Hyppää pääsisältöön

Neljä konsertollista fagottilumoa

Tapiola Sinfoniettan levyistä tulee usein hyvä mieli, etenkin niistä joissa solisti on orkesterin omista riveistä ja saa siksi orkesterilta tavallistakin kollegiaalisempaa tukea. Sellainen levy on Ondine-yhtiön uutuus, jolla Jaakko Luoma soittaa neljä klassismin ajan fagottikonserttoa. Yhteisöllisyyttä ei riko edes kapellimestari, koska Tapiola Sinfoniettaa luotsaa konserttimestarin paikalta Janne Nisonen.

Bassoon Concertos
Bassoon Concertos Kuva: Jorma Luhta/www.leuku.fi mainittava kuvaa julkaistaessa Uudet levyt

Hummelin, Mozartin ja Rossinin konsertot ovat fagotistien perusohjelmistoa, mutta Jaakko Luoma on penkonut nuottipinoja syvemmältäkin ja valmistanut oman edition myös Peter von Winterin concertinosta, joka osoittautuu mukavan dramaattiseksi. Yhdessä konsertot esittelevät fagotin solistisia mahdollisuuksia monipuolisesti. Ketteräliikkeinen, intonaatioltaan tarkka, ääneltään fokusoitu ja lievässä karheudessaan myös karismaattinen fagotti on kuin luotu klassismin soolosoittimeksi.

Jaakko Luoma ajaa fagottia sydämellisesti ja varmoin ottein. Äänen kontrolli laajoissa hypyissä on erinomainen, ja vikkelät kuvioinnit esimerkiksi Winterin concertinon lopussa sujuvat kuin öljyttyinä. Konserttovalikoiman hitaiden osien laulullisuutta Luoma höystää pakahduttavalla ylärekisterin sentimentolla, ja pianissimot viettelevät kuin parhaiden laulajien ohenteet.

Tapiola Sinfonietta on tunnetusti kotonaan tässä ohjelmistossa. Tällä kertaa ajattelin kiitellä erityisesti väliäänten ilmavuutta ja tarkkuutta - kenties juuri se antaa fagotille niin mainiota tilaa temmeltää.

Johann Nepomuk Hummel: Fagottikonsertto F-duuri. W.A. Mozart: Fagottikonsertto B-duuri. Peter von Winter: Fagottikonsertto c-molli. Gioacchino Rossini: Fagottikonsertto. - Jaakko Luoma, fagotti, ja Tapiola Sinfonietta/Janne Nisonen. (ODE 1324-2)

Kuuntele Uudet levyt 26.3.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • Yle Klassisessa yli 40 konserttia BBC Proms -festivaalilta

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali

  Maailman mittavin klassisen musiikin festivaali BBC Proms viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhlaansa. Samalla promien perustajan Sir Henry Woodin syntymästä on kulunut 150 vuotta. BBC Proms 2019 on juhlavuonna konserttitarjonnaltaan ylenpalttisen runsas. Esiintyjinä maailman huippuorkestereita, artisteja ja kapellimestareita sekä runsaasti uusia tuttavuuksia.

 • Gabriellin soolosellomusiikista uutta suuntaa myös Bachiin

  Levyarvostelu

  Kokenut italialainen barokkisellisti Mauro Valli on työstänyt Bachin soolosellosarjoja koko ikänsä, mutta hänen uuden kolmois-CD:nsä tuoreus ei perustu tulkinnalle vaan ohjelmistolle. Valli rinnastaa Domenico Gabriellin oikukkaat eteläeurooppalaiset ricercaret Bachin linjakkaisiin, saksalaisiin soolosellosarjoihin, ja tulos on monestakin syystä enemmän kuin osiensa summa.

 • Kati Raitisen sellossa syvyyttä ja sävyjä

  Levyarvostelu

  Sellisti Kati Raitista ei Suomessa tunneta kovin hyvin, koska hänellä on kiire olla Ruotsin paras sellisti. Raitinen soittaa Tukholman kuninkaallisen oopperan orkesterin soolosellistinä, kerää palkintoja ZilliacusPerssonRaitinen-triossa, levyttää, konsertoi ja heittäytyy välillä moderniin näyttämömusiikkiin. Raitisen uusi soololevy sisältää oudon valikoiman uutta sellomusiikkia, mutta hänen eleettömän koskettava, tummasävyinen soittonsa yhdistää kokonaisuuden vaikuttavaksi.

 • Meta4 löytää ECM-soinnin

  Levyarvostelu

  Johannes Brahmsin myöhäinen klarinettituotanto on pelkkää herkkyyttä ja melankoliaa ilman huippukohtia, ja sopii siksi levy-yhtiö ECM:n harmaasävyiseen katalogiin. Samaa voi sanoa kuulassointisesta klarinetisti Reto Bieristä, mutta kuinka joukkoon sopeutuu suomalainen Meta4-kvartetti, jonka tyylissä painottuu intensiteetti ja romantiikka?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua