Hyppää pääsisältöön

Viikon 13 vinkit: Luonnon ihmeitä, Victor Hugoa ja uusia sarjoja!

Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita.
Avarassa luonnossa tutustutaan luonnon pienimpien olentojen maailmaan. Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita. Kuva: Yashpal Rathore / BBC WORLDWIDE LIMITED Yle TV1,Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet

Viikon 13 ohjelmassa on paljon asiaa, historiaa, elämän eri puolia ja Saattokeikka-elokuvan TV-ensi-ilta.

Uudessa minisarjassa Victor Hugo, valtakunnan vihollinen päästään tutustumaan kirjailijan elämään1800-luvun Pariisissa. Millainen tämä Les Miserablesin kirjoittaja oli perheenisänä, rakastajana, poliittisilta ajatuksiltaan? Kuuluisan runoilijan ja näytelmäkirjailijan elämässä vuosilla 1848-1851 oli keskeinen merkitys hänen suurteoksensa synnyssä. Kurjien valmistumiseen meni vuosikymmeniä, ja miehen koko elämä mullistui. Kuinka kaikki tapahtui?

Uutuutena starttaa myös Tuomas Embusken ja Märta Westerlundin juontama Lääketieteen uudet kuviot -sarja, joka käsittelee ihmisen terveyttä keskittyen tieteenalan tulevaisuuteen. Teknologia, farmakologia ja lääketiede kehittyvät juuri nyt suurin edistysaskelin, ja tämän kehityksen myötä sairaanhoito on suurten muutosten edessä. Jokaisessa osassa pureudutaan yhteen elimistömme osaan ja siihen liittyviin tieteenaloihin. Sarjassa keskitytään viiteen ihmiskehon osaan: aivoihin, raajoihin ja varaosiin, sisäelimiin, mieleen ja vietteihin.

Avarassa luonnossa puolestaan päästään tutustumaan maailman pienimpiin eläimiiin ja niiden uskomattomiin ominaisuuksiin ja urotekoihin. Mikä onkaan eläinkunnan suurin taiteilija?

Sunnuntain elokuvana nähdään TV-ensiesityksessä Saattokeikka, jossa Noah Kinin esittämä nuori Kamal ja Heikki Nousiaisen esittämä vanha ja kiukkuinen Veikko törmäävät kerrostalon rappukäytävässä. Veikko haluaa päästä mökille keski-Suomeen ja Kamal isänsä luo Nairobiin. Veikolta puuttuu autokyyti ja Kamalilta matkarahat. Yhteinen matka alkaa hankalasti, ja pian alkaa myös paljastua kummankin todelliset matkan syyt.

Lisäksi viikon aikana päästään nauttimaan uusista sarjoista sekä suositun Hakekaa kätilö -sarjan uusista jaksoista! Penkkiurheilijoille luvassa on muun muassa SM-hiihdot.

Katso viikon kaikki tärpit alta!

MAANANTAI 25.3.

Docstop: Siirin eriskummallinen elämä

Yle Areena ja Yle TV2 27.3. klo 21.50
Finlandia-palkitun kirjailijan Siiri Enorannan elämä poikkea monella tavalla valtavirrasta. Polyamorisessa suhteessa elävä, steriloitu panseksuaali on tottunut kohtaamaan yhteiskunnan ja ympäristön asenteet ja odotukset ja haluaa nyt murtaa käsityksiä normaaliudesta.

Lauri Danskan dokumenttielokuvassa Siiri avaa katsojalle ovet omaan elämäänsä ja minuuteensa. Paljastamalla yksityisyytensä hän haastaa meitä ajattelemaan toisin. Dokumentissa tavataan Siirin perhettä, rakastajaa ja ystäviä. Heille kaikille Siirin valinnat eivät ole välttämättä aina olleet helppoja ymmärtää, mutta kaikkiin elämänvalintoihin on suhtauduttu aina kuitenkin kannustaen ja tukien. Yle Areena toistaiseksi

Nuori nainen katsoo kameraan ja hymyilee.
Docstop: Siirin eriskummallinen elämä. Nuori nainen katsoo kameraan ja hymyilee. Kuva: Yle Kuvapalvelu Docstop

Suremisen kauneus 1/4 - uusi sarja

Yle Fem klo 18.30
(Kunsten at miste, Tanska, 2017) Miksi on niin vaikeaa myötäelää läheisen suurta surua? Journalisti Esben Kjær tapaa ihmisia, jotka kertovat surun hetkistä, lähimmäisten kaipuusta ja ympäröivän maailman reaktioista. Voimmeko oppia tukemaan toisiamme paremmin surun hetkellä? Kjær on itse kokenut surun menetettyään seitsemän vuotiaan poikansa syövälle. Siitä lähtien hän on pyrkinyt muuttamaan suhtautumistamme suruun. Yle Areena 31 päivää

Nainen katsoo ikkunasta ulos kaihoisa / suruisa katse kasvoillaan
Suremisen kauneus. Nainen katsoo ikkunasta ulos kaihoisa / suruisa katse kasvoillaan Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Suremisen kauneus

Historia: Ensimmäinen amerikkalainen

Yle TV1 klo 19.00
(First Face of The Americas, Yhdysvallat 2018) Meksikossa merenalaisesta luolasta löydettiin nuoren naisen jäänteet 13 000 vuoden takaa. Mihin kansaan uhri kuului, sillä se eroaa monin tavoin ensimmäisistä tunnetuista amerikkalaisista? Löytyikö Amerikan mantereen myyttinen alkuperäiskansa? Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Meksikossa merenalaisesta luolasta löydettiin nuoren naisen jäänteet 13 000 vuoden takaa.
Historia: Ensimmäinen amerikkalainen. Meksikossa merenalaisesta luolasta löydettiin nuoren naisen jäänteet 13 000 vuoden takaa. Yle TV1,Historia: Ensimmäinen amerikkalainen

Veljeni, romukauppias

Yle Fem klo 19.00
Stefan Norrlin on toiminut romukauppiaana Pohjanmaalla jo 25 vuotta. Työ on fyysisesti raskasta ja likaista. Stefan on pomona kiltti eikä osaa kovin hyvin delegoida töitä seitsemälle työntekijälleen. Miten hän jaksaa, pohtii hänen sisarensa kameran takana, vai meneekö hän lopulta itsekin romuksi? Saavuttaako veli koskaan omia unelmiaan? Käsikirjoitus ja ohjaus: Camilla Roos, tuotanto: Stefan Gustafsson, Redneck Productions, Suomi 2018. Yle Areena toistaiseksi

Monte Carlo (S)

Yle TV2 klo 22.30
(USA 2011) Selena Gomezin tähdittämä romanttinen komedia kolmesta jenkkitytöstä, jotka käyttävät kaikki rahansa epäonnistuneeseen Pariisin lomaan, mutta pääsevät nauttimaan Rivierasta, kun yhtä heistä luullaan rikkaaksi perijättäreksi. Pääosissa Selena Gomez, Katie Cassidy, Leighton Meester. Ohjaus: Thomas Bezucha. Yle Areena 14 päivää

Kolme nuorta naista katsoo kameraan ja hymyilee. Studiokuva.
Monte Carlo. Kolme nuorta naista katsoo kameraan ja hymyilee. Studiokuva. Kuva: Monarchy Enterprises Sarl / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Monte Carlo

TIISTAI 26.3.

Lääketieteen uudet kuviot 1/5 - uusi sarja

Yle Fem klo 18.30
(Fem fenomen inom medicin ) Miten sairauksia ehkäistään, miten ne syntyvät ja miten niitä hoidetaan neljännesvuosisadan päästä? Saadaanko kaikki sairaudet peräti häviämään ja voidaanko sairaanhoito korvata terveydenhoidolla? Lääketiede kehittyy suurin harppauksin, ja terveysteknologian merkitys terveydenhuollossa kasvaa. Tekoäly ja big data tuottavat jo nyt mullistavia tuloksia diagnostiikassa. Patologia määritellään ehkä käsitteenä kokonaan uudelleen geeni- ja soluterapian kehittyessä.

Lääketieteen uudet kuviot -sarja käsittelee ihmisen terveyttä keskittyen tieteenalan tulevaisuuteen. Teknologia, farmakologia ja lääketiede kehittyvät juuri nyt suurin edistysaskelin, ja tämän kehityksen myötä sairaanhoito on suurten muutosten edessä. Jokaisessa osassa pureudutaan yhteen elimistömme osaan ja siihen liittyviin tieteenaloihin.

Sarjassa keskitytään viiteen ihmiskehon osaan: aivoihin, raajoihin ja varaosiin, sisäelimiin, mieleen ja vietteihin. Ohjelman juontajat Tuomas Enbuske ja Märta Westerlund tapaavat lääketieteen asiantuntijoita ja tutkimusryhmiä, jotka tekevät töitä ihmiselon parantamiseksi. Asiantuntijoina ovat muun muassa Mona Moisala, Cecilia Sahlgren, Kirmo Wartiovaara, Patrik Lassus, Jesper Ekelund ja Niklas Simberg. Tuotanto: Five Corners Production, 2019 Yle Areena toistaiseksi

Victor Hugo, valtakunnan vihollinen (12) 1/4 - uusi sarja alkaa!

Yle Teema tiistaista torstaihin klo 20.00, katalogina Yle Areenassa
(Victor Hugo Ennemi d'Etat, Ranska 2019) Minisarja kertoo Victor Hugon elämästä 1800-luvun Pariisissa, millainen tämä Les Miserablesin kirjoittaja oli perheenisänä, rakastajana, poliittisilta ajatuksiltaan. Kuuluisan runoilijan ja näytelmäkirjailijan elämässä vuosilla 1848-1851 oli keskeinen merkitys hänen suurteoksensa synnyssä. Kurjien valmistumiseen meni vuosikymmeniä, ja miehen koko elämä mullistui. Kuinka kaikki tapahtui? Ruotsin- ja suomenkielinen tekstitys. Areena 90 päivää

 Mies katsoo väkijoukon keskeltä suoraan kameraan.
Victor Hugo, valtakunnan vihollinen. Mies katsoo väkijoukon keskeltä suoraan kameraan. Kuva: Denis Manin / Yle Kuvapalvelu televisiosarjat,Victor Hugo, valtakunnen vihollinen

Kiveä kovemmat 1/6 - uusi sarja

Yle TV2 klo 20.05
(Special Forces - Ultimate Hell Week S2, Britannia 2016) BBC:n kovaksikeitetty extreme-sarja ajaa jälleen joukon kylmähermoisia miehiä ja naisia fyysisen ja psyykkisen kestokykynsä rajoille. Kuka on joukosta kaikkein kovin? Se selviää sarjan 2. kaudella, joka tapahtuu tällä kertaa Etelä-Afrikassa. Kilpailijoita testaa ja pudottaa 12 päivän ajan kuusi entistä maailman kovimpien erikoisjoukkojen SAS-sotilasta. Tätä katsoessa voit onnitella itseäsi siitä, että et ole mukana. Juontajana kunnostautuu Reggie Yates. Yle Areena 30 päivää

Kiveä kovemmat
Kiveä kovemmat. Kiveä kovemmat kiveä kovemmat

Historia: Patty Hearstin tarina (12) 1/6 - uusi sarja alkaa!

Yle Teema klo 21.00
(The Radical Story of Patty Hearst, Yhdysvallat 2018 ) Patty Hearst oli rikas perijätär, josta tuli kidnappauksen seurauksena terroristi. Uuden kuvamateriaalin ja todistajien kertomusten myötä dokumentti valottaa yhtä modernin Amerikan erikoisimmista ihmiskohtaloista. Yle Areena 90 päivää

Kino Suomi: Mestari (7)

Yle Teema klo 21.40
(1992) Anssi Mänttärin tragikomediassa huippu-urheilija katoaa. Pääosissa: Konsta Mäkelä, Kari Väänänen, Eeva-Maria Mutka. Tuotanto: Reppufilmi Oy. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Nainen ja mies ovat jonkinlaisella näköalapaikalla. Nainen katsoo eteensä hieman suutahtaneen näköisenä, mies katsoo naista.
Kino Suomi: Mestari. Nainen ja mies ovat jonkinlaisella näköalapaikalla. Nainen katsoo eteensä hieman suutahtaneen näköisenä, mies katsoo naista. Kuva: REPPUFILMI OY / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino Suomi: Mestari

KESKIVIIKKO 27.3.

Prisma: Jupiterin salat

Yle TV1 klo 19.00
(Jupiter Revealed, Britannia 2018) Vaikka Jupiter on suurin kaikista planeetoista, tiedämme siitä kuitenkin yllättävän vähän. Avaruusalus Juno on nyt kuitenkin läpäissyt Jupiterin kiertoradan ja saamme näin uutta tietoa kiehtovasta planeetasta. Tuotanto: BBC. Yle Areena 60 päivää

Lue lisää tästä

Jupiter on suurin aurinkokunnan planeetoista, mutta siitä tiedetään yllättävän vähän.
Prisma: Jupiterin salat, Jupiter on suurin aurinkokunnan planeetoista, mutta siitä tiedetään yllättävän vähän. Kuva: NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eich BBC Yle TV1,Prisma: Jupiterin salat

Akuutti: Hyvä kuolema

Yle TV1 klo 20.00 ja ennakkoon Yle Areenassa sunnuntaina 24.3.
Miten kohdata lähestyvä kuolema? Kun sairautta ei voida parantaa, alkaa palliatiivinen eli oireenmukainen hoito. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa. Siihen siirrytään, kun kuolema on odotettavissa muutamien viikkojen tai päivien kuluessa. Saattohoitoa tarvitaan ennen kaikkea pitkäaikaisten, vaikeiden sairauksien loppuvaiheessa.

Turo Tuomisen (33) lantionalueen kasvaimesta alkanut syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä laajalle alueelle, eivätkä parin vuoden aikana annetut hoidot ole tehonneet. Turo pärjää vielä kotona, kotisairaanhoidon avustuksella ja kipulääkitykseen turvautuen. Turo on käynyt tutustumassa Koivikko-saattohoitokotiin, jonne hänen on mahdollista siirtyä kun voimat vähenevät.

Sirpa Lundgren on yksi Koivikko-kodin lukuisista vapaaehtoistyöntekijöistä. 14 vuoden rupeama vapaaehtoisena on antanut Sirpalle hyvän kuvan siitä, mitä mietteitä ja toiveita kuolemaa lähestyvillä ihmisillä on. ”Ihmiseltä ihmiselle” on Sirpan motto kohtaamisissa.

Professori Tiina Saarto on ollut mukana kartoittamassa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tilannetta Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriölle jätetyssä väliaikaraportissa kiinnitetään huomiota alueellisiin eroihin. Saattohoito-osastoja ja -koteja on lähinnä suurissa kaupungeissa. Suurin puute on erityistason kotisaattohoidon saatavuudessa ja henkilökunnan koulutuksessa.

Miksi tuhkauurnakurssit ovat niin suosittuja, että niihin jonotetaan? Joku työstää uurnaa itselleen, moni kuolleelle läheiselleen. Konkreettinen tekeminen on osa surutyötä, sanoo kursseja vetävä pastori Jukka Holopainen. Asiantuntijana Koivikko-saattohoitokodin johtaja Riikka Koivisto. Yle Areena toistaiseksi

Kiehtova maailma: Junamatka Eurooppaan 1/6 - uusi sarja alkaa!

Yle Teema klo 21.00
(Great Continental Railway Journeys, Britannia 2016) Michael Portillo ja hänen Bradshaw's Continental Railway Guide -opaskirjansa vuodelta 1913 lähtevät jälleen suurelle eurooppalaiselle junamatkalle. Tällä kertaa reitti alkaa Romanian Transylvanian alueelta, joka tunnetaan vampyyritarinoistaan. Sitten vuorossa on Karpaattien vuoristo karhuineen ja lopuksi saavutaan Mustanmeren rannoille Romanian suurimpaan satamakaupunkiin Constantaan. Yle Areena 90 päivää

Kiehtova maailma: Junamatka Eurooppaan, yle tv1
Kiehtova maailma: Junamatka Eurooppaan. Kiehtova maailma: Junamatka Eurooppaan, yle tv1 kiehtova maailma: junamatka eurooppaan

TORSTAI 28.3.

Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki (S)

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areenassa ennakkoon 25.3.
(The Law of Nature) Dokumenttielokuva kuvaa syrjäseutujen maanviljelijöiden kamppailua muuttuvaa maailmaa vastaan. Henry (26) on asunut koko ikänsä syrjäisellä maitotilalla Pohjois-Savossa. Perheen isä, Juha (65), jäisi jo eläkkeelle, kunhan Henry vain ostaisi heidän ison, mutta vanhanaikaisen tilansa. Vieraalle Juha ei siitä haluaisi myydä. Henryllä ja Juhalla on läheinen suhde. Kun Henry oli vasta teini-ikäinen, äiti kuoli aivosyöpään ja Juha selvisi vain täpärästi omasta vatsasyövästään. Tästä lähtien Henry on ollut isänsä vahvin tuki ja perheen lapsista ainoa halukas jatkajaksi.

Tilakaupan lähestyessä Henry on kuitenkin alkanut epäillä, olisiko se sittenkään paras vaihtoehto hänen vaimonsa ja poikavauvansa tulevaisuudelle. Kun pankki kieltäytyy rahoittamasta kauppaa isän ja tilan velkataakan vuoksi, joutuu Henry valinnan eteen. Hänen täytyy joko jäädä isänsä avuksi ja riskeerata oma perheensä tai muuttaa pois paremman elämän toivossa, mutta jättää isä yksin autioituvan tilan kanssa.. Ohjaus: Mika Rantonen, Verena Netzer. Tuotanto: New Eyes Productions. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Karjatilan isäntä Juha toivoo vanhimmasta pojasta Henrystä tilalle jatkajaa.
Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki. Karjatilan isäntä Juha toivoo vanhimmasta pojasta Henrystä tilalle jatkajaa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Luonnonlaki

Kino Klassikko: Maailmojen sota

Yle Teema klo 21.00
(The War of the Worlds, USA 1953) H. G. Wellsin tieteisromaanin klassinen elokuvaversio, jossa marsilaiset aloittavat sotakoneineen maapallon valloituksen kalifornialaisen pikkukaupungin lähettyviltä. Ohjaus Byron Haskin. Uusinta. Yle Areena 15 päivää

Ulkolinja: Euroopan lapsikauppa

Yle TV1 klo 22.15 ja Yle Areena ennakkoon 25.3.
(Dark Business - Child Trafficking in Europe, Saksa 2018) Lapsikaupasta on tullut miljoonabisnes Euroopassa. Yli 100 000 lasta ja nuorta joutui ihmiskaupan uhriksi viime vuonna. Useimmat heistä ovat köyhistä oloista, mutta heitä odottaa vielä tylympi kohtalo. Miten lapsikauppa toimii Euroopassa? Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Lapsikaupasta on tullut miljoonabisnes Euroopassa.
Ulkolinja: Euroopan lapsikauppa. Lapsikaupasta on tullut miljoonabisnes Euroopassa. Yle TV1,Ulkolinja: Euroopan lapsikauppa

PERJANTAI 29.3.

Hiihdon SM-kisat 29.-31.3.

Yle TV2 klo 12.45 alkaen ja Yle Areena
Äänekoskella hiihdetään SM-laduilla maaliskuun lopussa. Kisamatkoina muun muassa naisten 10 kilometrin ja miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähdöt.

Hakekaa kätilö! (12) - uusia jaksoja!

Yle TV1 klo 19.00
(Call the Midwife, Xmas 2018 ja S8) Hakekaa kätilö! jatkuu kahdeksannen kauden jaksoin. Kauden aluksi nähdään vuoden 1963 jouluun sijoittuva kaksiosainen erikoisjakso, jossa Nonnatus Housen nunnat saavat yllättäen kutsun pääluostariin, missä tarvitaan apua kiinalaisten orpojen hoidossa. Jouluisen erikoisjakson jälkeen nähdään kahdeksan uutta jaksoa.

Nonnatus Houseen saapuu uusia hahmoja mutta tapaamme myös vanhoja tuttuja kuten Trixie. Myös hoitajat Lucille ja Valerie palaavat Nonnatukseen.Tällä kaudella emme tapaa Barbaraa emmekä pastori Tomia, joka on lähtenyt Uusi-Guineaan lähetystyöntekijäksi. Myös sisar Winifrediä emme näe. Sarja perustuu kätilö Jennifer Worthin romaaniin, joka on ilmestynyt myös suomeksi. Tuotanto: BBC/Neal Street Production, Britannia, 2018-2019. Yle Areena 22 päivää

Lue lisää tästä

Hakekaa kätilö! -sarjan uusi 8. kausi.
Hakekaa kätilö! Hakekaa kätilö! -sarjan uusi 8. kausi. Kuva: Neal Street Productions Yle TV1,Georgie Glen,hakekaa kätilö!

Kino: Sils Marian pilvet (7)

Yle Teema klo 21.00
(Clouds of Sils Maria, Ranska 2014) Filmitähteä pyydetään esiintymään nuoruutensa läpimurtonäytelmässä - mutta nyt keski-ikäisen naisen roolissa. Valmistautuessaan Alpeilla näytelmän roolit alkavat oudosti heijastua tähden ja hänen nuoren assistenttinsa elämään. Ohjaus Oliver Assayas. Pääosissa Juliette Binoche, Kristen Stewart. Yle Areena 31 päivää

Juliette Binoche ja Kristen Stewart (takana) elokuvassa Sils Marian pilvet.
Sils Marian pilvet. Juliette Binoche ja Kristen Stewart (takana) elokuvassa Sils Marian pilvet. Juliette Binoche,Kristen Stewart,Ranskalainen elokuva,Clouds of Sils Maria,Olivier Assayas

LAUANTAI 30.3.

Retki-Roope (S) - Uusia jaksoja!

Yle TV2 klo 08.45 ja Yle Areena
Retki-Roope jatkaa uudella kaudella ulkoilmaseikkailujaan Päivänpaisteen eräpuistossa. Toisen kauden 28 osaa ovat valmistuneet v. 2018 ja ne ovat tutusti 11-minuuttisia. Ensimmäisessä jaksossa Roope jäljittää peuroja, mutta luottaa enemmän teknologiaan kuin omiin vaistoihinsa ja joutuu väärille jäljille. Sillä väin Tamppa lupaa huolehtia Kollen jetinlemukkaasta ja kohtaa nenäntäydeltä vaikeuksia.

Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet

Yle TV1 klo 18.45
(Nature's Miniature Miracles, Britannia 2017) Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita. Dokumentti kertoo maailman pienimmistä eläimistä ja niiden uskomattomista ominaisuuksista ja uroteoista. Mikä onkaan eläinkunnan suurin taiteilija? Tuotanto: BBC. Yle Areena 31 päivää

Lue lisää tästä

Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita.
Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet. Joskus pienimpien olentojen takana on mitä suurimpia tarinoita. Kuva: Andrey Zvoznikov/Ardea.com Yle TV1,Avara luonto: Luonnon pienet ihmeet

Lukupiiri: Arto Paasilinnan Ulvova Mylläri

Yle Radio 1 klo 19.02 ja Yle Areena
Arto Paasilinnan vuonna 1981 julkaistu romaani Ulvova mylläri on ulvaisu erilaisuuden hyväksymisen puolesta. Radion Lukupiiri paneutuu teokseen maaliskuun viimeisenä lauantaina kahden tunnin ajan.

Suorassa lähetyksessä kuuntelijoiden kanssa keskustelevat teatteriohjaaja, dramaturgi Sirkku Peltola, kirjailija, teatterintekijä Juha Hurme ja toimittaja Kaisa Pulakka. Puhelinnumero lähetykseen on 09144800, ja osallistua voi myös verkkokeskustelussa, osoitteessa yle.fi/kirjat. Verkkokeskustelua vetää toimittaja Jani Tanskanen.

Aidosti outoa (7)

Yle TV2 klo 21.30
(Stranger Than Fiction, USA 2006) Huippunäyttelijöiden tähdittämä elokuva, jossa tylsä verotarkastaja Harold alkaa kuulla kertojanäänen päässään ja tajuaa olevansa kirjan henkilöhahmo. Hänen on löydettävä tarinansa kirjoittaja ennen kuin tämä keksii kuinka Harold pääsee hengestään. Pääosissa Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Emma Thompson, Dustin Hoffman ja Queen Latifah. Ohjaus Marc Forster. Yle Areena 8 päivää

Kaksi miestä katsoo viistoon vaasemmalla, toinen kumartuneena ilmeisesti jotain pöytää vasten.
Aidosti outoa. Kaksi miestä katsoo viistoon vaasemmalla, toinen kumartuneena ilmeisesti jotain pöytää vasten. Kuva: Columbia Pictures Industries / Ralph Nelson / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Aidosti outoa

Teemalauantai: Australian takamailla

Yle Teema klo 21.00 alkaen
Kaksi suurenmoista elokuvaa Australiasta ja ihmisistä luonnon armoilla.

Tracks (12)
Yle Teema klo 21.00

(Australia 2013) Tosipohjainen elokuva nuoresta naisesta, joka lähtee neljän kamelin ja uskollisen koiransa kanssa 2700 kilometrin vaellukselle Australian aavikon halki. Pääosissa Mia Wasikowska ja Adam Driver. Ohjaus John Curran. Yle Areena 14 päivää

Walkabout – erämaan vangit
Yle Teema klo 22.50

(Walkabout, Australia 1971) Kulttiohjaaja Nicolas Roegin hämmentävän mosaiikkimainen ja kuvallisesti häikäisevä kertomus nuorista sisaruksista, jotka jäävät eksyksiin Australian erämaassa ja kohtaavat rituaalivaelluksella olevan aboriginaalipojan. Pääosissa Jenny Agutter, Lucien John ja David Gulpill. Yle Areena 30 päivää

Mia Wasikowska ja kamelit autiomaassa. Kuva elokuvasta Tracks.
Tracks. Mia Wasikowska ja kamelit autiomaassa. Kuva elokuvasta Tracks. Teemalauantai,Australia,kameli,Tracks,John Curran,Mia Wasikowska

SUNNUNTAI 31.3.

Radioteatteri esittää: Kellonkissaniitty

Yle Radio 1 klo 15.00 ja Yle Areena
Komedia surusta. Ensilähetys. Äiti kuolee ja käyttämättä on vielä neljä sambatuntia. Isä ei halua luopua äidistä eikä sambasta. Tytär ei halua sambata vaan toteuttaa äidin viimeisen toiveen ja anastaa tuhkat. Toinen tytär kahmii pöytähopeita ja liinavaatteita. Ja kun jokainen tahollaan toteuttaa surua omalla tavallaan, ollaan sambaa soivan pyörremyrskyn silmässä.

Komedian Sari Pöyliön samannimisen novellin pohjalta ovat dramatisoineet kirjailija itse ja Matti Ijäs, joka on myös ohjannut kuunnelman. Rooleissa mm. Anna-Riikka Rajanen, Kai Lehtinen, Samuli Niittymäki, Rosanna Kemppi ja Taisto Oksanen. Äänisuunnittelu on Hanna-Helena Kinnusen ja tuottaja on Soila Valkama.

Saattokeikka (S) - TV-ensi-ilta!

Yle TV1 klo 21.05
Kamal, 17, (Noah Kin) ja Veikko 76, (Heikki Nousiainen) törmäävät kerrostalon rappukäytävässä. On juhannusaatto. Veikko haluaa päästä mökille keski-Suomeen ja Kamal isänsä luo Nairobiin. Veikolta puuttuu autokyyti ja Kamalilta matkarahat. Veikko lupaa maksaa hyvin, jos Kamal järjestää hänet mökille. Kamal suostuu,mutta jättää kertomatta lähdöstään perheelleen sekä Veikolle ettei hänellä ole autoa eikä edes ajokorttia. Yhteinen matka alkaa hankalasti. Pian myös alkaa paljastua kummankin todelliset matkan syyt.

Rooleissa: Noah Kin, Heikki Nousiainen, Mikko Nousiainen, Saga Sarkola, Ilkka Forss, Naomy Hyvönen, Mazdak Nassir. Alkuperäistarina Kamal Ahmed. Käsikirjoitus Kadar Ahmed, Samuli Valkama. Ohjaus Samuli Valkama. Tuotanto Solar films/ Rimbo Salomaa, 2017. Yle Areena 30 päivää

Lue lisää tästä

Kamal ja Veikko päätyvät yhteiselle matkalle kohti Keski-Suomea.
Saattokeikka. Kamal ja Veikko päätyvät yhteiselle matkalle kohti Keski-Suomea. Kuva: Tuomo Manninen / Solar Films Yle TV1,Heikki Nousiainen,Noah Kin,Saattokeikka

Suljettu seurapiiri

Yle Fem klo 22.00
(Det slutna sällskapet) Ruotsin akatemiaa on kohdannut sen historian pahin kriisi. Syytöksiä seksuaalisesta ahdistelusta, korruptiosta ja taloudellisista epäselvyyksistä on sadellut viime vuosina. Huhtikuussa 2018 kuusi akatemian jäsentä erosi kuukauden sisällä, heidän joukossaan neljä naista ja akatemian ensimmäinen naispuolinen sihteeri. Vuoden 2018 Nobelin kirjallisuuspalkinto jaetaan vasta vuonna 2019.

Kuinka tässä kaikessa kävi näin? Dokumenttielokuva vuodelta 2018 Ruotsin akatemiasta, miehistä ja seksuaalisesta häirinnästä. Yle Areena 91 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua