Hyppää pääsisältöön

Katso tubettaja Tiia Suomalaisen parhaat keskittymisvinkit opiskeluun

Nainen opiskelee pöydän ja tietokoneen ääressä.
"Lukiossa en varsinaisesti osannut opiskella", Tiia sanoo. Opiskelutekniikoita on pitänyt opetella pääsykokeisiin lukiessa. Nainen opiskelee pöydän ja tietokoneen ääressä. Kuva: Tiia Suomalainen Abitreenit,opiskelu

Tiia opiskelee 30 tuntia viikossa. Miten jaksaa keskittyä lukemiseen päivä toisensa jälkeen kuusi tuntia päivässä? Tiia jakoi Abitreeneille parhaat keskittymisvinkkinsä.

Tiia Suomalainen elättää itsensä YouTubella ja Instagramilla mutta on aina tiennyt haluavansa lääkäriksi. Parhaillaan hän lukee kolmatta kertaa lääkiksen pääsykokeisiin. Ensimmäinen kerta oli enemmänkin kokeilukerta, mutta viime vuonna Tiia haki ensimmäistä kertaa tosissaan.

Tähän pisteeseen tullessa Tiia on kehittänyt hyvät opiskelurutiinit. Hän lukee 30 tuntia viikossa, viitenä päivänä viikossa. Miten Tiia onnistuu motivoimaan itsensä opiskelemaan ja jaksaa keskittyä lukemaan päivä toisensa jälkeen? Tärkein asia on hyvä lukusuunnitelma.

– Itse olen kokenut helpoimmaksi mitata opiskelun aikaa. Suunnittelen viikko kerrallaan minä päivinä luen ja mitä ainetta minkäkin verran. Kun on selkeä tavoite, tietää mitä alkaa aamulla tekemään ja milloin voi lopettaa, Tiia kertoo.

– Sekin on hyvä, ettei lukusuunnitelmaa tarvitse noudattaa ihan orjallisesti. Siitä tulee helposti vain ylimääräistä stressiä. Mulla on sellainen systeemi, että luen viitenä päivänä viikossa ja yhtenä päivänä tasaan tarvittaessa tunnit. Yksi päivä on aina ehdottomasti vapaa.

Lue Tiian muut keskittymisvinkit.

1. Mittaa oikeasti aktiivinen opiskeluaika

“Opiskeluajan mittaaminen motivoi opiskelemaan keskittyneemmin. Itse mittaan aikaa valmennuskurssiini kuuluvalla sovelluksella, mutta aiemmin käytin ihan vain puhelimen omaa ajastinta.

Mittaan nimenomaan sen aktiivisen opiskeluajan, josta on poistettu kaikki tauot. Eli kun menen vessaan, haen vettä tai olen puhelimella, laitan ajastimen stopille. Lasken mukaan vain sen ajan, kun opiskelen tehokkaasti.

Monesti sitä saattaa istua pöydän ääressä yhdeksän tuntia, mutta kappas, monta tuntia onkin mennyt kaikkeen ihan muuhun. Ajan mittaaminen auttaa huomaamaan tämän.”

2. Laita puu kasvamaan

“Puhelin kannattaa laittaa äänettömälle ja pois näkyvistä, se on ainakin mulle suurin häiriötekijä. Suurin osa puhelimen ilmoituksista on ihan turhia, joten laitan yleensä älä häiritse -tilan päälle, jolloin vain suosikkien puhelut tulee läpi. Jos pidän puhelinta pöydällä, käännän sen näyttö alaspäin. Mielellään vien sen jonnekin kauas niin, ettei siihen ole helppo tarttua.

Olen käyttänyt Forest-sovellusta, joka tavallaan estää puhelimen käytön. Siinä laitetaan puu kasvamaan ja asetetaan tavoite ajalle, jolloin ei halua käyttää puhelinta. Jos puhelinta käyttää sinä aikana, puu kuolee. Silloin tulee mietittyä kaksi kertaa, tartunko puhelimeen vai en. Se on sellainen motivoiva peli.”

3. Kokeile pomodoro-tekniikkaa

“Varsinkin niinä päivinä kun tuntuu, että tavoite on liian korkealla eikä millään motivoisi alkaa lukemaan, pomodoro-tekniikka on tosi hyvä. Siinä opiskellaan niin lyhyt pätkä ja tauko on myös niin lyhyt, että aika menee yllättävän nopeasti.

Pomodoro-tekniikan idea on, että siinä opiskellaan esimerkiksi 25 minuuttia, jonka jälkeen pidetään viiden minuutin tauko. Olen käyttänyt ajan mittaamiseen Youtube-videoita, jotka ilmoittavat ajan.

Tauoilla kannattaisi nousta tuolista ylös, kävellä vähän ja hakea esimerkiksi vettä tai kahvia. Usein päädyn kuitenkin katsomaan ne puhelimen tulleet ilmoitukset.”

4. Opiskele kaverin kanssa

“Jos tulee jokin ongelma, jota ei saa heti ratkaistua, on paljon opettavaisempaa keskustella siitä kaverin kanssa kuin katsoa suoraan mallivastaus. Silloin asia jää ehdottomasti paremmin mieleen. Kun toinen on motivoitunut opiskelemaan, se motivoi myös itseä.

Kaverin kanssa opiskelussa on tietysti se riski, että tulee höpöteltyä kaikkea muuta. Mutta kunhan saa ne opiskeluun tarkoitetut hetket opiskeltua, voi tauoilla jutella, ja silloin ei välttämättä tule tartuttua puhelimeen. Silloin se taukokin on vähän parempi.”

5. Käytä study with me -videoita

“Aina kun luen yksin, käytän study with me -videoita. Ne toimivat samaan tapaan motivaationa kuin kaverin kanssa opiskelu. Kun katse ja ajatus alkavat harhailla ja näet videolta jonkun toisen opiskelevan, ajatus palaa niihin omiin tehtäviin.

Kun lukee yksin kotona, ne toimivat myös ajastimena niin, ettei tarvitse vilkuilla kelloa. Videoita löytyy paljon kun hakee YouTubesta study with me ja sen ajan, jonka haluaa opiskella. Videoita löytyy myös pomodoro-tekniikalla.”

Katso esimerkiksi Tiian itsensä tekemä stydy with me -video.

6. Vaihda maisemaa

“Ylioppilaskirjoituksiin lukiessa moni asuu perheensä kanssa ja kotona voi olla paljon melua. Silloin kannattaa lähteä vaikka kirjastoon, jossa on hiljaisempaa. Siellä ei myöskään ole mitään muuta tekemistä, joka houkuttelisi opiskelua enemmän.

Itse asuin maalla, josta oli pitkä matka kirjastoon, mutta lähdin usein papan luokse naapuriin, koska siellä oli hiljaisempaa kuin kotona. Jos luin kotona, käytin kuulosuojaimia, korvatulppia tai kuulokkeita, että sain äänet blokattua.”

7. Kun et jaksa keskittyä

“Katso opetusvideoita ja dokumentteja. Kun luin ylioppilaskirjoituksiin, googlasin aiheisiin liittyviä juttuja ja katsoin niitä paljon. Se on sellaista kivaa tekemistä silloin, kun ei jaksa keskittyä lukemiseen, mutta haluaa tehdä jotain hyödyllistä. Niistä jäi paljon hyviä juttuja mieleen.”

Katso myös Tiian opiskeluun keskittyvä Instagram-tili eli studygram, jossa hän jakaa lisää vinkkejä ja arkeaan lääkiksen pääsykokeisiin valmistautuessa!

Keskustele

Artikkelit