Hyppää pääsisältöön

Paul Ben-Haim raikasti myöhäisromantiikkaa Lähi-itä-vaikuttein

Vuonna 1897 syntynyt saksalainen säveltäjä Paul Frankenburger oli ensimmäisen maailmansodan veteraani, joka musiikkiopintojen jälkeen löysi germaanisen musiikkielämän keskiöstä paikan kapellimestarina, pianistina ja Mahler-vaikutteisena säveltäjänä. Juutalaistaustan takia Frankenburger joutui kuitenkin pakenemaan natseja nykyisen Israelin alueelle, ja otti nimekseen Paul Ben-Haim. BIS-yhtiön uutuuslevy esittelee hienosti, kuinka muutto vaikutti Ben-Haimin musiikkiin.

Paul Ben-Haim: Evocation
Paul Ben-Haim: Evocation Uudet levyt

Saksassa Ben-Haim oli maallistunut, mutta uudessa isänmaassa etnisyys ja juuret saivat lisää merkitystä. Ben-Haimin myöhäisromanttiseen sävelkieleen tuli vaikutteita eri juutalaisperinteistä ja Lähi-idästä. Nykykorvissa hänen musiikkinsa etninen sävytys on kevyttä, mutta silti Lähi-idän musiikille ominaiset melodiaintervallit ja rytmit sekä niiden vaatimat harmonia- ja tekstuurimuutokset saavat Ben-Haimin kuulostamaan persoonalliselta ja ajankohtaiselta.

Uutuuslevy keskittyy Ben-Haimin viulumusiikkiin. Rohkeaa klezmer-tykitystä tai mikrotonaalisuutta ei ole tarjolla, mutta 40-luvun kappaleet soivat lempeänkevyttä kuherruskuukautta uuden kulttuurin kanssa, kun taas myöhäisemmät teokset ovat orgaanisempia etnisyydessään. Esimerkiksi viulukonsertto vuodelta 1960 tavoittaa Prokofjev-tyylisen särmikkyyden lievästi välimerellisestä tulokulmasta.

Levyn pääosassa soittava Itamar Zorman ei viulistina liene herkkä Lähi-idän etnovaikutteille. Soitto on neutraalin yleiseurooppalaista, kuten kai kuuluukin. Välillä Zorman prässää äänen rikki, eikä virtuoosiencoreksi tarkoitetun Toccatan canun-imitaatio suju kovinkaan kevyesti. BBC:n Walesin kansallisorkesteri selvittää osansa asiallisemmin.

Levykokonaisuus tekee silti kunniaa Paul Ben-Haimille ja sille kuinka pakkomuutto kääntyi voimavaraksi. Saksassa Frankenburger olisi jäänyt myöhäisromantiikan ynnämuuksi, mutta Lähi-idässä Ben-Haim loi Israelille oman, kansallisromanttisen taidemusiikkityylin, joka kuulostaa edelleen kohtalaisen raikkaalta.

"Evocation". Paul Ben-Haim: Viulukonsertto; Evocation; Kolme sanatonta laulua ym. - Itamar Zorman, viulu, ja BBC:n Walesin kansallisork./Philippe Bach, sekä Amy Wang, piano. (BIS-2398)

Kuuntele Uudet levyt 26.3.2019, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua