki demareita?
-Me ollaan vissiin kaikki demareita

-ei välttämättä tarvii mitään puoluettakaan kannattaa mutta joo demareita.

Valokuvaaja on töissä SAKssa. Vapaiden valtakuntaa pyöritetään SAKlaisten liittojen rahoilla ja työvoimalla.

Paikalta löytyy myös sama SAKn järjestöpäällikkö, joka vetää Keravan SD-paikallisyhdistystä. Pääorganisaattori on teollisuusliiton miehiä.

-No miten meni?
-Ihan hyvin meni, melkein kaikki jotka saatiin kontaktoitua lähti kampanjaan tukijaks.
-Vaan kaks meni ohitte, ihan hyvä nippu on.
-Ja todella paljon keskusteluja, ihmiset ei oo tosiaankaan tyytyväisiä tän hallituksen toimintaan.

Keskeinen havainto Kontulasta: ay-demareiden äänestysaktivointikampanjan ja SDP:n vaalikampanjan ero on hiuksen hieno tai olematon.

SAK:lainen ammattiyhdistysliike aikoo käyttää oikeistohallituksen vastustajien aktivointiin melkein puolitoista miljoonaa euroa. PAM on kampanjan suurimpia tukijoita.

grafiikka: 400 000€

ANN Selin: Siitä kampanjasta ei tueta yhtään puoluetta eikä ensimmäistäkään ehdokasta.
MOT: mihin se raha menee, se on iso raha se 400 000?
Ann Selin: Kyllä kyllä siellä on erilaisia sosiaalisen median kustannuksia, sinne pystytetty erilaisia systeemeitä, on tietysti selvitetty vähän demografioita, nimenomaan tätä miten nää miten on äänestetty aikaisemmin, mihin pitäis nimenomaan vaikuttaa jotta saataisiin nimenomaan nuoret ja tää niin kuin työväestö äänestämään.

1. porsaanreikä: Nimeä kampanja aktivoinniksi

Ammattiyhdistysliikkeen aktivointimainonta on perinteinen kikka tukea vasemmistoa ilman, että se tilastoituu yhdenkään puolueen tueksi.

Seuraavana viikonloppuna Vantaalla kenttätutkimus jatkuu. Etsin Tikkurilan markkinoilta ja demarien kampanjajunasta todisteita ay-väen vaaliosallistumisesta.

Minä olen ihan ay-demari.

Tutkimuksen kannalta reissu on vesiperä. JHL:n väki on työpaikka-aktiiveja - ja liikkeellä vapaa-aikanaan. Saamme vastaukset ammattiliitoille tekemäämme kyselyyn. JHL vastaa, että puoluepolitiikka työajalla on kielletty.
grafiikka: Salliiko liitto työajan käytön puoluepolitiikkaan tai kampanjointiin?
EI: JHL, STTK

KYLLÄ: SAK, PRO, Teollisuusliitto, PAM

SAK:ssa ulkopuolisen puoluetyön määrä on rajattu kolmeen päivään vuodessa. Näiden järjestöjen toimitsijat saavat kampanjoida työajalla harkinnan mukaan.
Ann Selin:
Meillä on ohje kuitenkin ollut pysyvästi joka on annettu myös tänä vuonna, että että ikään kuin normaali työt pitää suorittaa, päiväsaikaankin saattaa meikäläisiä nähdä kyllä tuolla, mutta he tekee kyllä niin kuin varsinaiset työnsä muuna aikana.

Valtiontalouden tarkastusvirastossa vaali- ja puoluerahoitusta valvoo neljän-viiden hengen tiimi. Pontus Londen on juuri tutustunut ETYJin Suomi-raporttiin. Siinä nousi yllättäen esiin Suomen vaalirahoituslakiin jäänyt porsaanreikä, työnä annettu vaalituki.

Pontus Londen, johtava tilintarkastaja, :tämmöiset ei-rahalliset suoritukset niin niin niiden osalta saattaa olla, että regulaatio regulaatiota pitäisi vahvistaa.

Periaatteessa saadun työpanoksen arvo pitäisi nykyäänkin ilmoittaa.

MOT: Mites tätä hommaa sit valvotaan?
Pontus Londen: Siis ihan kysymällä katsomalla ett reagoidaan siihen.
MOT: Eli se on ihan tavallaan se on luottamuksen varaista?
Pontus Londen: Enemmän tai vähemmän, kyllä.

grafiikka
2. porsaanreikä: Lahjoita vaalityötä

MOT: Pitäiskö olla edes tieto siitä, että kuinka paljon sitä työpanosta käytetään?
Ann Selin, puheenjohtaja Palvelualan ammattiliitto PAM: Sen mittaaminen on kyllä todellakin hankalaa, että en en kyllä en yks kaks keksis, että miten sellaisten ihmisten jolla varsinaisesti ei työaikaa ole,niin tota miten siitä sitten sitä mitattais että ett paljonko on nyt sitten nimenomaan paljonko kuuluu siihen normaali työhön sitä poliittista vaikuttamista. Ja ja mikä sitten olis erikseen jotenkin vaaleihin liittyvää niin kuin tukea.

Palataan vielä ystävänpäivään 14. helmikuuta.

MOT: Päivää, tulitko seminaarista?
-Joo...joo en mää...mul oli ihan muut asiat

Ovensuukysely ei tavoita kaikkia.

Keskustan ex-sosiaaliministeri Juha Rehulan ja elinkeinoministeri Mika Lintilän 800 euron aamiainen Ostrobotnialla on juuri päättynyt.

Aihe oli terveysteknologia.

MOT: edustatko yritystä tai järjestöä?
-Järjestöä.
MOT: haluatko kertoa mikä järjestö, ei pakko
-Suomen Kuntoutusyrittäjät ry
-meetkö useampaan seminaarin?
-Kyllä käydään useammassa, ainakin on ollu jo kaks mutta vielä mennään kahteen
-apteekkariliitto
-lääkäripalveluyritykset
-Hyvinvointiala Hali
-ei me nyt vastata näihin kysymyksiin.

Ensimmäisen ovensuukyselyn tulos: Neljä kieltäytymistä, tavoitetut rahoittajat ovat pääosin terveydenhuoltoalan etujärjestöjä, lobbareita.

Mika Lintilän päivän toinen on seminaari 800 euron lounas Kansallissalissa. Puhujat ovat Teollisuusliiton Riku Aalto ja EK:n Jyri Häkämies. Tilaisuus kestää pari tuntia.

MOT:haluatko kertoo mikä järjestö, ei o pakko?
-Insinööriliitto GRAF hintalappu 800€
MOT: osallistutteko moniin?
-Mitähän kokonaisluokkaa, 9-10

MOT: Kuinka paljon apteekkariliitto osallistuu tällasiin seminaareihin?
-Vaihtelevasti

Ohi ehtii niin moni, että tilasto jää epävarmaksi, mutta pääosa tavoitetuista on taas etujärjestöjen edustajia.

MOT:Paljonko tuolla oli osallistujia?
Mika Lintilä, elinkeinoministeri (Kesk.)
Noin 30.

Kokoomuslaisen sisäministeri Kai Mykkäsen ja keskustan ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen rahoitusseminaarin ovella kaava alkaa näkyä. Seminaarit ovat tapa pilkkoa vaalituki pieniksi puroiksi

3. porsaanreikä: Pilko tuki usealle ehdokkaalle

-Meillon linjaus että 3/puolue.

Pankkien Finanssiala, Apteekkariliitto ja sosiaali- ja terveysalan yritysten Hali RY olivat läsnä kaikissa MOT:n kuvaamissa seminaareissa.

Tästä näkee kuinka suuria summia per puolue muodostuu esimerkiksi sote-yritysten alle ilmoitusrajan jäävistä seminaarilipuista.
grafiikka

Hyvinvointiala HALI ry:n ja Lääkäripalveluyritykset ry:n seminaarikulut
SDP: 12 743€
Kokoomus: 12 104€
Keskusta:9965€

Tässä yhteenlaskettuna Rakennusteollisuuden pienet purot.

grafiikka:
Rakennusteollisuuden ja sen toimialayhdistystysten seminaarikulut:
Kokoomus: 17 752€
SDP: 9840€
Keskusta:9140€

Osa yritysten etujärjestöistä taklaa läpinäkyvyysongelman julkaisemalla antamansa tuet oma-aloitteisesti. Osa, esimerkiksi Metsäteollisuus ry, ei anna tietoa keitä poliitikkoja se tukee seminaarien kautta.

Mykkäsen-Tiilikaisen yhteisseminaarista tavoitin 20 osallistujaa. Tällä kertaa täpärä enemmistö edusti yksityistä yritystä tai henkilöä.

Kai Mykkänen (Kok.) sisäministeri: Omalta osaltani tosiaan kyllä osallistujista useimmat on olleet yrittäjiä ja yritysten edustajia.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko yrittää kolmannelle kaudelle eduskuntaan Vantaalta.

Mika Niikko hyödynsi viime vaaleissa tehokkaasti vaalirahoituslain porsaanreikää.

Vaalirahoitusilmoituksensa mukaan hän rahoitti kampanjaa 20 0000 euron lainalla. Raha tuli kavereilta.

Mika Niikko (PS) kansanedustaja: Vaalikampanjat on vähän semmoisia, että yleensä niissä tahtoo lähteä mopo keulimaan elikkä menee yli se budjetti. Sit piti nopeasti saada lainattua rahaa. Mulla nyt on ystäviä, jotka oli sitten valmiita lainaamaan rahaa.

Niikko kieltäytyi pitkään kertomasta kavereiden nimiä, vaikka lainasummat ylittivät rajan, jonka jälkeen rahoittajat on ilmoitettava.
Mika Niikko (PS) kansanedustaja: No, kun ne on kolme yksityishenkilöä, Suomessa
asuvaa yksityishenkilöä. Lakihan kieltää kertomasta yksityishenkilöiden
tietoja, ellei ne anna suostumusta siihen. Sen johdosta en halunnut niitä
sanoa.

MOT: Jos saa 20 000 euroa lainaa kavereilta, niin onko se tuki vai ei?
Pontus Londen, johtava tilintarkastaja, Valtiontalouden tarkastusvirasto: No lain mukaan jos jos ehdokas on ottanut lainaa,niin VTV:llehän toimitetaan tällainen ns. jälki-ilmoitus vuosittain
MOT: Tiedättekste kuka sen lainan on antanut tällaisessa tapauksessa?
Pontus Londen: Sitä ei.. se on ehdokkaan itse päätettävä, että julkaistaako hän lainanantajan nimen näissä ilmoituksissa.
MOT: Eli silloinkaan kun te teette sen tarkastuksen, te ette näe kuka on lainanantaja?
Pontus Londen: Pitää paikkansa.

grafiikka
4. porsaanreikä: lainaa rahat (vaikka kavereilta)

Muistamme, että Antti Lindtmanin tukiyhdistys sai 4 vuotta sitten rahaa hauskasti nimetyiltä yhdistyksiltä.
Selvitättekö te sitä, että ketä siellä Palkansaajien parhaaksi ry tai Hyvä Suomi ry:n takana on?
Londen: No valvonta kohdistuu saatuihin tiliotteisiin että nämä vastaa tehtyjä ilmoituksia, sen ulkopuolelle tämä valvonta ei ulotu

grafiikka
6. porsaanreikä: kierrätä tuki puolueen paikallisyhdistyksen kautta

Tuodaan tarinaan vielä kaksi entistä nuorisopoliitikkoa havainnollistamaan kuudetta porsaanreikää.

He ovat Keskustan Antti Kurvinen ja kokoomuksen Ville Rydman.

MOT: Nää kaksi kansanedustajat joista toinen on saanut 24 000
paikallisyhdistykseltä yhdistykseltä ja toinen yli 13 000 niin tiedättekö te,
että mistä ne rahat on tullut sinne paikallisyhdistykseen?
Pontus Londen, johtava tilintarkastaja, Valtiontalouden tarkastusvirasto: No valvonnassahan käydään läpi ilmoitusvelvollisten tiliotteita, kampanjan tiliotteita, ja siinä verrataan että mitä ilmoitusvelvollinen on merkannut vaalirahoitusilmoitukseen ja tän myötä nähdään, että onko ilmoitus.. vastaako se kampanjatiliotetta, mutta muuta muuta valvontatoimenpiteitä ei ei tässä suhteessa meillä ole.
MOT: Tarkottaaks se sitä, että teillä ei ole oikeutta pyytää lisätietoja tai tilejä nähtäväksi sieltä paikallisyhdistykseltä?
Londen: Pitää paikkansa että tiliotteet pyydetään ilmoitusvelvollisilta että muilta taholta ei. Ei meillä ole oikeutta pyytää lisätietoja.

Kurvisen tukipotti oli viime vaaleissa maan kuudenneksi suurin, yli 60 0000 euroa. Lain porsaanreikä tulee hänelle yllätyksenä.

Antti Kurvinen (Kesk.) kansanedustaja: onko juridinen mahdollisuus tarkastaa… Ei oo? No se on tietysti sellanne asia joka pitäsi selvittää ja miettiä, tulisko se ulottaa mutta voin sanoa näin et kyl sielä ainakin keskustan osallta aika kuivat tilit on, aika kuivat tilit on et siel liikutaan satasissa ja tonneissa korkeintaan et sitten niinku piireissä ja kunnallisjärjestöissä sitä rahaa on enemmän ja kunnallisjärjestöissä se perustuu tähän luottamushenkilömaksujärjestelmään.

Antti Kurvinen ja Ville Rydman tuntevat vuosien takaa myös politiikan rahoituksen klassikkoporsaanreiän: säätiöt.

grafiikka
7. porsaanreikä: siirrä raha säätiöön

Kurvinen istui Keskustanuorten rahakoneen Maaseudun kukkasrahastosäätiön hallituksessa juuri kun uusi lainsäädäntö toi sen talouden Valtiontalouden tarkastusviraston valvontaan. Säätiö perusti tuossa tilanteessa uuden säätiön, jonne varoja siirrettiin.

Antti Kurvinen (Kesk.) kansanedustaja
Se on selvää et kaikista oli luvat ja lainvomaset luvat saatiin kaikki verohallinnolta ja patentti ja rekisterihallitukselta ja hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa, näin voi vielä sanoa et saatiin hyvää palvelua ja kaikki meni ok.
MOT: Joo ei mulla mitään epäilyä että siinä mitään laitonta. Mun mielestä se näyttää vaan siltä että lähiyhteisö johon kohdistuu tarkempi valvonta niin siirretään varoja sellaseen yhteisöön joka ei ole sen vallvonnan piirissä

Antti Kurvinen: Siinä oli tietyt ajattelut ja tietyt ratkaisut ja järjesteltiin sitten omaisuutta ja tehtiin tiettyjä päätöksiä, en pidä asiallisena kun on yksityisiä yrityksiä kyseessä, yksityisiä yhteisöjä, yksityisiä säätiöitä niin en halua sitä päätöksentekoa avata, se ei oo julkisuuslain piirissä ja en pidä sitä hyvätapaisena tai asiallisena ruveta avaamaan niitä päätöksiä,

Käy selväksi, että myöskään Wille Rydman ei pidä hyvätapaisena kysymyksiä siitä, miksi hänen vahtivuorollaan siirrettiin Kokoomusnuorten varoja uuteen Nuorkansalliseen vapaussäätiöön.
Hän ei suostu haastatteluun.

Perussuomalaisten Mika Niikon kaverilainojen selvittämisestä kehkeytyi eriskummallinen näytelmä. Virallinen tietopyyntö Valtiontalouden tarkastusvirastoon toimitettuun alkuperäiseen vaalirahailmoitukseen paljasti lopulta yhden rahoittajakaverin.

Perussuomalaisten Mika Niikon kaverilainojen selvittämisestä kehkeytyi eriskummallinen näytelmä.

Virallinen tietopyyntö Valtiontalouden tarkastusvirastoon toimitettuun alkuperäiseen vaalirahailmoitukseen paljasti lopulta yhden rahoittajakaverin.

lehtijuttu kuvassa: kuvataan tauko ja musaa
VANTAAN SANOMAT 12.12.2017
Kiinaisyhtiöiltä miljoonasatsaus Vantaalle: tavoitteena vallata virtuaalitodellisuuden maailmanmarkkinat Aviapoliksesta käsin.

Avustaja kuvaa MOT:n haastattelun. Niikon mukaan se on tarpeen, jotta hän voi tarvittaessa julkaista oman puolustuksensa verkossa.

MOT: Eli sä tarvitsit rahaa ja sulla oli Kiinan kansalainen kaveri, joka tuli apuun siinä kohdassa, antoi 5 000 euroa. Mistä sä tunnet tämän henkilön?
Mika Niikko(PS), kansanedustaja: No mä olen hänet tuntenut useita vuosia. Hänen kanssaan ollaan ystävystytty aikoinaan.

Niikko tutustui mieheen vienninedistämismatkalla Kiinassa.
MOT: Mitä tahoa hän siinä vaiheessa edusti, kun te tutustuitte siellä?
Mika Niikko: Ei mitään tahoa. Se oli minun ystäväni ystävä, suomalaisen liikemiehen ystävä.

Tarinaan liittyy eduskunnan Kiina-päivä joulukuussa 2017.
Mika Niikko(PS), kansanedustaja: Olen kyllä osallistunut siihen Kiina-ystävyysryhmän jäsenenä.

kuvia lehtijutusta IL 12.12.2017:

kansanedustajat perustivat vienninedistämisfoorumin - Niikko vei kiinalaiset savusaunaan ja avantoon
kiinalaistaustainen RealMax ilmoitti keskiviikkona sijoittavansa miljoona euroa Vantaalla sijaitsevaan yksikköönsä

Niikko on ollut perustamassa myös vienninedistämisfoorumia, joka nousi samoihin aikoihin julkisuuteen. Se, että Niikko toi yrittäjäryhmänsä vuoden 2017 perinteisesti kulttuuripainotteisen Kiina-päivän kylkeen herätti aikanaan ihmetystä myös eduskunnassa .

Kuvan saunojista kolme liittyy yksityiseen yritykseen nimeltä Realmax. Yhtiö yritti juuri Kiina-päivien aikaan saada miljoonan euron investointia Kiinan valtiolliselta investintiyhtiöltä.

Yhtiön toimitusjohtaja ja osakkeenomistaja on Niikon rahoittaja ja kaveri.
MOT: Kuka sen toimitusjohtaja on?
Mika Niikko: Siis minkä, suomalaisen vai kiinalaisen Realmaxin?
MOT: Suomalaisen.
Mika Niikko: No mä en sitä tiedä, ketä silloin on ollut tai on nyt.
MOT: Se toimitusjohtaja oli mun tää samainen rahoittaja.
Mika Niikko: No jos näin on, niin mitä siinä on ihmeellistä?

Herää kysymys kuinka vastavuoroinen Niikon ja kiinalaistaustaisen tukijan suhde on.

MOT: Hän auttoi sua ja sen jälkeen sä olet auttanut häntä. Näetkö tässä tämmöistä vastavuoroisuutta?
Mika Niikko(PS), kansanedustaja: No en todellakaan näe, koska en mä ole mitään tukea saanut. Missä se tuki on? Juurihan tässä kävi ilmi, että minä päinvastoin halusin muuttaa sen tuen lainaksi, jottei tule edes tämän osalta minkäännäköistä epäilystä tai ristiriitaa jostain toimittajan mainitsemista asioista.
MOT: Eli tässä kohtaa teillä hälytyskellot soi kuitenkin?

Mika Niikko: Ei se soinut, vaan se oli sitä, että hän ei halua olla poliittinen henkilö niin sanotusti tai olla mukana politiikassa sillä tavalla. Hän itse sen ymmärsi. Myös itse pidin hyvänä sitä, koska haluan pitää etäisyyttä henkilöihin, joiden kanssa esimerkiksi olen tekemisissä kysyäkseni neuvoa heiltä suomalaisten yritysten Kiinaan pääsemiseksi.

Eduskunnan vierailutiedoista näkyy, että miesten vientiyhteistyö on ollut erittäin tiivistä.
Niikon ystävä ja rahoittaja kieltäytyy haastattelusta. Myös Niikko sanoo, että vastapalvelusta ei tehty eikä tukeakaan ollut.

Mika Niikko: Tässä täytyy nyt ymmärtää asiayhteys siinä mielessä, että eihän tässä ole mitään tukea saatu.2016 mä maksoin sen lainana pois.
MOT: Eli toisin sanoen, se oli vuoden verran tukea.
Mika Niikko: Joo reilun vuoden verran, kun se muutettiin lainaksi kyllä. Tää Kiina-päivä oli 2017 vuoden lopulla.

MOT: Miten Valtiontalouden tarkastusvirasto reagoi siihen, kun otit yhteyttä ja sanoit, että sä haluatkin muuttaa tän tuen lainaksi ja saada sieltä lahjoittajan nimen pois?
Mika Niikko(PS), kansanedustaja: Se on ihan normaalia toimintaa. Senhän pystyy tekemään siellä nettiverkkosivuilla niin kuin mä teinkin. Ei siinä ole mitään ihmeellistä.
MOT: Sun ei tarvinnut kysyä keneltäkään?
Mika Niikko: Ei. Se on ihan normaali toimenpide.
MOT: Sen jälkeen se lomake poistui sieltä?
Mika Niikko: Kyllä.

Tukea lainana, työnä, pilkottuna tai yhdistyksen kautta - vaalirahoitoituslakia on lapsellisen helppo kiertää.

Kun valvojat saavat nähdä vain murto-osan tileistä eikä väärien tietojen antamisesta saa rangaistusta on selvää, että kukaan ei tiedä kuinka paljon porsaanreikiä näissä vaaleissa hyödynnetään.